ned

автор - Христо Денев

 


ned

Източник

photo of Учени създадоха ембрионални стволови клетки без ембриони

Учени от САЩ и Япония са направили пробив в изследванията със стволови клетки, откривайки евтин и лесен начин да препрограмират възрастни клетки от мишки и да ги върнат в състояние, наподобяващо ембрионалното, когато клетките са способни да се диференцират в различни клетъчни типове и тъкани, предаде БТА.


ned

Източник

Виж как!

Община Бургас е изправена пред парадоксален казус – от една страна Европейският съюз ни задължава да изградим подходяща достъпна среда за хората с увреждания, а от друга – Министерството на културата не ни разрешава, споделя кметът Димитър Николов.

„Още в началото на 2012 г. имахме разработен проект на въжено пъническо съоръжение тип. „наклонен асансьор“ и техническо задание за изготвяне на проучвания за изграждането му по ската до стълбището към любимия на всички бургазлии и символ на града мостик“, допълни кметът Николов.


ned
Ангел Щерев пред един от недостъпните за него магазини в Гоце Делчев, снимки: infomreja.bg

Млад мъж осъди "Виваком" заради липсата на достъп за хора с физически увреждания в офиса на компанията в Гоце Делчев. 
Съдия Стоян Хаджиев уважи иска на 31-годишния Ангел Щерев, който заведе дело срещу мобилния оператор по Закона за защита от дискриминация.

Мъжът страда от множествена склероза и може да се придвижва само с инвалидна количка. В иска си той е посочил, че от 2008 година е клиент на офиса на "Виваком" в Гоце Делчев. Към магазинаобаче няма изградени условия за достъп на инвалидни колички и поради това той не може да плаща сметките си и да ползва другите услуги на компанията.

Нямал възможност, въпреки желанието си, да избере и да си купи нов телефон, тъй като не можел да стигне нито до щанда, нито до обслужващите служители.ned

ИЗТОЧНИК

Предразсъдъците и негативните стереотипи спрямо инвалидността и хората с ограничавани възможности, са две от най-трудно преодолимите комплексни социални бариери пред хората с физически, сензорни и умствени увреждания, водещи до състояние на инвалидност.

В нашето ежедневие често използваме тези понятия. Понякога правилно, понакога – не. Тук ще се опитам накратко да обясня разликата между двете понятия, както и да посоча основните предразсъдъци и стереотипи към инвалидността и хората с ограничавани възможности.


ned

ИЗТОЧНИК

За получаване на помощното средство пациентите се бъркат с близо 500 лв.


Минимум 3 месеца трябва да чака редовият български гражданин, за да получи държавната помощ за инвалидна количка и всички помощни средства от този тип. С тези думи синът на парализирана жена се оплаква пред „24 часа” за неволите, с които се е сблъскал, докато се опитвал да помогне на майка си.Възрастната жена е с десностранна пареза след инсулт, който я покосил през август. След като престояла 5 дни вкъщи, станало ясно, че ще й е нужна инвалидна количка. От първата фирма, на която позвънили, им казали, че помощното средство може да се получи срещу депозит от 486 лв. 

По същата схема се предлага и проходилка за 72 лв. Обяснили, че след време сумите ще бъдат възстановени от Агенцията за социално подпомагане. Въпросната фирма е от тези, които заливат сайтове, спирки и стени с рекламите си, че доставят безплатни колички.

Ако пък човек не може да извади около 500 лв. за депозит, може да се нареди за държавна помощ, за която, обаче, се чака месеци наред. И в двата случая ходенето по административните мъки трае поне 2-3 месеца. 

В случая на възрастната жена, количката е получена през декември, при положение, че е била нужна още през август. 

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че бавенето стига до три месеца заради липсата на собствен бюджет. Всеки месец се прави искане до Министерството на труда и социалната политика за превеждане на пари за подпомагане на инвалиди. Ако месечният лимит вече е изчерпан, недофинансираните хора се прехвърлят за следващите три месеца. 

На хората, които имат възможност да платят нужното им помощно средство, агенцията предлага реимбурсиране, за да не чакат превода. Т.е. купуват си инвалидния стол, пазят си касоваа бележка, фактурата и гаранционната карта и при отпускането на помощта ги показват в дирекцията за социално подпомагане. „Ами какво следва, ако човек просто няма откъде да вземе пари назаем”, пита възмутеният читател. 

Все още действат схемите, при които лекарските комисии, издаващи протоколи, директно казват от оя фирма да се вземат помощните средства. За което получават съответните комисионни. Особено успешно такава схема се прилагала при отпускането на декубителните дюшеци. 

Практика на фирмите пък е да печелят допълнително от инвалидните колички, като например вместо изписаната – произведена в ЕС, да пробутват на част от клиентите си китайска. Протоколът е за по-скъпата, а така във фирмата остават около 150 лв. печалба. 

ned

Източник

Кога лицата имат право на пенсия за инвалидност?

Лицата имат право на пенсия за инвалидност, когато са загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време.


ned

Източник

Осигурените лица имат право на пенсия за инвалидност, когато са загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време. Пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност. Пенсиите за инвалидност са за общо заболяване и за трудова злополука или професионална болест.

Необходими документи:


ned

Източник

Агенцията за социално подпомагане ще вписва в регистър обема на двигателя и мощността в конски сили на колите, които са собственост на инвалиди и на родители на деца с увреждания.

 


ned

Източник - bTV - ВИЖТЕ И ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ - ТУК

Пожизнена експертиза може да се издаде, когато пациентът няма други заболяванияСрив в ТЕЛК прогнозират лекари

Архив.

Здравен абсурд задължава хора с ампутирани крайници на всеки три години да доказват състоянието си пред експертните комисии. Такъв е случаят и на 48-годишния Георги Георгиев, който губи крака си при трудова злополука преди 24 години. Мъжът е безработен и разчита на пенсията си за инвалидност, която е 280 лв. на месец.


НачалоПредишна12СледващаКрай