Авг 31, 2009

Ленено семе

VILY Лененото семе е едно от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут. То помага в борбата против рака. Омега 3 киселините, които съдържа блокират субстанциите подпомагащи развитието на ракови клетки. Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерол в кръвта. То е полезно и регулира чревните спазми и предотвратява запек. Носител е на много витамини, минерали, протеини и ензими. Притежава всички компоненти за поддържане на нашето тяло. Храните съдържащи ленено брашно са лесно смилаеми.
 
Хранителна стойност в 100 гр
Масленост – 19.04%
Протеини – 31.63%
Въглехидрати – 15.7%
Целулоза – 6.72%
Енергийност – 371.12Kcal

Препоръчана рецепта:
Ленен хляб
Продукти: 1ч.ч ленено брашно, 2ч.ч брашно, 1ч.ч вода, 2.чл мая, 2с.п мая, 2с.л мед, 2с.л олио, 1ч.л сол, 1/3 ч.ч ленено семе, 1с.л слънчоглдово семе. 1с.л маково семе.
Разтваряме маята, солта и меда във водата, добавяме олиото. Започваме прибавянето на брашнатаи слънчогледовото семе към сместа. Замесваме меко тесто. Изчакваме да втаса след, което оформяме хляба  и посипване с ленено и маково семе. Печем в умерена фурна за около 30 минути.

ned
Орхан Мурад гост на четвъртото издание на Международния фестивал за хора с увреждания
30.08.2009 / Източник: Радио Милена - Поморие (нашата приятелка Дияна)
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

В Поморие се състоя Четвъртото издание на Международния фестивал за хора с увреждания. Инициативата за него е на Фондация“Сила за живот” с председател Пламен Толев, на Агенцията за хората с увреждания и се осъществи с подкрепата на община Поморие и НЦСР –Поморие. В тазгодишното издание участниците са от четири държави- Украйна, Македония, Полша и България. На препълнения централен площад на 29 август хората с различни възможности показаха своя музикален талант. 42-ма изпълнители, от които 19 индивидуално, от различни жанрове разтърсиха снощи поморийската публика със своите невероятни музикални изпълнения на живо. Всеки един от тях получи грамота за своето участие и медал. Всички те бяха поздравени от кмета на община Поморие инж.Петър Златанов.
На гала вечерта, която се състоя в Център "Свети Георги" на 30 август специален гост на участниците във фестивала бе Орхан Мурад, който ги поздрави с изпълнения на свои песни и чужди шлагери.
Най-много аплодисменти събраха Катя Минчева с изпълнения на родопски песни, Румен Михайлов- с евъргрийни, както и 15-годишният Кристиян Григоров, момчето което показа, че с лекота може да пее различни музикални стилове, а с песните си да докосва сърцата на всички.Той стана известен с участието си в благотворителните концерти на ВИП брадър и сега участва за първи път на фестивала в Поморие, с което показа изключителната си воля за живот и много силен дух, въпреки счупването на крака му преди две седмици. Тази вечер Крис пя народни песни и български поп парчета – „Ти не знаеш какво е любов”, песента на Графа „Този свят” и великолепно изпълнената от него песен „Като стара икона”.


Всички танцьори и певци, участващи от 27 до 31 август 2009 г. в четвъртото издание на Международнияблестящо и са с
фестивал за хора с увреждания се представиха надежда догодина отново да участват в петото му издание.


Мюзикфестът в Поморие е включен в културния афиш на община Поморие, като на участниците в него се предоставя възможност да срещнат тук много нови приятели и взаимно да си подарят няколко прекрасни дни, пълни с възторг от споделения талант и вълнуващи творчески изяви сред красивата природа на Поморие.


Участниците във фестивала бяха предаврително подбрани от председателя на фондация „Сила за живот“ Пламен Толев, който се придвижва на инвалидна количка от 25 години. По професия е военен инженер, но след злополуката намира смисъла на живота си в музиката. Направил е звукозаписно студио във Велико Търново. Свири на пиано, акордеон, китара, аранжира песни.


Този музикален фестивал в Поморие е негова запазена марка, защото го е патентовал. Целта на фестивала е предоставяне на възможност на хора с различни физически проблеми да се срещнат, да представят своя талант и чрез силата на музиката да изявят себе си.

silver Една майка влиза в стаята на дъщеря си и забелязва на леглото си писмо. С треперещи ръце отваря плика:

" Скъпа мамо,

Не се тревожи, аз заминах със своя нов приятел. Най-после намерих мъжа на мечтите си! Има обици по цялото тяло и халка на устните, освен това и огромен мотоциклет! Но мила мамо, това не е всичко... Бременна съм и Ахмед каза, че ще бъдем много щастливи в неговия старичък фургон сред гората. Той иска много деца и аз мечтая за същото. Най-накрая разбрах, че марихуаната на никого не вреди, и затова ще направим малка плантация в гората както за себе си, така и за приятелите на Ахмед. Те пък ни обещаха, че ще ни снабдяват с кокаин и екстази. Моля се учените по-бързо да намерят лекарство против спина, защото Ахмед се влошава с всеки изминал ден, той заслужава по-добра участ! Не се притеснявай мила мамо, вече съм на 15 и мога сама да се погрижа за себе си. Ще се опитам по някакъв начин да ти дойда нагости, за да ти покажа внука!

Твоя дъщеря Ани

P.S. Скъпа мамо, това беше шега! Аз съм на гости у съседката. Исках просто да ти напомня, че има много по-лоши неща от писмото от директора на училището и заповедта за изключване, които ще намериш в горното чекмедже на масата.

С любов, Ани."                                         

cerovska.desislava
Вижте изображението в пълен размер

ned

ned Уволниха шефката на "Социални дейности" в МО  Министърът на отбраната Николай Младенов е уволнил шефката на Изпълнителна агенция "Социални дейности" Мери Саханджиева. Причината е, че тя е започнала да закрива социалните кухни за военноветерани без да съгласува това с министъра.

Според Младенов финансовото състояние на ръководеното от него министерство наистина е тежко, но не трябва да се правят икономии точно на гърба на хората, на които България дължи свободата си.

От Министерството на отбраната съобщават, че най-нуждаещите се военни ветерани ще поoдължат да получават подкрепа от държавата.

27.08.2009  dariknews.bg


ned

БЧК раздаде половината от хранителните помощи за социалнослаби


БЧК раздаде половината от хранителните помощи за социалнослаби
  25.08.2009  Източник

До края на тази седмица БЧК ще се раздава помощите по програмата за разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз. Вторият транш на програмата продължава от 18 до 28 август. Досега са раздадени приблизитело половината от предвидените за областта хранителни продукти за социалнослаби, съобщават от БЧК. Право на тях имат тези, които са получавали помощи за отопление през 2008 и 2009 година. На всеки един от правоимащите се полагат по 3 кг брашно, 3 кг захар, 3 кг ориз и 8 пакета по 400 гр. кус-кус.

Във Велико Търново продуктите могат да се получат от гаража на БЧК, който се намира под Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон". В Горна Оряховица помощите се раздават в клуба на БЧК в сградата на дирекция „Социално подпомагане" и в кметствата в населените места на общината. Кметовете на другите общини от областта също са определили пунктовете за раздаване на храните.

Първият транш от помощта бе раздаден в края на юни, а следващият се предвижда да бъде от 12 октомври до 6 ноември. Тогава ще бъдат раздавани същите по вид и количество хранителни продукти, уточняват от БЧК.
minkoff

Когато съпругата на Джордж Карлин починала, Карлин - известният груб и устат комик от 70-те и 80-те години- написал: Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради , но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи.Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на ,по-малко. Имаме по-големи кьщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. 'Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве. Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите се. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме до Луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща, но не и по-добри неща.Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме, атома, но не и предръзсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко, Планираме повече, но пистигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, на големите мъже и дребните души, на лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големите семейни доходи и на повечето разводи, на по-красивите къщи и разбитите домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, на връзките за една нощ и наднорменото тегло, на хапчетата, които правят всичко възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете "изтриване"- ЗАПОМНЕТЕ, ОТДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ОБИЧАТЕ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ДО ВАС ЗАВИНАГИ. ЗАПОМНЕТЕ, КАЖЕТЕ БЛАГА ДУМА НА Т0ЗИ,КОЙТО ВИ ГЛЕДА ОТДОЛУ НАГОРЕ С ВЪЗХИЩЕНИЕ, ЗАЩОТО ТОВА МАЛКО СЪЩЕСТВО СКОРО ЩЕ ПОРАСНЕ И НЯМА ДА Е ВЕЧЕ ДО ВАС. ЗАПОМНЕТЕ И ГОРЕЩО ПРЕГЪРНЕТЕ ЧОВЕКАДО СЕБЕСИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СЪКРОВИЩЕ, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ДАДЕТЕ ОТ СЪРЦЕТО СИ И НЕ СТРУВА НИТО СТОТИНКА. ЗАПОМНЕТЕ, КАЗВАЙТЕ "ОБИЧАМ ТЕ" НА ЛЮБИМИТЕ СИ, НО НАЙ-ВЕЧЕ НАИСТИНА ГО МИСЛЕТЕ. ЦЕЛУВКА И ПРЕГРЪДКА МОГАТ ДА ПОПРАВЯТ ВСЯКА ЗЛИНА, КОГАТО ИДАВАТ ОТ СЪРЦЕТО. ЗАПОМНЕТЕ, ДРЪЖТЕ СЕ ЗА РЪЦЕ И ЦЕНЕТЕ МОМЕНТИТЕ, КОГАТО СТЕ ЗАЕДНО. ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА ДА Е ДО ВАС! ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ОБИЧАТЕ, НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ДА СИ ГОВОРИТЕ И НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ДА СПОДЕЛЯТЕ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАТЕ ДА СИ КАЖЕТЕ.ЗАЩОТО ЖИВОТЪТ НЕ СЕ МЕРИ С БРОЯ НА ВДИШВАНИЯ, КОИТО ПРАВИМ, А С МОМЕНТИТЕ, КОИТО СПИРАТ ДЪХА НИ !....


ЗА ВСИЧКИ МОИ ПРИЯТЕЛИ, БЛАГОДАРЯ!cerovska.desislava

dido1985

Интервю на заместник- министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова, за вестник Трета възраст


НачалоПредишна123456789СледващаКрай