krasoti4ka

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-07-5 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ (ДВ, БР. 49 ОТ 2008 Г.)

В сила от 29.07.2008 г. Издадена от Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.67 от 29 Юли 2008г.
§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "е по-нисък" се добавя "или равен".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Диференцираният минимален доход за отопление се определя, както следва:Лекари наказани за присаждане на стволови клетки

В Александровската болница, а по-късно и в "Иван Рилски" са извършвани автоложни трансплантации (с взети от болния стволови клетки), чийто ефект никъде по света не е доказан
30.07.2008

Четирима лекари, които са извършвали присаждания на стволови клетки с недоказан ефект през 2006 и 2007 г., са наказани дисциплинарно с предупреждения за уволнение, съобщава в. "Труд".

Проф. Венцеслав Бусарски, доц. Христо Цеков, д-р Асен Хаджиянев и д-р Николай Мирчев работят в болницата "Св. Иван Рилски".

Директорът доц. Румен Стоилов заявява, че докато Изпълнителната агенция по трансплантации не се произнесе по научния спор - трябва ли да се присаждат извлечените от стволовите клетки т.нар. трофично-растежни фактори на пациенти с неврологични заболявания, той няма да отмени наложените наказания.

Преди два дни под заглавие "Присаждат болни клетки на умиращи" в. "Труд"писа, че в продължение на две години в Александровската болница, а по-късно и в "Иван Рилски" са извършвани автоложни трансплантации (с взети от болния стволови клетки), чийто ефект обаче никъде по света не е доказан.

Информацията беше потвърдена и от Изпълнителната агенция по трансплантации, и от водещи български специалисти по трансплантология и генетика.

Срещу публикацията е реагирал шефът на Българското дружество по неврохирургия проф. Венцеслав Бусарски, който е един от хирурзите, правили подобни трансплантации.

Във вторник Бусарски и седем негови колеги дадоха пресконференция, на която заявиха, че терапията (която вече е забранена) е много добра и че пациентите са подписвали "информирано съгласие" за процедурите.

Но признали, според "Труд", че при някои болни лечението е било без ефект, а при други бил минимален.

Проф. Бусарски каза, че предупреждение за уволнение ще бъде отменено. В това го уверили директорът на болницата доц. Румен Стоилов и зам. - министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

"Пациентите са плащали между 2 и 3900 лв. за автотрансплантациите, но от тях ние не сме получили и лев. Болните даваха парите си на диагностично-консултативен център "Фокус-5 ООД", каза още Бусарски.

"Нямам нищо общо с лабораторията. Не е моя", отрекъл замесеният от слуховете зам.-министър Матеев, който е бивш шеф на "Св. Иван Рилски".

Проверка на "Труд" показала, че управляваща центъра "Фокус-5" ООД е Анна Тинчева Иванова-Колева, а съсобственици освен нея са още четири жени, сред които и 82-годишна дама.

Известен наш специалист по присаждане на стволови клетки, чието име "Труд" не обявява, заявил пред вестника, че специалистите по трансплантации у нас отдавна знаят за съмнителните операции в "Св. Иван Рилски".

В чужбина подобни операции стигат до съд. Американският прокурор от щата Джорджия Дейвид Неймиас е възбудил дело срещу двама лекари заради недоказания ефект на стволовите клетки. Обвинението иска до 20 години затвор и по 1 млн. долара обезщетение за всеки опериран пациент.

На упреците на юристи, че тотално са погазили законовата процедура за провеждане на трансплантации, неврохирурзите от "Св. Иван Рилски" заявиха, че тези автотрансплантации всъщност не са трансплантации и не било необходимо да спазват специалния закон, пише "Труд".

ivo Просто отказвам цигарите и ми е много яко. Малко ми е криво де но няма да се отказвам.

Deqna

ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ!


Hristo Vatev
img_0246.jpg
ПОКАНА

 

 

Уважаеми приятели, Авиационно сдружение „Криле” гр. Плевен заедно с Българската асоциация на леката авиация Ви кани на Шести фестивал леката авиация „Криле за всички” 2008, който ще се проведе на летателна площадка „Бохот-LM” на 06 и 07 септември 2008год. в по случай 123 години от Съединението на България.

 

По време на авиационния фестивал ще има представяне на различни въздухоплавателни средства, авиационни фирми, авиационни учебни центрове и много панорамни полети с граждани.


bogito68
Здравейте, приятели!
Във връзка с рехабилитацията на хора с увреждания в България, искам да споделя каквото знам. Факт е за съжаление, че освен основното ни заболяване имаме и други придобити... Аз + ампутацийте и травмата на гръбнака съм се сдобила и с "дискова херния" на врата. Налага ми се на всеки три месеца да правя физиотерапия... Мога да ходя на балнеосанаториум на Павел Баня, Поморие, с. Баня - Карловско, Ветрен ( Житарово), Момин проход, и на много други места, с ТАЛОН номер 7. С този талон здравната каса поема всички разходи за лечението за 10 дни. МОЖЕМ ДА ПОМИСЛИМ И ДА РЕШИМ, ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ, И ДА ЗАМИНЕМ ПО-ГОЛЯМА ГРУПА, ТАКА, ЧЕ ДА СЪЧЕТАЕМ ДВЕТЕ НЕЩА: ХЕМ ДА СМЕ ЗАЕДНО, ХЕМ ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ! ....

Юли 25, 2008

Стефка Джонева

fstart

Приятели професията ми - директор на продукция в БНТ ми даде възможност да работя с професионални музиканти, които активно се включват в благотворителни концерти за хора с увреждания. Идеята да бъде създаден Музикален фестивал на хора с увреждания се роди у мен, след като се запознах с Кристина Александрова -  оперна певица със слепота от рождение.Тя даде импулс и подготви  дъщеря ми за участие в Творчески фестивал на хора с увреждания в гр. Краков- Полша. БНТ беше медиен партнъор на този фестивал, а България спечели най- високото отличие – Първо място за творческа и артистична изява на хора с увреждания / група “Жестим”/.

 
 

Предложението ми беше прието от Вяра Анкова /Директор на “Информация” –БНТ/ и представено на УС на БНТ.

 

Вдъхновена бях от невероятната сила, обаяние и талант на Кристина, открих много хора с музикална дарба, получих подкрепа от МК, МТСП, БНР и... основахме Фондация “Старт”! /www.startfoundation.eu/


butthead

Покана за участие в Групата за алтернативен театър

 

 

Групата за алтернативен театър съществува от 2001 г. и е театрална формация в която актьори са хора с физически увреждания в трудоспособна възраст. Имаме реализирани през годините различни театрални представления и участия във театрални фестивали.

 

Във връзка с предстоящия театрален сезон 2008/2009, групата търси мъж - пети човек за актьорския си състав.

 

Ако смятате, че имате интерес към това предложение, моля изпратете кратко мотивационно писмо и снимка на адрес: gattheatre@abv.bg не по-късно от 28.07.2008 г.


Юли 22, 2008

Приятели

Приятелството е възможно между хора,свързани с общи интереси.

Danielanp

Когато има дете с увреждане независимо какво е то, тогава цялото семейство страда. Но още по-трудно е ако детето живее в България. Нашата страна постепенно абдикира от нуждите на децата с увреждане. Вече 5 години лекувам сина си и с всяка изминала година става все по-трудно и по –невъзможно да осигуриш на детето си нормално и необходимо лечение . Да не говорим , че има все повече алтернативни начини . Но за тях и дума не може да става . Много е тежко , когато искаш да помогнеш на детето си, но си безсилен , защото държавата се е отказала от децата с увреждания . Без да се замисля ,че това е следващото поколение .

 


НачалоПредишна123СледващаКрай