ned

ned

новини сливен

ИЗТОЧНИК 

 


ned

 

 

Източник


ned

ИЗТОЧНИК - БНТ

ВИЖТЕ И ВИДЕО МАТЕРИАЛА ОТ - ТУК

Хора с увреждания се налага да чакат повече от година, за да получат решенията си от Националната експертна лекарска комисия в случай на обжалване. Причината е в недостатъчния брой състави на НЕЛК. Проблемът съществува от години, но мерки за решаването му все още не са предприети. 70% от лекарите в комисиите са в напреднала пенсионна възраст.


През януари Петър Петров от Елин Пелин се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК. НОИ обжалва полученото решение. По закон максималният срок, в който НЕЛК трябва да се произнесе е три месеца. На Петър обаче му е насрочена дата през 2014, тоест за да получи пенсията си, той трябва да чака повече от година.

"Попитах какво да правя през това време и нещо отговорът беше от рода - правете каквото искате, сега ние по-бързо не можем", сподели пред камерата на БНТ Петър.

В подобно положение от години са поставени хиляди болни хора.

"Очевидно е, че организацията на работа не е създадена по начин, по който да се спазват сроковете. Например СТЕЛК по очни болести в Пловдив в момента преглежда пациенти, които са записани 2008 година", обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Ако това ви се струва твърде невероятно - чуйте историята на 85-годишния Петър Наков, който през 2006г. подава документи за освидетелстване.

"Вие сте 10-та. Аз викам тоя сигурно мисли, че аз съм раждан 10-та и викам - не 24-та. Той вика - не не, вие сте определени да се явите на ТЕЛК през 2010 година. Че аз не знам дали ще остана жив дотогава", разказа през януари 2007 година историята си Наков.

От министерство на здравеопазването отказаха да застанат пред камера. В писмо обясниха, че липсват желаещи специалисти за сформиране на допълнителни комисии. По един състав обслужва цялата страна в областите Ортопедия, Хирургия, Белодробни болести, Психиатрия, Уши, нос и гърло.

"Там работят хора на по 80-90 години", обясни ни д-р Кацаров.

От министерството казват, че имат готовност да внесат за обсъждане промени в Закона за здравето. Нямат яснота, обаче, кога ще се случи това. Постигнатият ефект от това бездействие - хора в тежко състояние чакат с години, за да получат пенсия и не смеят да обжалват решенията, с които не са съгласни, за да не се окаже чакането безкрайно.

ned
Недоволни инвалиди искат оставка на ръководството
Стара Загора, България

Сигнал срещу шефката на дома за хора с физически увреждания Таня Трендафилова и завеждащия административно-стопанската част Хари Доникян бе връчен днес на кмета и областния управител от името на обитателите на дома. В сигнала се казва, че двамата се държат грубо и арогантно с живущите в социалната институция.„На мен лично Доникян ме е викал: „Млъкни или ще дойда да ти зашия два шамара...", оплака се 51-годишната Иванка Христова, която от 34 години е в дома. Други от хората с трудни съдби пък негласният зам.-директор заплашвал, че той е човекът, който може да ги изгони. По-миналата година по време на ремонта на сградата и помещенията вътре двама от обитателите на дома стачкували дни наред пред общината срещу самоуправствто арогантността на Доникян, пише “Стандарт”.

„Мисля, че директорката не е толкова виновна, макар че рибата се вмирисва от главата, но Хари й влезе под кожата и я командва", казва Христова, която от 34 години е в дома. Нейна колежка, която пожела анонимност, пък припомни, че при разкритите липси и злоупотреби с дарения и продукти от кухнята миналата година е уволнена само домакинката. Завеждащият административно-стопанската част Доникян, за когото също имало съмнения, че е замесен, обаче минал между капките. Преди години той дошъл в дома като шофьор на линейката, но постепенно се издигнал и в последно време наистина се изживявал като директор. „Искаме общината и държавата да си влязат в ролята на стопани и да да ни отърват от грубостта на един самозабравил се чиновник", настояват повечето обитатели на дома. 

От 180 постоянно живеещи в него, над 100 искат отстраняването на директорката и нейното протеже.  ИЗТОЧНИК - БЛИЦ

ned

За поредна година Община Варна съвместно с Българска параолимпийска асоциация  организира Национален параолимпийски турнир “Варна 2013” за хора с увреждания. В проявата на 27-28 септември 2013г., вземат участие около 110 състезатели от София, Пловдив, Севлиево, Сливен, Русе, Ямбол, Бургас, Кюстендил, Шумен, Дългопол, Девня и Варна. В програмата на състезанието са включени 4 вида спорт.
27.09.2013


ИЗТОЧНИКTeodor Razhev

Максималната пенсия от догодина ще е 960 лева. Това ще важи и за новите, и за вече отпуснати пенсии. Около това мнение са се обединили единодушно управляващи, експерти и социални партньори в Консултативния съвет към социалното министерство, съобщи Нова телевизия. Около 53 000 пенсионери получават пенсии по-ниски от заслужените. 
„Беше един добър ден за Консултативния съвет, защото успяхме да отделим спорно от безспорно. Успяхме да стигнем до обща позиция, която се подкрепя от всички, че таванът на пенсиите през 2014 г. ще падне”, каза бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.
Идеята е да се въведе общ модел на изчисление за всички пенсии – както тези, отпуснати преди 2000 година, така и тези след нея. Пенсията ще представлява около 40% от осигурителния доход. Това означава, че таванът на пенсиите догодина ще е равен на 40% от планираната за догодина сума на максималния осигурителен доход от 2400 лева. Така най-високата пенсия ще е 960 лева.
Очаква се до дни НОИ да предостави разчети за това колко пенсионери от догодина може да очакват максимален размер на пенсиите.


ned
Лекарство на стойност 7000 лева се отпуска безплатно за други ракови заболявания

Снимка: архив Нова ТВ

Източник - Нова ТВ

Миналата седмица ви разказахме историята на Диана Борлакова. Жената се бори с диагнозата рак на гърдата 14 години. От януари е принудена сама да плаща лечението си. Животоспасяващото лекарство, което взима струва 7 000 лева и стига за месец.


ned
Събитието не съвпадна с Деня на независимостта заради неработещ специализиран градски транспорт
инвалидна количка, хора с увреждания


Хора с увреждания излязоха на протест срещу неработещото българско законодателство, което засяга техните проблеми. Те настояват за нови политики, синхронизирани с Конвенцията на ООН за права на хората с увреждания.

 

61180518
Походът на независимостта се провежда за втори път. Подобно на миналогодишното събитие и тази година българите с увреждания ще заявят искането си за нов закон за хората с увреждания, съобразен с принципите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, нормативна уредба за лична помощ и нов подход на държавата към организациите на хора с увреждания в страната.

 


Teodor Razhev

http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/obshtestvo/invalidite_shte_poluchavat_pozhizneni_resheniq_na_telk/99125/


НачалоПредишна123СледващаКрай