ned

Източник


Лекоатлетката Стела Енева вече се готви за олимпиадата в Рио и очаква да бъде наградена на предстоящата церемония за "Спортист на годината". Тя завоюва злато в тласкането на гюле и сребро в мятането на диск на световното първенство за хора с увреждания в Доха през октомври. Енева е печелила отличието "Спортист на България за хора с увреждания" три пъти - 2010 г., 2012 г., 2013 г.

"Радвам се, че хората отново оцениха нашия труд и намерих място в класацията - коментира Енева пред "България Днес". - Беше тежка година. Положихме много усилия, за да пожънем успехи. Имах огромната подкрепа на моите приятели. Благодарна съм на община Варна и на Министерството на спорта за помощта. Занимавам се със спорт от 15 години, но за първи път всички сме толкова единни. 

Подкрепяме се безусловно. Цял свят разбра какво може България и къде се намира нашата страна. Всеки от номинираните заслужава наградата "Спортист на годината". Ако зависеше от мен, бих посочила себе си като победител, казвам това в рамките на шегата. Истината е, че има доста хора, които останаха извън класацията. За съжаление винаги има някой, който е недостатъчно оценен.

В момента Стела Енева води подготовка за предстоящата параолимпиада през 2016 г. в Рио. Преди това тя ще се състезава на още два турнира. Единият от тях е европейското първенство през юни.

ned

Признаха за дискриминиран човек, оцелял с дарения

АВТОР - ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

ИЗТОЧНИК - в-к ТРУД 

 


Русан

DSCF2544.JPGТази година отново празнувахме в Родопите. Дванадесет фирми заедно с Община Пловдив застанаха зад нас за да отпразнуваме както подобава трети декември-международния ден на хората с увреждания. Участниците дълго ще помнят събора в с.Смилян, където ни нагостиха със смилянски фасул приготвен по тяхна рецепта, родопската салата и другите вкусотии от кулинарната изложба. Разгледахме изложбата на фасула, Айгушевите конаци в с.Могилица и си купихме млечни продукти от "Родопа"-Милк " Най дълго ще помним празничната вечеря в хотел: "Зора"-Пампорово. Много подаръци, много музика осигурена от домакините и както подобава хубаво вино отново от Ивайловградската изба. Празника отшумява, но идват нови предизвикателства. На 23,01,2016 празничен обяд с богата програма, и през април" По стъпките на Априлци" с празнична вечеря и дискотекаDSCF2492.JPG.


ned

На 3 декември светът отбелязва Международният ден на хората с увреждания.
Източник
Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. редизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му, информира БГНЕС.

Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания. Република България все още не е предприела действия за присъединяване към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване
Източник