ned

Машините бяха представени от специалисти по изкуствен интелект от БАН

ВИЖТЕ И ВИДЕО МАТЕРИАЛА - ТУК

ИЗТОЧНИК


ned

Богати “инвалиди” жалят глоби от 200 лева

Луксозни возила без стикери редовно окупират специалните кътове в търговските центрове

Богати “инвалиди” жалят глоби от 200 леваБогати “инвалиди” редовно паркират на местата, обозначени със знак за инвалиди на паркингите на големите търговски центрове и в Синята зона. Двете места до централния вход на мола редовно са заети от мерцедеси, беемвета, ягуари или други луксозни марки. Рядкост е да видиш на тези места автомобил със стикер за инвалид. Същият сценарий се разиграва през ден пред Съдебната палата, големите болници, НАП, НОИ и дори пред сградата на дирекция “Социално осигуряване”, която е на стратегическо място на бул. “Руски”. Местата за инвалиди стоят заети с часове, а хората, които действително имат проблем с придвижването, са принудени да паркират на километър и да куцукат с патерици, за да стигнат до обществените сгради.
Прави впечатление, че на паркингите най-нагли са собствениците на скъпи автомобили, които явно смятат, че Законът за движение по пътищата важи само за тези, чиято цена на колата не надхвърля 10 хиляди лева. От началото на годината служители на Пътна полиция са глобили над 60 души, паркирали в обозначените със синьо места. Повечето от тях са получили наказателни постановления за 200 лева. Много от нарушителите обжалват размера на глобата с доста несъстоятелни, а в някой случаи и смехотворни доводи, като например този, че паркингът е частен имот и там правилата за движение и паркиране не важат.
Преди броени дни пловдивчанката Мирела Дончева изпрати компилация от снимки, които тя е направила в подземния паркинг на мол “Пловдив”. Тя е нарекла серията “Богатите инвалиди на Пловдив”. “Това се случва главно на паркингите на мола, макар че се забелязва и на много други места.
Там обаче като че ли е най-фрапиращо нахалството им. Не мога да преценя защо колите, които спират по този начин, винаги са скъпи и луксозни, сякаш има някаква взаимовръзка между това, да печелиш добри пари и да караш хубава кола, с това, да се държиш като пълен селянин!” За съжаление обаче снимката не може да бъде доказателство и акт, съставен по снимка,автоматично пада в съда.
От КАТ периодично правят проверка в зоните, където най-често има нарушения, но постоянен контрол липсва. Собствениците на търговските центрове очевидно също не вземат присърце проблема.
Челен опит
В Холандия глобите за паркиране на място за инвалид са убийствени. Наскоро пловдивски инвалид със стикер на автомобила паркира пред музея на Ван Гог в Амстердам на указано място за инвалид. На автомобила му бе залепен фиш за глоба от 300 евро. Причината е, че преференциите важат единствено за инвалиди, които живеят в Амстердам.
Стикери
През тази година в Пловдив са издадени безплатни стикери за паркиране на 1461 души, съобщиха от социалните служби. През миналата година броят им е 1500. При условие, че под тепетата се изплащат добавки за социална интеграция на 31 000 хора с увреждания, броят на разрешителните за паркиране далеч не е голям, коментират социалните служби. Те напомнят, че в общата бройка влизат и близо 2000 деца с увреждания, чийто родители имат право да получат такъв талон за паркиране по наредбата, подписана от Иван Тотев. Мнението на социалните е, че с талоните не са злоупотребява, но инвалидите често не могат да се възползват от правата си заради нахални баровци.
Стикери
През тази година в Пловдив са издадени безплатни стикери за паркиране на 1461 души, съобщиха от социалните служби. През миналата година броят им е 1500. При условие, че под тепетата се изплащат добавки за социална интеграция на 31 000 хора с увреждания, броят на разрешителните за паркиране далеч не е голям, коментират социалните служби. Те напомнят, че в общата бройка влизат и близо 2000 деца с увреждания, чийто родители имат право да получат такъв талон за паркиране по наредбата, подписана от Иван Тотев. Мнението на социалните е, че с талоните не са злоупотребява, но инвалидите често не могат да се възползват от правата си заради нахални баровци.


ned
Експериментално устройство позволява на парализирани хора да управляват инвалидната си количка само с просто движение на езика в съответната посока. За целта на езика се поставя пиърсинг - магнитна плочка, приличаща на бижу, която служи като джойстик. Информацията за местоположението на езика се подава към смартфон, който потребителят носи. След това специално приложение изпраща командата към електронната система на количката. По същия начин може да се задвижва и курсорът на компютър.Учените са провели експеримент с 11 души, парализирани от врата надолу, които бързо се научили да използват езика си като средство за управление на инвалидната количка и се справяли дори с трудни маршрути с много завъртания и обръщане.

Системата е разработена от екип учени от Атланта и Чикаго. Проучването, публикувано в списание "Science Translational Medicine", е в ранен етап, който позволява употребата на устройството само в лабораторни условия. Преди да може да бъде продавано устройството, трябва да бъдат проведени по-широки проучвания в реални условия. Но идеята привлича вниманието на специалистите и поражда надежди за осигуряване на по-голяма мобилност и независимост на парализираните хора.
 

ned
Фалшива обява за продажба на органи – част от инициатива за страдащите от мускулна дистрофия
14-годишно българче обяви днес органите си за продан
ИЗТОЧНИК
4,обява, органи, продажба, дистрофия, александър, ebay
Снимка: btvnews.bg

14-годишно българче обяви днес органите си за продан в сайта за онлайн търговия eBay. Новината бързо обиколи интернет пространството.

Оказа се обаче, че обявата е фалшива. Тя е публикувана от Българската асоциация за невромускулни заболявания и цели да насочи вниманието към пациентите с тази болест.

Днес на сайта за онлайн търговия eBay се появява обявата на 14-годишния Александър. Той продава органите си на аукцион с първоначална цена от 99 цента.

 


ned

Чл.5….. изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация.

Чл. 16. Работодателят е длъжен да пригоди работното място към нуждите на лице с увреждания при неговото наемане или когато увреждането на лицето настъпи след наемането му на работа, освен когато разходите за това са необосновано големи и биха затруднили сериозно работодателя.

Кодекс на труда


ned
Сваляме ѝ шапка!

Воля и смелост. Двата движещи компонента, които правят стъпките към успеха реални. Ако понякога в личния си живот можем да ги пренебрегнем и по този начин да ощетим живота си, в спорта да не ги притежаваш е немислимо.


Пример за истински борец в това от отношение е Мария Петровска - младото момиче, което ще ви представим в следващото видео. Макар и прикована към инвалидна количка, тя не отстъпва по нищо на най-добрите фитнес спортяги, за които сме ви разказвали немалко. Красива, амбициозна и силна, тя достойно се нарежда сред хората, на които се възхищаваме от цялата си душа. На въпроса: Кои са любимите ти места?, тя отговаря: Фитнес залата и плувният басейн. Има ли нужда да ви говорим още? По-добре да замълчим и да ви я представим в целия ѝ умопомрачаващ блясък.Русан
Не плащал издръжка на сина си 4 години
Автор: ПАЗАРДЖИК Христо ИЛИЕВ
20.11.2013   |   10:10

Жестокост! Запорираха социалната пенсия на инвалид

Държавен съдебен изпълнител наложил запор на социалната пенсия на инвалид. Васил П. получил втора група инвалидност и му определили месечна пенсия в размер на 179,90 лева. През 2008 г. мъжът се разделил със съпругата си, а синът им останал да живее при майка си. Съдът постановил Васил П. да плаща всеки месец по 80 лева издръжка на детето. Мъжът обаче не го правел по обясними причини - единственият му доход била мизерната социална пенсия, която не му стигала за нищо.


След като четири години не получили и лев за издръжка, едва през декември миналата година бившата съпруга на Васил П. решила да си търси парите по съдебен ред. Извадила изпълнителен лист и завела дело при съдебен изпълнител. Докато процедурата по принудителното събиране на парите стартира обаче, синът є навършил пълнолетие и задължението за издръжка отпаднало. Въпреки това бирникът наложил запор на социалната пенсия на инвалида и задължил НОИ да отчислява всеки месец по 80 лева.


Bloody Lady

Здравейте  :)

Казвам се Ива и съм на 32 години. Инвалид съм по рождение (наследствено заболяване).

Проблемите ми се изразяват в затруднено ходене, невъзможност за тичане (поради лекарска грешка). 


ned
Този текст обяснява какво е Конвенция за правата на хора с увреждания и какво означава хората с увреждания да са равни пред...
 
1
КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ:РАВЕНСТВО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРЕД ЗАКОНА
 
Лесен за четене текст
 
Този текст обяснява какво е Конвенция за правата на хора сувреждания и какво означава хората с увреждания да са равни пред закона
КАКВО Е КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ?
 
Конвенцията за правата на хора с увреждания е международен договор за права
-
та на хората с увреждания. Този договор казва какво трябва да направят държави
-
те, за да са сигурни, че хората с увреждания имат равни права с всички останали.
ОСНОВНИ ИДЕИ В КОНВЕНЦИЯТА
Хората с увреждания са свободнида направят своя собствен избор;
 •
 
Никой няма да бъдедискриминиран;
Какво е дискриминация?
Лошото отношение към хората, които се различават от останалите.
Хората с увреждания имат правода бъдат включенив обществото като всички хора;
Хората с увреждания трябвада бъдат уважавани такива, каквито са;
• Равенство на хората с уврежданияпред закона;
Всички трябва да иматравен достъп;
 
2
ex oriente film 2011
Мъжете и жените трябва да иматравни възможности;
Децата с увреждания трябва да бъдатуважавани такива, каквито са,докато растат.
РАВЕНСТВО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРЕД ЗАКОНА
В Конвенцията пише: Хората с увреждания имат същите права като всеки другчовек. Държавите трябва да са сигурни, че хората с увреждания упражняват са
-
мостоятелно тези свои права, като:
сами избират от какво имат нуждаи вземат решенияза важни неща в живота си;
сами решаваткакво да правят с паритеи собствеността си;
сами избират от каквисоциални, здравни и другиуслуги имат нужда;
имат възможносттада създадат свое семействои да бъдат родители;
сами решават от кого да поискат подкрепа,когато имат нужда.
Държавите трябва да приемат правила, с които да следят, че тези, които подпома
-
гат хората с увреждания, няма да злоупотребяват и нарушават техните права.
БЪЛГАРИЯ И КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
България подписа Конвенцията за правата на хора с увреждания през септември2007 г., а Допълнителния протокол - през декември 2008 г. За да стане обаче Кон
-
венцията задължителна за нашата страна, е необходимо тя да бъде ратифицира
-
на. До този момент България не е предприела стъпки в тази посока.
 
3
Какво е ратификация?
Държава заявява, че ще спазва правилата на Конвенцията и дава правона хора с увреждания да търсят защита на своите права от различнидържавни и международни институции.
 Ако България ратифицира Конвенцията, правителството трябва да гарантира, чехората с увреждания са равни на всички останали хора и да ги защитава от всякак 
-
ва дискриминация, като:
Променя закони,приема нови закони и следиза тяхното правилно прилагане от всеки;
Включва хора с уврежданияпри вземането на решения;
Защитава праватана хора с уврежданияот нарушения;
Предоставяна хората с уврежданиядостъпна информация за подкрепата,която могат да получат;
Информира обществотоза правата на хора с увреждания;
Следи всичко в ежедневиетода е лесно за употребаили да може да се променя;
Докладва периодичнона Комитета по правата на хора с уврежданиякак се защитават правата на хората с увреждания.

Русан

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници ние от"Клуб за пълноценен живот"-Пловдив организирахме екскурзия - шопинг до Одрин. Посетихме борсата,синия пазар и някои от големите магазини на града.Освен традиционните хранителни продукти и перилни препарати си купихме и лекарства, защото се оказа, че в Република Турция лекарствата са на значително по ниски цени отколкото в България. Е,хапнахме и "тава джигер" и някои техни сладкарски деликатеси, посетихме българската църква:"Св. Константин и Елена" и поизморени се прибрахме в Пловдив. Следващи прояви на клуба на 30.11 и 1.12 отпразнуване на Празника на хората  с увреждания в СПА-център:"Диана" Спонсори на проявата са осем фирми от града и околността. Предстой и раздаване на пакети с хранителни продукти и дрехи за празниците от нашите постоянни спонсори. Вече е готов и календарния ни план за 2014 г. Освен екскурзии:" Първа пролет на Пампорово" и "Есен-2014" в гр. Елена ще почиваме през юни в Гърция (само срещу 100.00 лв пет нощувки със закуска на блок маса) юли сме на Пампорово в четиризвезден хотел, а август отново в Несебър на две смени.  


НачалоПредишна123СледващаКрай