ned

Въпреки закона, кучетата-водачи още нямат свободен достъп до обществената среда

Снимка: БГНЕС, архив

Източник

Кучетата-водачи на незрящи хора все още не се допускат свободно в обществени сгради.

Въпреки че в България съществува закон, който им гарантира достъп до сградите за обществено ползване и до обществения транспорт, за неспазването му не са предвидени никакви санкции.ned

 

Много от инвалидите твърдят, че не са имали интимни отношения през живота си

Президентът на баскетболния отбор Върбас заяви, че Босна трябва да се изравни с Европа през ХХI век.
Според тях всички хора в страната трябва да могат да "упражняват правото си на любов", информира БТА.Босненски баскетболисти в неравностойно положение лансираха кампания за узаконяването на проституцията в страната.

По негови думи в Европа някои хора с увреждания получават държавна помощ, за да правят секс.


ned

Благодарение на операцията, извършена от доц. д-р Венци Росманов, Недко Ангелов вече прави сам първите си стъпки

Сложна реконструктивна операция на гръбначен стълб изправи отново на крака 43 - годишен пациент с тежко вродено изкривяване.

Ортопедичната интервенция за поставяне на гръбначни импланти е направена в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен” - Плевен, от доц. д-р Венци Росманов, който е единственият специалист в страната,  прилагащ специфичния метод.

Преди операцията пациента е изследван с последно поколение софтуер на новия компютърен томограф, с който болницата разполага. Благодарение на съвременната техника и динамизираният триизмерен  образ е станало възможно и прецизирането на хирургичните действия.


ned

НЗОК ще плаща за 4 нови медицински изделия

Сред тях са изкуствени лещи, стави и консумативи за неврохирургията
Източник - ВИЖТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ - ТУК 

От тази година Националната здравно-осигурителна каса ще плаща за четири нови групи медицински изделия. Сред тях са изкуствени лещи, стави и консумативи за неврохирургията. Според пациентски организации, обаче, начинът на финансиране ще принуди пациентите сами да си купуват скъпите изделия.


Стоян Стефанов се нуждае от изкуствена клапа на сърцето. Цената й може да достигне няколко хиляди лева. Досега такова изделие се поемаше от касата до определена цена, а пациентът можеше да доплаща, ако иска по-скъпо. Според новия метод на финансиране, който трябва да заработи от тази година, възможността за доплащане отпада.


„Ще се плати най-ниската цена, най-евтиния продукт от дадена група и ако пациентът не се възползва от него, то тогава той губи вякакво право на реимбурсация и трябва да си заплати пълната цена. По този начин пациентите ще бъдат застрашени”, обясни Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.


ned

  •  

Операторът не може да премести услугата на нов адрес, а настоява клиентът да плаща таксите

Източник

Бургазлия с 92% инвалидност е попаднал в истински параграф 22 и не може да се откачи от капана на договор за интернет вече месеци наред. Операторът, който осигурява услугата, няма техническа възможност да прехвърли подаването на новия му адрес, но в същото време настоява клиентът да плаща таксите си до края на договора, въпреки че той на практика не може да използва платеното.


ned

26.01.2013

 

Източник 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
ned

18-годишната Галина Костова е талантливо момиче, спечелило не един ученически конкурс. Но не e могла да се възползва от стипендиите, които й се полагат... Защото е астматик. След почти двугодишна борба срещу текстовете в наредбата, която не позволява на Галина да получи заслужените средства, с помощта на Комисията за защита от дискриминация момичето печели битката - текстовете ще паднат в близките седмици. Така няма да се даде възможност на родените по-късно от Галина даровити деца със заболявания да последват участта й. Цената на тази борба обаче коства на Галина освен нейната астма, и тумор на хипофизата. Тя е едва на 18...

На 4-и ноември 2011-а година ученичката Галина Костова печели първо място в деветнадесетия национален ученически конкурс "Родолюбие" и получава правото да кандидатства за едногодишна стипендия на обща стойност над 1600 лв., определена по програма на Образователното министерство. Момичето покрива всички изисквания, за да получи средствата, с изключение на факта, че не се обучава в "дневна форма" заради заболяване от астма, разказва майка й Пепа Костова. Едни текстове обаче, поместени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на МОМН, гласят, че така не може - или си в дневна форма на обучение, или ще видиш стипендия на кукуво лято. Колкото и да я заслужаваш.

"Наредбата преди 2006 година е давала шанс на всички деца. Независимо дали са в държавни или общински училища, независимо от формата им на обучение, те са получавали тази стипендия, защото такова допълнение не е присъствало. Като се задълбочихме малко повече, видяхме, че през 2006-а година наредбата е променена, вероятно нарочно - в ущърб на даровитите деца. Но тъй като всички тези средства са били предвидени от предната година, мен ме интересува и какво се случва с тях."Русан

Епилептикът има брат и сестра, но не иска да им е в тежест

Благоевград, България
Потресаващ случай на безхаберие от страна на чиновници и социални работници в Благоевград разтърси жителите на областния център. 5 години 22-годишно сираче живее в кашони на паркинга зад ГУМ в областния център. Алберто, който е с епилепсия, преживява в пек и студ в картонената си къщичка, но усмивката не слиза от устата му. Историята му изпълнена с драматизъм е позната на стотици в Благоевград, съобщава “Струма”.

Преди 20 години майката на Алберто е изправена пред трудния избор да остави детето си. Роден е в Монтана. Когато е на 12 месеца съдбата го довежда в Благоевград, настанен е в дома за деца лишени от родителски грижи, където пораства.
По закон настанените в дома имат право да живеят там до 18 години. Два дни след 18-я си рожден ден Алберто остава без дом и работа. Младият мъж не може да работи всичко, от дете страда от епилепсия, получава пенсия 100 лева, с която се издържа.

След безсънни нощи и лутания под мостове и жилищни входове, в негов дом се превръща паркинг в центъра на Благоевград. Вече 5 години в сняг, дъжд, слънце, той е там. Живее под покрив от кашони, лесна плячка за пияни, озверели хора и гладни бездомни песове. Алберто има само една мечта! Да бъде настанен в общинско жилище, такова има на улица „Илинден“ в областния град. Алберто вече 3 пъти за по 3 месеца е бил настаняван в него, но в този момент няма място.

Кандидатствал е за настаняване в защитено жилище в Берковица и е одобрен, но няма пари да замине. Преди една година е бил на гости на брат му и сестра му, и тогава е почувствал какво е семейство. Пред нас със сълзи на очите разказа как са го посрещнали, но той знае, че нямат възможността да живее при тях.

„15 дни живях в село Патица – Кърджали, когато разбраха, че съм от този край всички ме игнорираха. Беше много трудно и ми казаха, че след тези дни мога да се върна. Това пак ме доведе на паркинга, постоянно ми казват, че мястото, на което спя, е частна собственост. Ако си тръгна, просто не знам къде ще отида“, разказа Алберто.

„Майка ми не се интересува от мен, защо аз да я търся. Тя работи в Германия изпраща пари на брат ми и сестра ми от мен не се интересува. Не търся причина, защо ме е оставила, но животът ми е труден. Болен съм и нямам дом, искам да работя, но болестта ми пречи. И аз искам да си имам приятелка, но нали първо трябва да имам дом”, разказва младежът.

ned
Пловдивчанка: Шофьор по линия №9 унизи безпомощен пенсионер! Докога?

 
© Plovdiv24.bg
ИЗТОЧНИК 
Пореден сигнал за некоректно отношение към пътниците, ползващи или опитващи се да ползват масовия градски транспорт в Пловдив получихме на редакционната поща наPlovdiv24.bg. Този път става въпрос за неприятен инцидент по линия №9, обслужвана от "Градски транспорт" на небезизвестния Ангел Батаклиев. Ето и гледната точка на нашата читателка Венета Ташева, явно станала пряк свидетел на разигралата се ситуация:

На 17.01.2013 г. в 8.00 ч. пътувах с автобус РВ1516 АТ по линия №9. Възрастен и трудноподвижен гражданин с бастун се опита да се качи на спирката преди училище "Димитър Матевски" в "Тракия" в посока Централна гара. Може би бе тръгнал към някоя поликлиника, като съдя за видимо лошото му здравословно състояние. Тогава шофьорът хлопна тенденциозно вратата пред него и като потегли, започна да ругае и обсъжда с контрольора това, че нищо не могат да му направят. Унизеният дядо махаше безпомощно с бастунчето след автобуса.


Грозният коментар между двамата и подигравателното отношение ми дойдоха в повече и открито заявих, че заставам на страната на гражданина и ще сигнализирам, където трябва. Питам се - докога такива служители ще остават несанкционирани, може би е добре да отстъпят работното си място на друг, осъзнал, че в задълженията му влиза не само безопасното превозване на пътниците, но и съответното културно обслужване и внимателно отношение към възрастни, инвалиди, а и не само към тях. С уважение и очакване за адекватна реакция.

От фирмата-превозвач заявиха пред репортер на сайта, че вече тече проверка по случая и при доказване на вина, провинилите се ще бъдат санкционирани най-вероятно с глоба.Read more:http://news.plovdiv24.bg/409975.html#ixzz2IcHvWLKo


ned

У нас 45% прекъсват образованието си спрямо 22 в Европа
Хората с увреждания са на дъното на бедността, обяви НПО

Петдесет и пет на сто от хората с увреждания в България са на границата на бедността и социалното изключване, сочи сравнителен анализ на социалния статус на хората с увреждания в страните от ЕС на Центъра за европейска и социална икономическа политика.

Анализът е направен по данни на Евростат и други официални източници на държавите-членки.

Половината от хората с увреждания у нас не са ангажирани в икономическия процес на страната и социалните помощи се оказват недостатъчни да покрият техните минимални материални потребности. България е на първо място в Европа по бедност и социално изключване на хората с увреждания - 47 на сто при средно 11 на сто от останалите европейци.


НачалоПредишна123СледващаКрай