Русан

Охрид, Тирана, Будва,Дубровник, Котор и Ниш това са градовете които включихме в нашета шестдневна екскурзия. Много пътувахме, но и много видяхме. От купона в р-т:"Белведере" в Охрид, през часовниковата кула в Тирана, Албания, където имахме възможност да се изкачим и разгледаме столицата от високо. Незебравими мигове останаха в нас от посещението на градовете Дубровник и Котор. направихме снимки на курот: Свети Сефан (подобен на нашия Несебър) с тази разлика че за да се разходиш из този курорт трябва да платиш 7 евро, защото това е квартала на богатите. А на на Лазаровден посетихме и Цепинския манастир. Вечерта по късно разгледахме и град Ниш в Сърбия.
     Следваща проява на клуба:Четиридвевна почивка в Гърциа с ТА: "Оазис" - А на Халкидики в красивото градче Неа Врасна от 23,05,2013 г.


ned


ned

 


95% от бизнес проектите на хора с увреждания, субсидирани от държавата, са успешни. 20 000 става максималният размер на помощта за бизнес проекти от тази година.


ned

Въпреки действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, в България все още на много обществени места не се допускат кучета-водачи.

За четири дни онлайн петицията "Да вкараме кучето Дар в пленарната зала на сградата на Парламента" събра близо 2600 подписа. С участието си в нея хората декларират подкрепата си за кампанията на училището за кучета-водачи "Очи на четири лапи". Целта е кучето Дар да бъде допуснато в пленарната зала на Парламента като позитивен пример за нашето общество. "Настоявам Дар да бъде допуснат в пленарната зала на Парламента като прецедент, символ на надеждата за незрящите българи. Крайно време е всички ресторанти, хотели, институции, банки, автобуси и хора да разберат, че незрящите с кучета-водачи имат право да влизат на всички обществени места", са част от коментарите на подписалите се в петицията.


marko

Бойко  Борисов   ме  сочи  с  пръст   от   паката   си   и   до  него :  Имаме  Воля , този  поглед  е  пълен  с   алчност, омраза   и   ненаситност.... Но   не  е  само  той , те  са  като дракони  от   фентъзи   книги ,  ненаситни   безжалостни   създания ,  ако   може   тази  власт  и  пари   да  ги  стискат  до  гроба. А  после   идват   приключенците  и  убиват  дракона ,  обаче  тук   не   става   така   а   драконите  си  подхвърлят  топката  или  ако  беше  фентъзи   скиптъра   на  власта  или  нещо  подобно. А   ние  сме  просто  селяните, даже  на   бас  се   хващам  че  без  нас  могат  да   се  изберат. Говоря  и  за   слугите , всеки  дракон  си  има  слуга -  Цветанов , там  новия  президент  Плевнелиев , това  са  послушковци ,  уши  да  чуват  какво   другите   дракони   говорят  за  техния  дракон, който  е  тъп  ,  но  безмилостен ,  и  по  -  горе   казах :  тази  власт  ще  я  държи  до  гроба. А  Цветанов   извършва  поръчки ,  кой   да  бъде   изнудван  или  кой  лош  приключенец  да  бъде   застрелян  и  тем  подобни   в   името  на  техния  велик  дракон...

Обаче  дракона  им  видя  кръвта  на  тези  които  бяха   само  да  го  избират , обаче  той не  разбира  че  хората  не  живеят  вече  в  онези  времена , когато  имаше  само  един  велик  дракон. Мисли  че  ще  се   върне  на  власт , ще  блъвне   огън , ще  покаже  яроста  си ,  но  драконите  не  са   вкусали   истинската  омраза   на  народа  си -  бомбени  атентати ,  това   ги   очаква  ако   не  чуят  нас   селяните ,  нас  нещастниците ,  ако  обрекат   власта  си   за  още   пари   и  власт  ще  се  обрекат  на  падение ..... 

 


ned

Източник БНТ- ВИЖТЕ И ВИДЕОТО ОТ - ТУК


НЗОК дискриминира хората с увреждания като ограничава правото им на достъп до персоналните кодове за здравните досиета. Това заявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Пациентската организация е дала срок на Здравната каса да поправи проблемния текст, а в понеделник ще внесе жалба и до Комисията за защита от дискриминация.

Преди 4 дни Николай Димов отива до регионалната здравна каса във Варна, за да получи персоналния код за здравното си досие. Със себе си носи и нотариално заверено пълномощно, за да получи кода и на своя баща, който е тежко болен.

Димитър се обръща за помощ към Центъра защита правата в здравеопазването в София. Според пациентската  организация Здравната каса грубо нарушава правата и противоречи с конвенцията на ООН  за хората с увреждания. Оказва се, че текстът, поместен на страницата на Здравната каса дискриминира хората с увреждания като не приема  заявления от упълномощени лица.

Стойчо Кацаров-Център защита правата в здравеопазването: "Дадохме му дълъг срок 3 дни да може да поправи тези правила и да се впише, че ще може с нотариално заверено пълномощно, до днес не виждам да са поправени на страницата на НЗОК, така че понеделник сутринта ще внесеме жалбата като ще искаме от комисията за защита от дискриминация не само да отмени тези правила, но и да наложи глоба на  управителя на здравната каса за това нарушения".

БНТ 2 поиска коментар от Здравната каса, но такъв не ни бе предоставен. Ние ще продължим да следим случая. В понеделник пациентската организация ще внесе жалба в Комисия за защита от дискриминация за това.


ned

 

Източник

Пътуване със самолет

Ако сте с намалена подвижност, би трябвало все пак да можете да пътувате със самолет като другите хора.


ned

ned

Не само социално слаби граждани, а и инвалиди с над 51% нетрудоспособност, както и самотни родители ще получат помощ от държавата, ако притежават жилище в блок, който се включва в програмата за саниране, съобщи вчера вицепремиерът Екатерина Захариева.
Източник
Условието е те да имат ниски доходи, но прагът няма да е минималната заплата от 310 лв., както е за социално слабите, а 400 лв. месечно на член от семейството. Държавата ще покрива 100% от разходите на хората, отговарящи на критериите.


ned

 

Хора с увреждания. Снимка БГНЕС.Източник

Публикуваме отворено писмо на жена с увреждания до кандидат-депутатите от всички партии, в което тя изразява недоволството си от факта, че проблемите на хората с увреждания се използват в предизборните платформи. Ето и текстът на писмото:

Здравейте, уважаеми дами и господа кандидат-депутати!


НачалоПредишна123СледващаКрай