ned

Защо 3-ти декември от ден за отбелязване и подсещане, че съществуват и хора с различни увреждания, че трябва обществото, отговорните институции и държавата да ги приема с разбиране и да обърне внимание и на техните специфични нужди...

се превърна в някакъв еднодневен фалшив празник с фойерверки за пенсионери по възраст и тук там някой чакащ само този ден за да ”празнува”… и чувства жив ?


ВИЕ КАК МИСЛИТЕ ?
Ето какво мислят хората по света !

3 декември – Международен ден на хората с увреждания


През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания и неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. Нормата на чл. 26 от Хартата за основните права на Европейския съюз признава правото на хората с увреждания да се „възползват от мерки, които осигуряват тяхната автономност, социалната и професионалната им интеграция и участието им в живота на общността”. Основните изисквания за спазването на човешките права се прилагат и спрямо хората с увреждания. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

Република България все още не е предприела действия за присъединяване  към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер. Документът разглежда проблемите им изцяло в перспективата на човешките права, посочвайки мерките, които държавните и недържавните структури трябва да предприемат, за да гарантират, че правата на хората с увреждания се спазват наравно с правата на всички останали. Безусловно присъединяването на България към тази конвенция е една амбициозна задача и нейната реализацията ще изисква съвместните усилия на институциите, гражданския сектор и бизнеса.
Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда.

at_mitev

3  декември – Международен ден на хората с увреждане

 

В навечерието на 3 декември – международният ден на хората с увреждане се сещаме за различните от нас. Сещаме се за хората които често си стоят в къщи и рядко виждаме на улицата. Сещаме се за хората които поради физически дефицит или друго увреждане са ограничени от свободата на придвижване. Сещаме се за хората с диагноза която е равна на издадена присъда без право на обжалване. Тези хора които са хора като всички други, хора които имат същите мечти и същите радости. Хора. Забравяме че те са човеци в забързаното ни ежедневие и егоистичното си материалистчно стремление. Колко малко тези хора искат от нас. Те искат една топла дума. Искат протегната ръка. Искат ние здравите и можещите да положим усилие да направим тяхната среда достъпна за придвижване. Да могат да работят нещо което е по техните възможности. Искат да имат приятели. Искат да бъдат обичани и разбирани. Тези хора не искат милостиня. Те нямат нужда от съжаление. Просто искат да знаят че някой се нуждае от тях и че могат да бъдат полезни, както за обществото така и за себе си.
Надявам се, че на този 3 декември няма да им „честитим празника”, защото е цинично да се поздравяват хората с увреждане с този ден, а трябва да се обърне внимание на проблемите по достъпността, трудовата заетост, социалното включване и достъпността им до образователни и културни институции.


ned

Турнир по вдигане на тежести 2011 г.

Източник

От 30 ноември до 2 декември по случай Международния ден на хората с увреждания – 3 декември в Ямбол ще се проведе Държавно първенство по тенис на маса и турнир по вдигане на тежести за купата „Христо Христов”.


katrinata

ВЪЗРАСТЕН МЪЖ САМО ПО ГАЩИ И НАДПИС "ГЛАДНИ СМЕ!" НА КОРЕМА ПРОТЕСТИРА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА. ТОЙ БЕ ЕДИН ОТ СТОТИНАТА ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО СЕ СЪБРАХА ДНЕС НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ.

СЛЕД НЯКОЛКО ЗАКАНИ МЪЖЪТ СЪБЛЕЧЕ ДРЕХИТЕ СИ И ПОКАЗА ТЯЛОТО СИ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ , ЗА ДА ВИДЯТ КОЛКО ГЛАДНИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.

ВЪПРЕКИ ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ЗА СПОНТАННОСТ НА ДЕЙСТВИЕТО, ДЯДОТО ЯВНО СЕ БЕШЕ ПОДГОТВИЛ ДОБРЕ, ЗАЩОТО НА ТЯЛОТО МУ БЯХА НАРИСУВАНИ РЕБРА, А НА КОРЕМА МУ БЕШЕ ИЗПИСАН НАДПИС "ГЛАДНИ СМЕ".


ned


ИЗТОЧНИК - ВИЖТЕ  ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ - ТУК

Този вторник в "Апартаментът" ще говорим за проблемите в българското здравеопазване. Можеш ли да се лекуваш качествено у нас, ако нямаш пари? Чести ли са случаите, в които хората са принудени да си плащат допълнително, за да получат медицинска помощ? Защо има такива случаи на нерегламентирани плащания? И какви са причините системата да допуска такива неща? Това ще е темата на "Апартаментът".katrinata

ПАРИ ЗА КОЛЕДНИ ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИИТЕ ИМА. ТОВА ЗАЯВИ ВЪВ ВАРНА ЛИДЕРЪТ НА КНСБ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА ЗА ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ  МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА ВЪРВИ МНОГО ДОБРЕ. БЮДЖЕТЪТ Е 200 МЛН. ЛЕВА НА ПЛЮС,  ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ Е ПЛАНИРАН ДА ИЗЛЕЗЕ НА КРАЯ НА ГОДИНА 1,1 МЛРД. ЛВ. НА МИНУС, ЗАЯВИ ДИМИТРОВ.

НЕЗАВИСИМО ОТ РАЗПЛАЩАНИЯТА, КОИТО ПРЕДСТОЯТ, БЮДЖЕТЪТ ПРЕДПОЛАГА И ИМА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЕДНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 60 МЛН. ЛЕВА, КОИТО ДА ДАДАТ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ПОСОЧИ СИНДИКАЛНИЯ ЛИДЕР.


Русан

ПАЗАРДЖИК Стефка ВЕНЧЕВА, 26 Ноември 2012; 11:36 

 

Луксозни лимузини задръстват около обяд дясната лента на “Цар Шишман” и никой не ги санкционира, съобщи на редакционния ни телефон наш читател, живеещ в блок “Хеброс”. Повод за негодуванието му станали скобите, които закопчали колата на зет му. Младият мъж се качил при него, за да му остави хранителни продукти, тъй като тъстът е на преклонна възраст и се движи с патерици. За половин час престой на същата улица колата била санкционирана от “Синя зона”, а на отсрещния тротоар без проблем се мъдрели пет мерцедеса.


Русан
 
Източник: в. Стандарт 09:09 / 26.11.2012  
© Impact Press Group
Ще зарадва ли Дядо Коледа пенсионерите с повече пари за празниците, ще стане ясно след Никулден. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Ако към 7-и декември хазната е на плюс, решението как да се похарчи излишъкът ще вземе социалният министър Тотю Младенов, обясни Дянков.

Дали ще има свободни пари, зависи от разплащанията по европейските програми. Заради меката есен обаче строителството на магистралите "Струма" и "Тракия" върви с по-бързи темпове от очакваното.

Затова ще се наложи да извадим непредвидени средства от бюджета, което може да ни вкара временно в дефицит, обясни вицепремиерът. Той призна, че е против раздаването на коледни добавки и 13-та заплата.

50-100 лв. за празника няма да решат проблемите кардинално. Аз искам хората да са добре постоянно, каза Дянков.Read more: http://news.plovdiv24.bg/397660.html#ixzz2DKxMPT8D

ned

Само с допир незрящият получава информация за докоснатия продукт

Учен от Техническия университет в Габрово разработи телефон - навигатор за хора с увредено зрение. Само с допир на телефона до друг обект те получават гласова информация за него.

Всеки обект в заобикалящата ни среда може да бъде разпознат, ако е снабден с пасивен етикет, който носи предварително зададена информация за обекта. Услугата е от типа клиент - сървър. За да я ползва потребителят, трябва да разполага със смартфон с вградени четец и чип.


ned
Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече?


Източник

Клауза в новия договор между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК предвижда пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече, отколкото досега. За това алармираха пациентски организации и фармацевти.
Причината идва от това, че отстъпката, която до момента се правеше от фирмите производители на лекарства, вече ще се разпределя пропорционално между касата и пациента. От организациите са убедени, че по този начин ще постъпват повече средства в касата, за сметка на смъртни случай сред пациентите с хронични заболявания, които се лекуват с подобен тип лекарства.
Към момента ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от НЗОК, остатъка се поема от производителите на лекарства под формата на отстъпка, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„С тези текстове пациента сега задължително ще трябва да доплати тази част, която трябва да отиде в бюджета на касата, което практически ще лиши тези пациенти от възможността да се лекуват”, заяви той.
По този начин ако едно лекарство струва 1000 лева и до сега касата реимбурсираше 750 - фирмите производители покриваха останалите 250 лв. С новите текстове в закона обаче пациентът ще бъде принуден вече да заплати 75% от тези 250 лева в аптеката, която да преведе парите към здравната каса, допълни Хасърджиев.
От организациите единодушно се обединиха около мнението, че тези промени са антипациентска мярка от страна на Българския фармацевтичен съюз, която цели малките аптеки да си върнат позициите на пазара, за сметка на някои големи фармацевтични вериги. Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, председателят на съюза д-р Мирослав Ненчев сам е издал намеренията си, като ги е обявил преди ден пред медиите.

„Ако не беше самоувереността и глупостта на този мустакат негодник, който вчера даде пресконференция, че това днес ще бъде факт, и вие нямаше да знаете”, заяви той.

Тази сутрин представители на организациите, заедно с фармацевти, се срещнали с директора на НЗОК Пламен Цеков. В резултат на преговори, договорът за момента е спрян и неговата съдба ще се реши в понеделник. Собствениците на аптеки са на мнение, че той все пак ще бъде приет, и когато това се случи, ще последват безсрочни гладни стачки.НачалоПредишна1234СледващаКрай