Русан

Благодарение на приятелските взаимоотношения между ТА"Оазис"- А Благоевград, хотел:"Естреа"-Несебър и СНЦ:"Клуб за пълноценен Живот"-Пловдив и тази година 130 човека, членове на клуба и приятели имахме възможност да почиваме осем дни срещу 160 лв пълен пансион в двузвездни и тризвездни стай в хотел "Естреа".Български държавни железници ни усигориха специален вагон, а ТФ"Булгарбус"- Бургас два автобуса за транспорт Бургас- Несебър и обратно. Срещи между стари и нови приятели, нови запознанства. Разходки в Стария и новия Несебър, Слънчев бряг и Св. Власт. Но най важното е, че благодарение на това, че хотела е на самия бряг на морето добихме тъй желания плажен тен и всяка сутрин се любувахме на изгрева на слънцито и се разхождахме по брега на морето. Следващи прояви на клуба:Екскурзия до Охрид и празнична среща в механа:"Чергите" в гр.Хисар На снимката:"Част от групата за спомен"


megi_mp

„С малко помощ от приятели”- за живота на Борис Йорданов

Репортаж за живота на Борис Йорданов, който твърди, че човек трябва да се радва на обикновените неща. Самият той е с физическо увреждане, но смята когато имаш кауза ставаш голям.

Духът е важен и да не се предаваш. Борис е доказателство за чове, който сам е нуждаещ се, но не престава да се бори за решаване на проблемите на хората с увреждания. И така всеки ден.

Вижте видеофайла.


ned


Модерните телефони са насочени към средния потребител – онзи, който има две ръце с по 10 пръста, две здрави очи и чифт уши с добър слух. Малко от новите устройства (а сякаш и от старите) са подходящи за незрящи, хора с увреждания и дори пенсионери. Може би затова от време на време някой дизайнер решава, че трябва да предложи алтернатива за уникалните потребители, които не се вписват съвсем в целевите групи на големите производители.

 


ned

От 1 септември започва приемът на заявления за включване в социалната услуга "Асистент за независим живот" на Столичната община. Крайният срок е 31 октомври. Документите трябва да се подават или от човека с увреждания, или от упълномощен. Кандидатите, които вече ползват трябва да подадат декларация, че няма промяна в обстоятелствата. Отговор от общинската комисия се очаква до 20 декември. Решенията могат да се обжалват пред кмета на София, предаде БНР.

Социалната услуга, единствена по рода си в страната на общинско ниво, осигурява асистенти на хора с увреждания за до 300 часа месечно. Одобрените асистенти са до петима души на един човек, а заплащането на час е около 5.50 лева.

Източник


ned

30 август 2011 / Източник 

Хора с увреждания могат да гласуват и вкъщи 

Заявления за гласуване в подвижната избирателна урна могат да подават избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в изборното помещение. Това съобщиха от пресцентъра на община Дупница. Заявленията се приемат, не по-късно от 30 дни преди изборният ден, до 23 септември в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено чрез писмо, факс или в електронна форма до общината или кметството по постоянен адрес. Подвижна секционна избирателна комисия ще бъде назначена при наличие на не по-малко от 10 избиратели подали заявления по образец.

Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който желае да бъде вписан в избирателния списък за изборите за общински съветници и кметове трябва да представи декларация по образец в общинска администрация, по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място, не по-късно от 40 дни преди изборния ден.


ned

Едва 38% от банкоматите в съюза са достъпни за хора с увреждания

Европейският съюз ще финансира проект, който цели да направи терминалите за самообслужване като банкомати, автомати за билети и др. по-лесно достъпни за близо 17% европейци с увреждания и за 87-те милиона граждани на Европейския съюз на възраст над 65 години, съобщава пресцентъра на Европейската комисия. Според изследване на ЕС само 38% от банкоматите в Съюза предлагат гласови услуги на клиенти с увреждания спрямо 61% в САЩ и почти 100% в Канада.

Европейската комисия ще предостави 3.41 млн. EUR за проекта "APSIS4All", чиято цел е създаването и утвърждаването на  персонализирани интерфейси, включително на безконтактни карти, които да подпомогнат преодоляването на съществуващите бариери за достъп. Тестовете ще започнат от септември с банкомати в Барселона, Испания, а от януари 2012 г. - с автомати за  продажба на билети в Падерборн, Германия, и ще продължат три години.

"Публичните терминали за самообслужване са навсякъде и броят им непрекъснато се увеличава. Въпреки това, все още много от  тях представляват препятствие пред достъпа до услуги за хора с увреждания и за някои възрастни хора", заява Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар, отговарящ за Програмата за цифровите технологии.

В първият етап на проекта ще бъде събрана информация от 3 000 потребители, които ще изпробват различни устройства, за да се приспособят интерфейсите към техните нужди и предпочитания. Целта на проекта е да предложи стандартизирана рамка, която да насърчи доставчиците на услуги да въвеждат в отрасъла функции за електронна достъпност. Това ще допринесе публичните цифрови терминали да станат по-лесно достъпни за широк кръг потребители - хора, незапознати с технологията, хора с проблеми при четенето, туристи, които не владеят местния език, или дори хора,които са си забравили очилата за четене.

megi_mp

29-ти Август 2011  / автор: Тони Щилиянова

 

17-годишният Крис от Етрополе стана любимец на публиката. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

17-годишният Крис от Етрополе стана любимец на публиката. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА


dido1985

Допълнителни разпоредби

§ 1. "Доход" по смисъла на тарифата са всички доходи на лицето, с изключение на:

1. (изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г., в сила от 29.07.2011 г.) добавката по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване;
ned

Източник - radiomilena.com - Диана Апостолова

Силен порив на песента имаше тази вечер в Поморие, където се проведе VІ-ият международен музикален фестивал на талантливите хора с физически увреждания.


dido1985

Детски арт-пленер, помага на детския отдел на библиотеката да попълни

фонда с нови и популярни заглавия.


НачалоПредишна1234567СледващаКрай