dido1985

А къде е зам-кметът Албена Атанасова да провери достъпността или се срамува или се страхува да се появи сред толкоз хора ?! Или може би достъпността я има толкова колкото и в останалия градски  транспорт – ще провери ли някой ?!


ned

Източник- автор: Теодор Спасов

Чувствам се много неловко, че се налага да пиша такъв текст в 21-ви век. И то не просто в европейска страна, а в най-старата европейска държава, запазила името си 1331 години. Но трябва, защото в повечето институции в нея няма условия за хората в неравностойно положение, включително в училищата и в университетите. Почти всички работодатели пък смятат, че мястото им е само вкъщи. Изобщо повечето хора мислят така. А това ни най-малко не е признак за „европейство“. Или поне след края на Втората световна война. Разбира се, макар и бавно, нещата се подобряват, но има чиновници, които ги мързи да си свършат работата и от това биват афектирани хората с физически увреждания.

Българското общество е толерантно към различните. Но, разбира се, ако може да не му се мяркат пред очите, нали... Или поне така смятата масата от хората. Толерантни са, но наложи ли се да работят с тях или просто да се съобразят с тях в градската среда, често започват да мрънкат, че тяхното присъствие нарушава спокойствието им. Възприемат толерантността към тях като проява на компромис. Големи хора са, а постъпват като малки деца.  

Никой не ни кара да приемаме различните в нашите домове, нито да бъдем приятели с тях. Но когато сме на обществено място, тогава сме длъжни да се съобразяваме с тях и да им влизаме в положение. Не само защото така е възпитано, а защото никой не е застрахован, че утре няма да ослепее, онемее, оглушее, осакатее или полудее. Толкова е просто. Човек свиква с всяка неприятност, която му се случва. Но докато свикне, той се нуждае от подкрепата и помощта на здравите. Нуждае се от съобразена за него околна среда, за да успеe да стане максимално самостоятелен човек. Там, където такава среда не може да се създаде, тези хора са зависими от добрата воля на „нормалните”.


dido1985

venko1978


На автогарата в град Елена има инсталирани телефони за хора с увреждане (ето снимка ) ,има и инвалидна количка в готовност.


ned

"Погледнете нагоре към звездите, а не надолу към краката си... опитайте се да осмислите видяното... бъдете любопитни." Това послание отправи световно известният физик Стивън Хокинг от специална платформа на церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Лондон в сряда вечерта.

Олимпийският стадион бе преоборудван за броени дни за новия спектакъл, който според репортерите не отстъпва по зрелищност на този на олимпийските игри.


ned


София.  Хората с увреждания, които живеят сами, ще имат предимство при предоставянето на лични асистенти от догодина. Решението е на Столична община, която от 1 септември вече започва да приема документите за включване в услугата "Асистенти за независим живот".

Допълнителни точки при класирането на кандидатите ще получават и инвалиди, които имат деца и се грижат за тях. Приемът на документи ще продължи до 31 октомври. Бюджетът на програмата ще бъде гласуван заедно с бюджета на общината за 2013 г. Очаква се да е около сегашните 6 млн. лв. В момента 1175 хора с увреждания са включени в услугата.

По нея са назначени 1259 асистента. Бройката им е по-голяма, защото има случаи, когато инвалид получава повече от един помагач. От началото на септември за включване в програмата може да кандидатстват и родители, чиито деца с увреждания ще навършат 5 години през 2013 г. Досега хлапето трябваше да е навършило 5 години, за да се кандидатства за асистент.ned

Днес в Лондон започват Параолимпийските игри 2012. Началото ще бъде дадено с церемония, в която се очаква да вземе участие и световноизвестният физик Стивън Хокинг.

В дните до 9 септември 4200 атлети от 165 държави ще демонстрират възможностите на човешкия дух, смелостта да се справят с превратностите на съдбата и желанието да покажат, че хората с увреждания заслужават огромно уважение и възхищение.


ned
Нови бордюри в София - препятствие за хората с увреждания

Източник

Нови бордюри в центъра на София се оказват препятствие за хората с увреждания. При летните ремонти работниците пропускат да скосят тротоарите, така че оттам по-лесно да минават колички. Общината знае за проблема, но защо много от бордюрите все пак остават недостъпни за хората с увреждания?

Ремонт - и след ремонта поредно затруднение. Когато Капка Панайотова видяла, че правят нови тротоари помолила работниците да скосят бордюра. Не за друго, а защото така е по закон. Резултат обаче нямало.

БНТ:
- Доколко бордюрите, които са изградени тук в района на малките пет кюшета са препятствие за хората с увреждания? Капка Панайотова: - Сто процента. Няма нито един скосен бордюр. Аз сега ще подам сигнал в Комисията за защита от дискриминация, тъй като аз живея тук и ме дискриминират, като задължи КЗД общината да изпълни закона и да прекрати дискриминацията, те ще трябва сега да го разбият това, барабар с ново сложените плочки, за да скосят бордюра.

Общината инспектира всеки ремонт и все пак нескосени тротоари продължават да никнат из центъра на София.

Валери Велинов - дирекция "Транспортна инфраструкура": - За съжаление не навсякъде е възможно да се изпълнят скосявания.

Проблем създавали стари кабели, тръби и шахти, разположени плитко под тротоарите в центъра. Така често се оказва, че за да се скоси един тротоар, трябвало да се подменя ВиК, топлофикационна или ел. инсталация.

Валери Велинов - дирекция "Транспортна инфраструкура": - Срещаме големи затруднения при изпълнението на тази програма, особено в централната градска част, където са много стари тези комуникации. Те се стопанисват и са собственост на различни частни компании като ЧЕЗ, БТК.

Така май ще се наложи да водим битка за всеки нескосен тротоар в центъра. От общината обещаха, че този ремонтиран тротоар съвсем скоро ще отговаря на закона.ned

След приключването на XXX Летни олимпийски игри БНТ ще отрази и Параолимпийските игри, които отново ще се състоят в Лондон 64 години след първите организирани игри за хора с увреждания. Параолимпиадата стартира на 29 август от 22:30 часа, а БНТ ще излъчи на живо церемонията по откриването, в която се очаква да вземе участие и световноизвестният физик Стивън Хокинг. Всеки ден в 23:00 часа зрителите ще научават всичко най-важно и интересно от Игрите в рамките на 30-минутните студия "Днес на игрите". Осем български спортисти ще участват на Параолимпиадата - седем от тях ще се състезават в леката атлетика (основно в хвърлянията, един в спринтовете и скок на дължина) и една състезателка в джудото. Иванка Колева е най-опитната българска състезателка, олимпийска шампионка от Сидни 2000 г. Тя се състезава като лекоатлет, а това ще бъде шестата й олимпиада. Останалите български състезатели са: Радослав Златанов - лека атлетика; Мустафа Юсеинов - лека атлетика; Ружди Ружди - лека атлетика; Даниела Тодорова - лека атлетика (бронз от Пекин 2008г.); Ивомира Михайлова - джудо; Стела Енева - лека атлетика (сребро от Пекин 2008г.) и Дечко Овчаров - лека атлетика. Те ще премерят сили с 4200 атлети от 165 държави.


ned

Източник

Tочно тръгвах от

Tочно тръгвах от "Билла"-та, до мен спря "бързо и яростно" върху две (!!!) места за инвалиди един джип (на снимката), от който слезе с резки движения един плешив чичко с червена фланелка. Със сигурност не беше инвалид. Без да се обърне слезе от колата и влезе в магазина. Неговия спътник (на снимката) умря от срам но вдигаше само рамене.
Mладост - 26.08.2012
Фотограф: христо


НачалоПредишна12345678СледващаКрай