ned
28 май 2010

Тотю Младенов10 784 816 лева са неразплатените средства към доставчици на медицински изделия, помощни средства и приспособления за хора с увреждания за 2009 г. Причината е недостиг на средства. Това заяви по време на парламентарния контрол социалният министър Тотьо Младенов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. По думите му, общият разход за помощни средства за хора с увреждания е 58 180 000 лева. Недостигат обаче 27 450 000 млн. лева. Социалният министър увери, че с актуализацията на бюджета тази сума ще бъде покрита.

Създадена е междуведомствена раб. група, чиято цел е да изработи механизъм по който, тези средства да се изплащат от НЗОК, за да се спрат злоупотребите при търговията с тях, съобщи още Тотьо Младенов.
„Всички хора, които имат нужда от тези помощни средства по закон, ще ги получат”, увери той.
По думите на социалния министър, в прокуратурата са пратени над 200 сигнала за раздадени помощни средства на хора, които нямат нужда от тях.

Източник

ned

ImageДо 31 декември 2010 година се удължава срокът на действащите договори по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”, съобщи директорът на Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив, Надя Танева.

Дирекциите „Социално подпомагане”, в качеството им на работодател по дейността „Личен асистент”, ще сключат анекс към действащите договори по Програмата, с който да се удължи срокът им на действие до края на годината.

Към действащите трудови договори на личните асистенти, които са със срок до 30 юни 2010 г. и са за период по-малък от 6 месеца, ще бъдат сключени допълнителни споразумения до пълна 6-месечна заетост.


ned
  

 

 

Благоевград. Специална пътека за хора с увреждания е изградена в Национален парк „Пирин”. Тя се намира на територията на парка над Банско и е с дължина около един километър и половина. Това каза пред радио “Фокус”-Пирин директорът на Национален парк „Пирин” инж. Георги Грънчаров. Той уточни, че това е една доста стара инициатива, която датира от 2004 година. Грънчаров подчерта, че това е образователна пътека, която да може да се използва и от хората със специфични възможности. По думите на директора на парка, настилката е направена така, че по нея да могат да се движат инвалидни колички. Също така е направена и грапава, с цел незрящите хора да усещат, че не са излезли извън пътеката. В продължението на пътеката са ситуирани шест къта за отдих. „Това са дървени плотове със специални платформи, за да може инвалидната количка да се качи от пътеката на платформата. На самата пътека е изградена и тоалетна, която е направена специално за хората в неравностойно положение”, каза още Георги Гранчаров. Той допълни, че на самата пътека има изградени две беседки и са разположени информационни табла. „Има изграден детски кът, две люлки, едната, от които е пригодена за деца, които не могат да са седнали, а легнали. Интересът на хората с увреждания към Национален парк „Пирин” не е много висок. Към специалната пътека, която е изградена за хората в неравностойно положение, има изграден и паркинг", каза още Грънчаров. Цветелина ПИШИКОВА


ned
Незрящата Богдана Петрова спечели  ”България търси талант”
Богдана Петрова на сцената
 
Незрящата Богдана Петрова спечели ”България търси талант”

Незрящата певица Богдана Петрова спечели първия сезон на реалити шоуто "България търси талант".


Пловдивчанката грабна голямата награда от 60 000 лева и договор със звукозаписната компания Sony Music. 

Източник и повече по темата


ned
Общественият транспорт в Брюксел  може да бъде използван и от инвалиди. ©BELGA_ETIENNE ANSOTTE

Общественият транспорт в Брюксел може да бъде използван и от инвалиди. ©BELGA_ETIENNE ANSOTTE

Хората с увреждания в Европа са 50 млн. Въпреки, че правата им трябва да бъдат гарантирани от предложената европейска директива против дискриминацията, някои от тях смятат, че трябва да има специален европейски закон за хората с увреждания. Петициите получени в ЕП бяха обсъдени в края на април.

Нарушенията на правата на хората с увреждания бяха обсъдени от Комисията по петиции в ЕП на 24 април.ned
 

Промяна в закона за социално подпомагане от 9 април тази година лиши хората с увреждания от правото на безплатно пътуване с автобус. Те могат да ползват тази привилегия само за жп транспорта. Заради недоволството от тази промяна, Агенцията за социално подпомагане дава възможност при определени условия да им се отпускат като компенсации целеви помощи.

Всеки, който е освидетелстван от ТЕЛК с над 70% инвалидност, има право да кандидатства за изготвяне на социална оценка за индивидуалните си потребности. Така може да получи месечна интеграционна добавка от 9,75 лв или около 120 лв за година. При пътуване с цел рехабилитация или лечение, инвалидите ще могат да кандидатстват за еднократна помощ, който да покрие този разход. Запазва се броят на хората, които получават месечни социални помощи.
През април на 831 души в областта държавата е изплатила 59 000 лева. От началото на следващата година ще отпадне ограничението помощите да се предоставят най-много за една година. Заедно с Бюрата по труда на тези хора ще им търсим препитание, за да не се върне професията „безработен", коментира Татяна Дончева, директор на „Социално подпомагане" - Русе.

Източник

 


ned

 

Консултативният съвет по пенсионната реформа търси начин да отсее броя на пенсионерите, които взимат втора, социална пенсия за инвалидност. За този вид плащане Националният осигурителен институт (НОИ) е похарчил през м. г. около 240 млн. лeва. До края на този месец консултативният съвет трябва да представи в тристранния съвет за социално сътрудничество варианти за промяна на осигурителния модел.

Едно от перата в бюджета на държавното обществено осигуряване, по които се харчат много пари, са инвалидните пенсии. Те се отпускат за общо заболяване, за трудова злополука и професионална болест и т. н. Но според управителя на НОИ Христина Митрева само в България съществува феномен - освен лична пенсия за стаж възрастните да имат право и на втора, социална пенсия за инвалидност, която е 25% от редовната социална пенсия за старост (100,86 лв.). Такава “четвъртина” добавка се дава и ако човек има отпусната инвалидна пенсия поради общо заболяване например. Според специалисти сумата не е голяма - 25 лв., но този вид добавка дава право на различни отстъпки - за лекарства, за транспорт и други. Освен това инвалидите ползват чрез системата за социално подпомагане и т. нар. интеграционни добавки за телефон, интернет, карти за пътуване, лекарства, рехабилитация и т. н. Така за едно и също нещо се взимат пари от две бюджетни пера, а броят на пенсиите може да стигне и 3-4, ако се взимат добавки - например вдовишка или друг вид.


ned

Министерският съвет прие позицията на българската страна за неформалната среща на министрите по политиката за хората с увреждания, която се провежда днес в Сарагоса, Испания.

 

Тема разговорите ще бъдат начините за подобряване на прилагането и стимулирането на обмена на информация и добри практики в областите, които са особено важни за приобщаване в обществото на хората с увреждания. Също така ще бъде обсъдено и улесняването на създаването на мрежи между основните участници в областта на политиката за хората с увреждания.


ned

 

Правителството при Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

 


ned

Рио де Жанейро. Пътната полиция в южния бразилски щат Санта Катарина е задържала пенсионер, излязъл на магистрала с инвалидна количка, съобщиха от пресслужбата на полицията на щата, предаде РИА Новости.
Задържаният инвалид е съобщил пред полицаите, че е искал да провери как работи новата му количка, оборудвана с приспособен от самия него двигател.
За тестовете си пенсионерът излязъл на отсечка от магистрала, където е разрешено само придвижването с автомобили. Според очевидци моторизираната инвалидна количка се е движила с такава скорост, че дори е изпреварила някои от по-бавните камиони и леки коли на пътя.
Инвалидът-изобретател прекратил изпитателния пробег едва след като е бил спрян от полицейски патрул. Официалният повод за задържането му е бил „управление на транспортно средство от неизвестен вид без съответното разрешение”.

Източник


НачалоПредишна1234567СледващаКрай