Русан
 
Източник: News.Plovdiv24.bg 09:00 / 31.05.2012 Отпечатай Изпрати
© Plovdiv24.bg
По случай 1-ви юни - Международния ден на детето, в Областна администрация ще се проведе "Ден на отворените врати" за децата и младежите с тежки физически и умствени увреждания от Сдружение "Различни, но равни" и Център Социална Рехабилитация и Интеграция /мобилни услуги/ от гр. Пловдив и областта.

Програма:

10.00 - Посрещане пред входа на Областна администрация - възможност за достъп на хора с увреждания

10:10 - Разглеждане и запознаване с организацията и дейността на Областна администрация

Посещение в кабинета на Областния Управител

В заседателната зала на Областна администрация с участието на Директор Дирекция "Социално подпомагане" - г-жа Надя Танева, ще се състои среща-разговор по актуални проблеми с деца и лица с тежки физически и умствени увреждания и техните семейства
ned
Договори ще се сключват само с организации от регистъра на правосъдното министерство

Източник

Томислав Дончев
Неправителствените организации (НПО) с неясни програми, състав и цели да спрат да получават държавна подкрепа. Това е записано в стратегия за развитие на неправителствения сектор, изготвена от работна група по инициатива на министъра на еврофондовете Томислав Дончев. В документа се казва, че много странни формирования получават субсидия от правителството, чиято издръжка не би трябвало да минава по това перо. Изрично са споменати Рилската света обител и Националният институт по стандартизация, които на практика не са граждански организации, но се финансират като такива. Освен това фондациите със субсидия от бюджета почти всяка година са едни и същи и няма конкурсни механизми някой друг да се добере до този ресурс. Поради това се налага смяна на модела. За да стане това обаче, ще се наложат и законови промени, тъй като според сега действащото законодателство всички организации, признати за национално представителни, получават по право субсидия от държавата.

Според предложените нови механизми бюджетът ще отпуска средства само на НПО, които успеят да защитят проект с конкретни цели и накрая докажат, че те са постигнати. Досега такова изискване нямаше, предоставяха се само финансови отчети, които обаче не гарантираха истинска дейност. Към премиера ще се създаде Национален съвет, който ще прави мониторинг на разходваните средства. Договорите с НПО ще се сключват с правосъдното министерство. Право на финансова помощ ще имат само организации с обществена полза, записани в специалния регистър на министерството на Диана Ковачева.

С бюджета за т.г. правителството отпусна 10.46 млн. лв. за неправителствените организации. Сред големите бенифициенти са Рилският манастир с 600 хил. лв., Съюзът на инвалидите с 628 хил. лв., Националният център за социална рехабилитация (НЦСР) на бившата социална министърка Христина Христова с 309 хил. лв. Общо около 800 000 лв. получават три фондации, защитаващи правата на военноинвалидите. Около милион е субсидията за Националния институт по стандартизация.

При последната проверка на Сметната палата в Рилската света обител през 2006 г. са открити редица нарушения на харченето на държавната субсидия, която е предназначена за издръжка на музея - средно по 50 хил. лв. на месец за заплата на няколко служители. Констатирани са липса на трудови договори, неправомерно теглене на служебни аванси, липса на достатъчно подписи за финансови операции. На парламентарен контрол в края на м.г. социалният министър Тотю Младенов се закани, че вероятно НЦСР, осигуряващ социални услуги на хора с увреждания в няколко града, ще загуби субсидията си, защото на много места в страната не плаща заплати на служителите си. По думите му през юни м.г. в качеството си на работодател центърът е дължал 369 хил. лева за заплати. Но въпреки това фондацията отново бе подкрепена от държавата.

katrinata

110 011 БЪЛГАРИ ДА УМРАТ - ТАКАВА ЦЕЛ СИ Е ПОСТАВИЛО ЗА 2011 ГОД. МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА /МТСП/. ОКАЗА СЕ, ЧЕ НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО Е ПРЕИЗПЪЛНИЛО  ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ПЛАН ЗА 2011 ГОД. - ЗА ТОЗИ ПЕРИОД СА ПОЧИНАЛИ ОБЩО 110 165 ДУШИ.

ЧИСЛОТО В ГРАФА "УМИРАНИЯ" Е ЧАСТ ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ ЦЕЛИ НА МТСП. ТАКЪВ ДОКУМЕНТ СПОРЕД ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРИЕМА ВСЕКИ ОРГАН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО, А ПО-КЪСНО ДА ПУБЛИКУВА И ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ. ЗА РАЗЛИКА ОТ 2011 ГОД. ПРЕДИШНАТА ГОДИНА СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ ПОСТИГА ЦЕЛИТЕ СИ И ОТ 110 937 ЗАЛОЖЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ - УМИРАТ ЕДВА 108 068 БЪЛГАРИ. ВЪПРЕКИ ТОВА ЗАДАЧАТА ПАК Е ОТЧЕТЕНА КАТО ИЗПЪЛНЕНА.

ЯВНО НЯКОЙ Е ПОДСЕТИЛ ХОРАТА НА ТОТЮ МЛАДЕНОВ, ЧЕ Е НЕЛЕПО ДА ЗАЛАГАШ КАТО ЦЕЛ НА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА КОЛКО БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА  УМРАТ, ЗАЩОТО В ПЛАНА ЗА 2012 ГОД ВЕЧЕ НЯМА ПРОГНОЗЕН БРОЙ СМЪРТНИ СЛУЧАИ.


Русан
25 май 2012, 12:23

Перник, България
Росица Янакиева
Росица Янакиева
Разрушителното земетресение в Перник заклещи в дома й жена, която е инвалид, но засега никой не може да се погрижи за нея. Синът на пострадалата перникчанка Кристиян търси помощ за нея, но засега такава не намира. “Без помощ майка ми не може да се помръдне”, разказа в „Здравей, България” той.
След земетресението Кристиян успял с триста зора да изведе майка си в двора на къщата им. Момчето се е обаждало многократно на 112, за да разбере къде може да я настани. Оттам му отговорили, че за такова място е определено профилакториума, където нямало как да я подслонят без придружител. Кристиян обаче не може до бъде до майка си, понеже ходи на работа.

„Освен в профилакториума настаняваме и в Дневния център за възрастни хора. Обяснимо е, че на момчето е отказано настаняване, тъй като не бихме могли да осигурим ние придружител на жената, обясни кметицата на Перник Росица Янакиева./БЛИЦ

Русан

 

 

Днес в Долни чифлик се проведе пето поредно състезание за хора с увреждания, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Участващите днес 14 участници в състезанието с рингови и акумулаторни колички бяха от дом за възрастни хора с увреждания в Провадия, дневен център за хора с увреждания в Девня, Център за социална рехабилитация и интеграция в Долни чифлик и от Варна. Състезанията започнаха в 11 и 30 часа на централния площад в общинския център. Главният организатор и участник в състезанията Димитър Стоянов е представител на хората с увреждания и работи от десет години в община Долни чифлик като специалист в интеграцията на малцинствени общности. Той обясни, че имат идея да направят разширяване на формата и участието в тези състезания. "Във връзка съм със Стефка Костадинова, председател на българския МОК и нейната идея е нашето състезание да влезе в календара на параолимпийските игри в България. Това е моята следваща цел и мечта - да превърнем тези състезания в национални, да разширим обхвата на участващите и да достигнем до участие в параолимпийските игри" сподели Стоянов. /БГНЕС


ned

 

Източник - bTV

Училището за обучение на кучета-водачи за незрящи затваря врати до броени дни. Причината е в липсата на средства за издръжката на персонала и отглеждането на животните.


ned

Източник - ВИЖТЕ И ВИДЕОКЛИПА ОТ- ТУК


Близо 1 милион са хората с увреждания у нас, но само 15 % от тях работят, сочи официалната статистика. Според самите инвалиди, цифрата е два пъти по-малка и едва около 50 хиляди души са успели да си намерят работа.

Иван Михайлов и Иван Цветанов са с висше образование. Иван Михайлов е
магистър по информатика. Иван Цветанов е завършил счетоводство. Повече от две години двамата са безработни.

Иван Михайлов:
- Работодателите не търсят хора с увреждания.

Иван Цветанов:
- Ако са отворени да приемт хора с увреждания, търсят хора със стаж, а това няма как да се получи като излезем от университетите и да имаме стаж.

Така двамата млади мъже стоят без работа и разчитат само на пенсиите си. Опитали са и в Бюрото по труда във Варна. Резултатът отново е отрицателен.

Иван Цветанов:
- Бих работил нещо на компютър - там мисля, че съм най-силен, завършил съм счетоводство, ако има някъде да ме вземат и да ме обучат.

Иван Михайлов:
- От Бюрото по труда ми казаха, като си намериш работа, ще дойдеш да се
отпишеш, оттук няма как да си намериш работа.

Единственото, което искат хората с увреждания, е да им се даде равен старт.

Д-р Радко Радев, председател на Дружеството на инвалидите във Варна:
- Законодателят трябва да направи така, че предприятие, което има повече от 50 души наети на работа - от 4 до 10 процента да бъдат инвалиди. Иначе с пенсиите, които самите те наричат социални помощи, тези хора са обречени на безпаричие и глад.


Русан
 

 ned

Днес те протестираха пред Министерството на здравеопазването

Протест на родители на деца с редки заболявания 

Източник

Родители на деца с редки заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването днес.


Русан

Бащата Милен, синът Сашо и рехабилитаторката Роза са доволни от проекта Фотограф: Евгени Цветков

 

ПЛОВДИВ Галя КОНСТАНТИНОВА, 17 Май 2012; 07:01 Видяна 119 пъти, 0 коментара


НачалоПредишна12345СледващаКрай