Блогове

A short description about your blog
Ян 18, 2013

тест

HristoVatev

тест 1


Дек 19, 2012

тест

HristoVatev

тест


Дек 14, 2012

тест5

HristoVatev

тест55


Дек 14, 2012

тест

HristoVatev

 тест


HristoVatev

HristoVatev

"Небесна нота" - благотворителен концерт на хората с увреждания


HristoVatev

 

Силата на един фестивал – Надмощие на духа Девин 2010

 

Документален филм за четвъртия международен фестивал на хора с увреждания „Надмощие на духа" - единствената тяхна сцена. Фестивалът е единствената възможност за тези хора да покажат своите възможности и таланти и да им вдъхне увереност и самочувствие. Много от изпълнителите, минали през тази сцена, днес са успели да станат известни с изкуството си.

Автор: Мария Чернева
Режисьор: Ласка Минчева
Главен оператор: Николай Балкански


HristoVatev

Никола Тесла е роден на 10 юли 1856г. в семейство на православен свещеник, в днешна Хърватия , която по онова време е част от Австро-Унгарската империя. Никола Тесла завършва гимназия в близкия град Карловац,където живее негова леля и след това постъпва в Техническия университет в Грац. Учи философия в Прага. Привлича вниманието на обществото с до усъвършенстване на динамото най-вече с откриване на променливия ток.Открива електромагнитните вълни.Ето какво казва за него един от изследователите на живота му:
„Без Тесла, светът както го познаваме сега, не би съществувал. За разлика от Томас Единсън, който е изобретил правия ток , Тесла е човекът отговорен за изобретяването на променливия ток , което ни дава възможността електрическия ток да се пренася на дълги разстояния. Радиото, телевизията, и света на безжичната електронна трансмисия не биха съществували без него.
Откритата от Тесла електромагнитна индукция води до изобретването на електрическия двигател.
Работейки с радиовълните, Тесла създал Тесла-бобината (Tesla-coil) като средство за генериране и получаване на енергия, и с това неоновата и флуоросцентната светлина.
Едно от най-важните му и най – оспорвани изобретения остава предването на електрически ток с високо напрежение на дълги разстояния без помоща на кабел.
Тесла направил експеримент с действителна безжична трансмисия на електрическа енергия. В Колорадо Спрингс, Колорадо, той е построил лаборатория за да развие това. Лабораторията съдържала най-голямата Тесла-бобина, която е била построявана някога, дори и в днешно време. Наречен „Усилващия Трансмитер“ (‘Magnifying Transmitter’), той е бил способен да генерира 300 000 вата, и според твърденията да продуцира светкавица дълга 40 метра. Според местни съобщения, Тесла всъщност е успял успешно да предаде (пренесе, трансмитира) около 30-50 хиляди вата енергия без жици използвайки Трансмитера.

1. През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил, захранван по въздуха. Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил Марк Твен, който е добър личен приятел на Тесла. Къде е този автомобил сега, къде са чертежите или всичко е просто измислица?
2. Тесла се занимава интензивно и с резонанси. Той изобретява устройство, което може да бъде настроено на определена честота и да трепти в резонанс с нея. Веднъж забравя устройството включено и отива на обяд в близкия ресторант. През това време става земетресение, пукат се уличните тръби, докато той се сеща за причината и спира устройството.
3. По време на ВСВ, Тесла е твърдял, че е изобретил мощен „лъч на смъртта“, който би могъл да разруши атакуващи самолети. Той е предложил система от лъчеви оръжия за защита на границите на САЩ и други европейски нации.
4. Казват че на едно пресконференция демонстрирал свободна енергия. Държал електрическа лампа в ръката си, която не била свързана с никакви проводници, а тя просто си светила….
5. Проект „Филаделфия“ – Експериментът Филаделфия се провежда на 12 август 1942 от Военноморските сили на САЩ във Филаделфия, въз основа на разработки на Никола Тесла и Алберт Айнщайн – целта е корабът „Елдридж“ да стане невидим за радарите и да премине от Филаделфия във военоморската база в Норфолк – дали наистина е имало такъв експеримент или е измислица……….

В края на краищата Тесла починал, биквално без пукнато пени, на 7 Януари, 1943. Това е много тъжно като се има предвид колко много е дал той за света, и колко малко е получил в замяна на усилията си.

HristoVatev

Психотерапевтът Красимир Адамов: Предлагаме нова социална услуга на хората със специални потребности


Нова социална услуга за Община Плевен предлагат на хората със специални потребности Красимир Адамов - психолог, Ралица Боянова - логопед, Галина Трифонова – детски учител, и Явор Анзъров – специален педагог. Става дума за работа с изкуства, която е основана на практическите принципи на антропософията. Четиримата плевенчани са първите подобни специалисти в региона и от година с желание и старание прилагат наученото, като работят безвъзмездно с желаещи. За принципите, целите и постиженията им разказва Красимир Адамов. 

 

- Как се роди инициативата?


HristoVatev

 

Съществува ли ЗЛО?

Професор в университета задал на студентите си въпрос:
- Всичко, което съществува, е създадено от Бог, нали?
Един студент смело му отговорил:
- Да, създадено е от Бога.
- И Бог е създал всичко? - попитал професорът.
- Да, сър! - отвърнал студентът. Професорът попитал:
- Ако Бог е създал всичко, то Бог е създал и злото, щом то съществува. И съгласно принципа, според който действията ни определят нас самите, Бог се явява зло.
След като чул отговора, студентът притихнал. Професорът бил много доволен от себе си. Той още веднъж „блеснал” пред студентите, доказвайки, че вярата в Бог е мит.
Друг студент вдигнал ръка и казал:
- Професоре, мога ли да ви задам въпрос?
- Разбира се, - отвърнал професорът.
Студентът станал и попитал:
- Професоре, студът съществува ли?
- Що за въпрос е това? Разбира се, че съществува. Никога ли не ти е било студено?
- В действителност, сър, студът не съществува. В съответствие с физичните закони това, което считаме за студ, в действителност е отсъствие на топлина.
Един човек или един предмет могат да се разглеждат според това, дали притежава енергия или не, дали я излъчват или не. А абсолютната нула (-273°С) се явява пълното отсъствие на топлина. При тази температура материята става инертна и неспособна да реагира. Следователно студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем това, което усещаме при отсъствието на топлина.
Студентът продължил:
- Професоре, тъмнината съществува ли?
Професорът отвърнал:
- Разбира се, че съществува.
Студентът казал:
- Отново не сте прав, сър. И тъмнината не съществува. В действителност тъмнината е отсъствие на светлина. Ние можем да изследваме светлината, но не и тъмнината. Използвайки призмата на Нютон, можете да разделите бялата светлина на множество цветове и да изследвате различните дължини на вълните на всеки цвят. Но вие не можете да измерите тъмнината.
Простият светлинен лъч се разпространява в света на тъмнината и я осветява. Как определяте доколко тъмно е дадено пространство? Измервате съдържащата се в него светлина, нали така? Следователно тъмнината е само понятие, което хората използват, за да опишат явлението, при което липсва светлина.
След това младият студент отново попитал професора:
- Сър, злото съществува ли?
Вече неуверен в себе си, професорът отвърнал:
- Разбира се, както вече казах. Ние го виждаме всеки ден. Жестокостта в отношенията между хората, престъпленията, насилието по света - всичко това не е нищо друго, освен проява на злото.
На това студентът отговорил:
- Злото не съществува, сър. Или, в крайна сметка, не съществува само по себе си. Злото е просто отсъствието на Бога. Подобно на студа и тъмнината, тази дума е създадена от човека, за да опише отсъствието на Бога.
Бог не е създавал зло. Злото - това е липсата на вяра и липсата на любов, които - от своя страна - съществуват както светлината и топлината. Злото - това е резултат на отсъствието на Божествената любов в човешкото сърце. То е като студа, който настъпва, когато няма топлина, или като тъмнината, която настъпва, когато няма светлина.
Професорът седнал.
Името на младия студент било... Алберт Айнщайн.НачалоПредишна12СледващаКрай