ned

Шанде Рибейро адаптира жиу-житсу за инвалиди

Източник

xandeПостоянно ви срещаме с хора, които имат различни физически проблеми и въпреки това  са успели да променят житейската си гледна точка благодарение на спорта. Спортът е едно от местата, което няма избирателна пропускливост и допуска всички до себе си, намирайки оптималната система, чрез която те да могат да изразят себе си в него. Слепи джудисти, бойци с една ръка, борци без никакви крайници – това са все хора, които са показали висок дух и са успели да стигнат до убеждението, че за силния характер няма физически пречки.

Поредният пример идва от залата по бразилско жиу-житсу на един от най-известните майстори и шампиони в този спорт и бойни изкуство – Шанде Рибейро. Рибейро не само създава състезатели като самият себе си, но успява да пречупи жиу-житсу през необходимостите на човек в инвалидна количка, така че той да бъде пълноценна част от групата на трениращите. Рибейро публикува снимка със своя ученик Макс, под която написа в социалната мрежа Фейсбук:


ned

Източник

Омбудсманът: Не съм оптимист за хората с увреждания

На фона на дитирамбите на президента и столичния кмет колко много сме направили като страна по Конвенцията за правата на хората с увреждания от 2012 г. насам, омбудсманът Константин Пенчев заяви, че не споделя оптимизма им.


ned

Източник

Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още

България е постигнала много по отношение на социализирането на хората с увреждания, но все още страната не е там, където трябва да бъде - това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията по повод втората годишнина от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

По думите му институциите трябва да се обединят за създаването на условия, които да подпомагат уязвимите хора да упражняват свободно правата си.


ned

Източник


Фондът за лечение на деца отказа да плати за лечението на 6-годишно дете, което се бори с 5 тежки диагнози. Причината за отказа е, че според Фонда става дума за експериментален метод на лечение.

6-годишната Ани се бори с 5 тежки диагнози. Детето страда от вроден хипотиреоидизъм, Спина Бифида, Сколиоза, Митрален пролапс и Атрофия на Лебер. 


ned

Източник

Никоя болница не иска да приеме Иван.

Най-тежкият българин е оставен на произвола, никоя болница не иска да го приеме за лечение, оплака се пред "24 часа" съпругата му Димитринка Генова.

270-килограмовият Иван от Стражица е със страшни болки от инфектирани варикозни рани на крака. "Гангрената ще му отрови кръвта и ще го убие, а отказват да го лекуват, бил безнадежден случай", каза Димитринка.


Заради килограмите и обездвижването 48-годишният Иван има тежко възпаление на разширени вени и язви. След кратка хоспитализация в София през есента медиците обучили жена му как да сменя превръзки, но положението се влошило. Търновският хирург д-р Борислав Генчев ходил на място, изрязвал от болната тъкан, правил опити да овладее състоянието с антибиотици и накрая издал предписание за незабавна хоспитализация.

"Изпратих по интернет снимки с раните му до Центъра за лечение на рани към "Пирогов". Казаха ми да правя сребърни превръзки, но стана по-лошо. Лично се срещах с проф. Владислав Христов, но той ме отпрати. Пробвах и във ВМА, където го лекуваха. И оттам отказаха", каза Димитринка. Тя изпратила жалба до здравното министерство. Оттам я препратили по компетентност в регионалната инспекция в Търново.

"Шефът на горнооряховската болница д-р Георги Вашков обясни, че нямат условия да му осигурят самостоятелна стая. Течащите рани миришели и можело да зарази друг пациент. Не мога да направя нищо повече. Подготвила съм писмо до министерството с цялата документация по най-бързия начин да предприемат нещо", каза шефът на "Медицински дейности" в РЗИ д-р Екатерина Личева.


ned

Източник

Български параолимпиец с нов европейски рекорд в скока на дължина
© Facebook Михаил Христов / Mihail Hristov

Михаил Христов постави нов европейски рекорд в скока на дължина. За успеха се похвали самият двукратен световен шампион в тази дисциплина за мъже и младежи във фейсбук от Дубай, където участва на Параолимпийския турнир Гран При.

Михаил Христов губи ръцете си на 15-годишна възраст, но 5 години по-късно става вицеевропейски шампион на дълъг скок за параолимпийци. Той е и един от "Спортните таланти” на Еврофутбол.


ned

Източник

Българин с престижни награди за роботика в САЩ

Българинът Велин Димитров е на път да се превърне в един от най-младите признати иноватори в САЩ, след като само за 2 месеца спечели 2 награди на престижни състезания по роботика.


ned

Източник

Marias_world_logo

„ПРОМЕНЯ ЛИ СЕ СВЕТЪТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ?“ – КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД ДВЕ ГОДИНИ ОТ РАТИФИКАЦИЯТА НА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ.

На въпроса „Променя ли се светът на хората с увреждания?“ ще дадат отговор неправителствени организации на и за хора с увреждания, самите хора с подобни проблеми и техните близки, политици, медии и дарители в рамките на Първата годишна Конференция по повод две години от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в България.


ned

 
ned

Източник

Жена сянка

 

Така, след близо 200 лайка на норвежкото момче, което зъзне на спирката и многото вдъхновени пожелания как ние го можем същото, Господ ме изпрати на спирката на канала да чакам „72".

Таман всички се качваме и отнякъде се появява инвалид в количка. Непридружаван. Опитва се да стигне до вратата, но автобусът е застанал неудобно. Моли някой да му отвори платформата за инвалиди. Никой не мръдва. Аз и едно дете! на около 9 отваряме платформата. Той обаче е заклещен и трябва да му помогнем.


НачалоПредишна1234СледващаКрай