megi_mp


ned

ВИЖТЕ ВИДЕОКЛИПА ОТ - ТУК     30.06.2011 г.  /  Източник bTV

Инвалид от Плевен съди мобилен оператор заради недостъпна среда. Върбан Мончев не може да влезе в нито един от двата офиса на оператора, за да подаде жалба заради висока сметка. Това е поредното дело срещу недостъпната среда за хора с увреждания у нас.
Върбан Мончев е инвалид от рождението си и се движи с количка. Преди дни получил от мобилен оператор сметка, която му се сторила твърде голяма. Решава да напише жалба и я дава на съпругата си да я внесе в централния офис на мобилния оператор в Плевен. Оттам обаче заявяват, че жалбата трябва да бъде внесена лично.
Върбан отива в офиса, но се оказва, че за да влезе, трябва да преодолее бариера от 22 сантиметра. Той може да се справи с проблема, тъй като има и патерици, но това не решава проблема - в офиса столовете са твърде високи и хората с увреждания не могат да ги ползват.
Така на практика човекът не може да внесе жалбата си. Затова се наложи пред екипа на bTV служител на офиса да излезе и да я вземе. Заради невъзможността да влезе в офисите на мобилния оператор, Върбан подаде иск срещу фирмата в съда. Междувременно в писмо от мобилния оператор заявиха, че реагират на всеки сигнал за недостъпна среда. Както и че жалби хората с увреждания могат да подават и по интернет.

 


ДИМИТЪР7070

ХХ

        От тази година за първи път у нас датата 27 юни ще се чества като ден на хората с двойни увреждания – слепота и глухота. Събитието е факт по решение на Общото събрание на Националната асоциация на сляпо-глухите в България {НАСГБ}


Русан

Астрономическото лято настъпи на 24,06 и това беше повод да се съберем и да го отпрзнуваме, както му е редът. Отново "Клуб за пълноценен живот" организира двудневен излет. Този път до СПА център "Диана" и отново с автобус, благодарение на спонсори. Преди празничната вечеря освен разходките в района, част от участниците имаха възможност да си направят оздравителни процедури (масажи, перлени вани и др.) от услугите предлагани в центъра. А вечерта както винаги до полунощ за доброто ни настроение се погрижи специално нает дисководещ. И отново с много песни, танци и изненади посветени на лятото  затворихме страницата и на тази наша празнична среща. На другия ден организирахме три километров пеши поход за разтоварване от вечерта преди да си тръгнем към града. Предстуй  летните горещини да прекараме с хепънинг в парка, излети и почивка на море.


dido1985

Това е първата гледка, която виждат чуждите туристи, когато слязат на Русенския бяг!

Едва ли гостите ни си мечтаят за такива посрещачи!


megi_mp

Хора с увреждания се учат на предприемачество в Румъния

© ХоиСклуб-Добрич, архив  

50 човека с увреждания от различни организации ще посетят съседна Румъния и ще се срещнат със специалисти по  предприемачество и трудова заетост, съобщават от"ХобиСклуб". Визитата се организира по проект "Повече алтернативи за хората с увреждания", разработен от неправителствената организация и финансиран от община Добрич.


dido1985

О, майко моя, Родино мила, що си толкоз недостъпна,

Че само някъде да тръгна и пак от ужас тръпна!


megi_mp

Освен това се повишанат помощи, лекарски такси и политически субсидии 

 



ned

Столична община въвежда новости по програмата "Асистент за независим живот"  

 
сряда, 22 юни 2011 / Източник

София

Столичната община променя схемата кой ще получи пари по програмата "Асистент за независим живот". В началото на декември миналата година в продължение на два дни и две нощи се виха километрични опашки от хора с увреждания, които искаха да бъдат включени в програмата. а социални услуги  живяха стотици хора, които искаха да бъдат включени в програмата на Столична община „Асистент за независим живот”.

За да не се стигне отново до психоза сред кандидатите, които искат да бъдат първи на всяка цена, защото това увеличаваше шансовете им за класиране, вече точки ще играят решаващата роля, съобщи  заместник-кметът Албена Атанасова.


megi_mp

21 юни 2011

Параолимпийски игри в гр. Бургас

Спортен турнир за хора с увреждане се проведе този петък и събота(17 и 18 юни) в град Бургас. Той бе организиран от местната община и Българската Параолимпийска асоциация. Взеха участие спортисти от цялата страна, които се състезаваха в дисциплините вдигане на тежести, петанка, тенис на маса и плуване. Шампионската титла спечелиха състезателите на "Делфини И" Бургас. Техни подвластници в отделните дисциплини станаха Варна 2010, СКХУ Варна, „АТЛАНТ” Варна, "ТРАКИ" Пловдив и СКИ „ЯМБОЛ-99” гр. Ямбол.


НачалоПредишна123456СледващаКрай