Ян 31, 2009

поздрав

danchobg Здравейте приятели ! С това мое изпълнение искам да накарам поне малко да се откъснете от заобикалящите ни проблеми и да Ви накарам да помечтаете , да Ви заредя с позитивна енергия , да се борите за всяко едно нещо в живота и да не се отказвате да следвате мечтите си .

algafari
Родителите на деца с увреждания, посещаващи дневния център в Свищов, учредиха сдружение "Детско сърце", съобщи директорката Теменужка Тодорова. За председател на сдружението е избрана Ангелина Минева, а учредителите са 26 души, сред които има и съмишленици и приятели на семействата. "Целта на организацията е да обедини усилия за отстояване на правата на децата с увреждания, да подкрепя работата на центъра и да работи за изграждане на други подобни центрове в училища и детски градини", обясни Тодорова. Учредяването на сдружението е по проект за откриване на дневния център, финансиран по програма фар за 110 000 евро. Той работи от два месеца и в него се лекуват и обучават 25 деца от 3 до 18 г. Капацитетът е запълнен много бързо и социалната грижа е безплатна. Проектът продължава до края на май, след това издръжката ще бъде прехвърлена на държавата. В момента върви обучение на родителите от сдружението как организационно да се справят, а след това и да работят по проекти. Социалната грижа при нас е часова и децата имат възможност всеки ден да бъдат на училище, в семействата, в детските градини, на улицата, отчете директорката. Те не се откъсват от средата си и получават рехабилитация. Сдружението "Детско сърце" е отворено, то приема нови членове. Наскоро центърът получи три дарения и първата подкрепа бе от ОбС в Свищов. Те ни подариха проходилка за деца с церебрална парализа, която струва 1360 лв., съобщи Теменужка Тодорова. 30 Януари 2009 г www.actualno.com


Fancho

Родителите на деца с увреждания, посещаващи дневния център в Свищов, учредиха сдружение "Детско сърце", съобщи директорката Теменужка Тодорова. За председател на сдружението е избрана Ангелина Минева, а учредителите са 26 души, сред които има и съмишленици и приятели на семействата. "Целта на организацията е да обедини усилия за отстояване на правата на децата с увреждания, да подкрепя работата на центъра и да работи за изграждане на други подобни центрове в училища и детски градини", обясни Тодорова. Учредяването на сдружението е по проект за откриване на дневния център, финансиран по програма фар за 110 000 евро. Той работи от два месеца и в него се лекуват и обучават 25 деца от 3 до 18 г. Капацитетът е запълнен много бързо и социалната грижа е безплатна. Проектът продължава до края на май, след това издръжката ще бъде прехвърлена на държавата. В момента върви обучение на родителите от сдружението как организационно да се справят, а след това и да работят по проекти. Социалната грижа при нас е часова и децата имат възможност всеки ден да бъдат на училище, в семействата, в детските градини, на улицата, отчете директорката. Те не се откъсват от средата си и получават рехабилитация. Сдружението "Детско сърце" е отворено, то приема нови членове. Наскоро центърът получи три дарения и първата подкрепа бе от ОбС в Свищов. Те ни подариха проходилка за деца с церебрална парализа, която струва 1360 лв., съобщи Теменужка Тодорова.


Hristo Vatev
"Дума"  28 януари 2009 , 5 стр.
Майки искат регистър на децата с увреждания
Пред представители на различни институции жените настояха за държавна интеграционна политика за семействата със здравословни проблеми
 

Да бъде направен регистър на децата с увреждания. За това настояха протестиращи майки на среща с представители на различни държавни институции в Народното събрание, предаде агенция "Фокус". Идеята е чрез този регистър да се установи необходимият финансов ресурс за справяне с проблемите на децата с увреждания. Майките настояват да се изградят повече дневни центрове за деца с увреждания, както и да се осигури достъпът на децата с увреждания до училищата. Гинка Сапунджиева, майка на дете с аутизъм, призова да се увеличи заплащането на специалистите, които могат да работят с деца с аутизъм. По думите й в момента в страната ни има малко такива специалисти, ето защо е необходимо да се обучат повече кадри, които да разбират проблема. Росица Бокова, Движение на българските майки, представи исканията на жените за обединяване на ДАЗД и МТСП за осигуряването на качествена закрила на децата; повишаване на заплащането и квалификацията на работещите в социални институции; да се увеличи и квалифицираният персонал в социалните институции; бързо приемане на новия Семеен кодекс; назначаване на екип от специалисти в родилните домове, които да работят за превенцията на изоставянето на деца. Майките настояват още благотворителните SMS кампании на гражданите да се освободят от ДДС, както и да се създаде единен координационен и контролен орган, отговарящ за всички държавни институции, заети с децата в тях. Друго поставено искане е да се регламентира родителското участие в управлението на училищата. Според майките многодетните семейства са една силно пренебрегвана група. Според тх не бива детските помощи да се различават и да се намаляват помощите за трето и следващо дете. Майките настояха също да се създаде държавна интеграционна политика за семействата с деца с увреждания. Според тях интеграционните добавки трябва да бъдат индексирани с 50% и всички ефективни скъпоструващи лекарства за деца със здравословни проблеми да бъдат реимбурсирани. Красимира Обретенова, майка на дете с увреждане от Добрич, сподели, че една инвалидна количка струва 6000 лв., а социалното министерство отделя 400 лв. "Нито едно семейство в България не може да си позволи толкова пари", бе категорична тя. Обретенова съобщи, че една проходка струва 6000 лв., а МТСП осигурява 72 лв.
Да има приоритет в решаването на проблемите, които поставят протестиращите майки, предложи на срещата председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски. По думите му само така може да се постигнат трайни решения. Той бе категоричен, че приоритизираните проблеми трябва да бъдат осигурени финансово в бюджет 2010 г. Народната представителка от Коалиция за България Донка Михайлова заяви, че майките трябва да излъчат свои представители, с които да продължи комуникацията оттук нататък. Тя бе категорична, че тези проблеми, които не могат да се решат веднага, да се съотнесат към съответните институции за бъдещо решаване. Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов бе категоричен, че трябва да се постави темата за социалните услуги. В рамките на тези социални услуги има най-голяма възможност за финансиране, бе категоричен той.

http://www.pressboard.info/Preview.aspx?articleid=108674


minkoff
Хората с увреждания учредиха спортен клуб в гр.Севлиево.
      Хората с увреждания от общината се сдобиха със свой спортен клуб. Той бе регистриран в началото на тази година в съда под името „Алфа“-Севлиево. Предстои вписването му регистъра на Министерството на правосъдието. Освен новия спортен клуб, членовете от „Алфа“ се похвалиха, че предстои приемането им в българската Параолимпийска асоциация.
      Деветима души са в основата на учредяването на новия спортен клуб, като шестима от тях са с увреждания. Идеята за създаването му е на Мариян Минков, който вече е негов председател. Целта на „Алфа“ е покрай спорта хората с увреждания от общината да се приобщят и да се намерят нови начини за тяхната социализация чрез включването им в спортни и културни мероприятия.
      Новият клуб има намерение да посещават други подобни организации от страната за хора със специфични нужди.
      Спортен клуб „Алфа“-Севлиево ще има и електронен сайт, който ще бъде готов до десетина дни.За регистрацията на клуба заслуга има Мирослав Марков, общински съветник и председател на постоянна комисия „Младежки дейности, спорт и туризъм“който спонсорира регистрацията в окръжен съд.
      Припомняме, че по време на награждаването за спортист и треньор на 2008 година отборът на хората с увреждания с председател Мариян Минков получи поощрителен приз.
в-к"Росица" бр.12 от 30.01.2009 г.

Hristo Vatev

 Източник  има малък клип

„Десет години сами се борим с всичко. Откакто е изписан от болницата не е викан на контролни прегледи.
Никой не се интересува в какво състояние е детето. Рехабилитация му осигуряваме на частно вкъщи 1 път дневно по 1 час."

Така започва разказа си Бистра Михайлова, майка на 17-годишния Атанас, който вече 10-а година е в кома.


Ян 29, 2009

Мои мисли

ALIMAXMUD

  Може би съдбата ,може би нашите несгоди,не знам кое от всичкото,но ние сме една "къща" и трябва да си решим проблемите,поне тия които са възможни.Ако сме едно цяло ще имаме по-големи възможности и сила (знаете за примера на хан Кубрат).Хубаво е ако някой има някой близък или познат ,който да ни подготви проект за кандидастване по европроектите на соц.министерство.Парите са там ,трябва да намерим пътя и човека който ще ни помогне да стигнем до тях. Може да се извършат чудеса трябва ни обединителна фигура,който да се наеме и изработи проект по оперативните програми на соц.министерство и да се кандидаства по тях. И тогава ще имаме по големи възможности и сила (и срества).Може би има  близък или познат с възможности да състави такъв проект от наще име и да се кандидаства.Възможноста да се реализира всичко това е в наши ръце моля ВИ  помислете.Може да се решат тогава много от нашите проблеми,ще имаме по-голяма възможност за разщирение и  стандарт.


Hristo Vatev

Публикуван е проект на наредба за достъпна среда
 
28 Януари 2009 | 10:39
 

От вчера Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна да приема коментари и въпроси относно проект на Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за население, включително за хората с увреждания.


Проектонаредбата е актуализация на действащата Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

Новите изисквания на проекта са свързани преди всичко с достъпността на съществуващите елементи на урбанизираните територии и съществуващите сгради и съоръжения. При разработването й е използвано "Ръководството за проектиране без бариери на градската среда и сградите", публикувано от Организацията на обединените нации.

Документът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В нея са включени експерти от дирекции „Технически правила и норми”, „Правна”, „Устройство на територията и проекти” и „Административно-териториално устройство и местно самоуправление” на МРРБ; представители на Министерския съвет, на редица организации на хора с увреждания, на Агенцията за хората с увреждания, на Националното сдружение на общините в Република България и на Камарата на архитектите.

Предложения могат да бъдат изпращани на следния e-mail адрес: N.Georgieva@mrrb.government.bg в 14 дневен срок.

 

http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=news&id=1930


vesikirova

Здравейте, рових се да търся нещо и ето на какво попаднах - прекрасно и по снимките, които виждам достъпно място за 12-18 човека, където можем да се събираме. Само не знам вратите на санитарните възли дали са достатъчно широки. о ако има някой който живее около Дряново може да провери.

http://www.carevalivada.com/

 


ALIMAXMUD

Слаб съм с компютрите ,но ще го победя.

Страшно съм изненадан от посрещането ми в сайта.Благодаря на всички!

Днес получих още една добра новина от соц.грижи -че на 30.01.2009г.съпругата ,която ще бъде "Личен асистент" да отиде в службата за подписването на договор за работа .Част от проблемите мисля ,че ще се решат.Страшно се радвам за всички ,които сте си направили може би една общност където се опитвате(ще се опитваме) да решавате проблеми ,да обменяте информация,мисли и т.н. Ще се радвам ако ме приемете сред вас.Би било хубаво ,ако можеше депутатите да видят мислите и желанията на хора ,като нас.


НачалоПредишна12345678СледващаКрай