ned
Бавят се 5 млн. лв. добавки за хората с увреждания

30. 12. 2009 г. Източник Парите ще бъдат изплатени след Нова година

Не са платени интеграционни добавки за хора в увреждания в размер на 4-5 милиона лева, съобщи социалният министър Тотю Младенов след последното за годината заседание на правителството.

Причината е забавяне от страна на финансовото министерство.


ned Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания 28. 12. 2009 г. Източник

Голяма част от хората с увреждания ще останат без личен асистент, заради нови изисквания на Националната програма "Асистент на хора с увреждания за 2010 г.". Тя е одобрена със заповед на министър Тотю Младенов от 2 декември.

Освен подоходния критерии, наредбата изисква асистентите да се членове на семейството по права линия - син, дъщеря, съпруг, съпруга, майка, баща, но брат, сестра, баба и дядо не могат да са личен асистент. Ново изискване е хората с увреждания да са лежащо болни, т.е. изключва част от инвалидите с умствени увреждания.

По изключение в програмата за личен асистент могат да се включат роднини на деца с увреждания до 18 години. До тази година изключения са се правили и за лица над 18 години, като сина на Лидия Василиева - Явор. Той е на 29 години и е с детска церебрална парализа в най-тежката форма.


at_mitev

 

Източник: Дарик - Добрич

 Информационният център в библиотеката © Валентина Добринчева  

По време на коледните празници Регионална библиотека „Дора Габе" получи дарение от Лайънс клуб - Добрич. То е компютърна конфигурация за читатели със специални нужди. Дарението съдържа и периферни устройства.


dido1985 Photobucket

 

Защитено жилище за младежи и девойки с увреждания в град Борово откри днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кметът на Борово д-р Иван Попов. Това се случи в присъствието на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова, директорите на АЗ Росица Стелиянова, АСП - Ивайло Иванов, ГИТ - Румяна Михайлова, областния управител Пламен Стоилов, неговият заместник Иван Григоров, зам. - кметът на община Борово Божидар Янков, кметове на кметства и др. гости. Атанас Николов, който отговаря за защитеното жилище, представи на гостите възпитаниците му, както и условията, в които живеят. В навечерието на новогодишните празници той им подари икона на Св. Богородица, която да ги закриля и пожела много здраве и хубави моменти през следващата година. Капацитетът на Защитеното жилище е 8 места, като 5 души полагат грижи за създаване на на условия за подпомагане и за самостоятелен живот, социална интеграция, индивидуални програми, трудова дейност, трудотерапия и др. За да се ремонтира и обзаведе новата социална услуга, общината разработва проект за „спешно подпомагане на социални домове” по проект „Красива България” на МТСП на стойност над 150 000 лева. Борово е една от инициативните общини, която развива социални услуги и ще среща подкрепа от МТСП, защото сътрудничеството с местната власт е важно, за да сме полезни на хората, каза при откриването министър Младенов. По-късно през деня министър Младенов ще проведе работна среща в Русе с представители на структурите на МТСП, на синдикатите и на работодателите в областта.


dido1985 Photobucket

Министърът на труда и социалната политика Т. Младенов бе днес в Русе по покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе. Той проведе работна среща с представители на регионални структури от подчинените на министерството му агенции, кметове на общини, представители на браншови структури, синдикални организации, граждани. След събитието, което продължи над 60 минути, се проведе пресконференция.

Г-н Младенов посочи, че основната цел на тези срещи е засилването на социалния диалог под егидата на областните управители в съответната област. Целта е решаване на всички проблеми, които възникват по места. Днес се говори за това, какво се случва в областта на социалното подпомагане, съдействие за намиране на работа, условията на труд, работата на РУСО и пр. Министърът изрази задоволство от тези разговори, тъй като по тях съди, че в Русенско се работи. Изказана бе благодарност на областния управител Пламен Стоилов за възстановяване на социалния диалог, че се правят периодични срещи със синдикати и работодатели.

- Какъв гратисен период давате на работодателите да се възползват от финансовия ресурс след намаляване осигурителната тежест за работодателите с 2 процента? Какво се случва ако не се възползват? Кога, с колко и дали само за тяхна сметка ще бъде увеличен процентът?


Дек 28, 2009

Весела Коледа

Пашова Весела Коледа на всички желая.Бьдете здрави ,късмет и много щастливи моменти за всички.

Дек 28, 2009

Зов за помощ

radichkova
Здравейте всички,
Животът ми се преобърна със 100 км/ч на 11 август 2007 на метри преди прелеза на село Разделна. Там семейното БМВ, което синът ми караше, поднесе на купчина чакъл, спирачките отказаха, колата се преобърна няколко пъти, докато не достигна дъното на близкото дере. След броени минути ни откри полицейски патрул, който беше в района. Наложило се колата да бъде рязана, за да бъда извадена от седалкта до шофьорското място. Откараха ме първо в белославския медицински център и от там в реанимацията на МБАЛ "Св. Анна" - гр. Варна. Наложи се извършването на серия от животоспасяващи операции, след които се превърнах в "желязната лейди", понеже имам три оперирани прешлене, една метална пластика и още пет метални пластини, След катастрофата изкарах още 15 дни в неврохирургията, като през това време дробовете ми се напълниха с кръв и постоянно ми ги изпомпваха за да оцелея. След като бях изписана от полницата с диагноза долна спастична параплегия, грижите в къщи за мен пое 6-годишната ми дъщеря Жасмина. Месец по-късно за мой и за неин ужас кръвното ми падна до стойности 40/0 и бях приета в МБАЛ "Св. Марина" с диагноза остър белодробен тромбофлебит, като бях спасена на косъм от смъртта. Оттогава до ден днешен живота ми представлява низ от непрекъснати влизания в болниците. Хроничната липса на пари не ми позволява да започна нормална рехабилитация и да възстановявам движенията си. Животоподдържащите медикаменти за състоянието ми гълтат средно 600 лв на месец. Въпреки намесата на социалните служби във Варна и омбудсмана на хората с уврежданияи бързото излизане на решението на ТЕЛК за 100 процента инвалидност, получавам едва 200 лв. инвалидна пенсия, пари които не могат да ми стигнат само за лекарствата. Стресът, на който е подложена малката ми дъщеричка, която вместо да продължава да се развива, и да се радва на безгрижни игри, се е превъплътила в ролята на крехка, но несломима болногледачка. Освен това бях пребита в това състояние, от мъжа с когото живеех. Бях отписана и от лекар от ЦСМП - Варна, като само благодарение на петима служители от район "Младост" бях спасена на 27.10.2009 г. , отново на косъм от смъртта. ОБРЪЩАМ СЕ С АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ ДОБРИ ХОРА - НУЖДАЯ СЕ ОТ ПОМОЩ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ, ТЪЙ КАТО СЪМ ОБЕЗДВИЖЕНА , ОТ КРЪСТА НАДОЛУ. МОЛЯ ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДА МЕ ПОСЪВЕТВА КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ДА СЕ СВЪРЖЕ С МЕН НА ТЕЛ. 0893 768589 - ПЕЙКА


Верка Стойкова

 

http://vbox7.com/play:4bd33ddc


Верка Стойкова

Бъдете живи и здрави! Много весели мигове с приятели и близки!


Дек 26, 2009

БЛАГОДАРЯ

viliboss                                                                               Благодаря,на сайта и на всички приятели
от все сърце за топлото посрещане!
Днес празнувам,както никога до сега.
Поздрави на всички!

НачалоПредишна12345678СледващаКрай