at_mitev

[30-12-2008] Източник: Новинар

Шестнадесет национални организации на хора с увреждания са подали жалба с искане за спиране на средствата, които България получава от Европейския социален фонд. Това съобщи за ”Новинар” председателят на Центъра за психологически изследвания Диана Инджова.


Фондът отпуска пари на България за две оперативни програми - „Човешки ресурси” и „Административен капацитет”. Средствата по тях са над 1 млрд. евро. Според хората с увреждания обаче парите от програмите не достигат до нуждаещите се.


Сдруженията поискаха да бъдат включени в управлението на евросредствата заедно с министерствата на труда и социалната политика и на държавната администрация. Нищо не се промени, няма реални стъпки за изпълнение на исканията ни и затова започнахме протести в цялата страна, а около 10 декември внесохме и жалбата, обясни Инджова.

В момента жалбата на организациите е при група евродепутати от социалистическата, европейската народна партия, както и няколко „зелени партии”.





Deqna
В Хасково зарадваха инвалиди с коледни пакети за 70 лева


Раздаването на помощите215 пакета с храна са осигурени за инвалидите в Хасково по проект "Топлина и надежда в коледните дни", финансиран от социалното министерство. Хората, които ще получат помощта, са сред 700-те членове на местния клуб и са определени от специална комисия.

Пакетите се състоят от най-необходими хранителни продукти като зърнени храни, брашно, олио, консерви, зеленчуци, колбаси, кафе и шоколад. Стойността на всеки е близо 70 лева и трябва да стигне на хората за месец.

Някои си тръгнаха с таксиПри раздаването на помощите днес се оказа, че огромните пакети са непосилни за част от хората. По тази причина част от тях се принудиха да си наемат такси, за да се приберат с подаръците.





dido1985

ИЗТОЧНИК


Hristo Vatev

 Источник

 Deutsche Welle
 
Каква е разликата между благотворителността и рекламата, между милосърдието и държавните подаръци? Две събития от изминалата празнична седмица в България са поводът за следния анализ на Ясен Бояджиев.

Една благотворителна акция в подкрепа на нуждаещ се от лечение в чужбина млад човек и едно решение на държавна агенция, представено като антикризисна мярка в подкрепа на нуждаещ се отрасъл на икономиката.

Всъщност, оредяващият новинарски поток в последните дни преди Коледа предлагаше предимно такива информации – за благотворителност и за готовността на правителството да ни спаси от кризата, която била „внесена отвън”.

Рубриката благотворителност заприлича повече на рекламна кампания за депутати, министри и други държавници, които даряват коледните си надбавки или агитират другите да го направят.

А пък от много говорене антикризисните мерки на правителството лека-полека добиха образа на негова благотворителна кампания. Благотворителната акция, която имам предвид, няма нищо общо с дежурните предколедни кампании.

Истинският лик на българите

Веднаж вече разказах тази история, но ще го направя пак, защото е хубаво, колкото се може повече хора да научат, че в България това е възможно.

След нелеп инцидент млад талантлив български художник е прикован на легло. И той, както много други българи, е изхвърлен от българската здравна система. Единственият му шанс за връщане към живота е скъпо лечение в чужбина.

В софийската художествена гимназия, чийто възпитаник е пострадалият, се ражда идеята да помогнат за лечението му, като използват най-големия си капитал – изкуството. И правят благотворителната изложба „Да спасим Емо с изкуство”.

За броени дни и нощи днешните ученици, някогашните съученици на болния Емил, много други бивши ученици на гимназията извършват цялата огромна работа по организацията и разгласата на изложбата.

И най-важното - 400 автори даряват над 1000 свои творби. Подредени навсякъде, от горе до долу в цялата 6-етажна сграда на гимназията. Резултатът, който видях с очите си, бе потресаващ. И като художествен факт, разбира се. И като практически резултат – за два дни голяма част от изложбата бе изкупена и бе събрана значителна сума, поне за първите стъпки в лечението на Емил.

Но най-потресаващото за мен бяха авторите и организаторите на изложбата. Отдавна не бях виждал толкова много красиви, вдъхновени, одухотворени млади хора. Грейнали от щастието, че имат своя, обща истинска кауза, на която са отдали не просто времето и труда си, но и изкуството си. 

„Покъртително!”, беше написал за тях участник в един интернет форум. И беше добавил: „Това е истинският лик на българите! Това поколение ще донесе нов морал за България.”

Коренно противоположни реакции в интернет бе предизвикала другата новина, за която искам да ви разкажа.

Държавата подарява чужди пари

Държавната агенция по туризъм сключила договор за публично-частно партньорство с туроператори и оператори на лифтови съоръжения в Банско, Пампорово и Боровец, според който от агенцията ще поемат 70% от стойността на 6 хиляди 5-дневни лифт карти за скиори в трите зимни курорта.

Те ще се раздават на българи и чужденци, направили резервация за поне 6 дни. Като се имат предвид цените на картите за лифт, може лесно да се изчисли, че държавната институция ще подари най-малко един милион лева. Подаръкът обаче, както е редно по празниците, е добре опакован.

Така според шефката на държавната агенция в случая не ставало дума за държавна помощ, каквато по българските и по европейските правила е недопустима, а за рекламна кампания. Всеки туроператор, който участва в кампанията, бил длъжен да качи специален банер на своя интернет сайт.

На практика обаче излиза, че държавната агенция, която би трябвало да рекламира българския туризъм, всъщност рекламира самата себе си.

Втората заблуждаваща опаковка, е с адресата на милионния подарък. На пръв поглед негови получатели са шестте хиляди богати чуждестранни и български скиори, които ще се пързалят безплатно.

Така както изглеждаше, че прословутите, измислени от социалния министър, зимни почивки на море са подарък за бедните пенсионери. Истината е, че в края на краищата подаръкът е за бизнесмените, които застроиха най-хубавите кътчета на България надлъж и нашир.

Истината е, че държавата, чиито граждани ровят из кофите за боклук или си броят стотинките, държавата, в която хиляди деца, възрастни и тежко болни са изоставени на произвола на съдбата, с чужди пари, с парите на данъкоплатците, плаща грандоманската алчност на шепа избрани.

Две истории от изминалата празнична седмица. Две различни Българии в дните на една българска Коледа.


Deqna
Незнам как да се обърна към всички хора които ще изгледат клипчето по доло.Знам обаче, че всички ТЕ а и онези на които им се разкаже, няма да останат очаровани от него.Знам също така, че на много от тях ще им се поиска лично да могат да се срещнат с "директорката"
Умолявам ви ако някой има идея, можем ли да направим нещо да я сподели...

 

Тези хора имат нужда от доброта и човечност, а не от насилие и страх...

dido1985

  Източник

 

Новият лимит отпускан от Социално подпомагане за закупуване на количка е 3000 лева, тоест е повишен с 500 лева.


Дек 27, 2008

Стефанов ден е

minkoff Стефановден е  

Православната църква почита днес паметта на Св. Стефан. Той е първият християнски мъченик и архидякон в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си. Юдеите завидели на добре уредената община и оклеветили Св. Стефан. Той бил пребит с камъни. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. За него хората разказват, че "затваря кръга" на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. На трапезата трябва да има свинско с кисело зеле, баница с месо.

В някои краища на България на Стефановден по-младите отиват на гости у своите кумове, кръстници и no-възрастни роднини. Другаде започват празниците в чест на мишките, които продължават до Кръстовден. Строго се спазват забраните, характерни за Мръсните дни.


silver

    Преразказвам тук накратко две случки, които много ми харесаха и се надявам да ги оцените и вие, ако не ги знаете...

    На известния в миналото физик Нилс Бор му дошли на гости приятели и като видели на стената конска подкова го запитали "Нима вярваш?" А той се усмихнал и казал, че не вярва, но че я е окачил, защото му казали, че тя носи щастие дори и да не вярваш!

   Попитали източен мъдрец дали има Бог. Той спокойно отвърнал, че не знае, но че е по-добре да се живее все едно че го има!


fstart

 

 ПОДАРЯВАМ ТИ ЕДНА ПРИТЧА:

 


minkoff
Дата : 25 Декември 2008 г. 10:20 ч.
Вярващите ходят на черква, където има празнична Рождественска служба. Снимка: БГНЕС
1
2
3
4
5
6
Вярващите ходят на черква, където има празнична Рождественска служба. Снимка: БГНЕС

     
 
    

Християнският свят отбелязва днес Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка му Мария, заедно със съпруга ѝ дърводелеца Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем, родното място на Йосиф.

Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята - в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.



НачалоПредишна123456789СледващаКрай