megi_mp

31 март 2011

И дъждът не спря Оскар Писториус

Южноафриканският спринтьор с два ампутирани крака Оскар Писториус спечели бягането на 200 метра на националния шампионат за хора с физически увреждания в Рустебург (РЮА). Той финишира с време от 22,17 сек, а завършилият на втора позиция Арну Фурие изостана с повече от секунда и половина -  23,74 сек. Състезанието се проведе при дъждовно време.
“Ще бягам 400 м, така че се надявам времето да се оправи. Пистата е страхотна, когато е сухо, така че очаквам добро състезание“, заяви Писториус след победата си на половин обиколка.
Както е известно, миналата седмица Писториус постигна “Б“ норматив за участие Световното първенство в Даегу това лято и за Олимпийските игри в Лондон догодина, след като регистрира постижение от 45,61 сек и на националния шампионат се надява да подобри постижението си и да бетонира участието си на тези два големи форума, като покрие норматив “А“, който е 45,55 сек.  
“Бягах 400 м за 45,61 сек, така че всъщност съм само на 6 стотни от секундата от квалификационната норма “А“. Бих искал да сляза под този резултат, за да участвам на Световното първенство за здрави хора в Южна Корея по-късно тази година“, допълни южноафриканецът.ned

Мария Георгиева: В колички са, но са едни от нас

Мария Георгиева с едно от трите си деца

Мария Георгиева с едно от трите си деца

Една столична фризьорка реши да покаже, че бизнесът и човечността могат да бъдат взаимно свързани и създаде в столичния квартал “Гео Милев” салон, пригоден за хора с физически увреждания. Тя се казва Мария Георгиева, майка е на три деца и е посветила последните години на благородната си кауза.

“Не съм говорила много за това, защото съм го направила не за слава, а заради хората. Искам да им помагам”, сподели Мария пред “Всеки ден” и допълни: “Като по-млада работих в различни салони и се е случвало да идват инвалиди, които дори не успяваха да влязат, заради тесните врати и липсата на рампи. Когато дойде моментът да направя свой собственq реших да е с двойни врати, рампа и специална настолна мивка, за да мога да приемам хора в инвалидни колички”, разказа пред “Всеки ден” фризьорката.
radinaraytcheva

Да се приземиш след дълги години полети на крилете на мечтите не е особено приятно. Но да кацнеш сред хиляди завинаги приземени от живота хора, за да се грижиш за тях, и то задълго - за това се иска не само смелост и чувство за отговорност, но и голямо човешко сърце.
Цели 16 години стюардесата Валентина Пенева събира погледите на пътници и пилоти в самолетите на авиокомпания "Балкан". След Гад-ното (заради приватизатора Гад Зееви) приземяване на превозвача през 2001-ва събира усмивки и благодарности от хилядите пътници с увреждания на летище София.
"Работим по Регламент на Европейския парламент 1107/2006 за правата на хората с увреждания и ограничена подвижност при пътуванията им с въздушен транспорт", обяснява Пенева в качеството си на началник-отдел "Индивидуални пътнически асистенти" към дирекция "Летищно осигуряване на полетите" на столичния аеропорт. "Регламентът създаде правила за защитата на тези пътници от дискриминация и условия да им бъде оказвана помощ да пътуват безпрепятствено с авиотранспорт. За да им гарантираме качествено съдействие, съвместно с представители на асоциациите на хората с увреждания и на Комитета на потребителите на летището изработихме специални стандарти", обяснява Пенева. Те са публикувани на сайта на аеропорта, така че всеки пътник, прочитайки ги, може да се ориентира как ще премине пътят му от пристигането му на летището до качването му в самолета и обратно.
"Наша грижа е да поемем тези хора от техните изпращачи и да ги съпроводим до самолета, където ги предаваме на екипажа. При това нито в регламента, нито в създадените от нас стандарти за качество на съдействието не се говори за инвалиди. Не само защото става дума за пътници с всякакви - както физически, така и психомоторни увреждания, но и за хора
с възрастова и дори езикова бариера
Примерно възрастен човек трябва да отиде при дъщеря си в Канада и ще пътува със самолет за първи път. Такъв пътник трудно се ориентира на летище и трябва задължително да му се помогне", казва Пенева. "Затова е въведен терминът "пътници с ограничена подвижност", които ние професионално наричаме със съкращението PRM (от английски Rassengers with Reduced Mobility). Обслужваме пътници с всякакви проблеми - не само трайно обездвижени, но и претърпели операции, счупили крайници на ски, със старческа деменция, с психични проблеми и пр. Нашата цел е да съдействаме качествено на тези хора, и то така, че те в никакъв случай да не се почувстват по-различни от останалите пътуващи. Единственото задължение на пътника е да уведоми своята авиокомпания или туристическата агенция за специфичните си нужди. Ако билетът е купен през интернет, формите на всички авиопревозвачи за закупуване на билети дават възможност пътникът да сподели свои специални изисквания. За нас е много важно предварително да бъдем уведомени, за да можем да планираме дейността си в съответния ден и час така, че да осигурим необходимия брой хора и техника да посрещнем тези пътници. И все пак дори и да има пътници, които са пропуснали да ни уведомят предварително, ние също им предоставяме съдействие," посочва Пенева. В стандартите е разчетено определено време за реакция, за което трябва да се стигне до пътника и да му се окаже пълно съдействие. Както навън, така и вътре в двете терминални сгради се намират специални колонки, маркирани с всички знаци за инвалидност, на които пътниците могат да се обадят и да поискат помощ.
Достатъчно е само да вдигнат слушалката за да реагираме веднага. Имаме 24-часово дежурство и служителите ни в оперативния център веднага се ориентират откъде постъпва обаждането. Екипът ни от 25 души засега е напълно достатъчен да оказва пълно съдействие на преминаващите през летище София PRM пътници", категорична е Валентина Пенева.
Подготовката и подборът на служителите са от изключителна важност, допълва тя. Владеенето на английски език е задължително. "Голям плюс за нас е фактът, че имаме и колеги с добър френски, испански, руски, италиански и дори японски език! Служителите ни са с богат опит, натрупан в други звена на летището, две колежки са с медицинско образование, а един е изпълнявал същата дейност на летище Фиумичино в Рим."
Опитът на големи европейски летища показва, че там нерядко има случаи на забравени пътници в зоната за изчакване. Случва се PRM асистентът да поеме съответния пътник на входа на летището, да премине с него всички процедури по регистрация и след като го остави в зоната за изчакване на полета, да го забрави. "Такива пътници са ми споделяли: Чувам, че обявяват моя полет, че ме викат по радиоуредбата, но не мога нищо да направя. Колко хубаво е, че на летище София никога не ме забравят", не без гордост разказва Валентина Пенева. Причината е, че на летище София един и същи PRM асистент се грижи за своя пътник от пристигането му на летището до качването му в самолета.
"Освен конкретните ангажименти ние трябва максимално да отговорим и на критериите на авиокомпаниите за точност, бързина и безопасност
на обслужването", обяснява Пенева. "Това поставя пред нас високи изисквания всичко да бъде перфектно организирано и стриктно изпълнено. Работата не е лека, има пътници с тегло над 150 кг. През зимния сезон се случва на ден да обслужваме по 40-50 скиори със счупени крайници. През октомври миналата година през летище София са преминавали средно по 81 пътници със специфични нужди на ден. Това означава, че тези хора са информирани, че могат да пътуват спокойно въпреки състоянието си и че за тях има кой да се погрижи на летище София", коментира Валентина Пенева. "Което пък е признание за нас, че работим добре и тези пътници ни имат пълно доверие. И нерядко го показват", твърди тя. "Получаваме много благодарствени писма, особено от англичани, които явно са писмовна нация. В крайна сметка ние сме щастливи, когато виждаме благодарните усмивки в очите на тези хора", завършва бившата стюардеса и днешна надежда на всички трудноподвижни пътници на летище София.
Белчо Цанев
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-03-31&article=362572


Русан

Още не стихнали емоциите от екскурзията до Златоград и отново сме  на път. Този път с Туристически център Пловдив, който ни осигорява безплатни екскурзоводи. Потегляме от центъра на града към стария Пловдив. Беседата е интересна и увлекателна. Разглеждаме центъра, архитектурни паметници и музей, накрая сядаме на чашка кафе за да набележим  мероприятията на клуба за м. април. а те са на 9,04 екскурзия до Одрин, Великденски излет до х. "Воден камък"  и посещение на няколко театрални постановки. И така тричасовата сутрешна разходка завършва, но не и нашите срещи.


vencislavomtatsat

 


"Господ е Виделина моя и Спасение мое - от кого ще се убоя? Господ е Силата на Живота ми - от кого ще се устраша?"
/Началото на Давидовия Псалом 27 /Слав. 26//


...Един от големите духовни учители казваше, че проблемите, които ни изглеждат като стръмни и дълбоки пропасти - са всъщност с дълбочина само няколко сантиметра... - просто, когато живеем на повърхността на самите Себе си и сме разделени от собствената си Сила/Духа си/ - ние ставаме малки и безпомощни на фона на цялата матрица и сме уязвими от всичко, което се случва в нея... - единственият начин да разпаднем тази оптическа илюзия и да видим, че пропастта всъщност е дълбока само няколко сантиметра - е като станем Едно с Духа си, който е по-голям от цялата Вселена, защото е Едно с Твореца и с Извора на Всичко Съществуващо - Там е Нашата Сила - затова е добре да не възприемаме всички съвременни проблеми от гледната точка, в която ние сме изтласкани на повърхността на самите Себе си и там/в тази оптическа илюзия/ просто нямаме сила да ги решим... - но когато Сме в Сърцето на Истинското Себе и разполагаме със Силата на Духа, в който Сме Едно Цяло с Божественото и с Всички Същества на Любовта и Светлината - Тогава Можем Всичко - оттам са всички усилия на негативните сили да ни държат в илюзията и разделени от Самите Себе си - защото те много добре знаят, че ако станем Духа и Възстановим връзката си с Божественото - те и техният порочен "бизнес"/на паразитно черпене на ресурси и енергия/ - просто ще бъдат издухани веднъж завинаги. Затова най-доброто, което можем да направим е да сме Едно Цяло с Любовта и Силата на Духа, Едно Цяло с Всички Разумни Същества на Любовта в Цялата Вселена и Едно Цяло с Духа на Майката Земя, която вече е време да връчи "предизвестието" на всички негативни и консуматорски сили, които я обезобразяват твърде дълго - да си ходят с еднопосочен билет по родните места. Духът на Природата е с Нас - ако Ние Сме Едно Цяло с Истинското си Себе, в което се оглеждат Принципите, които действат в Целия Космос и с които живеят Всички Светли и Разумни Сили на Любовта, ако ние не се поддаваме на разединението и Сме Едно с Центъра на Истинското Себе - Можем да активирамe всички имунни сили на Планетата, които ще изчистят всички негативни ракообразуващи структурни модели в Цялото. Мотивацията, с която се извършва нещо - запечатва действието и предрича неговия резултат - самите методи, които използват негативните сили - ги обричат на гибел, защото са в дисхармония с Божественото Цяло/Истината/ - затова те ще си отидат - колкото и илюзорно силни да изглеждат все още - но така или иначе тази сила не е тяхна - тя е открадната - и когато всичко си дойде на мястото - злото ще остане безсилно - затова не ние трябва да се страхуваме от него - а то трябва да се страхува от собствените си действия, с които наистина си подготвя едно жалко и незавидно бъдеще..., както казваше Лао Дзъ "не можеш да стоиш дълго време на пръсти" - така и лъжата рано или късно бива осветена и изгорена в Огъня на Истината - затова Нека Бъдем Абсолютно Спокойни, Радостни и Изпълнени с Любов - и да пазим връзката си с Истината Чиста - защото Тя е тази, която ще ни направи Свободни...

 

Лично за мен всичко това, за което се налага да пишем заедно с другите приятели от блога - гмо, унищожаването на неповторими природни места, конспирацията срещу световното здраве и живота на хората и всичко останало - не е част от Истинската Реалност... - или ако е някаква част от нея - то това е "калта"/илюзията/ на тази Реалност - или една изкуствено привнесена негативност в реалността, в която живеем /и аз съм последният, който би искал да се занимава с това и още по-малко да занимавам другите с него/... Билдербергският кръг от мултимилиардери, които назначават президентите на Америка, вкл. Буш, Клинтън и Обама; генералните секретари на НАТО; Тони Блеър/мин. предс. на Англия/; финансират тероризма и същевременно организират войните в Сърбия, Ирак и т.н. - та тези богати чичковци от въпросния кръг, които се изживяват като господари на този свят и задават някои негови параметри, с цел да постигнат нещо в стила на "1984" на Джордж Оруел или Новия световен ред - където държавните граници ще са размити - но не в смисъла на "Imagine" на Джон Ленън - а в смисъла на една глобална полицейска държава със световно правителство, на което те дърпат конците и задават параметрите - както правят и в момента с повечето правителства по света, включително и с нашето... Та за мен е изключително неприятно да занимавам и себе си и другите с тази негативна информация - но така или иначе - матричарите или слугите на илюзията и негативността в този свят - вкарват тази кал/илюзия/ по-възможно най-грубия,  брутален и подмолен начин в живота на всички нас - просто защото те са избрали да се хранят от негативните емоции на хората и за това правят всичко възможно да ни държат в нисшия астрал, където е тяхната сфера на бизнес/черпене на енергия/ - /Христос казваше, че "крадецът влиза през плета" - тоест лицемерните начини за проникване и контрол над съзнанието.../ ... - това е все едно да избереш да се изхранваш от сметището - въпреки че БезкРайността, Истината и Любовта или Никога Несвършващото Знание, Светлина и Блаженство/СатЧитАнанда/ са навсякъде преизобилно около теб.../истинският начин за зареждане е по вертикала, където е Първопричината и Изворът на Всичко - а не чрез паразитизъм и черпене на енергия по хоризонтала/ - за тези същества хората, които за Майка Тереза бяха физическото тяло на Христос - са просто пушечно месо и средство за правене на бизнес и упражняване на власт - това показва и тяхната генеалогия - като ракови клетки в Цялото или слуги на егото/сатаната/ и генеалогията на Майка Тереза като частица от Сърцето на Христос. Христос беше просто дърводелец - но държеше Ключовете от Небето на Всемогъщия Бог - Който Е Любов, Безкористност и Свобода - а тези нечистоплътни и изкривени съзнания, макар и да заемат върха на социалната стълбица в този свят - си остават едни ракшаси - или хора с демонична природа, които не заслужават дори дъха в нозрите си, който е дар от Великия Дух/Уакан Танка/ и който Обединява съществата - а не ги разединява, противопоставя едно на друго и подчинява - тъкмо обратното - ВсеДарява ги с Всичко, от което те имат нужда и то Абсолютно Безкористно и ги прави Свободни! Та тези ракшаси или минетмайстори на лукавия - в миналото просто бяха унищожавани от Божественото, което идваше под формата на Рама или Кришна и освобождаваше планетата от демоничната им природа... - сега битката вече е повече на вътрешно ниво - и нашата главна задача след Христос - е да ги унищожаваме в самите себе си... - ако постигнем това - те ще изчезнат и на външно ниво - вече писахме за "санкоча" :-)) Но да не забравяме, че и Христос или Божествената Любов може да вземе камшика и да изхвърли търговците от храма! Защо трябваше да се появи Христос и да бъде разпънат... - накратко защото хората разпъваха Доброто и Любовта/Христос/ в себе си далеч преди Той да се прояви на това физическо ниво и затова Божественото трябваше да дойде, за да онагледи това, което хората правеха с Христос в себе си на вътрешно ниво - за да се осъзнаят и да ги насочи към Пътя на Любовта, Прошката и Добротата - така че трябва да унищожаваме злото и негативното в себе си - преди то да добие външна форма и да разпъне Христос/Любовта/ във външното. Обърнете внимание на момента от Писанието, в който евреите започват да се кланят на Златния телец/който сами създават от злато/, преди Мойсей да донесе 10-те Божи заповеди от планината - в момента целият свят прави същото - кланя се на Златния телец - за съвременния човек парите са бог - и цялата човешка енергия и внимание тече натам - а не към Божественото, което е Истинският Извор на Всички блага и на всичко съществуващо - това е една сериозна причина за изкривяване на съзнанието и за това да живеем в илюзията - а не в Реалността/вече сме говорили за това в "Реалността на илюзията или илюзията на реалността"/ - човешкото внимание/енергия/ има способността да си създава въображаеми реалности и да живее в тях - и ако те са диаметрално противоположни на Божественото - ако са насочени не към Бога на Истината и на Любовта - а към мамона - то тогава параметрите на този свят ще се задават от мултимилиардерите от Билдербергския кръг - или от главните минетмайстори на Златния телец - как тогава можем да очакваме да бъдем Щастливи - след като сме скъсали връзката си с Истината и сме отделени от Самите Себе си/Божественото/... Добре е да обърнем внимание на "Държавата", книга 7 на Платон или така нареченият "Мит за пещерата" - основната идея във филма "Матрицата" е взета от този диалог на Платон - съвременният свят се намира в абсолютно същото положение - не мислете, че тази "реалност" е толкова "твърда, реална и непоклатима" - тази реалност я създаваме ние - къде осъзнато, къде не... - и тя може да е коренно различна от това, което е в момента, ако заложим на осъзнатостта, себепознанието и Любовта... Нека се постараем да сме по-Единни, Будни и Осъзнати - да не се противопоставяме един на друг за глупости, да Бъдем По-Дейни и Идейни - и сами да Търсим и Да Живеем в Истината - а не да чакаме някой да ни я смели и даде наготово - и на всичко отгоре да не искаме да я поемем и да Видим Истинското Лице на Реалността - както виждате намираме се на бойното поле - където войната вече е на много по-модерно ниво - контрол върху съзнанието, храната, гмо, ваксини с наночастици, 25-и кадър в телевизията, ХААРП, Кемтрейлс и т.н. Трябва да бъдем Войни на Истината и Доброто в този свят - злото цели да обърка съзнанието, да унищожи ценностната система, да противопоставя и да държи в страх и напрежение хората - за да нямат достъп до Безкористността, Любовта и Свободата - или за да бъдат отделени от самите себе си и лесно манипулируеми - в бойните изкуства казват, че когато противниците са много - трябва да водиш битката с установено съзнание на върха на главата/Сахасрара или Космическото съзнание в йога/ - където е връзката със Светия Дух и където се отразява Сърцето или Любовта/анахата чакра в йога/ - така е по-лесно да намериш своя Център, от който нищо и никой не може да те измести, защото Там си Едно с Бог и можеш да отдадеш проблемите на Божественото, което да ги разреши и изгори в Огъня на Първичната Реалност - освен това битката трябва да се води все едно - че противникът е само един - за да бъдем по-събрани, целеустремени и Единени с Духа - а както вече казахме битката вече е на вътрешно ниво и истинският противник е в нас самите - когато го преодолеем на вътрешно ниво - на външно няма да има и помен от него - та пожелавам на Всички ни да Бъдем Будни и Осъзнати Войни на Истината и на Любовта и да търсим сила и спасение в Божественото и в Неговите Сили на Истината, които се отразяват в Нас и Могат да Творят Чудеса - а не в слугите на княза на този свят... - материалното е само символ на Духовното - нека само от един малък символ да се ориентираме в дълбочина и да гледаме нещата в перспектива - а не да чакаме като овце на заколение - този, който ни иска кожата от гърба - да ни разреши проблема...
И така - Ние Сме Живите Молитви в този свят и трябва да Хармонизираме Себе си с Първичната Реалност, за да може Нейната Светлина, Истина и Мъдрост да изпълни този свят и това съществуване в момента, което е част от БезкРайността и Любовта на Бялото Пространство на БезкРая :-)) - всичко друго и всичко негативно е просто изкуствено привнесена илюзия, която някой, който се храни от нашите негативни емоции, създава, за да печели и черпи енергия на наш гръб - та това, което можем да направим е да гледаме позитивно на всичко и да оставим злото без храна, докато то изчезне от само себе си... - затова нека се освободим от всички негативни умствени проекции - за да Бъдем в Сърцето и Мъдростта на Истинското Себе!

Много Радост, Любов, Положителни Емоции и Светлина на Всички - Бог да Ви Помага и Напътства в Пътя на Доброто! Вие Сте Живите Молитви на Любовта и Светлината - и Светът Става Все По-Хубав и Светъл!

"Будни Бъдете!" /Учителя/

"Събудете се, Събудете се, о, Велики - светът гори от страдание - можете ли да спите." /Свами Вивекананда/

"Служи, Обичай, Давай, Пречиствай се, Медитирай, Осъзнавай!" /Свами Шивананда/

"Пази Свободата на Душата си!
Пази Силата на Духа си!
Пази Светлината на Ума си!
Пази Топлината на Сърцето си!" /Учителя Беинса Дуно /Петър Дънов//

Мар 30, 2011

Небе

vencislavomtatsat
Небе     

Небето E винаги над теб - Едно и Също, където и да си. Отвъд променящите се човешки творения на повърхността, можеш във всеки един момент да огледаш себе си в Него и да откриеш там Истинската си, Непроменлива и Изначална Същност/"Аз и Отец ми Едно сме"/, далече отвъд променящите се, създаващите и вкопчващите се в илюзията преходни мисли - ти можеш да спреш света/мислите/ във всеки един момент - и да се потопиш в Центъра на Истинското Себе, което е Безпределно Чисто, Необусловено и Свободно като БезкРайната Синева на Небето. Потопи се в Чистото Сърце на Истината - Извиси Духа си и стани Едно с Небето/Чистото и Безкористно Съзнание Отвъд мислите/, което е твоята и на всеки и всичко - Истинска, Необусловена, Любяща, Свободна, Радостна и Просветляваща Същност. Ти си Небесната Синева, Свобода и Безпределност. Излез навън /от повърхностно-преходните илюзорни трептения на мислите, които създават твърдостта и преходността на люшканите от потока на обусловеността относителни форми/ - и се потопи в БезкРайната и Необятна Синева на Небето, в което изгрява Свободата на Твоето Истинско Себе, което е Самото Небе. Преди познатият ти свят на повърхността от относителни представи и форми да започне да се топи, виж Вечната и Непроменлива Светлина, която Е Истинската Същност на всичко, отвори очите си за Великата Виделина, в която няма загуба или промяна - Бъди Едно с Небето, стани Небе и лети в БезкРайната и Абсолютна Свобода, която Е Истинското и Изначално Състояние на всичко съществуващо.

http://www.youtube.com/watch?v=XPd9be8R5bA&feature=related 


vencislavomtatsat

 


Времето и пространството са идеи на ума и в Бог те нямат значение. Днес мога да погледна назад във времето и да видя целия си престой в Малайзия като едно отделно събитие, по време на което Бог дойде при мен под формата на болните и страдащите...


vencislavomtatsat

        
       
Шри Ауробиндо

       „Царството на авантюрите свърши. Дори да стигнем и до седмата галактика, ще се озовем там облечени в скафандри, заредени с техника, и ще се окажем точно такива, каквито сме: деца пред смъртта, живи същества, които не знаят много добре как и защо живеят, нито къде отиват. А долу на Земята, ясно е, че времето на Писаро и Кортес е отминало: същата техника ни стяга все повече и повече. Капанът щраква. Но излиза както винаги, че най-сериозните затруднения са и най-добрите ни възможности, че тъмният преход е просто път, водещ към по-голяма светлина. И така, изправени сме пред стена, пред последния терен за проучване, пред върховната авантюра: самите ние.

         А сигналите, прости и очевидни, ни затрупват. Най-важното събитие на 60-те години не е стъпването на Луната, а „пътуванията” под влияние на наркотиците, студентските вълнения в света и голямата миграция на хипитата... Но къде биха могли да отидат? По гъмжащите от хора плажове вече не остава място, нито по задръстените шосета, нито в разрастващите се градове-мравуняци. Трябва да се устремим другаде.

         Само че има всякакви „другаде”. Пътят на наркотиците е несигурен, крие опасности и най-вече зависи от външни фактори – а преживяването трябва да може да се осъществи свободно, все едно къде, насред пазара или в самотна стая, в противен случай не е преживяване, а робуване или аномалия. Психоанализата е също „другаде”, но засега тя се свежда до едни слабо осветени подземия и преди всичко при нея липсва лостът на съзнанието, който да позволява да ходим там, където пожелаем, и то като господари, а не като безсилни свидетели или болни жертви. Пътищата на религията са по-добре осветени, ала и те са подвластни на някой бог или догма и най-вече ни затварят в определено преживяване, защото можем също така да бъдем пленници и на други светове, дори повече, отколкото на тукашния. И в края на краищата стойността на такъв опит се оценява по способността му да преобрази живота, в противен случай се намираме пред халюцинация или безсмислен сън. А ето че Шри Оробиндо ни кара да направим едно двойно откритие, от което спешно се нуждаем, ако искаме да намерим изход не само от задушаващия ни хаос, но и да преобразим света, в който живеем. Защото проследим ли крачка по крачка изумителното му изследване – неговата техника на вътрешни пространства, ако можем така да се изразим, - то ще ни отведе до най-голямото откритие на всички времена, пред дверите на Великата Тайна, която трябва да промени облика на света, с други думи, ще узнаем – че съзнанието е сила. Забулен от неизбежната участ, отредена му от науката още по рождение, човек като че ли се уповава единствено на все по-огромното изобилие от машини, които ще виждат, ще чуват и ще смятат по-добре от него, ще лекуват по-успешно и в крайна сметка вероятно ще живеят по-добре от него. Всъщност трябва да се убедим, че сме по-добри от нашите машини и че тази необятна техника, която ни задушава, би могла да се сгромоляса така бързо, както се е родила, само ако пожелаем да уловим лоста на Истинската сила и да се спуснем в собственото си сърце като строги, прозорливи и методични изследователи.Мар 30, 2011

Късчета Небе

vencislavomtatsat

„В тази книга се говори за това, за което се говори в почти всички книги – продължи старецът. За неспособността на хората да избират собствената си съдба. А накрая се опитва да накара всеки да повярва в най-голямата лъжа на света.

-         Коя е най-голямата лъжа на света? – попита учудено момчето.

-         Ето коя е: в определен период от нашето съществуване загубваме контрол над живота си, който от този ден нататък става подвластен на съдбата. Това е най-голямата лъжа на света.”


vencislavomtatsat

 

Ø      Гъши разум?
>
> „Следващата есен, когато видите гъските да тръгват на юг, литнали под формата на буквата V, помислете за причината, която науката твърди, че ги кара да се придържат към тази форма.
> Когато всяка птица размаха криле, тя създава на птицата зад себе си възходяща струя въздух. Летейки във формата на буквата V, цялото ято изминава поне със 71 % по-голямо разстояние, отколкото ако всяка птица лети сама.
> Хората, които вървят в една посока с усещането за принадлежност към дадена общност, стигат целта си много по-бързо и лесно, защото пътуват благодарение на помощта на другите.
> Когато някоя птица се отдели от ятото, внезапно чувства съпротивлението при опита да се справи сама - и бързо се връща обратно в него, за да се възползва от повдигащата сила на предната птица.
> Ако имаме разум колкото една гъска, ние ще останем в ятото заедно с хората, които вървят в същата посока като нас. > Когато летящата отпред гъска се умори, тя изостава назад, а нейното място се заема от друга.
> Много е разумно да се редуваме, когато вършим изтощителна работа, независимо дали сме хора или отлитащи на юг гъски. > Гъските отзад крякат, за да насърчават тези отпред и да им помагат да поддържат скоростта.

> Какви послания изпращаме ние,когато "крякаме" изотзад?...

>И накрая - това е много важно - когато някоя гъска се разболее или я улучи съчма на ловец и тя се отдели от ятото, с нея отлитат още две гъски, за да и помогнат да кацне и да я защитават. Те остават с пострадалата гъска, докато тя се възстанови или докато умре: едва тогава отлитат сами или с друго ято, за да настигнат групата си.
>
> Ако имаме разум, колкото една гъска - и ние ще се държим един за друг по този начин......”

 

НачалоПредишна12345678910СледващаКрай