Русан

Тази година членовете на СНЦ:"Клуб за пълноценен живот"-Пловдив за втори път имаха възможност да почиват на планина съчетана с басейн и плаж. Този път в Банско хотел:"FLORIMONT CASA".През седемте дни на престой в Банско групата има възможност освен да посети минералния плаж в с. Добринище, да ползва и СПА-центъра на хотела (парна баня,сауна, фитнес, вътрешен басейн и др.). Посетихме и плажа на хотел "Гранд хотел Банско", както и църквата:"Св.Теодор Тирон и Св.Теодор Стратистрат" в с. Добърско (която е под закрила на ЮНЕСКО) В двора на църквата с песни ни посрещнаха добърските баби,облечене в нац. носии. На връщане се отбихме в тематичния хотел:"Раду", където ни посрещнаха с пирински чай и сладко от горски плодове.Част от групата се изкачи на езерото:"Окото" , а останалите се любуваха на красивата панорама от х."Вихрен"Следваща проява на клуба:Почивка в Несебър хотел:"Естреа" през м. август.


ned

 


ned

Източник

Разрешено ли е за депутати?: Емил Костадинов паркира на място за инвалиди в Благоевград, въпреки забележка подминава нагло
 
 

Не за първи път високомерието на народния избраник дразни избирателите му, затова ви предлагаме сигнал на нашия читател без намеса


Депутатът от БСП Емил Костадинов бе уловен от буден читател на Struma.com да паркира на място определено за хора с увреждания, на направена забележка, депутатът подминал човека високомерно без да се "поправи". Ето какво ни написа нашия читател Р. Аргиров.

ned

Източник

Холандия отпуска секс субсидии за инвалиди

Гражданите на Холандия с ограничени физически възможности ще имат право на държавна субсидия за задоволяване на сексуалните им потребности.


ned

Специална маркировка насочва хората с увреждания по удобен за тях маршрут до басейн "Флора"

Община Бургас положи специална маркировка, насочваща хората с двигателни увреждания по удобен за тях маршрут в района на плувен комплекс "Флора". Маркировката оказва най-бързия, най-лесния и най-безопасния път до съоръжението. Тя включва адаптирана пешеходна пътека, насочващи знаци по алеите на Морската градина, както и специален коридор на територията на плувен комплекс "Флора".

От няколко години на плувен комплекс "Флора" се провеждат занимания по адаптирано плуване и акваспининг за хора с увреждания. Все повече жители и гости на нашия град се възползват от прекрасните условия, които Община Бургас непрекъснато подобрява.

Пешеходната пътека включва, както добре познатите ни вече тактилни плочи и скосени тротоари, така и специална насочваща маркировка от последно поколение, която се прилага за първи път. Тя се състои от релефни ленти, които се залепват върху пътната настилка. Освен че насочват хората по най-краткия и безопасен път от единия до другия тротоар, тези ленти имат и антихлъзгаво покритие, което осигурява стабилност дори и при проливен дъжд. Международният знак за хора с увреждания указва най-краткия път от входа на "Приморски парк" до "Флора" Бургас до плувния комплекс.

По настояване на майки на деца с увреждания, автомобилите, обслужващи услугата "Позвъни и се вози" получиха достъп до алеите около плувен комплекс "Флора", за да могат да извозват малките спортисти до самия вход. Сега за микробусите е осигурено паркомясто, където да извършват престой докато изчакват потребителите. Коридорът, очертан около самия басейн, предупреждава посетителите да се съобразяват с необходимите разстояния за преминаване на хора с намалена подвижност.

Община Бургас разчита на активността на своите жители и гости при осигуряване на безопасна и достъпна среда. Фактът, че е обърнато внимание на обект в Приморски парк показва, че не се работи единствено в централна градска част, а е водеща потребността на хората, независимо от района.

Предстои започване на строителни работи по водеща пътека от тактилни плочи за хора с нарушено зрение от спирката на МБАЛ до клуба на Съюза на слепите в ж. к. "Зорница".


Teodor Razhev

 
ned

Училище по парапланеризъм обяви кампания за безплатни полети в тандем за хора в неравностойно положение. За да се включат, желаещите трябва само да ни изпратят кратко мотивационно писмо на тема „Искам да полетя", съобщи за Дарик Емил Кирилов от клуб „Скайкемп".

Желаещите да полетят трябва да изпратят текста си до 31 юли на имейла на организаторите. Те задължително ще бъдат придружени от квалифициран инструктор.

Кампанията е насочена към младежи, излезли от социални домове, хора с увреждания на зрението и слуха, самотни и многодетни майки, бивши или настоящи наркомани, които се лекуват, и дори за бежанци. Не могат да участват само сърдечноболни или с тежки увреждания на опорнодвигателния апарат. Целта ни е хората в неравностойно положение също да споделят удоволствието да летиш и свободата, която дава парапланеризмът, уточни Емил Кирилов.


ned

Източник

photo_verybig_745486

На 5 юли в спортен комплекс „Простор“ ще се проведе турнир по спортна стрелба за хора с увреждания, организиран от СК „Икар“ със съдействието на община Варна. В състезанието ще вземат участие около 40 състезателя от североизточна България /Нови Пазар, Сливен, Девня, Бургас и Стара Загора/. Началото на състезанието е предвидено за 09.30 часа.


ned

bTV -  ВИЖТЕ И ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ -ТУКРуска Канагрохова

Снимка: ИЗТОЧНИК

Плажната ивица в Бургас е недостъпна за хората с увреждания в началото на новия летен сезон. 63-годишната Руска Канагрохова е диабетик и преди четири години се налага ампутация на левия й крак. Със специализиран транспорт тя стига до плажа в Морската градина, където обаче започват проблемите й.

„Пътеката е дотук, а аз съм инвалид на 100% с протеза и не мога да стигна до брега, сега трябва да моля някого да ми помогне. Да ми изнесе количката до брега, защото като сваля протезата, не мога да вляза, няма как, не мога да литна”, обясни възрастната жена.