ned

 

Параолимпийците ни се позлатиха преди Световното / Новини от Казанлък

Казанлъшките параолимпийци се завърнаха от участие на три турнира по лека атлетика за хора с увреждания. Състезанията се проведоха в няколко емирства от ОАЕ, като последното се проведе в столицата Дубай. Надпреварата е от Гранд при сериите и в нея се включиха 600 атлета от 32 държави. Даниела Тодорова спечели отново първото място в хвърлянето на копие с резултат от 18,01 метра. Тя участва и в тласкането на гюле където се класира втора с 6,68 метра.

Добро представяне записа и другият казанлъчанин Дечко Овчаров, който в Дубай зае второ място на копие с 41,68 и трето място на диск с 39,29.


ned

Източник

Роботизираният автомобил на Hitachi е един безспорно добър вариант за възрастни хора и хора с увреждания, като с практичните си размери може да намери и по-широко приложение.

Името на този иновативен продукт е Ropits (Robot for Personal Intelligent Transport System), като интересното в случая е, че колата няма да се движи по нормалните улици, а е предвидена за тротоарите и пешеходните алеи. Колата е снабдена с множество сензори и камери, които да помагат при движението и да следят за евентуални препятствия.

Ropits също така има възможност да се движи по неравни терени, като автоматично регулира изправеното положение на автомобила чрез жиросензор. За управлението на този робот-кола има тъч-скрийн свързан с GPS устройство, както и джойстик за ръчно управление. Както се вижда от снимката този практичен и умен автомобил е едноместен, което е причината за малките му размери.


Русан

Фотограф: дарик

 

Мария КАРАБОЙЧЕВА, Галина КОНСТАНТИНОВА, 30 Март 2013; 08:36 


katrinata

ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА ЛЕВА Е МАКСИМУМЪТ, КОЙТО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОТДЕЛИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ-БЕДНИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ. ВСЕ ОЩЕ НЯМА ЯСНОТА КАК ЩЕ БЪДАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПАРИТЕ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ СОЦИАЛНО СЛАБИ И КОЛКО ХОРА ЩЕ БЪДАТ ПОДПОМОГНАТИ.

СОЦИАЛНИЯТ ВИЦЕПРЕМИЕР ДЕЯНА КОСТАДИНОВА  ПРЕДИ ДНИ ОБЯВИ, ЧЕ НАЙ-ВЕРОЯТНО 36 100 ДУШИ НА КОИТО Е ОТКАЗАНА ЕНЕРГИЙНА ПОМОЩ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЕДНОКРАТНО ПО 65 ЛВ. КАБИНЕТЪТ ПЛАНИРА ДА ДАДЕ И ПО 50 ЛВ. НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ, КОИТО СА ОКОЛО  23 300.

ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ ЩЕ СТРУВАТ ОБЩО ОКОЛО 3,5 МЛН. ЛЕВА. НАЙ-ВЕРОЯТНО ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НАМЕРЕНИТЕ РЕЗЕРВИ  ЩЕ СЕ НАСОЧАТ ЗА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА В ОБЩИНИТЕ С ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА.


ned

Пенсионер раздавал собствено правосъдие във Франция

Когато пенсионер се ядоса последиците могат да бъдат непредвидими. Последният пример е от Франция, където стотици пропищяха със срязани гуми.

59-годишен френски пенсионер е продупчил гумите на повече от 2000 коли заради неправилно паркиране на места, предвидени за инвалиди.

След залавянето му полицията направо е била потресена от няколкото тетрадки, в които човекът е водил подробен "регистър" на своите нападения. Те са точно 2190.

Пенсионерът заявил, че не обичал хората, които "не уважават нищо и страдат от липсата на гражданска съвест".

Съдът прецени, че той се нуждае от психиатрично наблюдение, докато полицията се опитва да открие собствениците на пострадалите коли.


Русан

Тази Тази година за да спазим традицията с идването на пролетта да посещаваме обекти свързани с интересни природни и исторически забележителности ние от "Клуб за пълноценен живот" - Пловдив организирахме екскурзия до Жеравна. Безплатен транспорт ни осигори ТФ:"Автотранс - Чолаков", а домакините от хотел:"Котел" ни осигориха празнична вечеря, нощувка и дисководещ със значителна отстъпка в цените. От пресцентъра на Н.В.Цар Симеон ІІ със специално разрешение ни отвориха  Двореца в с. Баня. разгледахме още Национален музей - Х.Ботев, Тракииската гробница - Казанлък: Природонаучния музей в Котел и др. забележителности в Котел и Сливен. Кулминацията беше в Жеравна,където калдаръмените улици ни върнаха в минолото, посетихме Филаретовата къща, къщата на Руси чорбаджи и родната къща на Й.Йовков , а през краткия престой опитахме специалитети  от тяхната кухня и задължителното "Кафе на пясък" .Следваща проява на клуба: От 23,04 до 27,04 международна екскурзия до Дубровник.


ned
Родителите дават на съд здравното министерство и Фонда за лечение на деца в чужбина

Източник

 

Починалата от левкемия Габи е била жертва на дискриминация

Починалата от левкемия 5-годишна Габи е била жертва на дискриминация от страна на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това е постановила Комисията за защита от дискриминацията, съобщи адвокат Андрей Желязков предdariknews.bg.

Според 5 - членния състав  на комисията Министерството на здравеопазването е нарушило закона, защитаващ правата на хората с онкохематологични заболявания.
tanqst

https://www.facebook.com/DaOtkriemBezslednoIzceznaliteSiDeca?notif_t=page_new_likes


Русан

Не й дават личен асистент, плаща си го сама

 
София, България
Незряща жена обмисля да съди държавата в Страсбург. Силвия от кв. “Хаджи Димитър” в продължение на година и половина е била без личен асистент. Подала е жалба в Комисията за защита от дискриминация, но решението, което получава не я удовлетворява. По думите й тя е без асистент от средата на 2011 г. поради липса на средства от Столична община, тъй като не отговаряла на зададените критерии. Основните критерии за ползване на личен асистент са кандидатите да бъдат учащи или работещи, обясни Силвия пред Нова телевизия.
Поради липсата на личен асистент жената всеки месец вадила от джоба си по близо 200-250 лв. на човек, който да обслужва нея и детето й в определени дни.
“Преписката е разгледана от разширен състав на Комисията за защита от дискриминация и решението е влязло в сила от 14 март. Има 14-дневен срок, в който може да бъде обжалвана пред Софийски градски съд”, обясни Баки Хюсеинов – заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация.

dido1985

  Ние привикнахме да не обръщаме внимание на малките детайли и в крайна сметка така допуснахме и допускаме много грешки в устройството на градовете си, но вече сме се научили да приемаме това за нормално.


НачалоПредишна12СледващаКрай