megi_mp

Фалшиви инвалиди ни лъжат с организирана просия. За триковете на просещите, кой ги организира и къде отиват парите. Екип на "Код: Криминално" стигна до депо за просещи и разбра кои са "големите играчи" в бизнеса с човешко състрадание.
Жена в инвалидна количка по цял ден обикаля централните столични булеварди и проси. Краката й изглеждат сковани. Има мобилен телефон и активно комуникира. Появява се мъж, на когото дава събраните пари. А малко по-късно се оказва, че жената инвалид… всъщност не е инвалид.
Според служител на ГДБОП няма неорганизирана просия с изключение на единични случай. Най-често става въпрос за замесени ромски общности. По думите му колкото по-добре е организирана групата, колкото повече лица са въвлечени в експлоатация, толкова по-добри са финансовите потоци.
Просяците всъщност са роби - тарторите си ги препродават - най-скъпи са майките с бебета и инвалидите. Те струват около 2000 лева - цена, която собственикът си възвръща за месец.
За бизнеса с просяци, който акумулира милиони евро печалби - къде отиват парите и защо няма наказани. За първи път пред телевизионна камера - председателят на Мешарето.
Гледайте разследването на "Код: Криминално" в три поредни епизода - от вторник до четвъртък, в 18.00 часа по bTV Action

ИЗТОЧНИК


ned

* От няколко години в лечението на някои пациенти участват активно кучета, маймуни, делфини...  Резултатите са поразителни!

Източник


ned
3 стотака глоба за спиране върху знак за „инвалид”

300 лв. глоба ще трябва да плати всеки, който е спрял без право на място за инвалид. При рецидив санкцията може да достигне и до 500 лв., планират на „Московска” 33. Паркирането на специалните места ще е възможно, само ако човекът с увреждане е в колата. Това ще е условието, при което шофьорът ще може да получи от контрольора на място талон с дата и час на паркиране. При несъответствие инвалидната карта ще се отнема, а водачът на колата ще се глобява. Инвалидите трябва да си извадят карта от Центъра за градска мобилност, чиято цена ще е символична.

31.01.2011  /  Източник

megi_mp
Дата: 30.01.2011

На 31 януари, понеделник, от 13.00 часа, ще се състои пресконференция на фондация Хоризонти по повод на проекта „Социални асистенти и домашни помощници в помощ на лица със зрителни увреждания”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.

Общата цел на проекта е да се повишат възможностите за социално включване и независим живот на хора със зрителни увреждания в град София чрез предоставяне на услугите „социален асистент” и „домашен помощник”.

Специфичните цели са:


megi_mp
Ръст на безработните, които гледат изоставени деца срещу заплащане
Лидия Гердакова от Костандово има 3 свои деца, но вече гледа и 3-годишната Албена, а майка й - братчето Митко.

Близо 630 приемни семейства гледат вече деца от социалните домове. Други 6000 роднински фамилии пък прибират хлапетата срещу помощ от държавата, показва  справка на Агенцията за закрила на детето. Това са два от начините да се изведат хлапетата от социалните домове, за да растат в по-нормална семейна среда. Родителството вече се превръща в професия която носи сравнително добър доход, коментират социалните служители. Приемната грижа се развива вече в 9 области, но най-голям интерес все пак има в районите с най-висока безработица. Например най-много приемни семейства са кандидатствали в малката община Ракитово, където безработицата е в пъти по-висока от големите градове. Там вече 32 двойки са одобрени за родители.  До 2013 г. този вид услуга ще бъде подкрепена допълнително и с 15 млн. лв., заделени от ОП „Човешки ресурси“. В професионалните приемни семейства социалните опитват да настанят бебета до 3 години, деца с увреждания или онези, към които е приложена мярката „полицейска закрила”. След като бъдат одобрени  и обучени, кандидат-родителите подписват трудов договор със социалното министерство и срещу грижите си получават съответното възнаграждение. За едно дете заплащането е 312 лева  а при две деца - 336 лв. Ако се престрашат да гледат три и повече деца, ще се разписват срещу 360 лв. Освен това за издръжката на хлапетата те ще получават по 195 лв., ако са под 7 години. Ако са до 14 години, вземат по 227 лв., а до 18 години - по 260 лв. Освен това приемните семейства имат право на еднократна парична помощ, която се предоставя до четири пъти в годината. Общият й размер е 325 лв. В случай че роднини склонят да гледат дете на свои близки, Законът за закрила на детето им позволява да получават месечни помощи, ако средният месечен доход на всеки от съпрузите  е по-нисък от 325 лв.Самата помощ  се определя по предложение на социален работник и също зависи от възрастта на детето. Тя може да е 195 лв., 227 и 260 лв. Ако след навършване на пълнолетие детето учи до 20-ата му година, може да продължат да получават по 260 лв.


megi_mp

28 Януари 2011

Тийнейджъри от Дупница получиха 13 лева от 33-мата общинските съветници за благотворителната си инициативаТийнейджъри от Дупница получиха 13 лева от 33-мата общинските съветници за благотворителната си инициатива


С картина за 8 лв. и паница за 5 лв. зам. кметът Д. Ушатова и д-р Л. Николова не успяха да замажат морала на общинските управници


megi_mp

28 Януари 2011

 


megi_mp

Източник: Радио "Фокус"

© Impact Press Group

Проблемите на хората с увреждания във Варна са много. Това заяви Ваня Стоянова, социален работник от сдружение "Шанс за хора с увреждания" - Варна. Тя посочи, че един от големите проблеми е адаптирането на архитектурната градска среда на Варна за трудноподвижни хора.
"Не всички институции, болници и заведения са достъпни за инвалидите. Трудно достъпен е и градския транспорт. Съществуват микробуси за инвалиди, но те са по предварителна заявка и са недостатъчни", посочи Ваня Стоянова.
По нейните думи в града е създаден обществен съвет на неправителствените организации в града, които се занимават с хора с увреждания. Съществуват различни услеги, които са насочени към хората с увреждания и за които може да кандидатства всяко физическо лице. "Във Варна няма социален дом в който могат да бъдат настатети хора с увраждания, а ние имаме много нуждаещи се", заяви Ваня Стоянова.
Целите на сдружение "Шанс за хора с увреждания" - Варна са подпомагане, обединяване и координиране на цялостната дейност на своите членове в защита на техните законни права и интереси, подпомагане на социално слабите, на инвалидите или лицата, нуждаещи се от грижи, подпомагане на социалната интеграция и личностна реализация на хората с увреждания, защита на човешките права, човешкото достойнство и правото на по-пълнокръвен и нормален живот.

ИЗТОЧНИК


ned
Мустафа Юсеинов взе бронз в хвърлянето на диск
Снимка: bgathletics
28.01.2011  /  Източник
Мустафа Юсеинов донесе трети медал за България от световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания, което се провежда в Крайстчърч (Нова Зеландия). В дисциплината хвърляне на диск 40-годишният Юсеинов завърши на трето място и спечели бронзовото отличие, след като постигна световен рекорд в категорията F55 от 39,42 метра и събра 1002 точки. Титлата спечели Леонардо Диас (Куба) със световен рекорд от 1030 точки, а втори се нареди Драженко Митрович 1027 точки.

Досега на шампионата България имаше два медала - златото на Дечко Овчаров на копие и среброто на Стела Енева в тласкането на гюле.

Първенството, което е първа квалификация за Параолимпийските игри в Лондон през следващата година, завършва на 30 януари./БЛИЦ


ned

До 2 ч. безплатен паркинг за коли на инвалиди28.01.20011  /  Източник

Изменение в Наредбата за автомобилното и пешеходното движение на територията на община Шумен приеха по време на днешната сесия местните парламентаристи. Според промените на паркингите на общината за платен престой ще бъдат осигурени места за преференциално паркиране на коли, превозващи хора с увреждания.

Право на безплатно паркиране ще имат инвалиди с 29 вида заболявания, предимно на опорно-двигателния апарат от 50 до 91%, както и лица с над 91% увреждания, поради сърдечни и белодробно заболявания, със зрителни увреждания, заболявания и увреждания, които не са посочени в списъка към наредбата, но значително ограничават двигателните способности като функционално увреждане.


НачалоПредишна12345678910СледващаКрай