ned

Източник


ned

Лекари махат здрави органи


Източник

Частни болници поставят тежки диагнози, за да източват пари от Здравната каса. Нещо повече – режат се здрави органи. Това разкрива скандален репортаж по TV7.Зловещите примери са от медицински комплекс “Доверие”. Става дума за десетки случаи на скъпоплатени операции, при които се оперират здрави органи, за да се източват пари от касата. Някои от пострадалите пациенти остават инвалиди за цял живот. Други умират.

“Просто съм половин човек, не знам какво има в мен и какво няма”, “Машина за пари”, “Доктор Менгеле”. Това са само част от думите на пациенти, преживели ужаса на частната “медицина”.

Анелия Христова е една от пациентките на частна болница “Доверие”. Жената получава подарък от сина си за своя годишнина – операция за намаляване на телесното тегло. Анелия попада на д-р Ивайло Цветков хирург, който – според рекламния клип на болницата – обещавал бързо, лесно отслабване, без усложнения. След операцията Анелия наистина отслабнала, тъй като хирургът отстранил целия стомах. Така подаръкът се оказва най-ужасяващото преживяване за жената. Тя разказва, че все още живее в пълен ад, тъй като не може да приема нормално храна. Налага й се да ходи по 60 пъти в тоалетната.
Защо стомахът на Анелия е отрязан, тя няма отговор. Десет месеца жената е била с отворен корем. Казва, че е оцеляла единствено благодарение на жаждата си за живот.
ned
Сградите на НАП, Български пощи и тото-пунктовете са недостъпни за хората с увреждания

Източник

В Кюстендил няма елементи за достъпна среда за хората със зрителни увреждания, това стана ясно на днешното заседание на областния съвет за  интеграция на хората с увреждания. Няма нито една цветна лента, която да обозначава опасните за тях участъци.

 "В Кюстендил няма нито един тото пункт, достъпен за хората  с увреждания. Недостъпни са и сградите на НАП и Български пощи. Те нямат и пригоден за хората с увреждания санитарен възел. Добрият пример в Кюстендил за достъпна сграда е областна администрация. В Дупница  и Сапарева баня сградите на общинска администрация са достъпни, но са без санитарни възли", коментира Димитър Андонов, председател на сдружение "Кураж".


ned
С парите за колички инвалиди си ремонтират къщите

Източник

С парите, които държавата им дава за помощни средства, хора с увреждания си ремонтират покривите на къщите, а не си купуват инвалидни колички. За подобни случаи съобщи шефката на варненската дирекция „Социално подпомагане”  Адриана Григорова. При констатирани нередности нарушителите биват принуждавани да възстановят сумите, а ако не го направят доброволно – срещу тях се завеждат дела.
След промяната на начина на отпускане на средства за медицински изделия молбите за тях са спаднали с 15 %, каза още Григорова. Тя обаче отчете ръст на регистрираните през 2012 г. хора с увреждания, като тенденцията била средната възраст да намалява. Увеличение на инвалидите, които за цялата област са близо 27 000, се забелязва при децата и при хората в трудоспособна възраст. 
От началото на годината на 415 варненски семейства социалните помощи им са били спирани за по един месец, защото децата им са отсъствали без причина от училище. Според Григорова ефектът от тази мярка е положителен, тъй като след въвеждането й се е увеличила посещаемостта в класните стаи.


ned

 

" Може да си разочарован ако не успееш, но ще си обречен ако не опиташ !"


Русан

Необходима е промяна във фокуса на обществото по отношение на хората с увреждания с цел тяхната цялостна интеграция в обществото. Това заяви министър Атанасова на среща с представители на Центъра за независим живот, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

От страна на Центъра беше поставен въпросът за принципно нова визия за ролята на ТЕЛК, която да обхваща не само медицинските, но и социалните аспекти на заболяванията. Според тях при сегашните функции и организация на работа ТЕЛК не се решават в достатъчна степен проблемите на хората с увреждания. Изразена беше готовност експерти на Европейската мрежа за независим живот да участват със свои идеи и предложения за промени в тази посока. На срещата беше обсъден и въпросът с ускоряване на деинституционализацията на домовете за деца с увреждания и извеждането им в нормална приемна среда. Министър Атанасова подчерта, че в ход са проекти за настаняване на децата в приемни семейства и защитени жилища, с което ще се създадат условия за тяхното нормално физическо и психическо развитие. От Центъра на независим живот връчиха на здравния министър наградата "Дървото на живота" за активната й позиция за подобряване условията в домовете за деца и за цялостна промяна в системата за грижи за тях. Министър Атанасова получи и материали от провежданата от Център за независим живот кампания "Системата куца", насочена към спешна промяна в системата на ТЕЛК. /БГНЕС /


ned

Автор - Нина Зишева

От известно време се опитваме да покажем на хората по какъв порочен начин работи Националният съвет за интеграция на хората с увеждания. Публикуваме купища материали с очевадни недомислици, безобразия, пропилени средства, подменени и опорочени понятия , откровена злаупотреба с проблемите на хората с увреждания. Там, където нещата не бяха кристално ясни, ние се стараем да дадем адекватните коментари, да прокараме черената нишка на безобразието. Правим всичко това с едничката заветна цел да спрем безотговорното прахосничество на народните пари, да променим статуквото, да покажем на бюрократите със закърняло чувство за отговорност, на чиновниците с ампутирана съвест и на всички ония, които са си имплантирали дебелащина и безсрамие, че така не може и няма да продължава. Защото ние имаме своята будна гражданственост и не можем да допуснем с нашето състояние да се злоупотребява, само и само да се гушне големия апетитен пай.

Е, публикуваме ги тези купища материал, бием камбаната, вадим на показ кирливи ризи, даваме материал на нашего брата да чете и да се просвещава, но… Ето тук му е мястото да сложим поне един ред удивителни знаци след това НО! Нашият брат, човекът с увреждане, за съжаление само се тюхка, ахка, цупи се, роптае горко, шепнешком споделя, че и той не се чувства добре да живее по този унизителен начин…и до тук! Толкова! Много мои приятели са ми споделяли колко смачкани и унижени се чувстват, как си мечтаят за нормален живот, с нормални асистенти, с нормални условия, с достъпна архитектура, с възможност да живеят достойно и самостоятелно! Много от моите приятели се чувстват зле от факта, че са зависими от близки и роднини, но липсата на предлагане на услуги в общността ги обрича на тази зависимост и те я приемат. Много от моите приятели потръпват от ужас при мисълта какво ще се случи с тях, ако роднината, който ги обслужва, реши или да се премести да живее другаде или просто, да пази Бог, си отиде от този свят. На много от моите приятели им е пределно ясно, че не могат да разполагат с времето си, защото зависят от лош специализиран траспорт, от лоша асистентска услуга от лоша държавна политика в областта на уврежданията и, когато съм ги питала защо не се оплакват, защо не протестират, те свеждат глави и казват, че или не виждат смисъл, защото не вярват нещо да се промени или се страхуват да не ги накажат, като следващия път или им отнемат мизерните точки по Наредбата за АНЖ или спрат да им взимат поръчките за специализирания транспорт.


Русан

И тази година ние от "Клуб за пълноценен живот" - Пловдив отпразнувахме  Великденските празници както подобава на празник. Приета бе програма съгласно която в чест на Великденските празници организирахме еднодневен излет до Параклис "СВ.Илия" над Асеновград. Всички получиха, като подаръци колбаси, кори за Великденската баница, маргарин, козметика, перилни и миещи препарати. А за кулминацията, традиционната кулинарна изложба съчетана с празничен обяд в елитен ресторант винарски изби ни предоставиха безвъзмездно вино. Цех за безалкохолни напитки безалкохолно, а сладкарски цех десерт.И отново с оркестър както подобава на празник, с песни, танци и приятни изненади затворихме страницата на Великденските празници. 


ned

Източник

Проект за изграждане на съоръжения за преминаване на хора с увреждания и на детски колички в Бургас не бе реализиран през 2011 година, защото липсват средства.

Това става ясно от докладна записка на администрацията във връзка с решение на общинския съвет.


ned

Проблемът засяга не само трудноподвижните хора


Затруднения с преодоляване на препятствията по улиците имат не само хората в неравностойно положение, но и майките с детски колички.
Затруднения с преодоляване на препятствията по улиците имат не само хората в неравностойно положение, но и майките с детски колички.
Източник

При опит да помогне на жена в инвалидна количка да преодолее стълби наскоро пловдивският поет Николай Гюлев се контузи тежко. Почти до инвалидност. Подобни случаи не са рядкост, но този е „пресен“. И е показателен.

От една страна, у нас са предприети всички стъпки за създаване на нормативна база, гарантираща достъпност на архитектурната среда. И в Закона за устройство на територията, и в Наредба 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Даже в Закона за движение по пътищата се предвиждат няколко пъти по-високи глоби за паркиране на инвалидно място.

Да не говорим за това, че страната ни е приела Международната конвенция на Организацията на обединените нации за опазване и насърчаване на правата и достойнството на хората с увреждания. Според документа държавата се задължава да предприеме подходящи мерки за осигуряване за хората с увреждания на достъп, равноправно с всички останали, до физическата среда на живеене, до транспорта, информацията и комуникациите, включително до информационните и комуникационни системи и технологии и до всички останали удобства и услуги, отворени и достъпни за широката публика, както в градските, така и в селските райони. Тези мерки, които следва да включват идентифициране и премахване на всякакви пречки и прегради пред достъпността, се отнасят, между другото към сгради, пътища, транспортни и всякакви други открити и закрити съоръжения, включително училища, жилищни постройки, здравни заведения и работни места. За да дадат възможност на хората с увреждания да живеят самостоятелно и да участват пълноценно във всички аспекти на живота, властимащите трябва да вземат подходящи мерки за разработване, обнародване и мониторинг на прилагането на минимални стандарти и указания за достъпност на съоръженията и услугите, както и да осигурят съобразяването с всички изисквания за достъпност за хора с увреждания от страна на всякакви частни заведения.НачалоПредишна1234СледващаКрай