ned

Източник

Трето злато за България от Световното в Доха

Параолимпиецът Ружди Ружди спечели златен медал в тласкането на гюле на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Доха.


ned

Източник

pista

Нов медал за Даниела Тодорова в Катар!

Шесто отличие за страната ни от Мондиала

Даниела Тодорова завоюва втори медал на провеждащото се в Доха Световно първенство по лека атлетика за хора с увреждания.


ned

Източник

Трети медал за българските параолимпийци в Катар

2110914250.jpg

Параолимпиецът Мустафа Юсеинов стана първи в хвърлянето на копие днес на Световното първенство за спортисти с увреждания, което се провежда в катарската столица Доха. Мустафа грабна златото в група F55, след като хвърли копието на 32.01 м, като постави рекорд за Световното първенство.


ned

Източник

Енева постави нов европейски рекорд

Стела Енева стана световна шампионка в тласкането на гюле на световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха.

Олимпийската вицешампионка грабна златото, след като постави нов европейски рекорд - 11.14 метра.

С един сантиметър по-назад остана Анхелес Ортис Ернандес от Мексико, а германката Илке Вилуда спечели бронзовия медал с 10.95 метра.

Втората българка в дисциплината Иванка Колева се класира шеста с резултат 8.32 метра, а пред нея се наредиха две състезателки от Алжир - Насима Саифи (10.76) и Сафия Джелал (10.15).

В шампионата в катарската столица участват над 1300 спортисти от 90 страни. България е представена от деветима атлети. По-късно днес Радослав Златанов ще участва на финала на 100 метра за мъже.


ned

Източник 

от Иван Филчев

16-те медала от Сочи не трогнаха никого

Бях единственият журналист на летище в София в събота сутринта, който отиде да посрещне носещите слава и медали от Световните игри в Сочи български параолимпийци. Едва ли отсрамих медиите, но със сигурност им обрах срама. На Терминал 2 нямаше нито една телевизонна камера, нито един фотограф, нито пък жив репортер. Никой не се трогна от постиженията на различните на пръв поглед спортисти, а медиите вероятно сметнаха, че 16-те медала не са достатъчни за внимание. Параолимпийците се прибраха в страната, която за пореден път прославиха, тихомълком, така както и я напуснаха преди седмица.

За тези, които не са разбрали, миналата седмица българският химн звуча в Сочи 11 пъти заради първите места на нашите параолимпийци, а БГ знамето беше издигнато 16 пъти. Даниела Тодорова, която тръгна на инжекции за игрите, взе 3 златни медала - на копие, гюле и диск. Ружди Ружди тласна гюлето на 5 см от световния рекорд и освен че стана първи в дисциплината, взе златен медал и при мятането на диск. В тласкането на гюле злато донесе и Дечко Овчаров, който грабна и два бронзови медала на копие и на диск. Мустафа Юсеинов стана първи в хвърлянето на копие, а трети остана Георги Киряков. Мустафа взе сребро на диск също. Здравословните проблеми не попречиха на Иванка Колева да спечели сребърен медал на гюле. Християн Стоянов постигна първи резултати в бягането на 800 и 1500 м, но заради коефиценти според увреждането бе класиран съответно втори и трети. Михаил Христов отвя конкуренцията в скока на дължина и донесе злато. Денислав Коджабашев пък доказа, че е машина за медали, като завърши състезанието без загубен гейм и взе титлата в тениса на маса.

Така в отборното класиране параолимпийците ни наредиха България на четвърто място след Русия, Полша и Китай. Само в атлетиката страната стана втора след Русия, която участва с 250 състезатели. Това го разбраха малцина.

На летището в събота изненадан от липсата на медийно присъствие бях единствено аз. Параолимпийците и техните посрещачи не се впечатлиха. „Те са свикнали с това пренебрежение, но все пак е обидно", каза ми един от треньорите. „Нормално е. По-интересно е, че Бербатов си търси къща в Гърция и кой с кого спи", добави уж на майтап един от златните медалисти. Не ми беше смешно и най-вече затова, че параолимпийците ни са по-известни в чужбина отколкото у нас. „Има спортисти от САЩ, Полша, Германия, Великобритания и Китай, които треперят като разберат, че ще мерят сили с тях", подшушна ми един от треньорите, който отдавна се възмущава, че параолимпизмът в България се възприема като социална заетост за хората с увреждания.

„Няма увреждания. Има само различия, а единственото увреждане е фактът да не можеш да приемаш другия такъв, какъвто е". До този извод е стигнал един мъдър човек, който е спестил името си. Напълно се присъединявам към него и държа да кажа едно. С или без медийно внимание параолимпийците ни ще продължат да рискуват остатъка от здравето си и въпреки всичко ще продължат да се борят. Те са се вкопчили в това, което правят, въпреки най-голямата им болка, че не са равнопоставени на останалите ни спортисти. И знаете ли, техните премии възлизат на 65% от тези на здравите спортисти. Ще бъде похвално, ако се опитаме поне да им посветим 65% внимание. Дължим им го!


ned

Източник

Спортистите ни с увреждания си тръгват от Сочи с шест квоти за параолимпиадата в Рио

Спортистите ни с увреждания се връщат в България с осем златни медала и седем квоти за параолимпиадата в Рио