jana21


Съгласно Наредба №6 за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии от 26.11.2003 г. - достъпността е задължителен елемент за всички обществени сгради в България. В много случаи обаче поставените срокове за изпълнение на изискванията на наредбата не са обезпечени финансово и ресурсно.
В момента Дирекция “Инспекция по труда” - Плевен и Дирекция “Бюро по труда” - Плевен работят съвместно над осъществяването на проект за изграждане на рампа към сградата, където се помещават двете институции, така че тя да бъде достъпна за хора с увреждания. Това съобщи за “Посредник” Драгомир Ванков, директор на Инспекцията по труда.
Работата обаче върви трудно, защото без пари не става, сподели г-н Ванков. Допълнително, сградата е много голяма и особена, като в нея се помещават множество различни офиси на фирми и организации, има много началници и много собственици. “Всеки ползва, а никой не дава средства за общото ползване”, коментира Драгомир Ванков.
Предвижда се рампата, която ще бъде изградена по инициатива и със средства на Инспекцията и Бюрото по труда, да осигури достъп до сградата, така че хората с увреждания да могат да стигат до фоайето й, където ще има приемно гише. Там хората ще могат се срещнат с инспектор или с посредник по труда, за да бъдат консултирани и обслужени на място.
Поставеният срок за осигуряване достъп до сградата е до края на октомври, но според Драгомир Ванков в най-добрия случай рампата ще бъде готова в средата на ноември. Изграждането на рампата ще е на стойност от порядъка на 7-8 хил. лева. То се усложнява и от това, че теренът пред сградата е много специфичен - разликата в нивата, денивилацията е голяма, а това изисква доста голямо разстояние, за да може да бъде осигурен необходимият минимален наклон за една рампа. Вече се изготвя специален проект, който предвижда завои и площадки, така че да бъдат спазени изискванията на наредбата, заключи Драгомир Ванков.

Асансьорът в сградата на профсъюзите не може да се ползва от хора с инвалидни колички, но нов не може да се направи в момента, защото няма конструктивна възможност за това, а също и финансова - трябва ново проектиране, евентуално външен асансьор, а всичко това е много скъпо и на този етап е неосъществимо. Затова възможността е да се осигури общо приемно гише във фоайето, за да бъде избегната необходимостта от асансьор, обясни още Драгомир Ванков.

varban
Приятели, наскоро бях на една среща с Комисията за Защита от Дискриминация. Пиша Ви го, защото при разговорите открих нещо, което може да е полезно на всеки който си е „показал” главата от „пашкула „ на безхаберието което ни е обзело за нередностите по изпълнение на НАРЕДБА №6 . За това за Вас се постарах да взема малко информация, която може да бъде полезна за всеки, който иска да направи „ дупка „ в стената, която ни е издигната от времето и народопсихологията ни.
Механизмът, по който можем да си търсим защита през Комисията за Защита от Дискриминация е по-лесен и по-бърз от съдебния път (надявам се и ефективен)
И на мен до срещата ми се искаше да търся съдебната институция , но след разговорите предполагам , че чрез тази комисия , ще ни е по-лесно . И няма да сме обвързани със средства по процедурата.
Тук Ви пращам имената на членовете на комисията :
Лало Каменов – Зам . Председател на КЗД
Елка Божокова – старши експерт в КЗД
Жасмина Милхнева – старши юрист в КЗД
Това е Адрес за кореспонденция с КЗД :
Бул. Драган Цанков № 35
Тел./ факс : 02 870 84 48
Email : kzd@kzd.bg
И сайта : www.kzd-nondiscrimination.com .
Документи за подаване на жалба: изтеглете от ТУК
И на последно искам да ви предоставя линкове от разговорите ми с представителите на комисията . Предварително се извинявам за не до там професионалните записи, но атмосферата и моите умения не бяха на нужната висота, но обещавам, щом завърша журналистика, ще са върха, но сега са практични и полезни за всички надявам се.
Предполагам, ще ме извините ?!
Търсете си правата Приятели !
УСПЕХ

ned
Източник


Мигът е миг, за да се изживее сега, без да мислим за последствията, без да ни интересуват разумните доводи. Ако го пропуснем, той не се връща, не се повтаря и никога отново не идва, за да можем да го изживеем. Мигът е онази част от секундата, която из основи променя целия ни живот. Всички принципи и ценности се преобръщат.

Тихият живот, в който си само един бездействащ наблюдател, е животът, който живеят слабите. Тези, които нямат сили да погледнат в огледалото сутрин, за да видят колко силни са всъщност. Монотонността и рутината са нашият съзнателен параван на собствените ни страхове. Страхът да признаеш, че искаш да живееш, а не просто да съществуваш. Страхът от новото начало и динамиката на деня. Страхът, че ако опиташ неминуемо си обречен на провал. Безконечни са страховете на слабия и в слабостта си той ги използва като оправдание. Оправдание да живее собствения си живот, живота, които наблюдава отстрани.


ned

ПРИЯТЕЛИ С ТАЗИ ИНИЦИАТИВА ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ КАРТА НА ДОСТЪПНИТЕ И КАРТА НА НЕДОСТЪПНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ В БЪЛГАРИЯ


Карта на достъпните обществени сгради в България


С първата част на инициативата, нека покажем Достъпните сгради за Хора с увреждания в България.

Всеки от нас може да провери в своето населено място за сгради с добра достъпност за Хора с увреждания и да направи списък с тях.

Ще е добре да се прилагат и снимки на тези достъпни места.ned

Институциите ще(ли) станат достъпни за хора с увреждания до есента ?!


Източник
2008 г. 15 май

До октомври - ноември всички институции трябва да осигурят достъпна среда за хората с увреждания, съобщи министърът на труда Емилия Масларова. Това предвижда приетият днес от Министерския съвет план за действие за осигуряване на равни възможности до 2009 г.

Според Закона за интеграция на хората с увреждания обаче обществените сгради трябваше да станат достъпни още в началото на 2007 г. По данни на независими сдружения необезопасени остават много общини, училища, университети, здравни центрове и други публични сгради.

До 20 май всички министри трябва да представят на премиера Сергей Станишев каква техника е необходима на подчинените им институции, за да решат проблема, каза Масларова. Двугодишният план ще се осъществява с бюджетни и общински средства.

Масларова съобщи, че през следващата година по програмата "Личен и социален асистент" ще бъдат обслужвани 30 хил. души.

На днешното заседание правителството прие и Национална годишна програма за закрила на детето. Според нея от 1 юли издръжката на децата в социални домове се повишава с 50%, съобщи Масларова. Тя припомни, че от 1 януари стандартите за издръжка на деца с увреждания вече бяха увеличени с 20%, а от началото на 2009 г. правителството предвижда ново нарастване. Отделени са 1.5 млн. лв. за специализирани автомобили за деца с увреждания, с които те да пътуват до училища и здравни заведения, каза министърът.

ned НАЦИОНАЛНАТА НИ АКЦИЯ "ДОСТЪПНА СРЕДА ЗА ВСИЧКИ"
В ПРЕДАВАНЕТО 'ВРАТИ'
ПО ТВ БЛАГОЕВГРАД

ОТ 24.09.2008 г. Гледайте предаването от ТУК

скоро ще имаме видео материала и с по добро качество

ned
26 септември 2008 | 10:42 | Радио "Фокус" - Велико Търново
Източник

Плевен. Хората с увреждания призовават медиите да ги подкрепят в борбата за достъпна среда, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Велико Търново. Националната мрежа на хората с увреждания инициира наскоро акцията "Достъпна среда за всички". За да получи тя по-широк отзвук в обществото, хората в неравностойно положение приканиха медиите да поставят техния знак-стикер в своите сайтове, вестници, предавания.
Сайта на Националната мрежа на хора с увреждания беше създаден от плевенчанина Христо Вътов, който си постави за цел да обедини хората от цялата страна със сходни проблеми, да им създаде място за срещи, за запознаване с нормативните документи и правата им, да инициира различни интересни кампании, които да внасят надежда и светлина в ежедневието им и др. По идея на Христо не малко хора в инвалидни колички "полетяха" с бънджи от моста на Клисура и доказаха, че за силата на човешкия дух няма граници. Дори и физически.
Даниела ДОЧЕВА


viki i mama

АКЦИЯ „ КАК ДА СТИГНА И АЗ”


Септ 26, 2008

STIHOVE

       ДА БЪДА ЧИСТА

  Дъждът танцува брейк по тротоара

   тъй бос и тъй невинен,но нали

   потръпва болна улицата стара-Септ 25, 2008

Мис София + 2008

filip_dimitrov

Национален център за социална рехабилитация организира конкурс "Мис София+"    - 2008, който ще се проведе в началото на месец декември 2008 г. Каним за участие всички желаещи дами с физически увреждания от гр.София. Крайният срок за записване е 15.11.2008г. За контакти тел.: 02 920 05 47; 02 920 02 69.


НачалоПредишна12345СледващаКрай