ned

Източник - Вижте и видео материала от ТУК

Това заяви Красимира Обретенова от Национален алианс "Усмихни се с мен" и родител на дете с увреждане

"Ние живеем с благотворителност, лекуваме се с благотворителност, а социалните служби живеят и съществуват сами за себе си. За тях близките на хората с увреждания са потенциални престъпници, които искат да присвоят нечестно средства. Администрацията изтребва хората с увреждания и осакатява техните близки, а живее на наш гръб. Ние говорим за един административен октопод – институции, структури, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за хора с увреждания и др."  Това заяви в Красимира Обретенова от Националния алианс "Усмихни се с мен" и родител на дете с увреждане в "Още нещо" по NEWS7.  

Съвсем скоро тя спечели дело срещу административния тормоз в начина на работа на социалните администрации и липсата на достъп до ефективни помощни средства и дискриминативния начин, по който се предоставят те на децата с увреждания. Много често тези "помощни" средства увреждат децата. Обретенова добави, че от 11 години води борба нещата в администрацията да се променят, но засега без успех. Парадоксално е, че социалните служби вместо да помагат – пречат.


ned

Източник

 

Invalid 4Проверка на Общество.нет в София показа, че българските инвалиди са едни от най-богатите на света. Автопаркът с който мнозина от тях разполагат е само от автомобили от луксозен клас. Интересно е, че някои дори имат лични шофьори и бодигардове. Има инвалиди с номера за временно пребиваващи. Някои са се бръкнали за номера с еднакви цифри. Карат се мерцедеси, аудита, БМВ, Мини купър… само маркови возила над 50 -100 хиляди лева.


ned

Източник

От Националния осигурителен институт не могат да възстановят плащанията, преди да имат разрешение от прокуратурата.

236 инвалиди вече 2 години не получават своите пенсии от Националния осигурителен институт, защото са блокирани с прокурорско разпореждане. Това показа справка на НОИ, изискана от в. “24 часа”.

Сумата, която имат да вземат общо, е в размер на 66 456, 89 лв. месечно. За двете години неизплащане на парите “арестуваната” сума става 1,6 млн. лв. Средният размер на замразената от прокурорите пенсия пък е 280 лв. на човек.


Русан

 За пета поредна година ние от СНЦ:"Клуб за пълноценен живот"-Пловдив организираме екскурзия свързана с посрещането на пролета. Обикновенно тези екскурзии ние свързваме с места включени в Национално движение:"100 нац. туристически обекта".През тази година екскурзията беше до гр. Елена, като в програмата включихме и  Трявна, Дряновски манастир, Дряново,Арбанаси и Велико Търново. За наш късмет във Велико Търново успяхме да почустваме празничната атмосфера по случай празника на града. Разноските по беседите в музейте поехме от клуба.Дарители ни осигориха сандвичи за закуска по време на път. А в хотел:"Перун" и механата ни направиха значителна отстъпка при нощувката и празничната вечеря, като бяха осигорили и музика за приятното ни прекарване.
 Следваща проява на клуба: Великденска екскурзия до Бачковския манастир на 21 04,2014  с участие в церемонията по изнасяне на чудотворната икона. И празничен
 обяд в р-т:"Водопада"


Teodor Razhev
При рекордна масовост 450 състезатели от цяла България протича Държавното Първенство по Канадска Борба, което се провежда в Созопол.

Сред тях са и 11 от нашите световни шампиони.Очаквано те победиха в своите категории на лява ръка – Вероника Бонкова – Банско при жените, Емилия Стоянова – Кърджали при жените с увреждания, Сашо Андреев – Тутракан при юношите, Митко Петров – Селановци при младежите, а при мъжете Христо Делиджаков, Красимир Костадинов, Георги Гайдарджиев, Стефан Ленгаров, показаха, че не случайно оглавяват световния елит. Титлата абсолютен шампион при мъжете на лява ръка спечели Красимир Костадинов, който на финала победи Стефан Ленгаров.


ned

 

Илияна Цветанова, 20-годишна, с ДЦП: Искаме да не ни обиждат, независимо че сме с увреждания!

Обидно е да ни смятат за болни и негодни хора

Илияна Цветанова

Илияна Цветанова

Преди седмица България отбеляза втората годишнина от ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Това стана на конференция, в която се включиха редица официални гости, сред които и президентът. Всички констатираха, че обществото ни е в задънена улица по отношение на интеграцията на тези хора. Само около 20% от инвалидите работят, а работодателите признават, че законодателството, което би трябвало да ги мотивира да наемат човек с увреждане, по-скоро им пречи да го направят. 

Въпреки оптимизма, с който президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова отчетоха работата на институциите за подобряване на положението на тези хора, омбудсманът на Републиката заяви, че в отношението си към хората с увреждания не сме мръднали от времето след Освобождението от турско робство…

„Аз съм Илиана и съм на 20 години. Какво да кажа за себе си – обичам да яздя, да танцувам, да изработвам различни красиви неща. Аз съм един от хората, които посещават дневния център на Фондация „Светът на Мария”. Заедно с моите приятели, които срещам там, искаме да кажем, че най-много желаем да се придвижваме свободно, без препятствия, без страх, че нещо може да ни се случи. Искаме възможността лесно да прочитаме и разбираме различни текстове и указания, да живеем според своята воля. Това изисква уважение към предпочитанията ни и защита от злоупотреби с хора като нас. 

Като всички хора и ние искаме да се отнасят с нас с уважение, да не ни обиждат. Обидно е да ходим на ТЕЛК толкова често, обидно е да ни смятат за болни и негодни хора. Ние просто имаме нужда от подкрепа. Искаме да имаме шанс да учим и да се развиваме. За това много помагат места като Дневен център „Светове”, където се учим да живеем самостоятелно. Защото ние сме като всички хора – искаме да си намерим работа, да избираме с кого и къде да живеем, не системата да решава това вместо нас. Нищо необичайно – искаме да имаме приятели, да се забавляваме, да имаме семейства, да живеем достойно. 

Фактът, че тези наглед простички неща са недостъпни за хората като мен, казва достатъчно…”, сподели младата жена.

ned

 

Средната възраст за пенсиониране на българите през 2013 г. е 56,2 години

Източник


Сериозна деформация в осигурителната система се наблюдава през 2013 г. Делът на новоотпуснатите пенсии за инвалидност се увеличава с 3,4% спрямо 2012 г. и през минлата година. достига 39,4% (28 217 души). Същевременно с 10,3% намаляват хората, които са получили лични пенсии за стаж и възраст: през 2013 г. те са 37 802-ма, което е с 4339 души по-малко спрямо 2012 г. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).


ned

Източник

В годините на икономическа финансова криза социалните предприя в Европа и България са отбелязали по-добро развитие в сравнение с масовия бизнес. Това заявиха представители на Европейската комисия по време на откриването на Единственото в Европа Международно изложение на предприятия за хора с увреждания в Пловдив. Съорганизатори на тазгодишния панаир социалнато предприемачество са Министерството на труда и социалната политика и Европейската комисия.

Чуждестранните изложители се представят с антикварни предмети, дървени изделия , продукти и услуги за хора с проблеми в говора и слуха. Българските стоки са предимно конфекция, обувки, мебели , пластмасови и полиграфически материали.


ned

Трансплантираните пациенти излизат на бунт заради хроничния проблем с достъпа до лекарства

Източник - bTV

таня андреева

Трансплантираните пациенти излизат на бунт под прозорците на здравното министерство заради затруднен достъп до лекарства. Ултиматумът, който поставиха за трайно решение на хроничния проблем, изтече.


ned


НачалоПредишна1234СледващаКрай