megi_mp

 Аз , Спейси и още няколко души ще ходим утре на спектакъла на китайската трупа "Мy dream" в НДК . Ако има някой , който има желание да се присъедини към нас, пишете ми тук или на скайп maggie6867.  

Утре е от 19 часа  е спектакъла,  събираме се групичка ,ако е възможно да ползваме отстъпка за билетите. 

Меги


ned

Източник

30. 09. 2010

Утре в зала 1 на НДК ще бъде представен уникалният спектакъл "Моя мечта" на китайската арт трупа, съставена изцяло от хора с увреждания. В шоуто са включени както традиционни песни и танци, така и съвременна европейска музика. За магията на спектакъла разказва Марина Евгениева. Ние виждаме светлина в мрака, чуваме звуци и ритъм в тишината, въпреки уврежданията си се стремим към съвършенството" - това казват със спектакъла си певците, танцьорите и музикантите събрани заедно да следват мечтата си. „Хора с различни увреждания по своя специфичен начин чрез различни форми изразяват своето изкуство и изразяват една обща идея, една обща мечта”, казва Тай Лихуа, президент "Мy dream".

Началото на "Мy dream" е поставено преди 23 от трупа съставена от 30 души. Сега участниците в шоуто са 88, а един от тях подготвя за всяка страна, където гостува трупата, песен на местния език. Спектакълът е представян в над 60 страни по целия свят. „Ние сме участвали вече в много представления на този спектакъл, но където и да отидем винаги усещаме топлината, приятелството, отношението на публиката и затова винаги сме много развълнувани и много трогнати”, споделя певецът Ян Хай Тао.


megi_mp
Нокът на мъртвец
Сряда, 29 Септември 2010

  
ТУК МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА

megi_mp
Снимка


Кой ни нахлузи тази дивашка здравна система?

 

Проф. Чавдар Кръстев

Счупих си ръката. Дясната. Отидох за гъби, на стръмно място се подхлъзнах, влачих се, летях, приземих се и... Главата ми си оказа твърда, но ръката - не. Лошо я счупих, точно под китката.
Битов инцидент, незаслужаващ обществено внимание. Но оттук нататък попадаш в лапите на "здравеопазването", осигурено ни от "милия" капитализъм, а това си заслужава да бъде разказано! За лекарите дума лоша не мога да кажа! Най-професионално ме хванаха, наместиха каквото можаха, гипсираха ме и ме пратиха пак на рентген. Но след него започна да става странно - не че се изпокриха докторите, но някак... на никого не му се щеше да говори с мен. Та извикаха по телефона специалиста по неприятни разговори с пациенти.
"Господине - каза той, след като огледа снимката, - ръката ви не може да бъде оправена без операция. Ето тук трябва да се постави плака, тук - кост, тук..."
"Колко ще струва?" - попитах.
"За нашия труд не плащате нищо, но за плаката ще са ви необходими 1500 лв., за кост от трупен донор - още 350, но мога да взема и от вашия таз..."
"Дотук 1850. Има ли още?" - прекъснах го аз.
"Има още 350 лв., които администрацията ще се опита да ви изнуди да платите за избор на операционен екип. Никой от нас не одобрява това, но при това безпаричие управителите са принудени са хитруват, за да попълват бюджета."
"А ако ги нямам тия 2200 лв.?" - рекох. "Оставате с този гипс, след 30 дена го сваляме и оставате сакат за цял живот!"
Сакат за цял живот! Ако не платя! А ако нямам тия 2200 лв.! Хайде да са 1500, щото пари за избор на екип няма да дам и ще ги оставя да ми отворят нова рана, та да вземат костен материал от собствения ми таз. Ама аз ги нямам и тия 1500 лв.!
Сакат за цял живот! Благодаря, докторе! За безпощадната яснота ви благодаря!
Значи: аз 45 години съм си плащал най-добросъвестно здравните осигуровки, пълнил съм здравната каса, а накрая да остана сакат? Хайде на мен ми остават 20-ина години живот (ако е рекъл Господ), ами едно дете с бедни родители, значи ли, че няма да свири на пиано? А едно цигане с моето счупване му сваляме гипса и направо го пращаме на светофарите при стадиона да осребрява инвалидността си, та да пълни джобовете на някой нашенски Пичъм? Та нали аз... НИЕ ВСИЧКИ, два милиона пенсионери за по 40 години средно, по 12 месеца в годината сме плащали по 1.4% лични вноски общо заболяване (по 7 лева, да речем) и 2.4% за здравно-осигурителната каса (нека са 13 лв.). Нали сме плащали, за да няма такива инвалиди?! Ами трите милиона в трудоспособна възраст, нали и те плащат същите тези пари всеки месец? Тогава? Какво е това идиотско здравеопазване, каква е тази малоумна фискална политика, обричащи ни на сакатлък? Извършващи геноцид над 70% от българите!
Кой ни го докара това? Кой ни вкара в тоя дивашки, отдавна несъществуващ другаде капитализъм?
Кой ни нахлузи тая ирационална, антихуманна здравна система?
Кой ограби здравната каса първия път, още в "зората на демокрацията"?
Кой я обра отново в "зрелите години на Великата криминална революция?
Ако някой се наеме да отговори на тези въпроси, ще го помоля да не използва "международното положение" и "обективните трудности по контрола на грабежа" като обосновка. Искаме, НИЕ ВСИЧКИ, унижените и оскърбените, разорените и маргинализираните на България, искаме поименно да знаем кой съсипа страната ни!
Макар че ги знаем! И партиите, и "елитите" им, и "нелегалните им милионери". Но е нужна Стена на срама, за да знаят младите и бъдните на кого да "благодарят".
...Намерих парите, от приятели ги събрах и в  "Пирогов" ме оперираха, без да плащам данък "избор на екип" и без "костен материал". Е, платих още около 30 лв. за легло и храна, ама то колко е... Няма да съм сакат, имаме прекрасни доктори, имам верни приятели и това ме успокоява. Но вътре в мен крещи болката. Крещи: "Този път е грешен! Грешен е! Той не води до храм, защото е постлан с парични знаци! Защото в храма на човешкото здраве са се настанили търговците! Те ти казват усмихнато: "Плащай или мри!" И ти им плащаш... Защото няма кой да ги изгони!"
А може! По-иначе може!
Доказано е! Живяли сме го...


megi_mp

29 септември 2010

 

Представители на хората с увреждания проведоха среща в Народното събрание с членове на Комисията по труда и социалната политика към Парламента. На срещата присъстваха народните представители Валентин Микев и Емил Гущеров, Димитър Лазаров и председателят на сдружение „Кураж" инж.Димитър Андонов - от името на организацията на хората с увреждания в област Кюстендил и д-р Стефан Господинов, д-р Антоний Йорданов и д-р Станка Шалейкова - членове на Комисията по труда и социалната политика към НС. Срещата бе по инициатива на депутатите от ГЕРБ Валентин Микев и Емил Гущеров, които поеха този ангажимент при предходната си среща с хората с увреждания. На днешната среща инвалидите изразиха опасенията си от промените в Кодекса за социално осигуряване и получиха уверения, че няма да се стигне до отнемане на средства от хората с увреждания. Бе обсъден и въпросът с подобряването работата на ТЕЛК-овете.


megi_mp

Фондация "Движение на българските майки" изпрати писмо до президента и премиера за спешни мерки за изясняване на положението в домовете за деца с увреждания.
Призивът е във връзка с изнесения преди дни доклад от Българския хелзинкски комитет и потвърдени от прокуратурата, според които в периода 2000-2010 г. са регистрирани 238 смъртни случая в домовете за деца в страната, като  за 166 от тях ще има досъдебни производства поради съмнения че са починали от глад и липса на грижи.
"В доклада на експертите е посочено, че 103 деца са на ръба на оцеляването. Настояваме за разследване на виновниците, на хората, управлявали Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и социалното министерство през последните 10 години", се казва в писмото на майките, цитиранот от БГНЕС. Те дават пример със случая от 2007 година, когато бяха установени тежки нарушения в дома за деца с увреждания в с. Могилино.
"Освен преките отговорни лица, основна вина носят кметовете, председателят на Агенцията за закрила на детето и социалното министерство. За този период това са г-жа Ширин Местан и г-жа Емилия Масларова. С мълчанието си и с липсата на адекватни мерки за закрила, децата с години са били подлагани на лоши грижи, лишения и мизерия. Тези дами трябваше отдавна да бъдат осъдени за престъпно нехайство при изпълнение на служебните си задължения и причиняване на тежки емоционални и телесни травми и смърт. Както за децата от Могилино, така и за всички останали домове за деца и семейства", се казва още в писмото.
"Вместо това, в момента сме свидетели на поредния абсурд в държавата. Г-жа Местан се изявява като танцьорка в шоуто "Байландо", събирайки средства за болни хора, а г-жа Масларова преподава "Социални дейности" в Тракийския университет в Стара Загора. Г-н Министър–председател, бихме желали да знаем и на какъв етап е процеса срещу г-жа Масларова, образуван срещу нея за присвояване на държавни средства", обръщат се майките към Бойко Борисов.
Те са изпратили и писмо до ректора на Тракийския университет Иван Станков, в което се възмущават от това, че Масларова е преподавател.
"Недопустимо е жена, докарала социалната ни система до пълен крах, да има възможността да чете лекции, особено след последния доклад за смъртните случаи на деца от домовете, именно най-големият виновник за това да преподава на студенти. Какво ще научат от нея? Как не се прави социална политика, как се неглижират деца в институции, как държавата не подпомага децата с увреждания? Това ли е вашата цел?", обръщат се от фондацията към ректора.

ИЗТОЧНИК


megi_mp
От седмица в интернет се разпространява протестно писмо срещу новата мисия на Великолепната шесторка - Семейство за всяко дете. "Надявам се мисията ви да не успее, за да си свърши държавата работата". Това е написала в протеста си една майка.
Тя има три деца, едно от които с тежки увреждания, отглеждано в домашни условия.
bTV отиде в дома на тази жена, за да чуем нейните причини за протест - за трудностите и битките, за отчаянието от липсата на адекватна държавна грижа. И за това дали трябва да се делим дори в благотворителността. Още по темата от Марина Евгениева:
Виждали сте Красимира няколко пъти в ефира на bTV. Тя беше една от майките на деца с увреждания, които инициираха среща с премиера, за да го запознаят с проблемите си и да му предложат варианти за решение. Това се случи преди година. Оттогава....

"Тъпчем на едно и също място”, казва Красимира.
Дъщерята на Красимира е сляпа, има тежка церебрална пареза и епилепсия. И не е изоставена. Според майката един от най-големите проблеми е, че никой няма представа колко са и от каква помощ точно имат нужда хората с увреждания у нас.
"Няма човек, който да стъпи вкъщи и да види как се грижа за детето, да ми види мизерията, да види как плюе навсякъде, защото има пареза на хранопровода, да оцени колко време ми е нужно, защото то реве, защото то иска нещо, а аз не го разбирам, защото не е имало кой да ме научи”, сподели Красимира.
Красимира и много майки като нея се сблъскват постоянно с липсата на пари, на специалисти, на качествени лекарства, на адекватна подкрепа от институциите. И точно към това е адресиран протестът й.
"В никакъв случай никой от нас не е против това да се работи за изоставените деца, напротив, но да се прави както трябва, не може да се налива от едната страна, а от другата страна да изтича, а това се случва в момента. Докато не се промени цялата система, не бива да се случва изоставянето да е по-привлекателно, отколкото да си задържиш детето вкъщи и да си го гледаш и да си го обичаш”, допълни Красимира.
Преди началото на второто издание на „Великолепната шесторка” Красимира е писала до УНИЦЕФ с искане новата мисия да е свързана именно с децата с церебрална парализа и с подпомагане на семействата на деца с увреждания. Предупреждава, че ако каузата е друга, ще протестира. Защото според нея в някои институции децата получават повече, отколкото у дома.
"Аз ви признавам, ние като родители из форуми и къде ли не цъкахме с езици и завиждахме, че тия деца имат проходилката, която ние мечтаем за нея, имат специалисти, които ти казват как да му натиснеш устичката и т.н.”, обясни жената.
Красимира е убедена, че институциите, а не дарителски кампании трябва да финансират промяната в грижата за децата.
"Великолепната шесторка” има за цел да помогне и на семействата, които отглеждат деца с увреждания. Това се казва в отговор на УНИЦЕФ по повод протестното писмо на Красимира Обретенова.
"Семейство за всяко дете" има за цел държавните средства да се насочат именно към семействата, а не към домовете, се казва още в отговора на световната организация.
Не бихме искали да се съгласим, че противопоставяне на проблемите на различни групи деца и техните родители ще доведе до трайното им решаване, пише още УНИЦЕФ в отговор на протеста.
ИЗТОЧНИКРусан

Програма на "Клуб за пълноценен живот"- Пловдив
                                    м.октомври
  
5.10 - Посещение на постановката: "Село, село, пусто село" гостува Габровски драматичен театър
   12,10 - Посещение на оперетата:"Царицата на Чардаша" гостува Търновски музикално драматичен театър
   17,10 - Организиране еднодневен излет до манастира "Св.Кирик"- Асеновград
   27,10 -Посещение на постановката:"Бай Ганю" - Пловдивски драматичен театър
 29,30 и 31 -Международна екскурзия"Пловдив- Истамбул - Одрин - Пловдив" Заповядайте при нас! Весело е!


megi_mp

27 септември 2010

 

Хиляди остават без инвалидна пенсия заради липса на сграда за ТЕЛК © Dariknews.bg 


megi_mp

27 Сеп 2010

На 5 октомври от 13.30 ч. в хотел "Радисън" в София ще се проведе специализирана трудова борса за хора с увреждания.

Желание да участват в изложението, организирано от Българско сдружение за личностна алтернатива (Сдружението на Иван и Андрей) с подкрепата на Агенция за хората с увреждания, са заявили следните компании:

- IBM (информационни технологии)

- "Явлена" (недвижими имоти)

- "МобилТел" (елекомуникации)

- SHELL Bulgaria (търговия с горива)

- Адвокатско дружество "Менко Менков и съдружници" (правни услуги)

- "Макдоналдс" (ресторанти за бързо обслужване)

- "60К" (международни кол центрове)

- Кол Център БГ ООД (телемаркетинг, пазарни проучвания и кол центрове)

- Софика Груп (кол център, аутсорсинг на бизнес процеси)

- Яника 2008 (образователен център за деца и младежи със слухови и речеви нарушения)

- Стратегии (счетоводно и правно обслужване на корпоративни клиенти)

- Давинчи Лабор (зъботехническа лаборатория)

- ЕТ- ЛЕОПАРД- М (преводи и легализации)

- Сдружение "Тишина" (НПО)

- "Диана Интернешънъл" (детски парти центрове)

Кариерните центрове на СУ, НБУ, Технически университет- София, Датски колеж и УНСС.

Всички хора с увреждания, желаещи да се включат в кариерния форум, могат да изтеглят бланка за автобиография и примерно мотивационно писмо тук. Подробна информация за инициативата ще намерите на сайта на Българско сдружение за личностна алтернатива.
НачалоПредишна12345678910СледващаКрай