ned


ned

През 2015 се предвижда отново с подкрепата на десетки хиляди български инвалиди(хора с увреждания) да се укрепи бюджета на държавата,като се орежи една част от мизерните им пенсийки

Браво на умниците, които го измислиха това...
ned

Източник

Българската лекоатлетка Стела Енева спечели приза за Спортист с увреждания на 2014 година.


ned

Източник


Орязването на инвалидните пенсии погазва грубо правата на хората с увреждания. Това се казва в отворено писмо от името на национално представителни организации на и за хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

В документа, който е адресиран до Президента Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до председателите на парламентарни групи се напомня, че на заседание на Комисията по бюджет и финанси, проведено на 16 декември 2014 г., при разглеждане на второ четене на Проекта за държавното обществено осигуряване за 2015 г., е гласувана отмяна на второто изречение в чл. 101, ал. 3а на Кодекса за социално осигуряване. То гласи: “Когато една от пенсиите е социална пенсия за инвалидност, тя се изплаща в размер 25 %  към останалите пенсии”.

От неправителствените организации заявяват, че заради тази промяна от 1 януари 2015 г. всеки месец над  10 000 хора с тежки увреждания ще останат без тази финансова добавка.  „Макар че сумите са символични и нямат съществено значение за бюджета – 33.90 лв. на най-тежко увредените хора със загубена работоспособност (вид и степен на увреждане) над 90 % и 31.08 лв. съответно за хората с увреждания, попадащи в групата от 71 % до 90 %, се посяга именно на тези най-ощетени във всяко отношение хора. Остават извън вниманието на депутатите другите категории граждани, които получават в пълен размер социалните си пенсии, както и всички останали плащания (за които няма осигурителни вноски). На фона на това, че за 2015 г. от държавния бюджет в бюджета на НОИ ще бъдат преведени повече от 5 милиарда лева тези символични суми изобщо не си заслужават „упражнението””, се казва в писмото.

Национално представителните организации на и за хората с увреждания, членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет настояват Президентът да наложи вето върху решението парламентарната бюджета комисия за отпадане на въпросния текст. 


ned

Източник

ГЛУХИТЕ СКОЧИХА ОТНОВО НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ШЕФА НА СЪЮЗА ИМ

Глухите скочиха отново на протест срещу шефа на съюза �

 


ned

Източник


МОНИТОР
Децата с увреждания често не се приемат от хората.
Христо Монов, психолог: Не сме толерантни, защото сме духовно бедни

 
Все още у нас липсва добър модел на интеграция. Разбира се, през годините имаше желание това да се промени и се предприеха различни законодателни инициативи в тази посока. Големият въпрос обаче е в цялостното отношение на обществото към тези деца. По принцип ние не сме толерантни към различните и това не говори за модерност. Причината се крие в духовната ни бедност. Трябва да разберем, че всеки един от нас може да изпадне в подобна ситуация. Спомням си как през 2009 година в Агенцията за закрила на детето бяха постъпили близо 100 оплаквания от родители, че в класа на техните деца има такива с увреждания и че учителите обръщали повече внимание на тях. Надявам се вече да има разбиране и да се осъзнае, че най-доброто място на тези деца е в масовото училище. Но за да стане това, са необходими големи усилия и ресурс. Моделът на ресурсните центрове е добър, на места се утвърдиха. Сега отново виждам, че има законодателни инициативи, надявам се въпросът с интеграцията на децата със специфични образователни потребности да бъде решен. Вярно е, че понякога травмата е много по-голяма за родителите, но студията не са мястото, където това може да се случи.

 ned

Източник

Масово пестят данъци и пари за винетки

„Таксата” за подобна услуга е между 200 и 300 лв.


Някои от возилата дори се придвижват с фалшиви стикери за инвалидност.

ned

Източник

Предвижда се премахване на лимита за лечение на българи в чужбина

 

Ограничението от 180 000 лв. на пациент, които отпуска държавата за лечение в чужбина, отпада. Това предвиждат промени в наредбата, която определя заплащането за лечение на българи в чужбина.


ned

Източник

Кампания за неправомерно паркиране на местата за инвалиди тръгва в столицата по петите на нарушителите. Обект на санкция най-често са роднини на хората, имащи право на преференциално паркиране на означените места.

Проектът "Не увреждай правилата" се изпълнява от фондация "Интелдей" в партньорство с Центъра за независим живот и с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проектът е стартирал в края на октомври и ще продължи 1 година. Кампанията е насочена към защитата на правата за преференциално паркиране на хората със затруднено предвижване. Целта е злоупотребяващите да осъзнаят, че нарушават социалното право на хората с увреждания.

Кампанията е насочена към положителна промяна на съзнанието у хората и не се предвиждат санкции, стана ясно от думите на координатора на проекта Катя Благоева. Гражданите, които станат свидетели на такъв тип нарушения, могат да изпращат снимки на страницата на проекта във "Фейсбук".


Русан

Джуджетата били кастрирани, а върху недъгавите деца изпитвали химически оръжия

Пхенян, Северна Корея
Северна Корея систематично се прочиства от недъгавото си население, карайки го да изчезва от очите на обществото, като го подлага на тестове на химически оръжия и го кастрира, твърдят успели да избягат от комунистическата държава. 32-годишният Джи Сеонг-хо, успял да избяга от режима, след като изгубил ръка и крак, твърди, че режимът на Ким Че Ун се чувствал „унижен“ от съществуването на инвалидите. По неговите думи, бебетата с психически и физически проблеми редовно били взимани от болниците и оставяни да „страдат от неописуеми неща“ преди да умрат. Двама други севернокорейци са му разказали за селище в отдалечен планински регион, където били изпращани в изгнание хората с нанизъм. „На тях им е забранено да напускат. Мъжете се кастрират, за да нямат поколение. Сега там вече няма никой“, казва той.
Друг севернокореец разказва за правителствена програма, в рамките на която инвалидите са били използвани за медицински експерименти като „дисекция на части на тялото“ и „изпитания на биологични и химически оръжия“.
Бившият офицер от специалните части на Северна Корея Им Чеон Йонг разказва пред „Дейли Телеграф“: „Режимът иска да върши това „легално“, затова те предлагат на родителите на деца-инвалиди да ги купят от тях. Ако това не сработи, тогава ги заплашват“. Им е избягал от Северна Корея през 90-те години на миналия век, след като станал свидетел на изпитания химически и биологични оръжия върху деца и възрастни инвалиди.
Джи на свой ред разказва, че е изгубил левия си крак от коляното надолу и лявата си ръка, след като бил блъснат от влак, докато е събирал въглища на 14-годишна възраст. След инцидента персоналът на влака го натоварил на ръчна количка и го откарал в болница, където му ампутирали ръката и крака без упойка.
След като бил изписан, той преминал границата с Китай, за да проси храна. Когато обаче се върнал, той бил арестуван. По време на разпита му, офицерите били разгневени от това, че той е накърнил достойнството на бившия лидер Ким Чен Ир. В края на краищата Джи успява да избяга през 2006 година. По-късно той помага на майка си, брат си и сестра си също да избягат. Баща му обаче е заловен и пратен в затвор, където умира от мъчения

НачалоПредишна123СледващаКрай