ned

Източник

 

Униформени от Четвърто РУП стигнаха до 62-годишния И.С., демонтирал рампата за инвалиди пред блок 457 в бургаския комплекс Меден рудник. Мъжът, който също живее в блока, направил пълни самопризнания за стореното.
По данни на полицията нанесените щети са в размер на 200 лв. Работата по случая продължава.


ned

Източник


Не мога да разбера, казва Сижи, защо инвалидите се предават

За бившия европейски и световен шампион по мотокрос Сергей Сергеев животът продължава да бъде състезание. Макар от 9 години да е инвалид, дори за миг не си е помислил да се предаде. Той продължава да кара мотор и кола. Спортът ме научи да не падам духом, казва Сергей. Като състезател е спечелил над 60 купи. Най-тежката, но и най-сладка победа обаче е извън пистата. Когато краката му остават безжизнени, шампионът не пада духом. Успява да си приспособи колата така, че да шофира с ръце.

Неговата борбеност вдъхновява хората, които имат сходна участ, твърдят от организациите на българите с увреждания. Сергей върти магазин, два сервиза за спойлери и тунинг-център. Сижи, както е известен сред приятели и колеги, е "автомобилен гуру". При него идват с най-различни въпроси, за които той винаги има отговор. Това, че е вещ в занаята, си личи и в най-дребните детайли. Под негово ръководство всяка кола може да се префасонира така, че да изглежда като излязла от култовата лента "Бързи и яростни". 
Сижи си падал по мотори от малък. С приятели от махалата постоянно майсторели нещо или се състезавали. На 16 години станал републикански шампион по мотокрос и на писта. Не закъсняла и европейската титла. През 1992 г. печели първо място в световен шампионат с Богдан Николов, сега шеф на федерацията по мотоциклетизъм, и Димитър Маринов. 
Бях млад и се радвах на славата и късмета си, без да подозирам какво ми крои животът 
Нещастието го сполетяло преди 9 години. Излязъл с приятели да потренира. Съдбата няколко пъти му пращала знак да спре. Два пъти се късала веригата на мотора, но той я сменял. Повредила се свещта, но той не се отказал и нея оправил. Адреналинът го дърпал силно и коварно напред. И подкарал бясно. На една бабуна машината станала неуправляема. Сергей прелетял през мотора и паднал. Приятелите му веднага го откарали в "Пирогов". Твърде късно разбрали, че не бивало да го местят. При падането си счупил два гръбначни прешлена, които прищипали фатално нервите и той останал парализиран. След такава трагедия повечето хора се отчайват и губят хъс. Това обаче не важи за бившия шампион. "Не се чувствам инвалид, водя напълно нормален живот. Правя всичко онова, което и преди. Макар да не се състезавам, изживявам нещата по същия начин", казва Сергеев. Неистовото му влечение към колите и живота му помогнало. 
След инцидента той усетил горчивата участ да бъде зависим 
"Не можех да понасям някой да ми помага за всичко, тази мисъл ме влудяваше и започнах да мисля как да си помогна", спомня си той. Шампионът се чувства щастлив, защото любимата му жена Агнес и синът им Кристиян винаги са до него. Съпругата му и за миг не си помислила да го остави, никога не се оплакала. Синът му пък тръгнал по неговите стъпки. След инцидента Сергей искал да си приспособи колата така, че да може сам да я кара и да ходи, където си иска. "Не намерих човек в България, който да ми помогне. Станало ясно, че неволята няма да дойде да му помогне, решил да си помогне сам. Започнал да приспособява джипа си да може да го кара без крака. Джипът му бил автоматик. 
Сергей извил дръжка на плажен чадър във формата на буквата “г” 
С приятели пробили педала на спирачките, за да се подпре тръбата, и я фиксирали с болтче. Сложили ръчка от мотор, с която да дава газ, а щом натисне тръбата надолу, командвал спирачките. По-сложно било, когато трябвало да приспособи системата на кола, която не е автоматик. "Умувахме с колеги какви планки и лостова система да сложим, за да натискам съединителя с лявата ръка." И успял да открие отговора и на тази задачка. Елементарно, но не на всеки би му хрумнало. И така Сергей се научил да шофира с ръце. Сега обикаля с колата си цяла България, а често пътува и в чужбина. "Не мога да разбера другите хора с увреждания, които се предават и по цял ден си стоят вкъщи. Зяпат телевизия и са отчаяни. Не бива да се примиряват. Често минавам с колата и ги взимам да се разходим. Искам да им вдъхна кураж", обяснява неуморният ексшампион. Шегува се, че вече си има клуб от последователи. Сергей помогнал на още десет души с увреждания да пригодят колите си и да шофират. 

"Целият ми свят е свързан с колите, бизнеса и хобитата. Някои мислеха, че щом съм паднал от мотор, няма да ги погледна. Но не стана така. Той не престава и да спортува. Всяка седмица кара мотоделтапланер или мотоциклет. Неговият приятел каскадьор Калин Керин му помага да се качи на мотора. После залепва с тиксо краката на Сергей за степенките. След това сяда зад него. Тандемът се носи с шеметната скорост от 240 км в час. Бившият мотопървенец обича да кара и джет. Твърди, че се чувства най-спокоен, когато държи с ръцете си кормило и управлява "нещо с двигател". Доскоро Сергеев тренирал 15 млади състезатели по мотокрос. Един от тях вече отива на световен шампионат. 


ned

Източник

Абитуриентите отхвърлили съученика си след гласуване, щял да им развали празника...

ВИЖТЕ И ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ - ТУК


ned

Източник

        Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти на тема "Рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания" 

         Участниците в конкурса могат да бъдат неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите. 


ned

Източник

Действа успокояващо, ако сензорът до тялото подаде сигнал


ned

Източник

Всички нови улици във Варна ще бъдат достъпни за хора с увреждания

Пешеходната част на бул. „Трети март“ ще бъде разширена в определени зони, за да може да бъде удобна за хората с инвалидни колички и майките с деца, обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща с хора с увреждания, потребители на социални услуги и родители на деца с увреждания. Той пое като ангажимент при проектирането на нови публични сгради да се консултира с представители на неправителствени организации, за да отговарят обектите на техните изисквания.

„Достъпността и условията за хора с увреждания са сред приоритетите ни, затова и в новия бюджет сме отделили средства за облагородяване на градската среда. Новите автобуси, доставени по проекта за интегриран градски транспорт, имат рампи, които облекчават движението. Един от компонентите при реализацията на високоскоростното трасе касае и спирките на градския транспорт, където подходите също ще бъдат съобразени. Около 7 млн. лв. са насочени за рехабилитация и строеж на нови пътни артерии, като всички проекти са съобразени с изискванията за достъпна среда“, допълни той.


ned

Източник

Лидия Шулева„В момента заетите в производството са 1.7 млн. души. Други 500 хиляди са в бюджетната сфера. А пенсионерите са 2 милиона. Цифрите са доста тревожни. Ние нямаме друг избор освен да увеличаваме възрастта за пенсиониране. Истинският проблем обаче са 900-те хилядиинвалидни пенсионери в страната.“  Това съобщи бившият вицепремиер и социален министър от НДСВ Лидия Шулевапред бТВ тази вечер. „Това са фактите“, каза тя. Въпреки че възрастта на пенсиониране (като изключим периода на замразяването ѝ) се увеличава с по два месеца годишно и при жените тя е около 60 години, а при мъжете 63, на практика средната възраст за излизане в пенсия е 56 години. Тя е толкова ниска именно заради инвалидните пенсии.

Шулева специално поясни, че като посочва цифрата 900 хиляди инвалиди, въобще не намеква или твърди, че обявените за нетрудоспособни всъщност са получили правото за ранно пенсиониране чрез някакъв вид измама.


ned

Източник

Лични асистенти ще имат само по-бедни инвалиди

Нови изменения вече обвързват получаването на лични асистенти от болните с техния доход, съобщиха от социалните служби във Враца. Първо от 1 януари било въведено изискване болните да не получават повече от минималния праг на бедност – 286 лева. Две седмици по-късно това условие е отпаднало, но е въведено друго. Според него хората с увреждания трябва да имат доходи не по-големи от петкратния размер на гарантирания минимален доход, което означа 325 лв. Всеки, който взима над тази сума, няма право на личен асистент.


Русан

ThumbnailНа 18,01,Thumbnail0215 г ние от "Клуб за пълноценен живот"-Пловдив по традиция се събрахме на празничен обяд в р-т:"Интелкооп". Този път заедно с нас празнуваха и наши приятели от Община Пловдив, общински съветници, управителите на хотели:"Зора"-Пампорово и "Естреа" Несебър, както и управителя на ТА/"МЕМ-Травел"-Пловдив. За да поздравят участниците в празничния обяд с програми дойдоха: балет:"Ера", фолклорен ансамбъл:"Хебър", хор за обработен фолклор при читалище:"Съвременик". Всички получиха подаръци от КК:"Роза импекс". Подаръци ни бяха предоставени и от други наши спонсори. А основен спонсор ни беше р-т:"Интелкооп"Трудно се описва с думи радостта от миговете прекарани сред приятелите, насладата от изпълненията на танцьорите които играха от сърце и душа. Всичко това трябва да се види, да се преживее Следваща проява на клуба е Великденска екскурзия до Бачковския манастир, за която безплатен транспорт ни осигурява ТА:"Мем Травел". През 2015 г ни предстоят празнична вечер  с приятели в хотел:"Никола"-Охрид, почивки в Гърция, Банско и Несебър, както и други еднодневни излети и екскурзии. 


ned

Източник 

„Ела да танцуваш! Излез и опитай нещо ново!“ - така е нарекъл своето танцово предизвикателство към варненци брейк танцьорът Пламен Любенов. Събитието е насрочено за 15 часа днес (17 януари), научи Moreto.net. Мястото на срещата ще е в арт клуба „Вижън хол“ в квартал „Чайка“, до блок 26. Танцовото предизвикателство е насочено към хора с различни умения и е част от програмата на Варна за Европейска младежка столица.

Пламен Любенов е стрийт танцьор от Варна. Обездвижен е от кръста надолу и се придвижва с инвалидна количка, но това не му пречи да се развива и да се превърне в майстор на танца. Предстои му двугодишен договор с професионална ирландска танцова формация.

Една от причините да организира своето танцово предизвикателство в морския град е да покаже, че различията дават много възможности и човек винаги може да намери нови приятели. Той ще демонстрира интегрирания танц – стил, при който хора с и без увреждания танцуват заедно и едновременно.


НачалоПредишна12СледващаКрай