ned

Пловдивчани, включете се в кампанията на хората, страдащи от редки болести

На 1 юни пловдивчани имат шанс да помогнат и да научат децата си на съпричастност. Всяко дете, което се включи в благотворителнатата творческа работилница в градинката на пл. Ромски стадион (Джумаята) от 10 часа ще получи стикер с надпис „Да добавим живот! Кампания за създаване на стандарт за лечение за децата болни от муковисцидоза“, съобщават от фейсбук страницата на Асоциация „Мусковисцидоза“ -България.

Под шатра председателят на организацията Светлана Атанасова кани малчуганите да оцветяват гипсови фигурки на приказни герои заедно с момичетата и момчетата от Националната художествена гимназия.

Доведете децата си - важно е да ги научим на съпричастност, защото тя е една от първите стъпки към стремежа да живеем в по-добър свят”,призовават още от Асоциацията.


ned

ИЗТОЧНИК

Да Нанг, Виетнам, 30 май 2013 - Децата с увреждания и техните общности биха имали полза, ако обществото се фокусира върху това, което тези деца могат да постигнат, а не върху това, което те не могат да направят, казва годишния доклад на УНИЦЕФ Състоянието на децата по света.

Фокусирането върху възможностите и потенциала на децата с увреждания би създало ползи за обществото като цяло, се казва още в доклада, публикуван днес.


ned


Между 4500 и 5000 са болните от множествена склероза в България. Болестта покосява неврологичната система, изразява се в моторни нарушения и парестезия, както и нарушения в зрението. На днешния ден обръщаме внимание на заболяването, което се появява все по-често у младите хора, по повод Световния ден на множествената склероза - 29 май.


Информационната кампания и деня се организират у нас от обществото на пациентите с множествена склероза - "МС Общество България". 

Тази година във фокуса на информационната кампания са възможностите за работа за хората, диагностицирани с МС. Специалисти са категорични, че диагнозата не означава неспособност за работа, нито пък е необходимо пациентите да се отказват от амбициите си.

Работодателите, от своя страна, не трябва да се опасяват от големи разходи, когато наемат човек с множествена склероза, защото голяма част от тях не се налага да се взимат особени мерки. Задължително е обаче, ако служителят с МС има специфични нужди, работодателят да е наясно и да адаптира работното място своевременно, както и да се съобразява с необходимостта от по-чести почивки и гъвкаво работно време. Съвременните лечения за болестта осигуряват нормален живот на болните и забавят увреждането на нервната система.

Като част от информационната кампания "МС Общество България" е изготвило наръчник за хората с множествена склероза и съвети за техните работодатели. Част от кампанията е и филмче, посветено на трима човека, страдащи от МС, които разказват какво означава това от първа ръка.  


Русан

...И отново сме на път. Бързаме, защото броените дни бързо свършват.Съгласно програмата на СНЦ:"Клуб за пълноценен живот" съвместно с ТА:"Оазис-А" -Благоевград  ще почиваме пет дни в Неа Врасна за втори път. След кратък престой в Благоевград с организиран обяд в механа:"Комитите" групата потегля за Халкидики - мястото на нашета почивка. Привечер пристигаме и най нетърпеливите са вече на плажа.На третия ден от почивката организираме екскурзия до манастирите:"Света Лидия" построени с европеиски пари и с помоща на община Атина и община Серес. Тези манастири се използват за безплатно лечение на тежко болни  деца и възрастни от Гърция и чужбина, като долекуването продължава в болнични заведения. Впечатление направи една история за сляпо кипърско момиче, което докато се лекува изработва пано (на снимката долу) и в знак на благодарност го подарява на манастира. И след лечението зрението му се възвръща на 30% .В момента паното се намира в приемната на манастира, където гостите се черпят с кафе и сладки. Втората екскурзия беше до град Ставрос с посещение на таверна и морски дарове полети с бяло вино,гръцка салата с узо.  Следваща проява на клуба:Еднодневна екскурзия до скалния феномен:"Белантаж" с празничен обяд  на язовир"40 извора" над Асеновмград.

 


ned


 


ИЗТОЧНИК

Незрящият музикант Ивайло Донков от отбора на Миро отвя конкуренцията на Красимира, Тодор и Васил в тв шоуто "Гласът на България". Той спечели вокалната битка на финалната права в пряк дуел с изключителната Красимира Иванова.

Изпълнителят грабна публика и жури още по време на кастингите с уникалния си талант и чисто оперно пеене. Мнозина побързаха да го нарекат българския Андреа Бочели. Той бързо получи прякора българския Андреа Бочели заради невероятната си дарба и сходната съдба на незрящия талант. "Еуфорията е голяма в момент, когато човек се чувства обичан и оценен", каза щастливият победител.

27-годишният Ивайло от Варна приел да участва в “Гласът на България”, защото смята, че след като един певец го видят по телевизията, му се отварят широко вратите за реализация. Мечтаел е да застане редом и до музикантите от Ку-ку бенд. 

В момента Ивайло е безработен или по-скоро припечелва на свободна практика. Търси си работа. Мечтата му е била да стане актьор, но съдбата е решила друго.


ned
Българин постави рекорд в скока на дължина за хора с увреждания
Българинът Михаил Христов постави нов европейски рекорд на скок на дължина за хора с увреждания на Открито първенство по лека атлетика на Хърватия. Той постигна 6.30 метра от втория опит и покри норматив за Световното първенство във Франция. Втори остана Милош Ранитович (Черна гора) с 5.80 метра, а трети е Роман Ковач (Словакия) с 5.42 метра. 

Постижението на Михаил Христов е с 23 сантиметра по-добро от предишния му най-добър резултат и рекорд на Европа, които постави в Дубай в края на март. На състезанието в Хърватия нашенецът спечели титлата и на 200 метра с личен рекорд от 25.33 секунди. ИЗТОЧНИК

ned

 

След експериментална терапия с използването на стволови клетки, петима парализирани пациенти в Шотландия са проявили признаци на подобрение, предаде Би Би Си.

Стволовите клетки, извлечени от ембрион, са били присадени в мозъка на пациентите. След интервенцията у пациентите се наблюдава подобрение в движението, равновесието и съзнанието. Не са наблюдавани странични ефекти.


ned


Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвижда данъчни стимули или утежнения за сгради и фирми в зависимост от това дали създават улеснения за хора с увреждания или не. Това личи от концепция за промяна на законодателството, която ведомството е качило на сайта си за публично обсъждане.

ned

 

Голям успех на българската спортна стрелба
Състезателката по спортна стрелба от Добрич Милена Тодорова постигна изключителен успех на състезанията за световната купа по спортна стрелба за хора с увреждания в Турция IPC World Cup Antalya 2013 завоювайки бронзов медал в дисциплината Пневматична пушка на 10 м. SH2 с резултат 624.5 т. и 188.0 т. на финала.

 


ned

Източник

29-годишната Мелха Макова, която няма ръце до китките, плете детски дрешки в Рудозем. Жената е със 100 % призната инвалидност първа група с чужда помощ. Досега тя не е работила, а е успяла да учи само основно образование. От една година жената е работник в социално предприятие към община Рудозем, което се занимава с озеленяване и изделия от родопски занаяти. В понеделник на обща изложба с колежките си Мелха показа изработените от нея дрешки за бебета. Хората се трогнаха от желанието и за работа и направеното от нея. Жената казва, че не е и мечтала някога да има работа, тъй като не е вярвала, че някой ще я вземе. „Бавна съм и никой няма да търпи такъв работник като мен, затова съм благодарна, че ми дадоха шанс и аз в живота си да получа заплата“, казва жената. Мелха се родила без ръце. Жената е от рудоземското село Сопота и има двама братя и сестра. Казва, че най обича да се занимава с шестте си племеници. Изобратетелна, тя открила сама, че може да задържа куките към чуканчетата си с ластици за коса. По същия начин с ластици връзва и нож, за да готви в къщи. Оригиналното социалното предприятие в Рудозем е направено по проект на местната управа за 255 хил. лв. по програма „Развитие на човешките ресурси“ за създаване на заетост на хора в неравностойно положение. В него са обхванати 19 души инвалиди, онкоболни, многодетни и самотни майки, повечето от които от години са без работа. По проекта те получават до юли т.г. 12 месеца минимална работна заплата. Плод на труда им е озеленяването на Рудозем и двете най-големи села Чепинци и Елховец. Надяваме се след края на проекта техните изделия да се продават и хората да се самоиздържат, за да продължат да имат работа, каза кметът на Румен Пехливанов. Произведенията ще бъдат представяни за продажба на сайт, който в момента се подготвя. Пехливанов  е подарил терлици изработени от предприятието на гости на общината от Индонезия, Турция и Гърция, които са шокирани от възможностите на инвалидите.


НачалоПредишна12СледващаКрай