ned

Източник

Минималната заплата и социалните плащания замръзват

През 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 64 г., а жените - на 61 г.

Новини

ГЕРБ възнамерява да продължи с пенсионната реформа от предишното си управление и да увеличи с по 4 месеца възрастта и стажа за пенсиониране от 1 януари въпреки позицията на социалния вицепремиер Ивайло Калфин, че това трябва да става по-плавно. 

Противно на обещанията към Брюксел, дадени от служебния кабинет, възраст за пенсия на военните и полицаите не се предвижда за 2015 г.


ned

Най-после - в НС има законопроект, който ще помогне на безброй болни деца

Източник

photo of Най-после - в НС има законопроект, който ще помогне на безброй болни деца


ned

Мъж в инвалидна количка осъди пощите за дискриминация, тъй като не е осигурена възможност за достъп до пощенската станция, от която получавал пенсията си.

Той е инвалид от 10 години със 100 % намалена работоспособност с чужда помощ и се придвижва с инвалидна количка. Получава пенсия за инвалидност,  която му се изплаща чрез пощенската станция №4 в Добрич на ул. "Калиакра" 54. Достъпът до пощенската станция обаче се осъществява посредство около 30 стъпала и няма изградена рампа за инвалиди. Затова при всяко посещение на офиса му се налагало да се моли на някой служител да излезе пред входа да го обслужи.

На 26 април миналата година отишъл до пощенската станция с автомобил, за да получи документи във връзка с пенсия за инвалидност и банкова карта. Бил придружен от личния си асистент. Останал в автомобила, паркиран на около 30-40м. от входа на станцията, а личния му асистент влязъл  в офиса на станцията за да получи документите, които мъжът трябвало да подпише и да върне. Служителите от станцията отказали да дадат документите на личния му асистент, не пожелали и някой от тях да излезе пред входа, за да предостави лично документите на ищеца за подпис, като заявили, че след като не може да мине по стъпалата, да отиде до друга пощенска станция, където има изградена рампа. След продължили повече от половин час уговорки и разговори, мъжът бил принуден да премести колата си по-близо до входа на пощенската станция, преминавайки през терен осеян с дупки, неравности и камъни, само и само някой от служителите да излезе и да му предостави докумените. След максималното приближаване на автомобила до входа, от станцията излезли управителя и ревизор, които започнали да го разпитват с арогантен тон защо не влезел, защо не изчакал, защо не вземел пенсията си от друга станция, като го принудили да им показва парализираните си крака. По този начин достойнството му било силно накърнено, изпитал неудобство и чувство за непълноценност, почувствал се социално изолиран и унизен. Пред много хора ищецът трябвало да им покаже парализираните си крака, за да ги убеди, че е инвалид.


ned

Източник

Светослав Чернев Снимка sever.bg

Повечето живеят само с инвалидна пенсия от 131 лв.

Един от основните проблеми, пред които са изправени малките хора у нас, е, че голяма част от работодателите отказват да ги наемат на работа.

Това заяви Светослав Чернев, президент на националната организация "Малки български хора". Дори и да потърсят работа и се явят на интервю, след него повечето работодатели заявяват, че позицията е заета.


ned

Източник

Баскетболът в инвалидни колички променя живота на хората с увреждания

Ако държавата не подпомогне този спорт, той е обречен на гибел


ned

Източник - БНТ - ВИЖТЕ И ВИДЕО КЛИПА ОТ - ТУК

През декември 2010 направихме репортаж-експеримент, провокирани от Европейска година за борба със социалното изключване? В него искахме да разберем как на практика се прилага грижата за хората в неравностойно положение?  Опитахме се да влезем в сградата на Съдебната палата в Русе с момче с инвалидна количка и тя се оказа недостъпна.

Четири години по-късно ситуацията остава непроменена. Пари за платформа и асансьор не са отпуснати, а централният и страничният вход са също толкова непреодолими, колкото и преди години. Оказва се, че интеграцията и достъпността на хората с физически увреждания в Русенския съд са само на думи. За нерешения проблем разказва Виолета Никифорова в “Денят започва”.


ned

Източник

Вечеря на тъмно в компанията на кучета водачи на незрящи се проведе за втора поредна година по инициатива на фондация "Очи на четири лапи". Целта бе гостите да съпреживеят житейската реалност на хората с увредено зрение. Снимка Алберто Стайков

Хората с двигателни увреждания вече ще могат да разчитат на помощта на специално обучени кучета.

Фондация "Очи на четири лапи" ще започне по-активно да се занимава с подготовката на четириногите асистенти, съобщи председателят на организацията Албена Алексиева. Към момента по пилотна програма обучение е преминало едно куче - Мишо, който е помощник на активиста от движение "Модерна България" Петър Кичашки.


ned

 

Вече 53 години Георги Здравчев се справя сам с ежедневните дейности

Източник - novanews.bg


ned

Източник

Определеният праг от правителството на Бойко Борисов от 286 лв. за получаване на коледната добавка от 40 лв. включва основната пенсия или сбор от пенсии, както и добавките и компенсациите към тях. Бонусът към най-бедните ще бъде изплатен още следващия месец с пенсиите на 1 235 000 пенсионери с месечни доходи до определената линия на бедност.
Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и съкращение от инфраструктурни проекти. Нужните средства са в размер на 50 млн. лв. и ще бъдат насочени към осигурителния институт. Управляващите се обединиха около мнението, че положението е тежко, но след като се наливат милиарди за спасяване на банки, трябва да има и за най-бедните.


ned

Източник

discapacidad-y-trabajo1Предприятията за хора с увреждания все още не са получили обществени поръчки според действащата вече почти 2 месеца  законодателна промяна, която им дава предимство при търговете за осигуряването на определени стоки и услуги. От 1 октомври влязоха в сила промени в Закона за обществените поръчки, които регламентират, че когато предметът на поръчката е включен в специален списък, възложителите са длъжни да обявят, че тя е предназначена за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания (чл. 16 г).

„Обаждат се наши членове и твърдят, че има поръчки за стоки и услуги от този списък, но те не се обявяват като поръчки за специализирани предприятия”, обясни Елка Тодорова, председател на Националната федерация на работодателите на инвалиди. Тя искала да организира семинар, на който лектор от Агенцията за обществените поръчки да обясни на работодателите на хора с увреждания как да се прилага промяната. „За първи път държавна институция отказва да ни осигури лектор чрез мълчалив отказ. Дори не са се обадили да си представят аргументите”, казва Тодорова.


НачалоПредишна123СледващаКрай