ned

Община Бургас положи специална маркировка, насочваща хората с двигателни увреждания по удобен за тях маршрут в района на МБАЛ. Повечето жители на града биха казали, че това е просто малко боя върху асфалта, но всъщност е изискване в действащата нормативна база, което в България почти не се спазва. Според него за улесняване мобилността на хора с намалена подвижност са нужни достъпни маршрути, които се обозначават с международния знак за хора с увреждания.

В огромния комплекс от сгради на МБАЛ - Бургас се помещават множество заведения за доболнична и болнична помощ, провежда се физиотерапия, настанена е и Регионална картотека на медицинската експертиза (РКМЕ). Поради тази причина районът е често посещаван от хора с временно или трайно намалена подвижност. Самите сгради са достъпни - трудното е да се стигне до тях заради естествения наклонен релеф на терена.


ned

Хора с над 50% увреждания, вече ще получат експресно безплатни винетни стикери. Преди заявленията се обработваха за 15 дни и се налагаше чакане. Вече социалните служители ще могат 

да извършват веднага проверка в база данни на ГРАО. Промяната е уредена с изменение в Наредба, която влиза в сила от 1 юни. Това каза директорът на „Социално подпомагане“ в Хасково Стефан Манахилов.


ned

В сряда, 28-ми май, 2014 година – светът отбелязва Деня на хората с множествена склероза. На този ден от Асоциацията на хората с множествена склероза, искат да насочат общественото внимание към няколко важни теми, свързани с правата на пациентите с МС. 

Средната възраст на хората с МС е 30 години. Регистър на болните в България няма, но по неофициални данни пациентите сме над 5000. През миналата година има регистрирани 200 нови случая. От нас по линия на НЗОК се лекуват едва 1/3-та. 

Според европейската статистика повече от 50% от хората с МС напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата. МС е болест на младите хора, за които всичко в живота предстои – образование, семейство, кариера. Когато си на 20 години и чуеш диагнозата множествена склероза се налага да разбереш, че средата, в която живееш не е толерантна и щадяща за хората с тази диагноза. Става дума затова, че никой не избира заболяването си по ценовата листа на лекарството, а при солидарна система на здравеопазване всеки има право на най-доброто лечение и то получено във възможно в най-кратки срокове. 

Освен достъп до лечение, хората с МС имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло. МС не е присъда, която те осъжда на липса на социален живот и право на работа. МС не е нещо, което трябва да криеш, за да не те гледа шефът и колегите ти с други очи, като човек „второ качество”. Защото хората с увреждане не „замърсяват пазара на труда”, както преди време се изрази един виден наш представител на частния бизнес.

Това е и причината на 28-ми май, Асоциацията на хората с Множествена склероза да постави ясно част от проблемите за решаване, за да стане средата поносимо щадяща за пациентите с МС в България, една от 28-те страни членки на Европейския съюз:

1. От нерводегенеритвните заболявания в момента са засегнати повече от 9 милиона европейци, като в повечето случаи, тези заболявания водят до увреждания или пълна инвалидизация. Очакванията са до 2050 година този брой да се удвои или утрои. 

2. Хората в ранен стадии на тези заболявания желаят да продължат да работят и да допринасят за обществото. В България Наредба № 5 от 1987 г. на Министерството на здравеопазването, която е към чл. 333 от Кодекса на труда все още чака актуализация. 

3. Хората с МС имат право на лечение и рехабилитация. Поради тази причина през април месец 2014 г. Асоциацията на хората с МС в рамките на проекта си за изграждане на рехабилитационен център за хора с МС дари на МБАЛНП „Св. Наум“, София апарат за  репетитивна транскраниална магнитна стимулация на стойност 75 000 лв.. Апаратът въздейства върху пациента чрез предаване на поредица от импулси, променящи възбудимостта на мозъчната кора и зоната на разпространение на възбуждане и потискане. Освен на конкретното място на стимулация, ефектът обхваща и по-отдалечени места, свързани с невронни вериги. Методът се прилага и за лечение на болка и спастични парализи. Чрез него се подобрява състоянието на спастичност при хората с множествена склероза. Терапията намалява симптоматиката на заболяването.

За Множествената склероза: 

Множествена склероза /МС/ е хронично, често инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят. Диагностицираните са предимно между 20 и 40 годишни. 

Причината за появата на МС не е установена, но се смята, че това е автоимунно смущение – това означава, че собствената имунна система атакува здравите нервни клетки. Симптомите са непредвидими, но като цяло включват умора, отслабване на зрението, слабост в крайниците, скованост, спазми в мускулите, замаяност, забавена реч и други. Все още не е открито лечение за заболяването в световен мащаб, прилаганата терапия е поддържаща.

Източник


ned

Източник

2b781887063fced53ef231499a9ccf84

От 30 до 31 май 2014 г. в зала „МЛАДОСТ-Б” на Двореца на културата и спорта ще се проведе Международен турнир по тенис на маса “Varna Seagull Cup”, на който главен организатор е спортен клуб за хора с увреждания „Никея“.


ned

Източник

Снимка: odesos.bg

Само 6 от 34 проверени хотела и места за настаняване във варненския район „Одесос” са достъпни за хора с увреждания. Това показали инспекции на служители от кметството, Противопожарна охрана и Здравната инспекция, извършени по разпореждане на Дирекцията за национален строителен контрол.  В три от шестте хотела била осигурена достъпна среда в сградите, а в останалите имало подвижни рампи на входните стълбища.


ned

Инвалид ще шофира само с движения на главата си

Източник

photo of Инвалид ще шофира само с движения на главата си


ned

Източник

Здравейте, това е входът на Сметната палата. На човек в инвалидна количка, решил по някаква причина да посети сградата, му остава само с лек подскок да преодолее кашпата и е вътре. Лек ден!


ned

Източник

 

Служители на НЗОК окупират мястото за инвалиди, но ако някой им паркира на служебното, викат паяка. Снимка: Евгения Костова


НЗОК си има служебни места, но служителите й окупират и мястото за инвалиди, оплакват се възмутени граждани

Служители на НЗОК повикаха паяка, за да вдигне колата на инвалид, който е паркирал колата си на служебно място. Драмата се разиграла на улица „Кричим“ в столичния квартал  „Лозенец“.
„В същия този момент на инвалидното място имаше автомобил на здравната касата. Хората от паркинги и гаражи казаха, че не могат да вдигнат колата спряла на мястото за хора с увреждания, тъй като да паркираш на служебно е по-голямо нарушение“, уточнява Евгения Костова в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
„Здравната каса има служебни места, но това не им пречи да спират и на инвалидните. Подвижният знак "Служебен абонамент" се поставя към 09.00 часа, при положение, че мястото е от 08.00 ч. или се поставя в случай, когато някой инвалид спре на служебното им място, тъй като инвалидното е заето от автомобил на службата“, добавя възмутената дама.


ned

Източник

Супермаркет "Фантастико" в Студентски град. Водачът очевидно нарочно е заел двете места за инвалиди, просто като демонстрация.

Супермаркет "Фантастико" в Студентски град. Водачът очевидно нарочно е заел двете места за инвалиди, просто като демонстрация.

Фотограф: Ники Спиров

 


ned

Меги Узунова от Елена спечели конкурса „Свободни светове” за „Завладяващо сценично присъствие” с „Монолог на една свекърва”

Източник

За втора поредна година еленчанката Миглена Узунова бе наградена със статуетка за първо място на четвъртия "Турнир за купата на победителите. Победи на смелостта.” за хора с увреждания в Шумен, в началото на май. Тази година Меги омагьоса публиката в конкурса "Свободни светове” за "Завладяващо сценично присъствие” с "Монолог на една свекърва”.

В Шумен премериха сили състезатели от различни градове на страната и в отборни състезания по петанка и бирпонг, а също и в индивидуални дисциплини по дартс, маи, маори, холпул и др. Участниците се надпреварваха на тенис на маса, въздушен хокей, билярд, джаги и баскет-кош.  


НачалоПредишна123СледващаКрай