Верка Стойкова

Много любов и смирение! И вяра в доброто! Бъдете здрави!


Дек 24, 2011

Весела Коледа

dido1985

Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по -силно да блести!
През Новата година нека щастие и радост във очите греят
и лицето и сърцето във веселие да тлеят.
Всеки член от вашето семейство, да е с пълен джоб и с приятелите верни, да е заедно до гроб! Щастливи празници!

 


ned


dido1985

Вижте и други интересни новини за Цар Киро, Валю -Топлото и Маноела Горсова


dido1985

ВЪВЕДЕНИЕ

Конвенцията на ООН се фокусира върху човешките права на лицата с увреждания, и за това какво означава тя за хората, които работят в организациите доставчици на услуги за хора с увреждания в Европа. EASPD - Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания признава, че управителите на организациите доставчици на услуги са всеотдайни в своята дейност, но и много заети. Може да се окаже трудно намирането на време за проучване на нови закони и конвенции, и да се помисли за това, какво означават те и как могат да ви помогнат. Целта на този инструмент е да даде кратко резюме на "Конвенцията на ООН за правата и личното достойнство на хората с увреждания", и да ви предложи начини, чрез които да ви помогне за постигане на интеграция на хората с увреждания, които подкрепяте. Този документ е съставен от 3 части: Част 1 съдържа важни послания от лице с интелектуални увреждания, лице с физически увреждания, родител и представител на Европейската комисия. Ще говорим ние, но посланията са техни. Лицето с интелектуални увреждания е мъж наречен Гари Булей, който живее във Великобритания и от дълго време работи в подкрепа на хората с интелектуални затруднения, за да могат те да получат всички права, сред които и правото на интеграция. Нанси Л. Ейъсланд е с вродено физическо увреждане лишило я от мобилност, и е професор по социология, религия и проучвания на уврежданията в университета Emory в Атланта, Джорджия, САЩ. Тя участва активно в процеса на изготвянето на Конвенцията. Представителят на родителите се нарича Филипа Ръсел, която е много изтъкнато лице в тази област, и наред с други неща, вече е председател на Правителствената работна група за ролята на семейните асистенти в Обединеното кралство. Представителят на Европейската комисия е Уолис Гоулън, който по време на срещата беше ръководител на Отдела по въпросите за уврежданията в Европейската комисия (пост, поет от началото на 2008 от г-н Йохан Тен Гезендам). • Част 2 описва основните характеристики на Конвенцията по подробен и ясен начин. • Част 3 прави конкретни предложения за развитие и изпълнение. Надяваме се, че ще я намерите полезна.


dido1985

ned

21.12.2011 / Източник

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, подписана на 27 септември 2007 година.

Конвенцията е първият голям договор за човешки права на ХХІ век в областта на политиката за хората с увреждания. Тя е разработена съгласно провъзгласените в Устава на ООН, Всеобщата декларация за човешките права, Хартата за фундаменталните права на Европейския съюз и Договора за функциониране на ЕС принципи за зачитане на вътрешно присъщото достойнство и ценност, равните и неотменими права на всички представители на човешкия род, като основа на свободата, справедливостта и мира в света.ned
Източник

Ружди Ружди си пожела олимпийски медал в Лондон

Ружди Ружди си пожела олимпийски медал в Лондон

2011 година безспорно беше най-успешната в кариерата на Ружди Ружди. Младият атлет спечели световните титли на диск и и гюле на първенството на планетата за младежи с двигателни увреждания. Окичи се още и с два златни европейски медала (копие и гюле), както и със сребърно отличие от шампионата на Стария континент в мятането на диск. Логично вчера Ружди беше избран за спортист №1 с увреждания на България за 2011 г. Той беше изключително развълнуван от признанието и побърза да благодари на всички, които са помогнали за успехите му през изминалата година.
"Много се радвам, че станах спортист №1 с увреждания на България. Тази награда е голяма чест за мен. Не знам какво да кажа. Следващата година предстоят Олимпийски игри, ще дам всичко от себе си, за да стигна до медал в Лондон", заяви след церемонията в зала 1 на НДК Ружди Ружди.


ned

Източник - bTV

Пациенти с редки болести остават без лекарства и без лечение следващата година. Причината - здравната каса е предвидила твърде малка сума за медикаменти на тези заболявания, а част от диагнозите въобще не са предвидени за лечение. Васил Мавродиев е един от пациенти с рядко неврологично заболяване. Благодарение на ранна диагностика успява на овладее болестта. С рядкото неврологично заболяване на Васил у нас има още 12 пациенти и нито един от тях не е диспансеризиран, защото диагнозите не са включени в наредба на здравното министерство. Няма и клинична пътека на здравната каса, която да покрива лечението им когато са в болница.
„Да си болен, да си се задушил, да влизаш в болница и да няма клинична пътека, лекарите да се чудят как да те прекарат, да ти правят неща, които не трябва, но само, за да ги отчетат пред касата - това са абсурдите”, коментира Гинка Колчакова, Сдружение на пациентите със сиринголимия.

Без лекарства остават пациентите с диагнози булозна епидермолиза, сиринголимия, тортиколис, пароксимална нощна хемоглобинурия, витамин Д резистентен рахет и тези с дефицит на  растежния хормон.
За следващата година парите предвидени за лекарства на станалите редки болести са колко бяха и тази година, а те стигат за 8 месеца, предупредиха от Алианса на хората с редки болести.
"Ще останат без лекарства, според нас, и пациенти, които в момента да покрити от реимбурсния списък на касата. Тук става въпрос за административни пречки. Административна пречка убива хора”, коментира Владимир Томов, Национален алианс на хората с редки заболявания.
Заради административните неуредици, чакането за част от пациентите се е оказало фатално. От пациентската организация ще потърсят правата си по съдебен път. Ще сезират и Европейската комисия.

 


ned
19 декември 2011 / Източник

39-годишната Ирина Стоянова от Попово издаде втора книга. Жената страда от детска церебрална парализа, но според тези, които я познават, никога не се оплаква от това.

Приела е съдбата си, такава каквато е и се стреми да бъде пълноценна и да изразява себе си, дори в това положение. Да се чувства пълноценна й помага и това, че е член на Основната организация на Съюза на инвалидите в Попово. Там тя се среща с други хора в нейното състояние или с друг здравословен проблем, съобщава Дарик. Ирина е успяла да се научи да пише на компютър, но не с пръстите на ръцете си, както мнозинството от хората, а с тези на краката. И не ползва компютъра за игри и развлечения, а за да общува и ... да пише разкази.
В началото, когато е искала нещо да бъде записано, е диктувала на свой приятел. Но след като той е заминал и не е можел да й помага повече, тя е трябвало да се справя сама. Постепенно се научила да пише с пръстите на краката си и така тя вече сама пише своите разкази от около пет години насам. Две книги е написала Ирина по този начин, като в последствие ги е издала - „Децата на миньора" и “Сборник разкази”.
Ирина казва, че идеята за всеки разказ й идва отвътре, а в последствие се доразвива в съзнанието й. Сама определя историите си като фантастични, но подчертава, че в никакъв случай не са фентъзи.
Тази година, в Деня на народните будители, в читалището в Попово е било официалното представяне на сборника с разкази на Ирина. „Бях щастлива, всичко мина добре, присъстваха много приятели" - разказва тя.
А за компютъра казва, че й дава свободата, която усеща при общуването. Има приятели не само от родния си град, но и от други места в страната, а и такива от чужбина - редовно си пише с хора от Чикаго, например.
Попитана за какво мечтае, Ирина споделя: „Желая обществото да ни приеме, нас различните, такива каквито сме. Защото ние сме със силен дух и добри сърца и можем да дадем нещо на света".


НачалоПредишна12345СледващаКрай