dido1985 >


dido1985

Уникална за България операция направиха лекарите от Ортопедичното отделение на русенската болница и спасиха крачетата на 9-годишния Калоян Арнаудов. Детето страда от вроденото заболяване остеогенезис имперфекта /стъклени кости/ и първото счупване на бедрата е преживял още с раждането си. Досега са му правени четири големи операции, а на 29 март в продължение на четири часа и половина лекарите правят още две намеси с една упойка.


dido1985

Гонг БГ.

 


dido1985

Привидната интеграция на инвалидите у нас бавно, но сигурно заключва у дома едно 14-годишно момче с проблем и неговата майка.

Работната длъжност на Юлия Старчева е асистент за независим живот. Момчето, за когото полага грижи, е най-малкото от трите й деца. Георги е в детския инвалиден стол от 12 години поради недоглеждането на лекарите, които не откриват навреме диагнозата гноен менингит. Немарливостта в миналото обрича Юлия и съпруга й да се справят с непригодените условия в София. Основната трудност се оказва напускането на апартамента.  „Когато сме заедно, тука излизането от входа ми е най-трудно и то не толкова излизането, колкото прибирането, защото на излизане пускам количката по стълбите и слизаме, но за качването е...
Големичък е, а ще расте още и нещата ще стават още по-трудни! Докато беше мъничък нали така не ми правеше впечатление, защото хващаш, гушкаш го и тръгваш и не е проблем, но сега вече се явява голям проблем и излизането навънка, в смисъл дори хляб да отида да взема, когато съм самичка, трябва да го взема с мене, не мога да го оставя сам”, обяснява жената.


dido1985

Светещи пътни знаци ще бъдат поставени пред всички училища и детски градини в Русе до края на годината.
ned

БГ шампиони на бунт за пари заради Лондон


27.03.2012 г / Източник
Стела Енева,

Голяма част от параолимпийците на България са, меко казано, недоволни от премиите, които Министерството на спорта ще раздаде на медалистите от параолимпиадата в английската столица.

Причината е прекалено голямата разлика във възнаграждението, което ще получат в сравнение със здравите спортисти.

За златен медал в Лондон всеки един наш спортист ще получи от държавата 200 000 лева. За параолимпийците обаче наградата е 30 000 лева. Тази разлика е ядосала много от тях и дори ги е демотивирала да тренират, пише "Меридиан Мач".
ned

Едва 188 превозни средства от градския транспорт са пригодени за инвалиди в национален мащаб. Това сочи годишният доклад за равните възможности на хората с увреждания за 2011 г., пуснат за обществено обсъждане.

Това означава, че автобуси, тролейбуси и трамваи с облекчения за хората с увреждания има в едва 17% от общините.

Докладът отчита още, че м. г. в 7 жп гари са били изградени тоалетни за инвалиди. Българските общини са изградили 259 съоръжения, които облекчават придвижването на хора с инвалидни колички.dido1985

Интерактивен модел на външно фиксиращо устройство разработи ортопедът от МБАЛ-Русе АД д-р Йордан Андонов, заедно с доц. Ивелин Иванов от Русенския университет.

 

Виртуалният математически модел позволява да се създадат оптимални условия за срастване на комплицирани счупвания на подбедрицата, като се намалят до минимум възможните усложнения. Успешното сътрудничество комбинира експертни познания в няколко различни научни области -  клинична травматология, биомеханика, материалознание и математическо моделиране по метода на крайните елементи.
Крайният продукт ще позволи оптимизиране на конструкцията на ортопедичен апарат, наречен хибриден външен фиксатор, с цел да се стимулира костното срастване. Фиксaторът се използва при случаи, когато има тежки счупвания на подбедрицата, усложнени с кожна увреда. При стандартния подход се правят големи разрези, за да се поставят импланти, а хибридният външен фиксатор стабилизира костта без да се налагат големи разрези, които могат да нарушат кръвоснабдяването и да създадат условия за инфектиране на кожата, а това да създаде риск за ампутация.   
Външата му рамка позволява след операцията, ако се появи вторичен проблем при костите, те да бъдат донаместени.
През 2004 година д-р Андонов, с подкрепата на началника на отделение "Ортопедия и травматология" към МБАЛ-Русе доц. Пенчо Косев,  въведе за първи път в България използването на хибридния външен фиксатор. В русенската болница методът вече е приложен при 97 пациенти, като резултатите са отлични.  
Разработеният математически модел пренася свойствата на фиксатора на компютърна програма, която да помогне за постигане на точното и правилно наместване на костите.
"Трябва да се намери финансиране, за да може тази програма да се използва. Нужно е да се проведат и реални опити, за да се настрои този модел. Така той ще дава препоръки на всеки един ортопед, който поставя хибриден външен фиксатор", обясни д-р Андонов.
Миналият месец младият специалист защити успешно докторска дисертация на тема "Малко инвазивно лечение на комплексните фрактури на подбедрицата с хибриден външен фиксатор", която беше отличена и с престижна награда на 11-я конгрес на Европейската Федерация на Ортопедичните Асоцоации /ЕФОРТ/ в Мадрид.
Д-р Андонов е ортопед-травматолог с 14-годишен стаж. От 2007 година той е и научен репортер на конгресите на ЕФОРТ.

Русан

И тази година верни на традицията да празнуваме настъпването на пролетта някъде далеч от Пловдив, след Триград и Златоград се отправяме към Плевен. В програмата включваме и Деветашката пещера и Крушунските водопади, нови и малко известни дестинации, за сметка на това пък много красиви. Първия ден разглеждаме Ловеч и Плевен, а на другия ден Габрово, Етъра, Шипка и храм паметник Шипка.За съжаление не успяваме да посетим Троянски манастир, Орешака и Троян, включени в програмата, тъй като Троянския проход е затворен и се налага да ползваме Шипченския. Ще се наложи м. септември да си довършим програмата отново до Плевен. И както винаги празничен купон с дисководещ и много песни , танци и изненади, този път в Туристически дом - Кайлъка. За 2013 г вече разработваме маршрут, включващ Жеравна, Котел и грЕлена.Елате с нас. Хубаво е !


katrinata

Абитуриентка с церебрална парализа  не може да отиде на екскурзия в Мармарис, Турция, защото от туристическата агенция й  върнали парите за пътуването, след като разбрали за заболяването. От това се  е оплакала майката на момичето в жалба до Комисията за  защита от дискриминация /КЗД/. Жената от старозагорското село Калояновец твърди, че агенцията е проявила дискриминация, спрямо дъщеря й по признак увреждане.

Според жалбата момичето е успяло да завърши 11-и клас , независимо от заболяването и да бъде самостоятелно. Жалбоподателката твърди, че дъщеря й се записала на екскурзията до турския курорт и внесла парите, но от агенцията ги върнали под предлог, че не могат да поемат ангажимент и да се грижат за момичето. От фирмата оспорват това, като твърдят, че дори не знаели какво е заболяването на детето, а майката сама си е поискала обратно парите. Класната ръководителка смята, че отказът на Агенцията не е свързан със заболяването, а с това, че нямало кой да поеме отговорността за момичето, докато пътува.

 


НачалоПредишна12345СледващаКрай