ned

Февруари има рядката особеност понякога да има допълнителен ден. Затова на 29 февруари се отбелязва Денят на хората с редки болести.
Редките заболявания са над 6000 на брой и макар от всяко от тях в България да страдат от един-двама до няколко стотин души, общият брой на засегнатите е около 400 000. По-голямата част от тях са деца, съобщават от варненския клон на Националния алианс на хората с редки болести.

Поради редкостта на заболяванията често няма разработено лечение или лекарство. Ако има, то е твърде скъпо. Заболяванията са хронични и в повечето случаи се постига само облекчаване на симптомите.

Поставянето на диагноза често е трудно и бавно. Минават месеци и години в обикаляне на специалисти и престои в болница, опитване на неподходящо и допълнително увреждащо лечение, докато се стигне до вярната диагноза.

Специалистите, запознати с диагностицирането и лечението на дадена рядка болест също са единици и често са в друг град. Поради липсата на специализирани референтни центрове у нас лекуващите лекари нямат възможност да се консултират със специалист и не винаги третират пациентите си адекватно, което понякога води до необратими увреждания и смърт.

Усилията на Националния алианс на хората с редки болести са насочени към подобряване на медицинската грижа за страдащите. С подкрепата на варненската общественост през тази пролет болните от муковисцидоза ще получат две "чисти" стаи за лечение в болница "Св.Марина", а пациентите на детско отделение и родителите им ще получават подкрепа от психолог. НАХРБ организира и обучителни семинари за личните лекари от областта за подобряване на диагностиката и лечението на хората с редки болести.

„Редките заболявания обикновено идват изненадващо и е трудно да се предпазим от тях.  Нека на днешния ден проявим съпричастност към болните и семействата им. С общи усилия можем да им осигурим по-добра грижа и шанс за пълноценно бъдеще”, е призивът на Националния алианс на хората с редки болести.


katrinata

ДИМ ДУКОВ Е ПОЧИНАЛ В 7,15 Ч. ТАЗИ СУТРИН НАУЧИ В-К "ТРУД". ТОЙ БЕ В МНОГО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ СРЕД ПОРЕДИЦА ОТ КОРЕМНИ ОПЕРАЦИИ.

ПРИЧИНАТА ЗА СМЪРТТА МУ Е ПОЛИОРГАННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ. ЛЕКАРИТЕ НЕ СА СПИРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ, ДА СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА НА ДУКОВ, НО СЛЕД КАТО ВЧЕРА БЪБРЕЦИТЕ МУ СА СПРЕЛИ ДА ФУНКЦИОНИРАТ , ТАЗИ СУТРИН В 7,15 ЧАСА Е ПОЧИНАЛ, ЗАЯВИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА МБАЛ  "ДОВЕРИЕ"  ПЕТЪР КЕРЕМЕДЧИЕВ,  ЦИТИРАН ОТ БТА.

ПЪРВАТА ХИРУРГИЧЕСКА ИНТЕРВЕНЦИЯ Е НА 9 ЯНУАРИ , А ДИАГНОЗАТА БЕ ПЕРИТОНИТ - ПРЕПЛИТАНЕ НА ЧЕРВАТА. БЯХА ИЗРЯЗАНИ ОКОЛО 30% ОТ ТЪНКИТЕ МУ ЧЕРВА.


katrinata

През 2007 год.  министри, зам-министри и членове на политически  кабинети в Правителството на Тройната коалиция са получили бонуси в размер на 733 625 лв. , съобщи на брифинг в Парламента зам.председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Управляващите изнесоха цифрите след справка, получена от Сметната палата за допълнителните пари от участия в бордове на държавни фирми на предшествениците си.  Солидните бонуси са получени от 37 души - 4 министри, 22 зам-министри и 11 членове на политически кабинети.

Данъчна тайна пази бонусите на властта, получени през 2008 и 2009 год. , стана ясно от думите на Димитър Главчев.


ned

 


katrinata

Лекарство на българската фармацевтична фирма "Актавис" е над  2 пъти по-евтино в Македония , отколкото у нас. Това каза лидерът на ВМРО  Красимир Каракачанов.  В югозападната ни съседка обезболяващото се търгувало за 1,30 лв., а у нас се продавало за около 3 лв.

ВМРО е против монополите, каквито и да са те, каза Каракачанов.  И напомни, че от партията алармирали за монополно положение в енергоразпределението , формирането на цените на тока, парното и газа, търговията с горива и т.н.  "Труд" потърси Каракачанов след участието му в ТВ 7 . Водещият Николай Бареков вероятно го беше поканил, за да защити  тезата му, че  "Софарма"  продава лекарствата си по-скъпо у нас,  отколкото в съседните страни. Поводът бе декларация от миналата  седмица на ВМРО  за цените на лекарствата,  в която се говори за "мародерство".

Нарекохме скъпите лекарства "мародерство",  защото българската нация е най-бързо умиращата. В същото време производителите ни товарят с тези цени", обясни в ефир Красимир Каракачанов.


ned

Източник - Roza Mojsovska - повече вижте - ТУК

 


ned

Столичната община купува 50 нови тролея, с които се очаква да завърши обновяването на тролейбусния парк. Модерните машини ще са достъпни за хора с увреждания. Това се случва във връзка със стартиралата обществена поръчка на „Столичен автотранспорт" за модернизация на тролейбусния състав, съобщават от пресцентъра на Столична Община.

Стойността на проекта, който е част от друг проект - за интегриран столичен градски транспорт, е 27,5 млн. евро. Финансиран е по оперативна програма „Регионално развитие".


ned

Източник - Добринка Цветкова

Никога не знаеш колко си силен, докато да бъдеш силен е единственият избор, който имаш!!!

Хуанг Гофу е човек, който не търси извинения. Претърпява инцидент като дете, който го оставя безрък на четири години. Вместо да се отчая, когато е на 12 години, любовта му към живописта го кара да се научи да рисува с нозете и устата си. Той е стоял по цели нощи да рисува. След като баща му се разболява, Хуанг, 18 годишен по това време, напуснал училище и решава да се отдаде на живописта като професия, за да може да плаща лечението на баща си. Започва да продава своите картини по улиците, където някои са ги купували само от симпатия.
Хуанг скоро започва да пътува до различни градове, за да продава своите картини.
Неговите усилия и всеотдайност, не са останали незабелязани. Сега той е заместник-уредник в новоткритият Музей на талантите Чунцин, а търговци и любители на изкуството по цял свят търсят картините му.
„Искам да кажа на по-младото поколение да знае, че не съществуват реални пречки в живота. Единствената пречка е, ако не искате да го направите” Хуанг Гофу ♥

ned

Десетки инвалиди бяха ранени при сблъсъци с полицията в Боливия

Десетки инвалиди бяха ранени при сблъсъци с полицията в Боливия

Източник

Ла Пас, Боливия /КРОСС/ Десетина души с увреждания бяха ранени при сблъсъци с полицията в най-големия боливийски град Ла Пас, съобщават световните медии, цитирани от МИА и "Идивиди". До това се стигна по време на протести, на които инвалидите поискаха държавата да им изплати помощите, както им се полага.


ned

Геноцид срещу инвалидите

Източник

Масово се занижават оценките за инвалидност, давани от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), което е геноцид срещу хората с увреждания, алармираха пациентски организации. Българите с тежки заболявания се увеличават, но държавата оказва натиск чрез контролните си органи върху лекарите, които правят медицинските експертизи за инвалидност. Това заяви д-р Валентина Манолова, специалист по експертиза на работоспособността от ТЕЛК. В резултат на това медиците занижават процента на инвалидност на пациентите и инвалидните плащания към тях или отпадат, или биват намалени. Несъответствие Броят на хората у нас, които трябва да взимат инвалидни пенсии е по-голям от броя на тези, които получават такива. Няколко са причините за това - от една страна, е натискът, който се оказва върху експертите от ТЕЛК. От друга страна, е страхът на хората да се оповести състоянието им и то да стигне до работодателя им и, от трета - нереалните медицински експертизи, които се правят на пациентите в болниците и които после се представят пред ТЕЛК-овете. Тези експертизи често са добри, което е в ущърб на хората с увреждания, но в полза на болниците, които по този начин си вземат парите от клиничните пътеки, заяви Росица Петкова от Националното сдружение на възрастните хора. Твърденията, че прекалено много хора получават социални добавки за инвалидност, не са верни, категорични са експерти от ТЕЛК и от пациентските организации.
Натиск
Всяко експертно решение на ТЕЛК подлежи на проверка. Когато обаче тя не е просто рутинна, лекарите са принудени да снижават процентите инвалидност, които първоначално са дали. Ако експертно решение на ТЕЛК се отмени след обжалване от страна на НЕЛК или НОИ, на лекарите, които са го издали, се налагат ревизионни актове, чиято стойност е равна на сумата, която е била неправомерно изплатената на пациента. А тя може да му е била отпускана в продължение на години, посочи д-р Манолова. Такъв е случаят с експерти от ТЕЛК в Шумен, на които сега е наложен ревизионен акт на стойност 2200 лв. заради тяхно решение от 2008 г., посочи още тя.
От 2008 г. до началото на 2012 г. НОИ е извършил 306 322 проверка на решения на ТЕЛК и НЕЛК. Това става само по документи. От тях 5912 са обжалвани. При 993 е отпаднало основанието за даване на инвалидност. При подобен случай съпруг и съпруга, и двамата с инвалидност от ТЕЛК, получават писма от НОИ, че инвалидните пенсии, на които разчитат, за да преживяват, им се спират. Това се е случило без никакви прегледи. В много случаи даденият от ТЕЛК процент инвалидност бива намален. Ревизионните актове, които са издадени на лекари от 2008 до началото на 2012 г., са 553.
Режат пенсията на онкоболна жена
Онкоболна жена, с 80% инвалидност, дадена є с решение на ТЕЛК, бива ощетена, след като случаят й бил преразгледан, разказаха пациентски организации. Процентът на увреждане е занижен на 36, което означава, че от НОИ няма как да й се изплаща пенсия за инвалидност, тъй като условието за това е да има поне 50%. Друга пациентка, с множество тежки заболявания, получава от ТЕЛК 30% инвалидност само след кратък престой в кабинет, без дори да успее да си съблече връхната дреха.
Предложения
С обсъждане на въпросите по медицинските експертизи на работоспособността се занимава специално сформирана работна група към Министерството на труда и социалната политика. Тя се оглавява от социалния министър Тотю Младенов, до когото пациентските организации, представители на НОИ, ТЕЛК, НЕЛК и БЛС ще внесат предложенията си във връзка с подобряване на системата. Идеята ТЕЛК да премине към НОИ има за цел да се намалят злоупотребите с експертизите на ТЕЛК, но пациентите страдат затова, че държавата не може да се справи с фалшивите експертни решения, заяви Цвета Апостолова, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.
Тежките диагнози намаляват само на хартия
Годишният брой на новорегистрираните лица с инвалидност, намалява. През 2001 г. той е бил 79 803, през 2004 г. - 133 251, а през 2010 г. - 64 447. Една от причините за това е, че много хора с тежки диагнози не се възползват от правото си на инвалидна пенсия, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това се вижда и от последното национално преброяване от броят на хората, които са заявили, че имат увреждания - 67 649 души в работоспособна възраст или 10,2% от работоспособното население. Това е под средния такъв процент за европейските страни - между 12 и 16%.

 


НачалоПредишна12345СледващаКрай