ned

ИЗТОЧНИК

Интеграцията на хората с увреждания остава само на хартия

 

 

 

Недостъпната градска среда остава основен проблем, с който те се
 сблъскват

Интеграцията на хората с увреждания у нас e само на хартия. За пореден път това беше потвърдено от данните, представени от шефа на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коралски. Той съобщи, че 95% от хората в неравностойно положение нямат работа и възможност да изкарват прехраната си. 

Коралски коментира, че от кризата в страната страдат най-много именно гражданите с увреждания. В тези условия работодателите предпочитали да не наемат такива хора. 

"Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", каза той, цитиран от агенция "Фокус". 

Според статистката у нас живеят около 1 млн. българи в неравностойно положение. 

Липсата на достъпна архитектурна среда остава сред най-големите проблеми на тези хора. По думите на шефа на асоциацията все още голяма част от администрацията се намира в недостъпни за инвалидите сгради. Често тротоарите за тях са непроходими заради спрелите коли. Също така все още основна част от превозните средства на обществения транспорт не са пригодени за тях. 

Общо Коментари (1)Add Comment
katrinata
...
написан от katrinata, септември 01, 2013
АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е НАПИСАНОТО. ПРАВА ИМАМЕ САМО НА ХАРТИЯ. В МОЯ РОДЕН ГРАД БЛАГОЕВГРАД, МНОГО МАЛКО СГРАДИ И ИНСТИТУЦИИ СА ДОСТЪПНИ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, А ПЪК НЯМА НИТО ЕДНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО, КОЕТО Е ДОСТЪПНО ЗА ИНВАИДИ. ИДИЛИЯ ПЪЛНА.

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy