megi_mp
Автор: Милка Димитрова

© Снимка: Милка Димитрова

В тишината и спокойствието на китното предбалканско село Дълбок дол се намира комплекс от сгради, приютили деца и младежи с увреждания, които са без родители. Постоянен екип от 16 човека се грижи за тях и цялата база е адаптирана за хора с техните възможности. Всяка сутрин микробусчето на комплекса води учениците на училище в съседния град Троян, а след обяд много от тях се отдават на любими занимания и усвояват традиционни занаяти в Дълбок дол с помощта на преподаватели. Едни са керамици, други се занимават с живопис, а има и такива, които предпочитат да усвояват готварски умения. Така забравят за болестта, която ги е направила различни от другите като физика, но не и като дух.
Румяна Кралева ръководи социалния комплекс в село Дълбок дол от името на неправителствената организация „Общество за всички”.Тя разказва, че той се състои от Дневен център за 20 деца с увреждания без родители, в който те живеят постоянно. В друга сграда за временно настаняване пребивават пък деца с увреждания от град Троян, които след това се връщат при семействата си. Съществува и така нареченото „защитено жилище”, в което са настанени 6 младежи над 18 години с увреждания. Румяна Кралева пояснява:
„В комплекса има една бивша детска градина, която сега представлява чудесни спални помещения с две големи зали за игра, за театър, за кино. Едно старо възрожденско училище пък е адаптирано за рехабилитационна зала. Освен това има зала за керамика, както и такава за живопис. Децата имат и всичко необходимо, за да приготвят например сами сладкиши. Децата в комплекса са със съхранен интелект, но са прекарали детска церебрална парализа и нещо друго, което е увредило двигателните им способности. Част от тях са на колички. Те отвръщат с обич на всичко, което е направено за тях. И аз се чувствам щастлива, че те са радостни.”
Неправителствената организация „Общество за всички” е спечелила проект от европейската Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” към Министерството на труда и социалната политика. Със средствата от проекта е осигурено обучението на децата в традиционни български занаяти – керамика, иконопис. Освен това – готварство и компютърни умения. Проектът е на стойност 218 хиляди лева. Румяна Кралева продължава:
„Преподавателите по проекта са специалисти от Националната занаятчийска камара и нейното представителство в Регионалната занаятчийска камара. Само те имат право да преподават на децата като целта е те да получат свидетелства за усвоен занаят. Много често се смята, че тази подготовка в продължение на 600 -700 часа е недостатъчна. Но аз не смятам така, тъй като децата за това време изработиха много красиви икони и индивидуални предмети от глина. Това показва, че когато пътят е правилен, когато учителят е всеотдаен, тогава резултатите са налице. Децата се научиха да месят глината. Някои от тях нямат възможност да движат колелото с краката си, затова купихме немско колело, което се придвижва с ръце. Те правят различни керамични форми, съобразно собственото си виждане, което е много интересно.”
Според Румяна Кралева обаче това не е достатъчно. Тя смята, че е необходимо да се създаде възможност продукцията им да се продава, така те ще имат по-силна мотивация. Наскоро в Ловеч е била организирана изложба с картини на възпитаниците на комплекса в с. Дълбок дол, разказва тя. Творбите им стигнали и чак до Лондон. Българи от този край на България, живеещи във Великобритания, подредили техни картини в българското посолство в Лондон. Имало е и парична награда за малките художници.

Снимкa: архив на социалния комплекс в с. Дълбок дол.

megi_mp

28 февруари 2011

 

Ще интегрират хора с увреждания в общините Добрич и Добричка


megi_mp


Русан

Както всяка година така и тази, тридесет човека членове на "Клуб за пълноценен живот" бяхме допуснати безплатно да посещаваме театрални постановки и концерти включени в седмото издание на фестивала. Всяка вечер  ние се наслаждавахме на изпълненията на актьорски състави от Перник, Сливен, Кърджали и Театъра  на армията.С истинска наслада слушахме изпълнения на музикални изпълнители.
     Следващи прояви на клуба: " Кулинарна изложба с осмомартенски празничен обяд" и Екскурзия:"Първа пролет в Златоград". 

 


megi_mp


megi_mp

ПЛОВДИВ :Гергана ВАСИЛЕВА, Галина КОНСТАНТИНОВА, 27 Февруари 2011

Зорница се надява, че проблемът с жилището ще бъде разрешен Фотограф: Любен Баков


megi_mp


Публикувана: Събота, 26-ти Февруари 2011, автори: Паола Хюсеин, Калина Влайкова

СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА, РУМЯНА ТОНЕВА 56 793 лева и 50 стотинки в есемеси са платили българските зрители, трогнати от драматичните истории на участниците в благотворителното тв шоу “Байландо”.

50 хиляди лева пък бе наградата за победилата двойка – лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и неговата партньорка Рада Рачева, чиято сестричка е болна от левкемия и се нуждае от скъпо лечение.


megi_mp

Пулмологът д-р Е. Тенекеджиева в инвалидна количка

Две седмици лекари не откриват счупено коляно, лекуват я с хапчета

Благоевградският пулмолог * д-р Екатерина Тенекеджиева пострада сериозно и се придвижва с инвалидна количка, след като около 2 седмици благоевградски ортопеди не откриха счупеното й коляно и я лекуваха с хапчета. Гафът е най-коментираната тема в кулоарите на благоевградската болница. Според запознати одисеята на д-р Тенекеджиева започва преди около три седмици. Със силни болки в коляното докторката отива на преглед при колегите си в ортопедия. Незабавно дежурният я изпраща за рентгенова снимка. Там обаче вместо да снимат болното коляно снимат здравото.

Д-р Тенекеджиева се връща в отделението по ортопедия с направената снимка и лекарите казват, че на коляното му няма нищо. Въпреки това настаняват докторката на легло и започват да я лекуват с хапчета. Болките обаче не стихват и няколко дни по-късно се назначава нова снимка - контролна, която да открие нещо, невидяно първия път. Едва при контролната снимка в рентгена ортопедите виждат тежко счупване в областта на коляното. Костите били натрошени, почти смазани и се налагала спешна хирургична намеса. Оказало се, че дни наред д-р Тенекеджиева е лекувана неправилно, търпейки кански болки. Веднага след като открили счупването, кракът е обездвижен и докторката заминала на преглед в София. Там медиците заявили категорично, че е нужна операция.


megi_mp

 


megi_mp

25.02.2011

Шахматен турнир за хора с увреждания посветен на 3-ти март- Национален празник на България, ще се състои на 01.03.2011 г.
/вторник / от 10,30 до 13 часа в залата на Районна организация на глухите- Бургас, адрес: гр. Бургас, ж.к. " Бр. Миладинови" бл.57, вх. 2-3.

Участие в турнира ще вземат лица с физически и слухови увреждания. Всеки от участниците ще получи Свидетелство за участие и отборно паметен знак за участие.
Организатори на проявата са: Бюро за социално обслужване към НЦСР-Бургас и Районна организация на глухите- Бургас.

ИЗТОЧНИК

НачалоПредишна12345678910СледващаКрай