dido1985

Вижте само каква дискусия – всеки прехвърля отговорността на другия и в крайна сметка никой не прави нищо!

Никой закон не толкова закостенял, че да не може да се промени, ако някой не го поиска!


ned

Здравната каса отказва да плати средствата за лечението на актьора Христо Мутафчиев и още 30 души, които като него са били приети по спешност в болница "Свети Иван Рилски" миналия месец. Всичките са били с реален риск за живота, в болницата са им направени черепно-мозъчни операции.
Директорът доктор Дечо Дечев обясни пред bTV, че с тези случаи е надхвърен делегираният бюджет, отпуснат от Касата, който е с 35% по-малък от парите, превеждани през същия период на миналата година.
От Здравната каса заявиха, че всички болници са на делегирани бюджети и е въпрос на добър мениджъмнт парите да бъдат така разпределени, че с тях да се покрият първо спешните случаи, а плановите да бъдат записани в листа на чакащите.


megi_mp

Повече от 100 инвалиди и социални асистенти прекараха нощта на открито, за да бъдат включени в програма на Столична община за личен асистент.

Причината е, че това кой да фигурира в нея се определя по реда на записване.

Независимо от температурите навън и тази нощ същите хора ще спят на открито.


megi_mp

Все още те не се допускат в много хотели, ресторанти, банки и институции

Стартира кампания в подкрепа на незрящите с кучета водачи

Фондация Очи на четири лапи стартира кампанията "Отвори очи", чиято цел е да подпомогне хората с увредено зрение, придружавани от кучета водачи.

В много обществени места като хотели, ресторанти, банки и други институции все още не допускат незрящи с кучета водачи въпреки Закона за интеграция на хората с увреждания. До голяма степен това се дължи на погрешното схващане, че допускането на такова куче би отблъснало потенциални клиенти.


ned

Може да се стигне до извеждане на хора от Дома на инвалида30.11.2010  /  Източник


Най-вероятно ще бъде даден срок от три месеца, за да бъдат изплатени натрупаните такси от страна на някои от домуващите в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. От там нататък вече няма отстъпление. Това каза кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев по време на днешната среща между ръководството и домуващите в социалното заведение с някои институции.

"Знам, че звучи нечовешко това, да "изведеш" от Дома един човек с физически увреждания. Но все пак, всички трябва да спазваме условията, под които сме се подписали, за да няма проблеми. Може би ще бъде прецедент, но не е изключено да се стигне до крайности - извеждане от институцията на тези хора, които не спазват установения ред", категоричен е кметът Танчев.


megi_mp

 Федерален съд даде срок от 15 месеца на канадското правителство да направи още по-достъпни интернет сайтовете си за слепи и хора със зрителни увреждания, което означава за над 600 000 канадци. Това решение на Федеравния съд на Канада е взето в резултат на иск, внесен от полусляпа жена от Торонто, която не е можела да ползва редица сайтове на федералното правителство, включително и такива за търсене на работа. Съдът припомни, че правителството е поискало в началото на настоящото столетие от своите 146 министерства и агенции да направят програмите си и услугите си в интернет достъпни за хората със зрителни проблеми най-късно до 2001г. Съдът е заключил, че правителството не е приложило съществуващите изисквания за достъпност и следователно е в нарушение на конституционната харта за правата и свободите на гражданите, допускайки дискриминация спрямо ищцата и други хора със зрителни проблеми. Слепите и хората със зрителни увреждания могат да ползват интернет чрез "екранни четци" - приложения, чрез които съдържанието на сайтовете се чете на глас за потребителя, както и приложения за принтиране на съдържанието на сайтовете на брайловата азбука. /АФП /

БГНЕС      ИЗТОЧНИК


megi_mp

Джигитът хвърлил на осмокласника 50 лева, за да мълчи

СОФИЯ. Баровец помете сирак на пътя, захвърли го край сиропиталището и му пусна 50 лева в краката, за да си мълчи за катастрофата. "Инцидентът е станал на кръстовището при пазарчето на кв. "Хаджи Димитър" привечер", разказа за "Стандарт" Капка Георгиева, директор на Социалния учебно-професионален център "Княз Борис I" за деца с увреждания, където учи и живее пострадалото момче Петромил Й. Георгиева разказа, че тийнейджърът излязъл с други деца от дома на разходка до близкия магазин "Билла". Когато обаче пресичал, шофьорът с тъмнозелен по описанието му "Мерцедес" го блъснал на улицата и ударил с бронята много лошо крака му. Шофьорът излязъл от колата, взел момчето, качил го на задната седалка и тръгнал. Вместо обаче да го отведе в болница заради силните му болки в крака, джигитът оставил Петромил на земята пред социалния дом. Хвърлил му и 50 лева, за да си мълчи за инцидента. Когато учителите и медицинската сестра го видели, веднага извикали полиция и Бърза помощ. Петромил бил откаран по спешност в "Пирогов", тъй като лявата подбедрица била много лошо счупена и се налагала спешна операция. Повече от 3 часа екип от спешната болница под ръководството на д-р Николай Цуцумански се борили да спасят крака на момчето. Лекарите поставили метален имплант за 1000 лв. Пластината се заплаща от пациента, но докторите си поделили разходите, тъй като Петромил е сирак и няма възможност да плати импланта. От МВР пък коментираха, че не издирват шофьора, защото от социалния дом не подали жалба. Освен това катаджиите смятат, че хлапето е виновно, тъй като пресичало неправилно на кръстовището на улиците "Осогово" и "Златица", обясниха от МВР.  
Румяна Милева                                                                                      ИЗТОЧНИК


megi_mp

Глухи деца правят парцалени кукли

Деца от училището за глухи се включват в създадената работилница за изработка на парцалени кукли и новогодишни играчки от 10 часа в Етнографския музей. Ателието и участието на децата са част от по-голям проект на Етнографския музей и дава възможност за практическа интеграция и получаване и обследване на резултатите от дейността.                                                                          ИЗТОЧНИК


megi_mp

Откриват рампа за хора с увреждания в плувен басейн © sxc.hu/архив   Зам.-кметът  по Европейски политики и социални дейности Георги Търновалиски ще открие външна рампа за хора с увреждания в плувния басейн „Младост 91" /до Спортния диспансер/. Рампата е изработена със средства по проект на Община Пловдив "Осигуряване на условия за социално включване и достъпна среда за деца и възрастни със зрителни и двигателни увреждания", финансиран от Агенцията за хора с увреждания. На откриването ще присъстват бъдещите ползватели на рампата - деца и възрастни, представители на различните сдружения и съюзи на хора с увреждания в Пловдив. Това ще е подарък за тях по повод предстоящия Международен ден на хората с увреждания 3-ти декември

ИЗТОЧНИК


svetlana_alex

SOS Мucoviscidose (Cystic Fibrosis) 


НачалоПредишна12345678910СледващаКрай