ned

Източник

Мним инвалид от Павликени ще лежи 2 години в затвора, защото 10 години е получавал пенсия с фалшиво решение за ТЕЛК от Ловеч. Районният съд във Велико Търново е постановил шофьорът да върне на държавата и неправомерно получените 17 084 лева с лихвите.


ned

Източник

С протест във Враца болни от множествена склероза настояват за качествено лечение и грижи

С протест във Враца болни от множествена склероза ще отбележат световния ден на това тежко заболяване. Протестиращите настояват качеството на лечение и грижи за пациентите с тази диагноза у нас да се повишат до стандартите в Европейския съюз. 

По официални данни, във Враца от множествена склероза са болни 35 души. Броят им е значително по-голям според фармацевта Иван Узунов, който от години живее с тежкото заболяване: 

Данни се получават тогава, когато човек е в пристъп и го регистрират. А всъщност има маса хора, които дори не подозират, че имат завоалирани форми на пристъп, дори не знаят, че носят тази диагноза. Т.е. няма адекватност между броя на болните и реалния брой болни.


Неадекватна към болните от множествена склероза е в цялата здравна система, твърди Иван Узунов: 

От тях се интересуват само когато се намират в пристъп, да се преодолее пристъпът. Когато трябва да бъдат преосвидетелствани за ТЕЛК, в повечето случаи остават на произвола на съдбата. А за тези, които са в тежко състояние, или тези, които са трупове, обикновено грижи абсолютно няма. 


ned

Източник

ПИСМО ОТ ЕДНА МАЙКА НА ДЕТЕ С УВРЕЖДАНЕ ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ И ВСИЧКИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Писмо от една майка на дете с увреждане до Г-н Бойко Борисов и всички народни представители*

Писмо от една майка на дете с увреждане до Г-н Бойко Борисов и всички народни представители*

До Г-н Бойко Борисов и Народните представители.
Писмо от една майка на дете с увреждане до Г-н Бойко Борисов и всички народни представители.


Русан

И тази година  за трети пореден път ние от "Клуб за пълноценен живот"- Пловдив открихме сезона на летните почивки с четиридневна почивка в Неа Врасна/ Гърция. Благодарение на добрите ни взаимоотношения с ТА:"Оазис"-А Благоевград, които ни предлагат оферти на ниски цени нашите членове имаха възможността да се пекат на плажа, да посетят гръцка таверна и да опитат рибни специалитети. Един от дните организирахме екскурзия до манастира: "Св. Лидия" намиращ се в Аспровалта. /Манастира е построен по европейски проект и се използва за лагер и лечение на болни деца/. Транспорта отново ни осигуриха ТА:"Мем травел".Следващите ни организирани почивки са в Лутраки/Гърция-царството на минералните извори, където ще лекуваме болките си. Седемдневна почивка в Банско съчетана с плаж и планина и през август почивка на море в Несебър.   

 

 


ned

Източник

Над 30% от шофьорите в Русия заемат паркоместата за инвалиди, като пренебрегват обозначителните знаци. Руската неправителствена организация Dislife стартира кампания, целяща да спре това поведение на шофьорите, съобщава технологичният сайт PixelMedia.bg.

Всеки път, когато човек без увреждане се опита да паркира на паркомясто за инвалиди, пред колата изскача холограма на чавек с увреждане. Това става възможно, благодарение на специални камери, които проверяват за наличие на стикери за инвалидност на предните стъкла на колите.


ned

Източник

Ерик Сорто е първият човек в света, който има невронна протеза, имплантирана в дял от мозъка, където се формират намеренията

Нова невропротеза, имплантирана в мозъка, ще дава възможност на парализиран човек да използва лесно изкуствена ръка и то само със силата на мисълта. Това дава нови надежди на хората с ампутирани или парализирани крайници, пише АФП.


ned

Източник

Гергана Брънзова: МС е моята сила

Гергана Брънзова: МС е моята сила

Гергана Брънзова е една от най-известните български баскетболистки от близкото минало. Първата българка и една от само четири нашенки играла в женската НБА. Дъщеря на баскетболната легенда Бойчо Брънзов, чието име носи бургаската спортна зала в комплекс „Зорница”. От дълго години Гергана живее в Турция и е омъжена за легендата на местния баскетбол Харун Ерденай. Тя е майка на 3 деца.

За съжаление, родената в Бургас Брънзова се разболява от множествена склероза /МС/ - диагноза, която ѝ е позната. Майката ѝ - Магделина Брънзова, също страда от множествена склероза вече 10 години и се предвижва с количка. Баща ѝ Бойчо Брънзов умира от коварната Амиотропична латерална склероза. Затова Гергана дълго време не може да приеме диагнозата и даже крие от своето семейство. За болестта ѝ знаят единствено съпругът ѝ и сестра ѝ Албена. 

Пред камерата на БТВ и пред микрофона на Венета Георгиева, тя разказа своята история и така тя става известна на всички. Само за една година Гергана успява да пребори болестта, а сега е готова да помага и на други. 

През август 2013 г. Гергана разбира, че е болна от множествена склероза. Бургазлийката започва да губи своята подвижност, не може да ходи, губи на 95 процента зрението си – особено с едното око. Най-добрият професор в Турция ѝ предлага лечение – всекидневна инжекция за потискане на имунната система, за около 30 000 долара на година, което няма гаранция, че ще даде успешен резултат. Гергана отказва и обръща гръб на традиционната медицина. 

Случайно попада на книгата „Как се излекувах от МС“. С помощта на натуропатия, авторката Ан Борох на книгата оздравява от множествена склероза. Гергана пътува до Лос Анджелис, където Ан Борох ѝ прави тестове. После ѝ назначава диета за изчистване на организма. Тя спира на яде глутен, всички зърнени храни, млечни, тестени храни, бобени растения и захари. С помощта на дисциплината от спорта Гергана издържа, включва акупунктура и алтернативна медицина в своето ежедневие. Имала е голямо количество живак и олово в кръвта си, за това е направила детоксикация в продължение на 2 месеца.

Гергана Брънзова вярва, че животът не е да откриваме себе си, а да създаваме себе си. Но е важно да разберем и каква е нашата мисия. Да имаш силата да погледнеш страха и въпреки него да имаш желание да скочиш и да го прескочиш. „МС е моята сила”, казва Гергана.

След последното посещение в лекарския кабинет в Истанбул, лекарите съобщават на Гергана, че множествената склероза вече я няма. Първото мнение е на лекаря, който обслужва скенера, после на рехабилитатора, а след това на невролога. Специалистите са категорични - никой в Турция не е срещал подобен прецедент. Но той се казва Гергана Брънзова.

В памет на баща си Бойчо Брънзов тя мечтае да обедини баскетболните клубове и хора в родния Бургас. 

ned

Източник

Ако някой ми отговори на въпроса как може да препише това дете, ще му бъда благодарна, казва майката


Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майката Дарина Тодорова, която е известен адвокат под тепетата, сподели пред БЛИЦ: „Аз бях защитник на държавата по делото срещу връщането на имотите и двореца Кричим на Симеон Сакскобурготтски. Беше трудно, но спечелихме. Сега водя подобна битка, не само за моето дете, а за всички такива незрящи, но упорити и ученолюбиви деца, които искат да се развиват. Моят син иска да стане адвокат. Как да му обясня обаче, че в България това е трудно, почти невъзможно, тъй като хората с увреждания не са равнопоставени с другите”.Адвокат Тодорова е възмутена: 

„В момента синът ми е в седми клас и както всички деца, с които е учил и е всеки ден поиска да се яви на матурите. И тук започна поредния проблем. При многократни посещения от моя страна в Инспектората по образование в Пловдив, ми се обясни, че той има право на преференции за записване в училище и да си прочета там някъде в интернет в кои училища и специалности може да учи. Смея да твърдя, че съм грамотен човек, но такава информация в сайта на Министерство на образованието и инпектората, нямаше. 

Наложи се да преустановя работа известно време, за да реша въпроса с учението на сина ми. И при поредното си посещение в инпектората по образование ме уведомиха, за няколко професии, разрешени с наредба от 2004 г. Но от нито една от тях не отговаряше на желанието на моето дете, поради което поставих въпроса за явяване на общо основание на матурите, т.е. да кандидатства наравно с другите деца. Бях изумена, когато ми се обясни, че въпреки, че има право, може да се яви само на първия модул, което означаваше, че той не може да кандидатства в избрано от него училище. А проблема тук е, че няма кой и как да му направи втория модул на брайл. 

Благодарна съм все пак на началникът на инспектората Иванка Киркова, която поради моята упоритост ме прие, изслуша и най-накрая решиха, че наистина има проблем, на който трябва да се намери решение. Това не касае само моето дете, а при един изработен механизъм от следващата година и другите деца с проблеми, ще имат „правото” да учат това, което искат и там където искат. Не може да избират от професии по наредба от 2004 г., която не е актуализирана с въведените нови специалности в училищата. Не може един чиновник в министерство да е преценил преди години на общо основание, какво могат да учат и работят тези деца. Та нали всяко е индивидуално и има различни способности и желания. Днес синът ми е на матура – втората по математика. Преди ден беше по български език. Да, той се яви и на втори модул, който така и не беше направен на брайл, но поради липса на друга възможност и с мое съгласие, Министерство на образованието разреши явяването му, като всичко му се чете. И в този случай, при дете със 100% слепота има 5 човека – квестори и ресурсни учители, както и камера. Ако някой ми отговори на въпроса как може да препише това дете, ще му бъда благодарна. За статистика в стая с 25-30 ученика има двама квестори. Това е накратко част от историята за образованието на едно дете с увреждане в масово българско училище”, споделя адвокат Дарина Тодорова. 

По пътя на незрящото момче, което иска да стане юрист и е пълен отличник, вървят още слепи деца, които учат в Пловдив. 

ned

Източник - tv7

Най-неприятното е, че целият абсурд се разиграва според законовите мерки

Мъж на 53 години с 93% инвалидност остана без пенсия.

Преди няколко години здравето на Божидар Русев рязко се влошава. 

"Първоначално се почна от смяна на тазобедрена става и след това вече по реда – белодробна емболия от непиене на лекарства, които разреждат кръвта", разказва Божидар.

В момента той е с 93% инвалидност, а от март тази година не получава пенсия. 

"Естествено, в ТЕЛК следят кога ми свършва срокът, той свършва февруари, те ме викат на 9 март. Това вече означава два месеца без доход – значи някъде се къса връзката. Аз за един месец не мога да си направя всичките изследвания. Геройски приключих някъде на 2 април и на 2 април в НОИ ми казаха - "вижте, сега трябва да мине и наша комисия". Така че и април няма да взема пенсия."

Докато чака пенсията, Божидар разбира, че НОИ обжалва решението. Когато пита защо, започват да го пращат от един кабинет в друг. Накрая му казват, че трябва да отиде в Центъра по хигиена, да намеря там някого от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и евентуално те да му кажат какво се случва от тук нататък.

Божидар успява да се свърже по телефона със служител на Националната експертна лекарска комисия по телефона, но получава следния отговор - ще получите писмо до три месеца.

От НОИ обясниха пред ТV7, че Божидар не е подал официална жалба и затова не могат да дадат информация. А в писмен отговор пък от НЕЛК се твърди, че 53-годишният мъж трябва да се яви на комисия. Докато тече обжалването, той може да получава единствено социална пенсия за старост. Най-неприятното в този случай е, че всичко това се случва по закон.

А докато тече законовата процедура, Божидар ще разчита на подаяния. Обидата е голяма, защото според него институциите и хората не са толерантни към инвалидите. Той вече е свикнал с хорските обиди, но не и с бюрокрацията. За това е категоричен, че ще търси правата си докрай.


ned

Източник

Софийското метро е победител в конкурс за достъпна градска среда

Софийското метро е победител в конкурс за достъпна градска среда


Софийското метро е победител в 
конкурс за достъпна 
градска среда


София, 20 май /София Господинова, БТА/
Столичното метро получи награда на Секретариата на 
Съвета на Европа в петото издание на конкурса "Достъпност на 
Регионитe" - за 2015 г. в категорията "Достъпност на условията 
на живот - сгради, пътища, транспорт", съобщават от Столичната 
община. 
Отличието бе връчено на церемония в Париж на 19 май на 
заместник-кмета на Столична община с ресор "Социални дейности и
интеграция на хора с увреждания" Албена Атанасова. 
Конкурсът е под патронажа на генералния секретар на 
Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и на президента на Франция 
Франсоа Оланд. 
Във всичките 34 метростанции има изградени асансьори за 
хора с увреждания, като в новоизградените 27 станции са 
осигурени минимум по два входа с асансьори.


НачалоПредишна12СледващаКрай