Себепознание

самопомощ
Rosi

Някои хора лесно се адаптират към нова среда, общуват свободно и непринудено в група и  бързо намират общ език с различните хора. За  други обаче този процес е много труден и дори болезнен. Това са така наречените затворени хора, които трудно се отпускат. За тях е цяло мъчение да се включат във взаимоотношенията на даден колектив, особено ако е непознат.

Когато е  в нормална степен,  срамежливостта  е  дори чаровна, а лекото напрежение може да бъде стимулиращо за човека.

Често обаче притеснението при затворените хора е толкова голямо, че те се сковат от силно напрежение когато са сред повече  от един човек. При мисълта как изглеждат в очите на другите, те блокират, не смеят да се включат в разговора и да изкажат мнение или да споделят какво чувстват, за да не се изложат.


Rosi

Чувствали ли сте се някога сам/а?

Като казвам „сам“, нямам предвид да сте без партньор или без семейство. Човек може да има семейство, работа, да се движи в компания и въпреки всичко да се чувства сам, неразбран, различен, сякаш от друг свят, като вълк единак…

Понякога в трудни моменти, когато няма кой да ни помогне, ни се струва че живеем във враждебен свят, заобиколени от потенциално опасни за нас хора или такива, които ни използват. Не можем да имаме доверие на никого…


Rosi

„Съзнанието твори действителността, а ние творим съзнанието си.“

Джон Кехоу

Всичко, което ни се случва в живота, всичко, което привличаме, е резултат от нашите убеждения. За да не успяваме и да не постигаме това, което искаме, ни пречи не това, че не сме достатъчно умни, не това, че нямаме пари, време, възможност.

Пречат ни старите ни убеждения, които ни дърпат и ни карат да тъпчем на едно място. Тези наши стари убеждения са формирани от средата, в която сме живяли, от мнението на околните. Те са се запечатили в подсъзнанието ни така, че ние ги приемаме като единствената възможна истина.

Ако някой в миналото ви е казвал, че сте глупав и го е повтарял много пъти, вие вероятно сте го приели като диагноза и сте го превърнали в свое убеждение. Това убеждение ви кара да се мислите за такъв, да постъпвате гпупаво, несъзнателно се вживявате в ролята, която са ви наложили. Хората започват да ви въприемат като глупав и недодялан и се държат така с вас. Това още повече затвърждава убеждението ви и то пуска все по-дълбоки корени във вашето подсъзнание. Започвате да привличате хора и обстоятелства, които  отново и отново го потвърждават.


Rosi

„Поискай и ще ти бъде дадено“ – това е изразът, който срещаме и в Библията и в различни учения и методики за реализиране на намеренията ни.

„Поискай“ – е първата и основополагаща стъпка и при методите като утвърждения, визуализация, посяване, поръчки до Вселената, то е началната крачка, за да задействаме закона за привличането за осъществяване  на желанието ни.

Такъв е законът – първо трябва да поискаш.


Rosi

„Вие сте тук, за да позволите да се осъществи Божественото предназначение на Вселената!

Да, точно толкова сте значими!“

Екхарт Толе

Често ли сте критични към себе си? Харесвате ли  себе си, такъв, какъвто сте? Случвало ли ви се е, когато попаднете сред „по-добри“ от вас, изведнъж самочувствието ви да се срине? Случвало ли ви се е да се чувствате непълноценени, сякаш нещо ви липсва или не ви е както трябва?

  • Какво бихте искали да промените в себе си, за да се харесвате

повече, за да имате самочувствие? – тялото, лицето, височината, характера? Сигурно искате да сте по-красиви, по-слаби, по-млади, по-умни, по-богати, по-добри в някое отношение? Кое бихте променили в себе си?

Ето какво  ще ви кажа аз – не е нужно да се промени тялото ви, ума ви, характера ви и т. н, за да имате самочувствие, не е необходимо да имате нещо повече от това, което имате сега, за да заслужите.


Rosi

„Онзи, който има ЗАЩО да живее, може да мине почти с всяко КАК.“

Ницше

Освен вярата, мисълта и волята, има една мощна движеща Сила, която разгръща огромния потенциал на човек.

Това е СМИСЪЛЪТ.