dido1985

Рок за Габи

 


dido1985

 


pogar
"Каним всички, специално приканваме всички майки (и татковци разбира се) с колички, да дойдат и да ни подкрепят на:05.05 - четвъртък - на ъгъла на ул. "Г.С. Раковски" и ул. "Московска" в 11.00 часа, за да се придвижим до Столична община, където да връчим исканията си на кмета Фандъкова и зам. кмета по транспорта Любомир Христов.Писмото с исканията:Днес протестираме под мотото „Кой ви дава право да ни отнемате правата?” Искаме физически достъпен градски транспорт за хората с увреждания, възрастните, майките с колички, малките хора, хората с временни двигателни затруднения. Днес ние – хора с увреждания и майки с малки деца – ще  отидем  до Столична община по единствения начин, който ни е оставен за придвижване – пешком с инвалидни и бебешки колички. Там ще връчим своите искания за достъпен градски транспорт на кмета на град София г-жа Фандъкова,  зам. кмета по транспорта  Любомир Христов и всички  представители на общината, които се чувстват отговорни за нашите  права. Липсата на достъпен обществен транспорт пречи на мнозина да водят нормален, активен социален живот. Това нарушава нашите основни човешки права, нарушава правото ни на „автономност и участие в живота на общността” /Европейска харта за правата на хората с увреждания/, което е грубо посегателство върху човешкото ни достойнство.

Искате ли да видите съседа с инвалидната количка, възрастната си баба с бастуна, майката  с бебешката количка да се возят равноправно в градския транспорт без да се правят на каскадьори? Ние не искаме да сме герои – искаме да пътуваме!

Нека всички заедно защитим правото си да се наричаме цивилизовано общество.

Нашите искания:

За обществения транспорт:- да се систематизира и оповести информация относно линиите от градския транспорт, по които се движат достъпни возила /автобуси, тролейбуси, трамваи/.- да се въведат графици за движение на достъпните возила по всички линии на градския транспорт, които да бъдат изписвани на електронните табла на спирките;- да се ускори подмяната на всички возила от градския транспорт с такива, които са достъпни – нископодови и с определени места за инвалидни колички;- да се обучат водачите от градския транспорт, така че да обслужват и пътници с увреждания (най-малкото да не спират на 50 см от бордюра);- да се осигури достъп до метрото за хора с увреждания и майки с детски колички – понастоящем има голямо разстояние между перона и вагоните, което може да доведе до травми и трагични инцидентиЗа специализирания транспорт:- да се увеличи броят на оборудваните микробуси за обслужване "от врата до врата” на 10 броя до края на 2011 г.- да се въведе сменен режим на работа, така че микробусите да работят с работното време на градския транспорт"

http://www.facebook.com/pages/Национален-Алианс-Усмихни-се-с-мен/109178242462268


ned
БСП и ГЕРБ спорят кой е помогнал най-много на хората с увреждания
Общинари превърнаха инвалидите в

Източник

С "предизборна дъвка" бяха сравнени проблемите на хората с увреждания по време на заседанието на Столичния общински съвет днес.

На сбирката общинарите от ГЕРБ и БСП си мериха приноса за социалните услуги за хора с увреждания.


megi_mp

Алекс може да проходи в Израел

Четиригодишната Алекс от Добрич е болна от детска церебрална парализа и епилепсия. Тя има нужда от лечение в Израел, благодарение на което може да проходи. Братчето й Мирослав помага в грижите за нея. СНИМКА: Антон Стоянов

В детската стая на четиригодишната Александра Маркова е като в приказките. Пълно е с вълшебни играчки - замъци, кукли, плюшени животни. Момиченцето от Добрич не може да играе с тях, ако майка й Стела или братчето й Мирослав не й помагат.


megi_mp

Възможности за спорт за хора в неравностойно положение

На 29 април 2011 г., петък, от 10:30 часа в Интер Експо Център – София стартира обществен форум на тема „Възможности за спорт за хора в неравностойно положение”. Форумът се провежда в рамките на първото в този формат и най-мащабно събитие за екстремни спортове и приключения у нас ADVENTURE & EXTREME EXPO. На форума хората в неравностойно положение ще получат полезна информация за алтернативите да спортуват и ще могат да направят избор на любимо занимание. Ще бъде представена работата по проекти на различни организации в тази насока. Сред презентиращите ще бъдат представители на Министерството на физическото възпитание и спорта, СК „Параспорт”, СК „Параолимпик” към НСА, Сдружение „Баскетбол в колички”, Организация на таласемиците в България и др. Очаква се форумът да бъде открит от М. Коралски – изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания. Специален гост на събитието ще бъде Георги Софкин, двукратен световен и олимпийски шампион по бадминтон за инвалиди.

ИЗТОЧНИК


ned

Източник - bTV

Заплатите в бюджетния сектор и пенсиите замръзват до 2013 година. Едва след това правителството прогнозира увеличение на доходите - веднъж през 2013 година и още един път през 2014 година. Схемата е заложена в тригодишната бюджетна прогноза на министерството на финансите, която обаче синдикатите оспорват в съда.
Според  одобрената от правителството прогноза заплатите в бюджетния сектор ще скочат с 5 % чак през 2013 година. И  с още 7 през 2014 година. За целта разходите за заплати ще се увеличат общо с около 400 милиона лева за двете години.

Планирани са повече пари и за пенсии, но пак след две години.

От работодателските организации твърдят, че излизаме бавно от кризата, затова е добре бюджетната прогноза да е предпазлива.

„Не трябва да се атакува предпазливостта на тази прогноза, а напротив - по-добре е да се готвим за зима, а ако дойде пролет, всичко ще бъде чудесно", смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Синдикатите  ще оспорят прогнозата в съда. Причината е, че правителството е приело документа без да е бил обсъден в Съвета за тристранно сътрудничество.

Според прогнозата осигуровките за здраве и пенсия няма да скачат през следващите три години. Не се планира и увеличение на минималния и максималния осигурителен праг. А  безработицата би трябвало да падне под 9% през 2014 година.


Дияна


Апр 23, 2011

Великден !

megi_mp

Честит Великден! Бог да благослови Вас и  семействата Ви!

 


ned

21 април 2011 /  Източник

Варна. Доктор е задържан за подкуп за уреждане на инвалидна пенсия във Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. В понеделник се е оплакал 56-годишен мъж от Лопушна, че през януари т.г. д-р Т. М. от “Вътрешно отделение” в МБАЛ “Св. Анна”, е поискал и получил от съпругата му 300 лв. Сумата била поискана срещу съдействието на доктора за уреждане на инвалидна пенсия на жената. Около 15.30 ч вчера медикът е задържан в кабинета си от служители на ТЗ БОП – Варна, под ръководството на окръжния прокурор на Варна, Владимир Чавдаров, и на следовател от ОСлС. В този момент лекарят връщал на жената 100 от взетите 300 лв., тъй като не е успял да изпълни услугата, за която му били платени. Същият обещал, че след празниците отново ще опита да изпрати жената на ТЕЛК, за да получи процент инвалидност, даващ й право на пенсия. В същото време кандидатката за пенсия няма установена инвалидност. Освидетелстването й пред комисията би могло да стане, ако се подменят резултатите от различните необходими за случая медицински изследвания. По случая се води следствено дело по описа на ОСлС – Варна.


НачалоПредишна12345678СледващаКрай