megi_mp

Общество Този месец ще бъде изплащана целевата помощ по чл. 52 от Закона за интеграция на хората с увреждания или т.нар. петолевки. 
Това съобщи председателката на Териториалната съюзна организация на слепите в Добрич Паунка Пеева. На хора с първа група инвалидност с чужда помощ се полагат по пет лева на час за до десет часа годишно за придружител. В Добричка област от членовете на организацията право на този вид помощ имат 194 души. Изискване е, когато си получават парите, те да се подпишат лично. За други населени места се предвижда изпращане чрез пощенски запис.

ИЗТОЧНИК


megi_mp

У нас благодетели вършат работата на държавата

  Гого от "Тоника" е един от положителните примери за набирането на средства с SMS-кампании. Лечението му беше подпомогнато и от благотворителен концерт. Снимка Aни Петрова

Българите и компаниите у нас даряват най-много средства за децата с увреждания и без родителска грижа, показва анализът на Български дарителски форум за 2009 година. Хората са съпричастни в голяма степен и към нуждаещите се от лечение и медицинска апаратура. На трето място по привлекателност за дарителите се нарежда образованието. По думите на директора на форума Красимира Величкова у нас най-малко средства се даряват за култура. Българите, склонни да отделят средства за култура, обаче даряват традиционно за манастири, читалища, а не за изкуство.

Според анализа повечето българи са готови да отделят средства за благотворителност и да полагат добороволчески труд. В най-голяма степен това важи за кампаниите, които са широко лансирани в медиите и публичното пространство. Основно хората даряват чрез SMS-и. Това обаче според Величкова е много неустойчив начин за подпомагане, тъй като е еднократен акт на дарителство.

Една от негативните тенденции у нас е, че благотворителността е натоварена с осигуряването на средства за каузи, които трябва всъщност да се подсигуряват от държавата. По думите на Величкова такава сфера е здравето на хората. Български дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България" създадоха единен дарителски номер за набиране на средства чрез SMS-и за трите мобилни оператора. Всяка година над 150 от кампаниите, които набират средства чрез тази платформа, са именно за хора, нуждаещи се от лечение. Има и много граждани, които търсят изход в благотворителността, тъй като здравната каса или други механизми на здравното министерство не работят. Това за тях е начин да спасят детето си или някой близък човек, разказва Величков. С поддържана от форума система се осъществява комуникацията между хората, които търсят помощ.

По време на разговорите се установили огромни дупки в механизмите за подпомагане от страна на държавата. Като пример шефът на форума даде Фонда за трансплантации. Според нея там липсва всякаква прозрачност. В звеното нямало изграден механизъм за работа, а в същото време имало множество кампании за хора, нуждаещи се от трансплантации. "Реално нуждаещите се от органи изпаднаха в много тежко положение, тъй като този фонд беше много гръмко лансиран. Това доведе до голям отлив на дарители в тази сфера. Те казват, щом има фонд, той ще финансира нуждаещите се", подчерта шефът на дарителския форум.megi_mp

 

 

Това на снимката не е входът към изоставен градски кенеф (въпреки че характерната миризма те лъхва още щом наближиш стълбите), а подлезът до наскоро ремонтираната за милиони жп гара Плевен. В четвъртък в редакцията на "Посредник" се обади наша читателка - инвалид, която направила опит да премине от тук до търговиите на терена бившата автогара "Север", за да си купи капачки за буркани. 


megi_mp

30 август 2010

София /КРОСС/ На 31.08.2010 г. /вторник/ от 11.00 ч. в кв. Редута, ул. „Погледец" 21 УНИЦЕФ ще открие последната Малка къща за младежите от дома в с. Могилино, съобщиха от представителството на оргнизацията у нас.

На събитието ще присъстват г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; г-жа Диана Вакарелска, Програмен директор, УНИЦЕФ за България; г-н Ивайло Иванов, Изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане; г-н Калин Каменов, зам. председател на ДАЗД; представители на bTV; Магърдич Халваджиян, Глобал филмс, режисьор на „Великолепната шесторка"; участници от „Великолепната шесторка" 1,- Данчо Караджов, Дичо, Рени, Тити Папазов, Николай Свинаров, Веселин Маринов, Нели Иванова.

Британският документален филм "Изоставените деца на България", излъчен по Би Би Си, обрисува недопустимото положение в един дом за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) в с. Могилино. В отговор, Правителството на Република България, подкрепено от УНИЦЕФ, разработи план за действие, чиято крайна цел е закриването на дома в с. Могилино и настаняването на децата и младите хора в алтернативни форми на услуги. Планът за действие целеше осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в дома и изготвяне на ефективен модел за тяхната успешна и реална деинституционализация.


‘ Моят дом не е моята крепост’ - Заеми за ремонт и достъпност на жилищата от Habitat for Humanity

 Международната организация Habitat for Humanity отпуска достъпни заеми с дълъг срок на изплащане на семействата на деца и младежи с двигателни увреждания.


megi_mp

30.08.2010

Седемдесет процента от българите подават молби за категоризиране от ТЕЛК с основание, другите 30 искат просто да се облагодетелстват и да пробият системата.

Това заяви д-р Петко Ников - председател на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза на работоспособността, цитиран от БНР.


megi_mp

30 август 2010


ИнвалидСофия /КРОСС/  Аз не съм съгласна по принцип с цялата структура и цялата конструкция, която е сложена около оценката на увреждането. Не приемам, че едно единствено решение на ТЕЛК определя цялата съдба на човека. Това коментира Капка Панайотова от Центъра за независим  живот по БНР.
По думите й, човек не може да получи каквото и да било, свързано с увреждането, ако няма ТЕЛК. Документация без съмнение трябва да има, смята тя. Това не може обаче да бъде един документ, защото увреждането отдавна е престанало да бъде просто медицинско явление. Увреждането е социално явление и при това положение
отсъждането на каквито и да било придобивки само и единствено на базата на един единствен документ е много тежък порок на системата.
Панайотова коментира още:
„Едно решение на ТЕЛК дава на човек всичко. Говорим за пенсии, за добавки, за пари, но освен това човек може да получи и синьо  картонче за паркиране. Така че, когато има толкова тежък монопол на един документ, няма начин да няма корупция.  Хората по света са го решили. След като човек е минал в болница през една тежка медицинска фаза, той от там получава основен документ. От там нататък увреждането  престава да бъде медицинско явление. С документа от болницата той тръгва към оценката за социалното осигуряване  и общите мерки по социалното включване. Ние работим още с едни понятия и структури, които са ужасна отживелица”.
Според Капка Панайотова плащанията са на „смешни дори подигравателни нива” като сума. „Нали разбирате, че 25 % от социалната пенсия, не могат да спасят живота на никого. Това са минимални пари, които нищо не могат да му спасят, а в същото време носят голяма тежест за бюджета. Т.е. разпределят се страшно много пари върху страшно много хора, от което не следва абсолютно никаква ефективност”.
Тя е категорична, че има логика по някакъв начин да се бръкне в тази система: „Смятам, че в момента никой не предлага здравомислещо и разумно решение за бъдещето. Аз предлагам да има съвършено нова система за оценка на увреждането. Нужна е оценка на увреждането, а не експертно-лекарска оценка. Водила съм разговори. Като организация сигурно вече 10 г. предлагаме смяна на тази система, но безполезно. Световната здравна организация е изработила една много стройна методика, която съчетава в себе си медицинските
и социалните фактори. Ние сме я превели на български, но никой не иска да я припознае като един инструмент за България, сякаш ние не сме в света. Не е необходимо да откриваме топлата вода. Има европейски практики, световни практики и те се ползват почти навсякъде по света. Не знам защо тези методики само в България не работят?! Странно явление. Методиката наистина изисква нов тип кадри и мащабни структурни промени, но без това няма да може”.

Седемдесет процента от българите подават молби за категоризиране от ТЕЛК с основание, другите 30 искат просто да се облагодетелстват и да пробият системата, каза на свой ред д-р Петко Ников - председател на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза на работоспособността. Той обоснова намерението решенията на ТЕЛК да се гледат от комисии на НОИ:
"За инвалиди се смятат и всички ония възрастни пенсионери, на които се дава една малка добавка от 25 %. Тези плащания действително отдавна трябваше да минат към Агенцията за социално подпомагане, а не към НОИ". ИЗТОЧНИК

megi_mp

Публикувана: Неделя, 29-ти Август 2010, автор: Бисерка Станчева

Крис и Орхан Мурад дебютираха като дует
megi_mp

 

ХГ „Асен и Илия Пейкови© Община Севлиево  
ИЗТОЧНИК

 

С мобилно повдигателно съоръжение вече разполага севлиевската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови", съобщават от местната администрация. С него става възможно хората с увреждания да посещават и трите етажа с изложбени зали.


megi_mp

28 август 2010


НачалоПредишна12345678910СледващаКрай