megi_mp
31.10.2010
Изложба, посветена на международния ден на Черно море е подредена в информационния център на шуменската екоинспекция. Експозицията  включва колажи и апликации, изработени от природни материали, както и рисунки -   акварел и с техника „Батик”. Творбите са на деца със специални образователни потребности от Помощното  училище „В. Друмев” в Шумен , Дневния  център за възрастни хора и деца с увреждания „Слънчев лъч”, Ресурсния център и Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящите. Организатори на инициативата са РИОСВ-Шумен и Сдружение „Сияйна зора”. Целта на съвместната инициатива е да провокира съпричастност към опазването на морето като уникална природна система.
ИЗТОЧНИК


ned

nevrohirurgia

31. 10. 2010  /  Източник

Здравното министерство да намери начин и чрез здравната каса да заплаща импланти, които се използват в неврохирургията. По този начин ще се предотврати превръщането на здрави хора в инвалиди и ще се спестят средства от грижите за тях в социални домове. Около 7000-8000 души годишно се нуждаят от поставяне на различни видове импланти – предимно в гръбначния стълб, след травми, катастрофи или вследствие на дегенеративни изменения. Една такава система струва между 10 000 и 12 000 лв., сумата е непосилна за огромно количество пациенти. „Така, вместо да прилагаме новостите в медицината, сме принудени да лекуваме по стари начини и да не постигаме добри резултати. Затова ще излезем с остро писмо до здравното министерство и здравната каса – държавата да поеме цената на имплантите. Така е в много страни по света”, обясни проф. Венцеслав Бусарски, председател на Научния комитет на ХІХ Национална конференция по неврохирургия, която приключи днес в Несебър. В нея взеха участие над 200 специалисти – неврохирурзи, спинални хирурзи,  неврохирургични сестри от България, Полша, Чехия, Македония, Португалия.

Домакин на проявата е МБАЛ-Бургас АД, което се случва за пръв път. „Благодаря на колегите от бургаската болница, с които организирахме конференцията, както и на подкрепата на ръководството на града, докато бях изпълнителен директор”, заяви доц. д-р Стефан Станчев, който бе председател на организационния комитет на ХІХ Национална конференция по неврохирургия и 1 година изпълняваше длъжността изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас. Липсата на държавно финансиране за имплантите се оказа един от най-сериозните проблеми, обсъждани на конференцията. Въпреки високите цени в България все пак се извършват по 2500 подобни операции годишно, които се заплащат от пациента.

В конференцията участваха специалисти от водещи неврохирургични клиники в страната, които представиха и първите резултати от имплантиране на подкожни пейсмейкъри, които лекуват хронична болка, неповлияваща се от никакви медикаменти. За пръв път в страната неврохирурзите имаха уникалния шанс да работят с най-модерна апаратура, предоставена от генералния спонсор на конференцията – фирмата Medtronic, която държи огромен дял от пазара на медицинска техника в света. За целта бе пригодено специално помещение с 10 работни плота, наподобяващи 10 операционни. Със специално облекло неврохирурзите изучаваха възможностите на апарата – уникална бормашина с 85 000 оборота в минута, която има многофункционално приложение – при мозъчни и гръбначни операции, в лицево-челюстната хирургия.

Специално за уъркшопа бяха доставени обработени животински кости, за да може условията на работа максимално да се доближат до реалните. С друг накрайник лекарите старателно се опитваха да отстранят черупката на яйце, без да наранят ципата под нея. По този начин се правят операции за отстраняване на мозъчни тумори – черепът се дълбае внимателно, докато се достигне до ципата, която покрива мозъка и не бива да бъде наранявана.
Паралелно с конференцията бе  организирано и изложение на медицински консумативи, лекарства и друга апаратура, използвана в неврохирургията. Сред фирмите-изложители са световноизвестните компании “Пфайзер”, „Ортотех”, “Ю СИ БИ Фарма”, “Мундифарма”, “Глаксо Смит Клайн”,“СSC Фармасютикъл”, “Б. Браун Медикал” и др.


megi_mp

30.10.2010

 

140 души на възраст от 13 до 80 години от цяла България участват в първите спортни игри за хора с диабет, на спортен комплекс Спартак. През целия ден ще се провеждат състезания по плуване, тенис на маса, шахмат, дартс и интензивно ходене. Най-добрите във всеки финал ще получат апарати за измерване на кръвна захар и тест ленти, както и специално изработени за случая плакети.
Гости на игрите, които и са първите такива в световен мащаб са олимпийската шампионка Ваня Гешева и певицата Ваня Костова, която поздрави участниците по време на откриването.

ИЗТОЧНИК

Автор: Р.Жекова


dido1985

 Приятели, АПЕЛЪТ, изпратен на 16 септември до Министерство на транспорта е раздаден и на всички народни представители от Русе, както и на Омбуцмана. Днес в 10.30 беше последната ми среща с русенски депутат,сега вече всички 5 русенски депутати разполагат с копие от апела, остава ни само да чакаме резултати!

Шест месечният срок на изчакване, изтича през месец Март.


ned
Нела ПЕЕВА  в-к Посредник 
28 Октомври 2010 
Близо 2 часа на студа прекара плевенчанинът Върбан Мончев в опит да хване адаптиран тролей или автобус от градския транспорт, за да се прибере в дома си. На 23-и октомври, малко преди 15 часа той решава да се прибере от среща в близост до "Фантазията" на ул. "Шипка", но

акумулаторите на количката му скутер отказват


Мъжът се "паркира" на спирката и зачаква адаптирания тролей или автобус по линия №8. След повече от половин час идва тролей №8, със знак "инвалид", указващ че средството е с платформа за хора с инвалидни колички и скутери. Ура! Ама не. Видял човекът с увреждане на спирката

ватманът задействал механизма, който трябвало да изкара платформата, но... не последвало нищо


След няколко опита, по настояване на вече измръзналия Върбан Мончев, шофьорът му подвикнал, че механизмът не работи, затворил вратите и потеглил. А на мъжът на спирката му оставало да продължи до чака и да разсъждава върху безумието на българската действителност, в която никой не се сеща да провери изправна ли е платформата на тролей, маркиран като достъпен за инвалиди. Докато кипял вътрешно


пристигнал автобус по линия № 5. "Мерцедес", и той без платформа


Обяснението, което получил, но не го сгряло след повече от час на студа, било, че фирмата обслужваща част от линиите в града останала с автобус по-малко и - ти да видиш! - взела адаптирания с платформа за "друга дестинация". И това, въпреки уверенията, дадени от представител на фирмата, че тази линия ще се обслужва от автобуси с платформи. Възмутен и измръзнал, Върбан Мончев

останал да чака чудо, за да се прибере у дома си


Другата адаптирана линия в посока "Дружба" е с номер 9, но тя отива в обратната посока на квартала, уточни за "Посредник" потърпевшият.
Като бивш общински съветник и настоящ координатор на клубовете на хората с увреждания в Плевен, Върбан Мончев решава, че трябва да направи всичко възможно тази ситуация да не се повтаря и се обажда лично на шефа на "Тролейбусен транспорт" Ангел Несторов.
"Посредник" не само отразява, а се стреми да анализира проблемите. Затова се вгледахме по-детайлно в изискванията към фирмите за участие в последния конкурс за възлагане на обществен превоз на пътници. Припомняме, че той беше обявен от Община Плевен през ноември 2009 г., а резултатите от него - в началото на май т.г. Така на мястото на почти изцяло общинската фирма "Автобусни превози" (чиято ликвидация днес ще решават съветниците) градските линии бяха поети от две частни фирми. На притесненията на плевенчани, че част от автобусите на новите превозвачи дублират тролеите и това ще се отрази зле на фирма "Тролейбусен транспорт", кметът Зеленогорски отговори, че те са безплодни. А освен това администрацията била задължена по закон да осигури 35% от общия брой курсове да бъдат обслужвани от автобуси, пригодени за инвалиди, като за градовете с над 100 000 жители трябва да има 1 основна и 1 допълнителна линия с автобуси, адаптирани за трудноподвижни лица.
Ето и текстът на цитираното в документацията към споменатия конкурс Решение 548 от 30.06.2005 г. на ОбС, т.2: "Определя градските основни линии: № 3А с маршрут: "Сторгозия" - СИЦ - Моста; № 5А: "Ж.п.гара" - "Дружба"; № 7А: ЛВТ- СИЦ - Моста и № 9А: "ЖП гара" - "Дружба", както и градската допълнителна линия: Втора медицинска база - Обръщател булевард "Русе" за изпълнение изцяло с автобуси за превоз на трудноподвижни лица".
Без коментар.
След като го уведомява за повредената платформа, управителят на общинската фирма обещава

тролеят да бъде изтеглен и да бъде направена проверка на механизма на рампата


Въпреки това Мончев настоя за ежедневен контрол върху съоръжението, за да не се окажат и други хора с двигателни затруднения в неговото положение.
Малко преди 17 часа на спирката дошъл достъпен автобус и откарал треперещия мъж към дома му. Възмутен от случилото се той потърси "Посредник", за да огласи ситуацията и отговорните институции да вземат необходимите мерки, за да не поставят хората със затруднения заради физическото си увреждания в още по-тежка ситуация.
Това не е първият случай, в който инвалид, доверил се на твърденията, че може да пътува из Плевен с адаптирани тролеи, остава излъган. Сега можеш да пипнеш грип, а през лятото

мъж с два отрязани крака и съпругата му едва не колабираха докато се приберат до жк "Дружба"


след като цял час бяха чакали адаптиран тролей, а той се оказал повреден и изтеглен от линията. Баирът, изгарящото слънце и над 40-те градуса жега почти вкараха жената в Спешното, тъй като освен с тях тя се бореше с тежестта на количката, която трябваше да бута над 2 километра.
И тогава от "Тролейбусен транспорт" обещаха да се погрижат, но видно от поредния подобен инцидент нищо не е направено

xxm

22.10.2010

Съкращаването на социалните фондове:

Хората с увреждания във Великобритания уплашени от реформата


megi_mp

 

Първите национални спортни игри за хора с диабет се откриват на 30 октомври от 10.00 часа на плувния басейн "Спартак" в столицата.

Организатор на събитието е Българската асоциация "Диабет", с партньорството на спортен клуб "Левски".


megi_mp

Доброволци на Младежкия Червен кръст към Секретариата на ОС на БЧК в Ловеч посетиха Защитеното жилище за младежи с умствени и физически увреждания в Ловеч. Те занесоха на младежите боички, флумастери, брошури и рисуваха заедно с тях.

Директорът на Секретариата Цветомира Георгиева, която наскоро пое поста, разговаря с директорката на жилището Ралица Маринова за ежедневието на младежите. Нашите обитатели страдат най-много от липса на внимание от околния свят. Тук те са на топло, нахранени са, за тях се грижи квалифициран персонал, имат условия за занимания, но на този етап, като се има предвид и тяхното умствено и физическо състояние, само някои от тях проявяват интерес към рисуването, може би и впечатлени от уменията на нашия самоук художник Илия Рангелов, чийто икони вече са познати на Ловеч. Негова изложба бе открита наскоро и в Народното събрание. Така че, макар и бавно, децата се отпускат и рисуват, а като опознаят хората и свободно общуват с тях като с приятели, обясни Маринова и благодари на младежите доброволци за инициативата.

Не знам дали до момента сте имали контакти в ОС на БЧК в Ловеч, но в бъдеще можете да разчитате на мен и екипа ми, на нашите доброволци и аз съм убедена, че заедно ще намерим много възможности за съвместни инициативи, или пък ще намерим начин да създадем приятни емоции за младежите, увери Цветомира Георгиева.


megi_mp


...................................

Близо 2 часа на студа прекара плевенчанинът Върбан Мончев в опит да хване адаптиран за хора с увреждания тролей или автобус от градския транспорт, за да се прибере в дома си. От статията става ясно, че тролейбус №8, който мъжът чакал, бил с развален механизъм на спускащата се платформа. Оказало се, че пристигнал по-късно автобус, който се движел по маршрута на тролейбусна линия 5, също нямал платформа.

.................................


megi_mp

Мое момиче,

               Сега е нощ. Една коледна нощ. Всички невъоръжени войни в моята малка крепост заспаха. Не са будни нито брат ти, нито сестра ти. Дори майка ти вече спи. Едва не събудих заспалите птички, докато стигна до тази полусветла стая.

                Толкова съм далеч от теб! Но нека ослепея, ако макар и за миг твоят портрет е изчезвал от очите ми.  Той е тук - на масата, тук – до моето сърце. Но къде си ти? Там – в приказния Париж, танцуваш на величествената театрална сцена на Шан з`Елизе. Знам това, а сякаш в тихата нощ чувам стъпките ти, виждам очите ти да блестят като звезди в зимната тъмнина. Чух, че твоята роля в този празничен и светъл спектакъл е ролята на персийска красавица, пленена от хан Татар. Бъди красавица и танцувай. Бъди звезда и сияй. Но ако възторзите и благодарността на публиката те опиянят, ако ароматът на цветята, изпратени за теб, те замае, ти седни в един ъгъл, прочети писмото ми и се вслушай в гласа на своя баща.


НачалоПредишна12345678СледващаКрай