dido1985

Изложба но български старопечатни издания се проведе вчера в Русе и бе съвместно организирана от БТА, русенка библиотека. Изложбата показваше фотоси на заглавни страници и статии на вестници издавани от Ботев, Каравелов,


ned

Можем ли да живеем, без да дишаме?

Източник
Можем ли да живеем, без да дишаме?

Учени разработиха уникални микрочастици, които се инжектират директно в кръвообращението и така организмът се насища с кислород, дори и човекът да не е способен да диша през това време.

За звучащото като научна фантастика откритие съобщи Еcon.bg, като се позовава на публикация в gizmodo.com. Това е един от най-големите пробиви в областта на медицината, коментират учените и допълват, че това откритие има потенциалът да спаси милиони човешки животи.


ned

Според създателите си, новата телепатична машина е първата система, която може да преобразува в реално време човешките мисли в букви, без да изисква предварително обучение и сложни настройки.

Развитието на т.нар. телепатични интерфейси и машини, които четат мисли, напоследък е една от любимите области на много научни и бизнес организации по света, но тези дни технологиите в тази област получиха нов тласък, благодарение на холандски учени, които са изобретили телепатична система, позволяваща на човек да печата буква по буква думи и фрази само с мислите си. При това всичко става в реално време и без да изисква някаква предварителна подготовка на "оператора" и всъщност без да налага и най-малко мускулно движение.

Разработката е на група учени от Университета в Маастрихт, които се надяват с нея да помогнат не само на хора с тежки двигателни увреждания, но и да предложат принципно нова перспектива за развитието на общуването между хората и машините. Според изобретателите, новата четяща мисли машина има редица предимства в сравнение с досегашните разработки, тъй като почти не изисква предварителна подготовка и сложни настройки, като е веднага готова за работа.

Brain fMRI


ned

Източник

Чуйте и аудио записа от ТУК

„По-добре да ме разстрелят на площада!„
Грета смята, че е по-добре да бъде разстреляна на площада, отколкото да бъде обречена на мизерия 

Грета Аспарухова е хубава млада жена, която от няколко години живее и работи в Бургас. От няколко месеца, заради икономическата и финансова криза, е освободена от фирмата, в която е печелила своята прехрана. Тя е висококвалифициран специалист, много активен човек и ще си намери работа, но затова й трябва още време. Което няма как да получи, защото нейният договор за ползване на жилище от резервния фонд на Община Бургас изтича в края на юни.


ned

27.06.2012 | Източник

 

България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз, а над половината от населението живее в лишения. Това са констатации от два независими един от друг доклада на Еврокомисията, оповестени в сряда.
Делът на сивата икономика у нас е над 32 на сто, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза. Средното за него е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни, предаде БНР.
ЕК публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави. Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертава ЕК. Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока.
Страните членки ще трябва да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както и да въведат улеснения за хората, които искат да спазват правилата - например чрез обслужване на едно гише и данъчен интернет портал.
В рамките на Евросъюза пък ще бъдат засилени сътрудничеството и обмяната на информация за данъкоплатците. Предвиждат се и нововъведения като единен европейски идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и общи минимални наказания за измами и укриване на данъци.
Също в сряда бе публикуван тримесечен доклад на ЕК за заетостта и социалната политика, който отчита, че повече от половината българи търпят материални лишения и страната ни е на челно място в ЕС по този показател.
Според доклада се приема, че човек живее в лишения, ако не може да си позволи поне три от девет основни стоки и услуги.
По този показател 56% от българите живеят в лишения, тъй като имат проблем да платят наем или ипотека, сметки за вода, ток или отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи, или да се изхранват и обличат. 43 % от българите са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11 на сто нямат два чифта удобни обувки, а 16 процента – мобилен телефон. България е на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят. При средно 13 % за ЕС у нас процентът на неактивните млади хора е 20 на сто.
Като цяло за ЕС докладът отчита рязко покачване от началото на 2012 година на дела на домакинствата, които трябва да ползват спестяванията си или да задлъжнеят, за да покриват текущи разходи. Това засяга основно хората, живеещи с ниски и средни доходи като се забелязва ръст на по-бедните домакинства в Италия и Испания.
Между 2008 и 2010 година делът на хората, които не могат да си плащат сметките за комунални услуги се е увеличил средно с един процентен пункт до 9% средно в ЕС и с повече от 3 процентни пункта в 10 страни-членки.
Докладът отчита още, че общата заетост е в застой и леко намалява в еврозоната. Безработицата се увеличава и в по-голямата част от държавите-членки, сред които и България, е над 10%.
Високата безработица в много от държавите кара хората, особено младите, да се местят в други страни от ЕС. Основно хора от Южна и Източна Европа се местят, за да търсят работа в Западна Европа. През февруари 2012 г. броят на хората от Южна Европа, които работят в Германия се е увеличил с 22 000 в сравнение с преди година.
В отговор на икономическата криза разходите за социална защита са се увеличили в повечето държави-членки, но въпреки това много помощи от 2009 година насам са орязани заради бюджетни икономии. Разходите за здравни и социални услуги са особено засегнати, което вероятно ще окаже отрицателно въздействие върху населението в дългосрочен план, отбелязва докладът.
“Заетостта и условията на живот се влошават в редица страни-членки, нужни са ни спешни мерки за преодоляване на финансовата и икономическа криза“, заяви комисарят по социалната политика Ласло Андор при представянето на доклада.


ned

igir-hora-uvrejdaniq

Източник

Днес започват първите летни игри за хора с увреждания в град Поморие. Те ще се проведат два поредни дни. От в 16:00 ч ще се състои състезание по плуване в свободен стил. През втория ден ще се проведат състезания по петанг, стрелба в кош, теглене на въже, канадска борба и слалом в инвалидни колички. Те ще започнат от 10:00 ч. Идеята е тези игри да станат запазена марка на Община Поморие и да се провеждат всяка година.


ned

Българските състезатели спечелиха три медала в третия ден на Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в холандския град Стадсканаал.

Дечко Овчаров стана шампион в дисциплината мятане на диск с постижение от 40.08 метра.


radeva_rr@abv.bg

http://bta.bg/bg/pressclub/id/944/


radeva_rr@abv.bg

ТЕЛК остави момиче с онкологично заболяване без пенсия


ТЕЛК остави момиче с онкологично заболяване без пенсия

ТЕЛК-Варна остави младо момиче без нито един процент инвалидност и така го лиши от възможност да получава пенсия. Борислава Димитрова е на 16. Вече 10 години страда от страда от плоскоклетъчен папилом. Дотук е претърпяла 11 операции и 6 химиотерапии,а болестта й рецидивира. Лекарствата й не се поемат от Здравната каса и до този момент са осигурявани от пенсия. Решение на ТЕЛК-комисия към варненската болница "Света Анна" обаче премахва 60-те й процента инвалидност. Така момичето вече няма право на пенсия и семейството е обречено на безизходица. Лекарите признават,че това е прецедент в медицината дори на световно ниво.

Бащата на Борислава е изтеглил три заема,за да плаща скъпите й лекарства. Над половината му заплата отива в банката. Майката е безработна. Семейството разказва,че в момента не може да купи на детето си дори болкоуспокояващи. Болестта поразява пикочно-половата система и предизвиква кръвотечение и силна болка.

Членовете на ТЕЛК-комисията задали на родителите въпроса защо дъщеря им не се хване на работа,вместо да учи. Борислава обаче трудно посещава дори училище,защото има проблеми с уринирането и кръвното налягане. Тя е единственият у нас пациент с това заболяване.

Последната надежда на семейството е Министерството на здравеопазването,към което те са се обърнали за помощ. 

Снимка: zm.frognews.bg

 

 

ned

Пациент почина в спешното на благоевградската болница, след като чака повече от два часа лекар, който да го прегледа.

Мъжът получава силни болки в стомаха и е транспортиран с линейка до Спешния център. Оказва се, че трябва да го прегледа гастроентеролог.

Източник
"След един час чакане отидох на регистратурата, виждайки, че състоянието на баща ми се влошава, но докторът още го нямаше", разказва синът Димитър Павлов, цитиран от е-79.


НачалоПредишна1234СледващаКрай