megi_mp

Най-пресният случай е с репатрираното за трети пореден път возило на варненския бизнесмен Здравко Александров, който е инвалид от 1982 г.


"Пътна полиция" изключително често вдига колите ни, без да има право на това. За хората, които са инвалиди, някои пътни знаци не важат, но КАТ явно не са наясно с това и никой не се съобразява", казаха за в. "Черно море" препатили от Дружеството на инвалидите във Варна.
Най-пресният пример е с потърпевшия за трети пореден път варненски бизнесмен Здравко Александров. Той разказва как спира буквално за няколко минути до търговски обект, негова собственост, в който текат ремонтни работи.
"Носех на работниците една дрелка и няколко торби с гипс. Вярно е, че имаше знак, забраняващ спирането в тази зона, но за инвалиди той не важи. За човек с 2 здрави ръце не е проблем да паркира по-далече и да пренесе торбите, но моята дясна ръка е отрязана през 1982 г. Сами разбирате, че не ми е възможно да пренеса материалите от по-далече", разказва Александров.
Той уточнява, че колата му била спряна така, че макар паркирането да е забранено не затруднявал по никакъв начин движението на останалите превозни средства.
"Обърнах се да повикам момчетата да ми помогнат и в същия момент, буквално след няколко секунди, видях, че от КАТ закачат колата ми към паяка. Отидох при полицаите, за да им обясня, че мога да преместя возилото веднага, но те не се съгласиха. Показах им документ за инвалидност, който ми позволява да паркирам на мястото въпреки поставения знак, но и това не помогна", казва още бизнесменът.
По думите на Александров той има важна среща 15 мин. по-късно и се налага да отиде пеша до мястото. Освен това колата му се оказва репатрирана погрешка не за първи път, а за трети.
"Отидох да си прибера колата и платих 32 лв. Но не в това е въпросът. В случая парите не са важни. Неприятното е, че ми създават неудобства вече цели 3 пъти. Съгласете се, че не мога постоянно да обикалям и да си търся колата. Тя ми е нужна, за да се придвижвам, тъй като имам операция на крака и движението ми пеш е донякъде затруднено. Нелепото е, че законът е абсолютно на моя страна и въпреки това няма да се учудя, ако ми вдигнат колата и четвърти път", допълва Александров.
Действително, законът е напълно недвусмислен по отношение на този случай. Според чл. 50 "Забраните, въведени с пътни знаци В2, В3, В14 и В27, не се отнасят за пътните превозни средства на лица, които притежават документ за инвалидност."
Александров се заканва да заведе дело срещу КАТ, но в случая попада на парадокс. "Личните ми права са нарушени, но реално не мога да заведа дело, тъй като глобата при репатриране е 32 лв. Съдът пък отхвърля всички дела, в които става въпрос за сума, по-малка от 50 лв., и ги определя като маловажни", каза той.
От Дружеството на инвалидите са категорични, че подобни неправомерни вдигания на коли на инвалиди се случват почти постоянно във Варна и заявиха, че са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с искане служителите на КАТ да бъдат изрично запознати с правата на хората в неравностойно положение.

Ралица Петкова
стажант-репортер  

ИЗТОЧНИК - в. "Черно море"


megi_mp

СНИМКИ: Проведе се първият кръг на ВОЛЯ ЗА ПОБЕДА 2010

На 31 юли 2010 г. (събота) от 12:00 ч. в гр. Бургас, в бензиностанция OMV-Изгрев, се проведе I кръг от веригата интеграционни турнири за хора с увреждания ВОЛЯ ЗА ПОБЕДА. Над 50 участници от различни градове премериха сили в състезанието в три категории – жени абсолютна категория, мъже до 80 кг и мъже над 80 кг. Победител при жените е Емилия Стоянова (Кърджали), 2-а след нея се класира Ася Бурова (Пловдив) и на 3-о място – съгражданката й Ана Маринова. При мъжете в категория до 80 кг бронзовият медалист от европейско първенство Марин Пейчев (Горна Оряховица) стана 1-и, следван от бургазлията Димитър Щерев на 2-о място и варненеца Николай Коев на 3-о. В тежката категория над 80 кг при мъжете 1-и се класира Георги Киряков (Селановци, общ.Оряхово), 2-и Антон Антонов (Поморие) и 3-и – Метин Дикмеосман (Кърджали).

 


megi_mp


Бъди жив и здрав, защото
здравето е залог за радост,
радостта е път към щастието,
а щастието е това което ти
желая от сърце

Rosi

„Поискай и ще ти бъде дадено“ – това е изразът, който срещаме и в Библията и в различни учения и методики за реализиране на намеренията ни.

„Поискай“ – е първата и основополагаща стъпка и при методите като утвърждения, визуализация, посяване, поръчки до Вселената, то е началната крачка, за да задействаме закона за привличането за осъществяване  на желанието ни.

Такъв е законът – първо трябва да поискаш.


Юли 31, 2010

А НАЗДРАВЕ :))

ned

A, ЧЕСТИТ МИ РОЖДЕН ДЕН …И ОТ МЕН :)

МИ, ДА СЪМ ЖИВ, ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА ДА СЪМ СИ ... “АЗ” ….. БЛАГОДАРЯ СИ :)

O, НАЗДРАВЕ ЛИ ? :)


megi_mp

Костюм, разработен от НАСА, спасява животи в Плевен

ИЗТОЧНИК -

С уникално помощно средство за борба с хеморагичния шок се сдоби плевенската болница "Авис-Медика", информират от лечебното заведение. Технологията, която е под формата на костюм, носи името Zeox Niasg и е произведена по оригинална разработка на NASA.


megi_mp

Организират благотворителен концерт за хора с увреждания ИЗТОЧНИК - 

Благотворителен концерт под наслов „За талантливите граници няма" в подкрепа на хората с увреждания в Плевен ще се състои днес от 18.00 часа в зала „Катя Попова". Организатор е столичната Фондация „Достоен живот" със съдействието на Община Плевен.

В рамките на акцията за ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания Фондацията поставя акцент върху грижата за талантливите деца с увреждания. В концерта, който ще се проведе под патронажа на кмета Найден Зеленогорски, ще участват народната певица Анелия Макевеева и кънтри певецът Роберт Абрашев.


HristoVatev

Как да станем богати с Луиза Хей. Само че е на руски :)

http://video.mail.ru/mail/valent.52/223/58.html


megi_mp

ИЗТОЧНИК

Пещера. През дневния център за възрастни хора с увреждания в град Пещера от откриването му досега са преминали 48 души – възрастни хора. Това съобщи за Агенция „Фокус” кметът на Община Пещера Стелиян Варсанов. Той припомни, че центърът е открит на 15 юни 2009 г. чрез проект “Дневен център за възрастни хора с физически увреждания в Община Пещера” по Национална програма ФАР 2006. „След приключване на проекта услугата стана държавно делегирана дейност в общността с капацитет 36 места. В Дневния център за възрастни хора с физически увреждания се предоставят социални услуги, насочени към цялостно обслужване на потребителите през деня. На потребителите се предоставя храна, задоволяват се ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните им потребности, организират се свободното им време и личните им контакти, оказва се подкрепа на близките и семействата им”, каза Варсанов и обясни, че предоставяните от Центъра услуги са предназначени за хора с увреждания над 18-годишна възраст. В Дневния център за възрастни хора с увреждания в Пещера работят 14 служители - социални работници, трудотерапевти, медицински сестри, рехабилитатор, психолог и други. 

Росица ГЕОРГИЕВА


megi_mp

Как човек да излезе от конфузни ситуации, в които може да изпадне при кандидатстване за работа, са се обучавали чрез интерактивни игри участниците в продължилия година и два месеца проект "Преодоляване на цифровите пропасти". Нетрадиционният семинар е бил само част от програмата.
33 IT-специалисти - работещи, студенти и млади хора с увреждания, вместо предвидените 28, са били обхванати в обучението, съобщи Райчин Рачев, президент на реализиралата проекта фондация "Бъдеще 21-ви век", на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Изненада за него било, че най-много кандидати имало не за програмисти, а за мрежови специалисти.
"Няма пречки незрящи да станат прекрасни компютърни специалисти, но макар че хората с увреждания са най-лоялните работници, поради предразсъдъци те все още не са достатъчно оценени", отбеляза Рачев. Особено недружелюбни към слепите били висшите държавни институции - като се изключел сайтът на Народното събрание, нито президентският, нито правителственият били достъпни за тях.
Загубилият зрението си след инцидент, когато е бил на 7 години, 19-годишният сега отличник в Математическата гимназия и победител в национални олимпиади Джовани Чемишанов още от 2008 г. участва в проекти на фондацията.
"Обучението се осъществява чрез специализиран софтуер, чува се всичко изписано на екрана, включително и командите", обясни Джовани. Още отсега той е наясно, че ще учи информационни технологии в Англия, а Рачев добави, че по света има хора и без предразсъдъци, за които най-важни са знанията и уменията, така че Джовани има шансове за професионална реализация.
Съвместно с Кралския колеж за слепи във Великобритания за първи път в света "Бъдеще 21-ви век" ще реализира проект за музикално обучение на незрящи чрез говорещ сетивен таблет, чрез който хората ще опипват петолинието, музикалните знаци и ноти и ще чуват звученето им. Пак с английско партньорство предстои и проект за създаване на учебна 3D среда с виртуална класна стая. 

 


НачалоПредишна12345678910СледващаКрай