apo_82

Субстанция на лютите чушки помага за лечението на болката

Изучаването на лютите чушки помага на учените да открият нов тип обезболяващи средства.


gogo

ОСТЕОПОРОЗАТА Е СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ – ОТКРИЙТЕ ГО НАВРЕМЕ

Остеопорозата е заболяване, при което е намалена здравината на костите, а това води до по-лесно счупване при минимална травма, например падане от малка височина – от леглото, от стола или при травма, която не е забелязана от пациента. Последиците от остеопорозата са много сериозни, защото остеопоротичните кости много по-трудно оздравяват, болните се приковават на легло,често се усложняват от съпътстващи заболявания, както и да се появят нови счупвания на други кости.

Кои са застрашени от остеопороза?

На първо място това са лицата с фамилно предразположение към остеопороза. Ако майка ви е имала счупване на бедрената шийка или на някой прешлен и вие сте застрашен. На второ място това е възрастта. При лица над 65 години честотата на остеопорозата рязко зачестява. Най-застрашени обаче са жените, които след настъпване на критическата възраст около 50 години бързо започват да губят здравината на своите кости, поради рязкото намаляване на яйчниковите хормони. Особено застрашени са и болни, които се лекуват с някои лекарства, намаляващи здравината на костите. Такива са всички видове кортизонови препарати, с които се лекуват алергии, астма, кожни заболявания, артрити, артрози, автоимунни заболявания, някои кръвни заболявания и др. Към рисковите медикаменти се причисляват още лекарствата за епилепсия, антидепресивните лекарства, щитовидните хормони, продължителното лечение с хепарин и прекомерната употреба на кофеин, който се съдържа в таблетки за главоболие, в кафето и в кока- колата, а също така и тютюнопушенето и прекаляването с алкохола.

Висок риск имат и жените, които спазват драстични диети за отслабване – гладуването и недохранването, липсата на млечни храни в ежедневното меню, липсата на слънчево греене, затворения живот, обездвижването – работещите в офиси, канцеларии, банки и др. седящи професиии. Рисковете рязко се увеличават, ако горепосочените фактори се комбинират – вероятността за остеопороза се повишава многократно.

Всички лица с риск за остеопороза трябва да се изследват с остеометър за оценка на тяхната костна минерална плътност и да се открият рано промените в костта – наличие на остеопороза или на нейния предшественик – остеопенията. Остеометрията е задължителна за всички хора с изброените по-горе рискови фактори. Има три вида остеометрии : рентгеново изследване на шийката на бедрената кост и на прешлените с апарат DEXA. Това изследване се изисква от НЗОК , за да се реимбурсират медикаментите на болните от остеопороза при наличие на определена стойност на показателя T-score. Изследването, обаче е свързано с рентгеново облъчване и е неколкократно по-скъпо от ултразвуковите апарати за остеометрия, при които няма рентгеново облъчване. Най-точни резултати от тях дава изследването на петната кост със специален апарат-oостеометър,  при което резултатите са много близки до тези получени с апарата DEXA, както сочи нашия собствен опит от апарата, с който разполагаме. Предимството е липса на рентгеново облъчване и изгодна цена.

Съвременното становище е : за масово иозследване на застрашените лица да се използва  ултразвуков апарат за петна кост, за да се избегне радиационно натоварване и да се спестят пари. Ако се установи напреднала остеопороза, която изисква скъпо лечение с реимбурсиране на лекарствата от здравната каса , тогава е необходимо да се направи изследване с DEXA, за да се изпълнят изискванията на НЗОК.

Проф. Драгомир Коев


Русан

Отново сме на екскурзия в Родопите. Този път съвместно с Благотворителна организация "Гоце Делчев" към ВМРО-НИЕ Пловдив. Хижа "Скалните мостове" едва побира хората от двата автобуса. Първия ден е определен за разходка из околноста и разглеждане на "Чудните мостове"- едно творение на природата създавано с години. Празничната вечер откриваме с песента "Бела съм,бела юначе" ,следват виц парад, мажоретни изпълнениея  песни и танци до полунощ. На следващия ден е посещението на Бачковския манастир. И така затваряме още една станица от програмата на "Клуб за пълноценен живот"-Пловдив. Следващи мероприятия: Отново колективно на почивка. Този път в Несебър През месец септември сме на екскурзия до Мелник с празнична вечеря организирана в наша чест от туристическа агенция:"Оазис"-А в ресторант "Комитите"- Благоевград.И накрая четири дни в Истамбул и Одрин през месец октомври. Не сме забравили и трудно подвижните хора. За тях през месец юли отново празничен обяд с програма и младежки оркестър "Ритъм"


ned
"Няма нищо по-хубаво на света от това да седиш в лодката и да гледаш празната си инвалидна количка на брега." Това са думи на Краси, участник в обучението по водни спортове за хора с увреждания, което Национална спортна академия /НСА/ организира в учебно-спортната си база в Несебър.
От шест години насам, в средата на юни, базата на академията приютява деца и възрастни със специални потребности. Тази година в програмата участват представители на дневен център "Благовещение" към "Каритас" - София, Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в гр. Баня и спортен клуб "Параолимпик" към НСА.

Сърцати педагози, български и чуждестранни студенти от специалността "Адаптирана физическа активност" с търпение, обич и вещина ги учат на водни спортове. Освен плуване и ветроходство програмата включва и плажен волейбол, футбол, боча и щафетни игри. За първи път тази година участниците се занимават и с дисциплината академично гребане, в което шампион стана Биляна. Към нея са насочени надеждите за медал в предстоящите Параолимпийски игри в Лондон през 2012 г.
Божана е на 46 години и тя като Биляна е дошла от защитеното жилище към Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в гр. Баня. За нея това е първият досег със спортни занимания. Само след седмица на адаптирани тренировки тя вече плува по гръб, гребе с каяк и си поставя нова цел - да предаде получения опит. Трогателно е желанието й да помогне на по-малките участници да усвоят точните движения. "В такива моменти етикетът "увреждане" просто пада", обобщава н.с. Стефка Джобова, която е сред основните организатори на обучението. Другият непоправим ентусиаст от НСА е доцент Мая Николова, на чиято дългогодишна работа с хора с увреждания се дължи успехът България да има медалист на игрите Спешъл Олимпикс.
Дългоочакваните състезания, с които всяка година завършва ваканцията, се провеждат поетапно в три последователни дни. За хората със специални потребности адаптираното и дозирано натоварване е единственият възможен метод за спортни занимания. Сдружени в екипи по системата Unified Sports, според която всеки състезател с увреждане се подпомага от студент, участниците се впускат в надпревара по гребане с каяк. Емоцията от това състезание е неповторима, а наградите далеч не са най-важното. Ценен е опитът, който показва как водните спортове дават на хората с увреждания шанс да напуснат количките, да захвърлят помощните средства и да се почувстват равнопоставени.


megi_mp

       В демократичните страни приемат различията, при нас се говори само за толерантност и то не винаги е така, заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп по Дарик радио. 

      Най-голямата дискриминация у нас е по възраст и на хора с увреждания, каза Еюп. По-малко сега са делата за дискриминация по етнически признак и за сексуален тормоз. Волен Сидеров, който преди това заяви, че тази комисия е излишна, също я е сезирал, каза Кемал Еюп. Комисията е независим специализиран орган. Бяхме много изненадани от предложението за редуциране на състава на комисията на пет души, каза председателят й. Ако цялата комисия е от пет члена тя ще бъде неработеща, защото има дела, които се гледат в този състав и ако има болен, не може да се събере. След като от комисията са изразили възражение на това предложение, въпреки че никой не ги е питал, сега предложението е за редукция от 9 на 7 члена, което все пак е по-добро, каза Кемал Еюп. /БГНЕС

ИЗТОЧНИК


megi_mp


megi_mp

Съюзът на инвалидите е партньор по проекта "Социалното предприемачество - алтернатива за финансова независимост и социална стабилност"

Предстои в Добрич да бъде създадено социално предприятие. В момента се обмислят различни варианти, за да се стигне до конкретната дейност, което то ще развива. Това обявиха на пресконференция вчера Велимир Друмев - ръководител на проекта "Социалното предприемачество - алтернатива за финансова независимост и социална стабилност", и Олег Темелков - председател на Областния съюз на инвалидите. Проектът се реализира от сдружение "Социални инициативи за личностна алтернатива" с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Областният съюз на инвалидите в Добрич е сред партньорите. Основната цел е да се подпомогне създаването и развитието на социални предприятия на територията на областите, включени в проекта, поясни Велимир Друмев. Както и да се популяризират социалната икономика и социалното предприемачество. Идеята е реализираната печалба да се инвестира в подкрепа на социалната мисия на конкретната организация. Не се разпределят дивиденти и не се търси личностна облага. Участниците в проекта ще преминат през обучение, състоящо се от пет модула. Предстои и организиране на състезание за най-добър бизнес план. Има различни варианти за дейността на социалното предприятие в Добрич, заявиха още Велимир Друмев и Олег Темелков. Първоначалната идея е била за трудова борса за хора с увреждания, но при сегашната обстановка е преценено, че шансовете тя да успее са минимални. Затова сега се търсят други варианти. Като, например, създаването на Център за предлагане на помощни технически средства. Обмисля се и възможността хората с увреждания да изработват сувенири, като има идея да се търси съдействие от общината да им бъде предоставено ателие в "Старият Добрич". Предстоят разговори с изпълнителния директор на "Албена" АД Красимир Станев относно възможността през следващия сезон курортът да предостави щанд с надпис "Произведено от хора с увреждания" на различни езици, посочи г-н Темелков.
Най-успешното в страната социално предприятие функционира в Плевен. Това е обществена пералня, създадена от организация за жени, жертви на насилие.

ИЗТОЧНИК


megi_mp
Държавата няма цялостна визия за осигуряването на 
заетост на тези българи, заяви председателят на Агенцията за хората с 
увреждания Минчо Коралски

Безработицата при хората с увреждания в България е над 95 процента, каза днес във Варна председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той посочи, че държавата няма цялостна визия за осигуряването на заетост на тези българи.

По думите му образованието и достъпната околна среда са най-сериозните фактори хората да излязат от изолацията си. Изискванията към администрациите да назначават хора с увреждания се изпълняват, допълни Коралски.


megi_mp

източник

Е-мейл
slaveevi-no6ti-30-05-1

     Сдружение “Общество за всички” в лицето на доц. Кралива и Тодор Трайчев, като автор и продуцент, работят по целогодишен национален проект, финансиран от  фонд "Социално подпомагане" към МТСП . Той е озаглавен "Родени в България".
В концертите участват талантливи деца от социални домове и деца с увреждания, които през цялата година ни изпращаха по мейл свои поетични произведения. Повече от 40 стихотворения са редактирани и подготвени за издаване в стихосбирка "Родени в България".
Най-добрите от тях ще бъдат четени от авторите по време на лятната ни обикалката в 10 дестинации из цялата страна. Всяка творба ще бъде представено на подходащ музикален фон.
В ход е подготовката на музикално-поетичен албум "Родени в България". който ще бъде представен на голям есенен концерт, където победителите ще получат и своите награди.
Музикално-поетичният албум ще бъде качен в интернет и използван за набиране на допълнителни средства по програмата "от децата за децата".
В концертите ще участват още Теодора Трайчева и Бистра Окереке - победители в Световния конкурс за таланти - ЮНЕСКО Молдова - 2010.
Подготвили сме голям набор от музикални инструменти /чукалки, барабанчета, мараки, дайрета../ с които ще дадем възможност на всички желаещи деца да се качат на сцената и участват в програмата. 


megi_mp


knigi

ИЗТОЧНИК


НачалоПредишна12345678СледващаКрай