4E4I Ген на червей предлага ключ към възстановяване на нервните клетки, пише dariknews.bg. Изследователи смятат, че са открили потенциален начин за регенериране на нервите чрез стимулиране на ген и заявиха, че се надяват тяхната работа с червеи един ден да помага на хората с наранявания на гръбначните връзки. Генът е част от мрежа, или пътека, на четири гена, които изглежда са основни за възстановяването на нерви. Човешки клетки. Снимка: www.sxc.hu. "Открихме пътечка, която не само възстановява нерви в червея, но също така съществува при хората и смятаме, че служи за една и съща цел", се казва в изявление на учените от Университета на Юта в Солт Лейк Сити, ръководител на изследването. Изследователят посочва, че генът може да служи като цел за бъдещо лекарство, което може значително да подобри способността на неврона да се възстанови след нараняване.

4E4I Специалисти от Единбургския университет са близо до създаването на силициеви чипове, с които един ден могат да се възстановяват увредени нерви, предаде BBC. Ръководителят на екипа проф. Алън Мъри казва, че е разработена техника, която позволява неврони да се развиват върху повърхността на миниатюрни компютърни чипове. Според учените в бъдеще чиповете може да заместят увредени нервни или мускулни влакна, а могат да се използват и за развитието на нови протези. След като произвели чиповете и отпечатали шарки върху гладката силициева повърхност, учените потопили всеки чип в патентована смес от протеини. Неврони се развили по дължината на шарките върху повърхността на чиповете. Техниката на британските изследователи работи и със стволови клетки. Експертите се надяват, че разработката им ще позволи всякакъв тип тъкан да се култивира върху специално създадена повърхност и да се имплантира като протезна тъкан в тялото. Проф. Мъри казва: "Това е малка, но важна стъпка по пътя към дългосрочната цел да се създават хирургични имплантанти с помощта на силициеви чипове." Източник: в-к "Класа"

ileto

През 2005 г.,  Националния статистически институт по проект, финансиран от Статистическата служба на Европейския съюз, проведе изследване сред хората с увреждания с цел установяване здравния и социален статус на хората с увреждания и възможностите за социална интеграция. Изследването обхвана 3 000 лица с увреждания на възраст 16 - 64 години.

            По данни от Преброяване'2001 в страната 263 143 души имат медицински установена степен на увреждане. От тях 92% са на възраст 16 - 64 години.

            От хората с увреждания 51% от мъжете и 49% от жените са с ниско образование (до основно). Със средно образование са 43% от мъжете и 42% от жените. Различие се наблюдава в най-високата степен на образование. С висше образование са 6% от мъжете и близо 10% от жените.  Около 10% от хората с увреждания живеят сами, 30% с друго лице, а останалите - с повече лица.


vesikirovaДнес, 29 април 2009 г., от 10:00 часа в зала “Десислава” на Гранд хотел “България” министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев взе участие в пресконференция за представяне на резултатите от Първия централизиран конкурс за хора с трайни увреждания. На пресконференцията присъстваха също Деница Димитрова, народен представител, и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
Конкурсът беше проведен от 23 до 27 март 2009 г. в тестови центрове на 6 града - София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Монтана. Регистрирани бяха общо 449 души, явиха се 347, от които 265 издържаха успешно изпита. Тестовите центрове бяха избрани специално, така че да са достъпни за хора с двигателни увреждания. Кандидатите със зрителни увреждания положиха теста в специално оборудвани за целта зали с екранен четец JAWS и синтезатор на речта "Гергана". За кандидати със слухови увреждания беше осигурен жестомимичен превод.

 На пресконференцията беше оповестено отворено писмо на министър Василев до ръководителите на всички административни структури в Република България. С него министър Василев призовава всички администрации незабавно да изпълнят промените в Закона за държавния служител. Според тях  администрациите с над 50 срлужители са задължени да определят поне 2% от длъжностите по служебно правоотношение за заемане от хора с трайни увреждания. За по-малките администрации (от 26 до 50 души) задължението е да наемат поне 1 служител с трайно увреждане.

   На пресконференцията бяха представени и тримата назначени в МДААР служители, издържали успешно централизирания конкурс за хора с трайни увреждания:

  • 1. Атанас Ждребев - младши експерт в отдел "Кариерно развитие и заплащане", дирекция "Управление на човешките ресурси в държавната администрация" - магистър по политология
  • 2. Мирослав Папазов - младши експерт в дирекция "Административно регулиране и обслужване" - магистър по икономика
  • 3. Биляна Стършелова-Христова - младши юрисконсулт в отдел "Правен и управление на собствеността", дирекция "Административно-правно обслужване и човешки ресурси" - магистър по право

Министър Василев заяви, че дирекция "Инспекторат за държавната администрация" ще продължи да прави непрестанни проверки и да издава предписания на администрациите, които още не са определили и съответно назначили хора с трайни увреждания. Досега по този въпрос инспекторатът е извършил 36 проверки в администрации в цялята страна. Издадени са 6 предписания на: на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", на община Мъглиж, Агенция за ядрено регулиране, Българска агенция за инвестиции, Несебър, Поморие. Община Мъглиж и Агецията за ядрено регулиране са изпълнили предписанията, като са определили съответния брой длъжности за хора с увреждания.Апр 28, 2009

Вдъхновяващо

svetla_bolneva

Повод за гордост и подражание, нали? 

http://www.vbox7.com/play:9335eade


Апр 27, 2009

Нещо красиво

svetla_bolneva

       Вижте това. Ще ви хареса.  

           http://www.vbox7.com/play:dd32dba7


at_mitev

Апр 26, 2009

чрд

dari ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА СПЕИСИ ДА И ПОЖЕЛАЕМ МНОГО ЩАСТЛИВИ МИГОВЕ И ММММННННОГО ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ

vesikirova БЮРО ПО ТРУДА - ПАЗАРДЖИК
ул. "Гурко" 6, ет. 1

1 технически секретар, с компютърни умения, да владее писмено и говоримо чешки език, мястото е за лице с трайни уврежания
17 оператори дообработване на велпапе, специалност „целулоза, хартия и опаковки”, с компютърни умения, да владее английски или немски език, местата са за лица с трайни уврежания

1 главен готвач, с професионална квалификация „ готвач”и професионален опит, мястото е за лице с трайни увреждания
8 хлебар, с квалификация „хлебар” и професионнален опит, местата са за лица с трайни уврежания

 1 шлосер; с професионален опит, мястото е за лице с трайни уврежания
1 настройчик, с техническо образование и професионален опит опит; мястото е за лице с трайни увреждания


Апр 20, 2009

Късче Добрина

svetla_bolneva

   Хей, хора, ако все още не знаете; Доброто не е напуснало Хомо Сапиенс. То стои невидимо в човеците, но потрябва ли, се появява незабавно.

   Вчера, навръх Великден, уцелих право в десетката една дупка(отмъщението на Делчевската недостъпност). И докато седях в заклещената си количка, чудейки се кой управник и родата му да подхвана първи, една фешънкола спря. От нея слезе още по-фешън, непознат младеж и ми помогна. Тръгна си, без дори да успея да благодаря.

  Едва ли ще го видя пак, но зная, че моята признателност ще следва дните му и ще помага да бъде, онова, което иска да е.


НачалоПредишна1234СледващаКрай