Русан
 
     
©
56 лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване ще могат да получат социален асистент. За тях ще се грижат 25 безработни лица, в трудоспособна възраст от населените места в Община Чепеларе. Те не трябва да са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Предвижда се създаването на Център за услуги в домашна среда към Община Чепеларе. В центъра ще бъде назначен персонал за управление и персонал за предоставяне на услуги в домашна среда. Ще се предоставят три типа почасови социални услуги: Услуги за лична помощ: помощ за поддържане на лична хигиена; помощ при хранене; помощ при вземане на лекарства, предписани от лекар; помощ при рехабилитационни услуги; придружаване до детско, учебно, болнично заведение, месторабота и други. 
Комунално-битови услуги: пазаруване; поддържане на хигиената в жилищните помещения, обитавани от потребителя; извършване на административни услуги и плащания; приготвяне на храна с продукти на потребителя и други.

Услуги за подкрепа на социалното включване: помощ в общуването и осъществяване на социални контакти; придружаване при посещения на културни мероприятия и др.; помощ при писане на писма, заявления и подаването им до съответните институции.

Всичко това става възможно благодарение на спечеления от Община Чепеларе проект "Център за услуги в домашна среда - Чепеларе", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-5.1.04 "Помощ в дома". Начините за кандидатстване бяха разяснени от ръководителя на проекта Марияна Иванова на 26 февруари в град Чепеларе. На срещата присъстваха представители на социалните служби, инвалидни организации, местната власт и бенефициенти по проекта. Продължителност на изпълнение на проекта - 18 месеца, от които 12 месеца са за предоставяне на социалните услуги.


lucile

Здравейте,

Събитието което сложих на сайта може да ви интересова : вжте го !!! Това е шанс да се включите в един двународен проект и да живеете вълнуващен приключенски летен лагер с една група младежи от Франция.

Нищо няма да платите : финансирането е от програмата Младежта в действие и други партньори.


Русан

Седем общини от Великотърновска област са получили финансиране в общ размер на 1 248 708 лв.

Велико Търново, България
Седем общини от Великотърновска област са получили финансиране в общ размер на 1 248 708 лв. по схемата „Помощ в дома" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" . Над 190 безработни в региона ще бъдат назначени като лични асистенти или домашни санитари, които ще обслужват най-малко 523 трудно подвижни и хора с увреждания. Стражица и Горна Оряховица са първите общини, в които стартира предоставянето на социалните услуги, информира Мария Василева от Агенцията за социално подпомагане. През април и май ще започне реалната работа по проектите и в общините Велико Търново, Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш и Лясковец, съобщава Дарик.

Най-голям е размерът на финансирането за Община Горна Оряховица - 216 326 лв. Там ще бъдат наети 32 домашни санитари, които ще се грижат за 66 лица с увреждания. 198 228 лв. получава Община Велико Търново, където ще бъдат назначени трима социални асистенти и 27 домашни санитари. Те ще предоставят лична помощ и подкрепа на 80 нуждаещи се лица. Най-голям брой хора с увреждания по схемата "Помощ в дома" ще бъдат обслужвани в Община Стражица. Там за 150 нуждаещи се потребители ще се грижат 24 домашни санитари. Финансирането е в размер на 167 633 лв.

Най-малка е сумата за Община Павликени - 140 700 лв. По проекта на местната администрация ще бъдат наети 20 домашни санитари и един ръководител на социалното звено. Те ще оказват помощ и подкрепа на 70 души с увреждания. В Свищов за 60 нуждаещи се лица ще се грижат 30 домашни санитари. В Полски Тръмбеш 45 лица ще получават помощ от 20 домашни санитари. В Лясковец за 66 човека със специфични потребности ще се грижат 24 домашни санитари.

Безработните, които ще бъдат наети по проектите, трябва да имат регистрация в Бюрото по труда, уточни Мария Василева. По думите й ползващите социалните услуги по тази схема ще заплащат символични месечни такси, които се определят от всяка община по отделно. Предвижда се минимум една година устойчивост на услугата в седемте спечелили общини, добави Василева.

Русан

Плащат 150 лева наем, не се къпят и ядат само студена храна

София, България
Двама инвалиди – майка и син ежедневно ежедневно са принудени да се борят с институциите, да преглъщат действителността, но двамата остават непримирими. Блокът, в който живеят, е дом на десетина предимно ромски семейства. Цено и възрастната му майка плащат наем от 150 лева за апартамента, който обитават. И нямат ток, нямат и вода, показа репортаж на Нова телевизия.Двама инвалиди – майка и син ежедневно ежедневно са принудени да се борят с институциите, да преглъщат действителността, но двамата остават непримирими. Блокът, в който живеят, е дом на десетина предимно ромски семейства. Цено и възрастната му майка плащат наем от 150 лева за апартамента в Нови искър, който обитават. И нямат ток, нямат и вода, показа репортаж на Нова телевизия.

Цено и майка му са инвалиди първа степен. Той е с диабет, цироза и херния и може да разчита само на инвалидните пенсии. Майка му е на 78 години и е неподвижна.

"Вода няма от една година, а ток - от 3-4 месеца. Собственикът не си е прибирал наема, не е плащал сигурно сметките. Не ядем топла храна, няма как д асе къпем", сподели Цено пред камерата. /БЛИЦ

Русан

Парашкева ИВАНОВА, Гергана ВАСИЛЕВА, 15 Февруари 2013; 06:15 

 

 


Русан

Иска фотографът да изтрие снимката

София, България
Поредната полицейска изцепка разбуни духовете в интернет. Във Фейсбук групата “Снимай престъпник” е публикувана снимка, на която ясно се вижда как униформен е паркирал служебната си кола на място, предназначено за инвалиди. “...инвалид! И после ми вика "Ша моа ли да изтриеш снимката?". "Не", казвам му...”, пише в профила си в социалната мрежа фоторепортерът на в. “Преса” Антон Станков, който е автор на снимката.
“Така, така... Не виждаш ли полицаите? Умствени инвалиди са. Как да не се възползват от предоставените им блага?”, пита риторично потребител на социалната мрежа. “Според мен полицаят си е човек в неравностойно положение!”, включва се друг.
Снимката е направена на пъпа на София, на ул. “Славянска”./БЛИЦ

Русан
 
   
©
Основната ни работа е възпитаниците ни да бъдат щастливи - така психологът Даниела Димитрова отговори на журналистически въпрос каква е целта на заниманията в Дневния център за възрастни хора с увреждания към Комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив. 
В резултата можеха да се убедят всички, които дойдоха на тържеството по случай 4 годишния рожден ден на Центъра. Състезателните игри с кегли и "Двама са малко, трима са много", както и гатанките предизвикаха истински възторг в обитателите на дневния център. А разрязването на тортата от директора на комплекса Апостол Делев и управителя на Центъра Росица Георгиева беше съпроводен с песни и бурни аплаузи. Празничната атмосфера допълниха благодарственото писмо от родителите и огромното сърце от цветна хартия, изработено от 44-те възпитаници на Центъра за хората, които се грижат за тях.

Най-много са случаите с детска церебрална парализа, но има и с умствена изостаналост, синдром на Даун и шизофрении. Тези хора - от 18 години до пенсионна възраст - са незабележими за обществото като цяло - извън дома си, те нямат нито приятели, нито среда. Дневният център е единствената им алтернатива за социализация. 

"Тук те не само могат да рисуват, пеят, танцуват и играят, не само получават рехабилитация и псохологическа помощ, но и общуват. Това е причината да идват с толкова голямо желание при нас, а родителите им да са толкова доволни", разказа Росица Георгиева.
В момента в Дневния център за възрастни хора с увреждания, единствен за Пловдивска област, има свободни места. Ако искат детето им да стане част от голямото му семейство, родителите е добре да дойдат първо на място, за да разговарят с екипа и специалистите, след което да се обърнат към Дирекция по социално подпомагане Пловдив за подготвяне на документи. Таксата за услугите, които ще получават тук всеки делничен ден от 8, 30 до 16, 30 часа, е 30 % от доходите на лицетоRead more: http://news.plovdiv24.bg/415507.html#ixzz2KqojeGiE

Русан

Съседските кучета разкъсали старицата, продължават да се разхождат свободни

Стефанка Йорданова
Жена с ампутирана ръка след ухапване от куче още чака възмездие. Инцидентът, станал преди близо 3 години, все още обикаля съдилищата, а следите за виновност се размиват във времето.
През юни 2010 г. в местността „Манга" край Дряново кучета нападат тогава 82-годишната Стефанка Йорданова. Повалят я на земята и разкъсват дясната й ръка.
Така вместо на лозето, където отивала, за да помогне на дъщеря си, възрастната жена се озовала в болницата. Състоянието й наложило спешна ампутация на ръката. „Ей тъй, нападнаха ме и аз нямам ръка. Те я отрязаха там. Те ме докараха в болницата и повече нищо не разбрах, не чух", спомня си Стефанка.

Близо три години случаят обикаля съдилищата. И така до 9 януари т. г. "На 9 януари последно габровският съд постанови, че са невинни и следва да търсим общината, да съдим общината за безстопанствени кучета", уточни Янка. Иначе по пътя за лозето на леля Стефанка всичко си е постарому. И кучетата са там, и стопаните им не са си променили навиците.
За съдебните дела дотук семейството на нахапаната от кучето е похарчило близо 1000 лева. Междувременно Красимир Воденичаров призна, че все още пуска кучетата си. А дъщерята на леля Стефанка вече се съмнява дали 85-годишната й майка ще доживее справедлива присъда

Русан
Източник: News.Plovdiv24.bg 15:15 / 11.02.2013
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив стартира работа по спечеления от администрацията социален проект "Помощ в дома", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщи зам.-кметът Георги Титюков, като поясни, че информация за това кой и как може да се възползва от услугата е публикувана във всяко районно кметство в града. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси"и е съфинансиран от Европейския социален фонд.

Основната цел на проекта е разширяване на услугите, които предоставя домашният социален патронаж чрез разкриване на звено за услуги в домашна среда. В социалните услуги ще се включва помощ на лица с трайни увреждания или самотно живеещи възрастни хора, които не могат сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си, деца на възраст до 1

 
8 г., които се нуждаят от чужда помощ и други, разясни още зам.-кметът.

Предстои да бъдат наети 116 безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, които ще бъдат обучени в предоставянето на почасови услуги на хора с увреждания. От услугата ще се възползват 239 лица с увреждания.

Продължителността на проекта е 17 месеца с възможност услугата да бъде продължена с още една година
Русан
   
   
 
© Plovdiv24.bg
Вижте как нагло се спира следобеда на 26 януари на рампата за инвалиди на "Четвъртък пазар". Според нашият читател, изпратил сигнала на редакционната поща на Plovdiv24.bg, бусът е стоял там близо един час.

Коментарите в такива случаи са излишни.... 

НачалоПредишна123СледващаКрай