ned

Източник

Участниците в Националния съвет за  тристранно сътрудничество не постигнаха съгласие по предложението от Министерството на здравеопазването за промени в правилника за устройството и организацията на работата на медицинските експертизи. По време на днешното заседание на тристранката експертът на МЗ д-р Екатерина Кунева най-напред представи накратко най-съществените промени. Като основна тя посочи закриване на териториалните лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания. Тя каза, че в момента функционират 4 очни, 8 белодробни и 8 психиатрични ТЕЛК, които имат много висока натовареност - за 2013 г. в специализираните ТЕЛК са извършени 55 500 освидетелствания, като от тях 14 000 са за очни болести, 12 000 по белодробни болести и 3000 за психични заболявания. В същото време няма желаещи специалисти да работят в тези комисии, в резултат на което се е стигнало до  закриване на ТЕЛК във Враца, Бургас и Стара Загора. Според МЗ при тази ситуация хората са принудени да чакат с месеци, дори години за някои очни ТЕЛК. С предложението ще се постигне съкращаване на сроковете за издаване на решение. Ще се оптимизират разходите на НЗОК за изследвания и намаляване на основателните жалби, смятат от министерството.

Още по темата...


ned

Източник

Всички средства на семейство, в което има дете с трайно увреждане, отиват само за това дете, това заяви в ефира на Дарик Красимира Обретенова, председател на сдружението на родители на деца с увреждания „Св. Мина" в Добрич. В България положението е следното - имаш ли дете с увреждания, ти задължително обедняваш, ставаш бедняк и просяк, защото единият от родителите спира работа, допълни тя.

Според Обретенова без реформи в този сектор ще продължим, като общество, да издържаме администрация, която създавала неефективни услуги в името на децата с увреждания. Повече от 10 години Красимира Обретенова води битка с институциите за по-адекватна социална политика към тази категория деца, като настоява за мерки, позволяващи на семействата с деца с увреждания да работят, развивайки дребен бизнес.


Русан

8 часа болни пациенти висят на опашка пред спешния кабинет на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. За това разказва зрителка на Нова тв.


Мариана Йорданова изрази възмущението си от липсата на организация в болницата. Според нея отговорността за неуредицата е изцяло на ръководството на лечебното заведение, не на медицинския екип.

 


ned

Източник

Пациенти с различни хронични заболявания и хора в неравностойно положение премериха сили по време на Втория национален спортен пациентски фестивал, който се проведе днес в София. Събитието е организирано от Пациентски организации „Заедно с теб” със съдействието на Министерството на младежта и спорта. В него взеха участие над 70 участници от цялата страна. Сред тях имаше трансплантирани и нуждаещи се от трансплантация, пациенти на хемодиализа, страдащи от диабет, онкологични и белодробни заболявания. В състезанията взеха участие и хора с двигателни увреждания, незрящи, деца с увреден слух и лекуващи се наркозависими.

За спортните дисциплини тенис на маса и бадминтон се записаха трансплантирани пациенти и лекуващи се на диализа. Хората, страдащи от онкологични и белодробни заболявания играха на дартс, а незрящи – на шах. Обездвижени пациенти се състезаваха на спортен бридж и домино. В различните дисциплини съдействаха доброволци от Националната спортна академия.


ned

Източник

TaktilniPytekiТактилни пешеходни пътеки ще помагат на хората с увреждания в Бургас да пресичат улиците. Първата такава пътека е на кръстовището на булевард "Демокрация" и улица "Гурко". Включва скосени бордюри към пътното платно за безопасно слизане и качване на тротоара, водещи тактилни ивици за носочване към пешеходната пътека, звукова сигнализация за зелена светлина.

Мястото за изграждане на първата такава пешеходна пътека не е случайно. През кръстовището преминава най-дългия градски маршрут с тактилна ивица, свързващ площад "Тройката" с Приморски парк. Освен това в района има концентрация на заведения за доболнична и болнична помощ. В момента течеизпълнението на заповедта на кмета на община Бургас Димитър Николов за осветяване на пешеходните пътеки в града, които са разположени в тъмни участъци. Съвместно с пътната полиция са идентифицирани 40 локации. Тази година Община Бургас специално отреди средства за обновяване на често използвани пешеходни пространства в жилищните комплекси на града.


Русан
 
Източник: Радио "Фокус" 16:53 / 24.04.2014  
© Impact Press Group
Има сериозен проблем с всички специализирани ТЕЛК-ове в повечето градове в страната, каза в Бургас министърът на здравеопазването Таня Андреева. По нейните думи, тези проблеми са от 2010 г.
"Тогава е направен плах опит нещо да бъде решено", обясни тя като допълни, че специализираните ТЕЛК-ове, освен, че ще бъдат част от общите ТЕЛК-ове, лекарите, които работят в тези комисии, ще могат да бъдат от болничната и извънболничната помощ, специалисти в съответните области.

"Големият проблем е, че няма специалисти, които да искат да работят в ТЕЛК-овете и да бъдат лекари само в тези комисии", обясни здравният министър.

"Първият пакет от законодателни промени вече мина на гласуване в МС. Надявам се още на първото заседание на Здравната комисия в парламента да влезе за разглеждане", обясни министър Андреева във връзка с въпрос за източването на средства от Здравната каса.
"Всъщност този пакет цели основно спирането на течовете в системата и ясни правила, по които да се разкриват лечебни заведения, да се контролира тяхната дейност и в крайна сметка да се отчита качество и ефективност на медицинската услуга, защото според мен в последно време все повече си говорим за пари и някак си извън фокуса остава това, в което пък МЗ се е съсредоточило, а именно - подобряване на качеството на медицинската услуга. Има нови стандарти, голяма част от които са готови по основните медицински специалности. Насочваме се върху контрола. Това, което и касата в момента прави е насърчаване на контрола, съвместно с медицинския одит, който е към МЗ. В крайна сметка цялото здравеопазване не е насочено към МЗ и към Касата, а към това, хората, попадайки в лечебно заведение, независимо за извънболнична или болнична помощ, да бъдат добре обгрижени, както човешки, така и медицински", каза още тя.

"Ще искам да видим как бюджета се движи към средата на годината и след това ще коментираме, ако действително има дефицит, от къде ще дойде. Най-малко това е решение на министърът на здравеопазването. Той не финансира касата за дейност", каза още тя.

Русан

Една екскурзия организирана по случай големия християнски празник-Великден.След студените дъждовни дни още от сутринта времето ни подсказа, че ще бъде с нас, топло и слънчево.А около манастира, се чувставаше празничната обстановка.Макар и закъснели за празничната церемония по изнасяне на чудотворната икона ние оспяхме да запалим свещички за здраве, да хапнем от Великденския козунак приготвен и раздаден от манастира за здраве, да се разходим по чаршията около манастира. В 13,00 ч групата от 50 човека се отправи към ресторант:"Водопада", където в приятна обстановка при значително Великденско намаление за нас ни сервираха вкусен обяд. И след престой в Асеновград, посещение на известната Рибна църква и разходка в центъра се прибрахме в нашия град-Пловдив.Един ден в който проблемите останаха далеч от нас.Ден който ще остави трайни и незабравими спомени от Великден-2014.  


ned

Източник

Онкоболна бургазлийка ходи половин година с гола глава заради бюрократи

Държавата ни чака да умрем и не иска да хаби пари за перуки, твърди жената

Знаете ли как онкоболен в Бургас получава перука? Този въпрос зададе на редакционната ни поща бургазлийката С.Д. и разказа собствените си патила. Жената е оперирана в началото на юни миналата година. Следва тежка лъчетерапия, от която косата й „изгаря“, става суха и започва да се чупи. От началото на тази година започва и химиотерапия. Косата изчезва съвсем  и главата й остава гола.


ned

На церемонията в „Бедрум премиум клуб“, бяха наградени личности, които са вдъхновение за хората в неравностойно положение.

Източник


ned

 

Източник


НачалоПредишна123СледващаКрай